Snabbladdare 7.2v 1200mah

Har en gammal snabbladdare 7.2v 1200mah. Med mekaniskt ur. Om man skall ladda 1500mah, Vad beh=F6ver =E4ndras? Det sitter 3st effektmotst=E5nd i. R=E4cker det med att =F6ka laddtiden? Eller beh=F6ver jag byta motst=E5nden?

Reply to
buss100
Loading thread data ...

vad är 'snabb' i sammanhanget här, 1h, 2h?

är det 10-12 h laddare så blir inte batterierna så varma trots fortsatt laddning även när de är fulla, det är helt annan sak när det är 1-2 timmars laddare...

om det är typ R6 batterier så är det bättre att köpa en elektronisk/cpustyrd som själv mäter batteriet under laddningen och bryter i tid innan dom blir för varma samt mjukt efterladdar batteriet.

snabbladdning kan man göra ungefär till 80% av kapacitet, därefter måste man putta in med mindre ström under längre tid för att fylla ända upp till 100%.

med hög strömstyrka (1-2 ampere) blir batteriet väldigt fort plötligt heta när dom har slagit i taket laddningmässigt och skadas allvarligt pga. värmen om laddningen inte bryts i det här läget - vilket ett mekanisk ur inte känner av och gör.

det är också skillnad i stryktålighet mellan NiCd och NiMh-batterier, gammla NiCd kunde man ladda tills de nästan kokade utan större skada medans NiMh är betydlig ömtåligare, även om de har blivit bättre med tiden.

--
en intelligent vanson eller GP-snabbladdare köper man i vilken 
storhandel som helst idag för några hundringar - med medföljande 4 st R6 
batterier runt 2000mAh.



/TE
Reply to
torbjorn.ekstrom

i=2E

nden?

Ladd k=E4lla =E4r ett 12v batteri mc eller bil. Laddtid 20-30 min. Byggd f=F6r radiostyrd bil. S=E4kert f=F6r NiCd, d=E5 NiMh s=E4kert inte var uppfunna d=E5. Blir nog att prova med handen om det blir f=F6r varmt. Kanske en termobrytare. Laddtid p=E5 k=E4nn. =C4ndras inte batteriernas resistans n=E4r de laddas? Och s=E4nker laddstr=F6mmen. Undrar fortfarande om effektmotst=E5nden beh=F6ver bytas eller bara =F6ka tiden n=E5got? Budgeten =E4r l=E5g s=E5 det f=E5r bli lite "man tager vad man haver".

Reply to
buss100

Jag förstår.

termobrytare/termistor var en klassiker i många NiCd-batteri-packar förr i tiden, i ditt fall då som sensor till laddaren för att stänga av strömmen, tex via självhållande relä så att det inte går igång igen när batterierna svalnar - till detta bör du ha en laddkrets (lämpligt valt motststånd) som ger ungefär 100 mA som alltid är inkopplad så att batterierna efterladdas om du ger tid för detta.

moderna snabbladdare har intelligens som övervakar spänningen, och så länge spänningen ökar sakta, laddar den på, men när spänningen plötligt går ned igen (pga batterierna bli varma, som då sänker polspänningen) så förstår laddaren att batteriet är fullt och stänger av högströmsladdningen och går över till underhållsladdning på ca 100 mA, som batteriet tål i obegränsad tid (nåja).

NiMh har samma tendens men har mycket mindre spänningsfall när de blir varma och därför kan man inte använda gamla NiCd-snabbladdare för NiMh-batterier då dom inte stänger av sig i tid och batterierna kan förstöras.

Inte särkillt mycket om batterispänningen är långt under 12 Volt och använder motstånd som förkopplingsmotstånd.

NiCd är strömladdade utan hänsyn till polspänning till skillnad från laddning av blybatterier.

det räcker nog att öka tiden något om klockan går att ändra för detta, återigen är det när batterierna börja bli varma, dvs. mer än pinkjummet som bestämmer tiden och då bör laddningen avbrytas oavsett vad klockan tycker. se till att batteriet är kallt/rumstemperatur innan påbörjad laddning.

jo,visst - dock skall man alltid tänka på vad som händer när man av någon orsak inte kan övervaka laddningsförloppet.

På mitt förra jobb för ett antal år sedan så var det en rad batteripackar som förstördes pga. att 'dataknuttar' skulle snabbladda sina mobilbatterier (på den tiden då dom hade NiCd-batterier och det var status med nalle) med hjälp av labratorieagregat på säg ett par ampere - och sedan gick dom på lunch...

var faktiskt inte så lite skadeglädje när de efter utrop kommer ut med bucklade batteripackar av halvsmält plast som det fräste och ångade om när alla batteriernas övetryckssäkringar hade löst ut... - idioter ;-)

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

torbjorn.ekstrom skrev:

Hmm som när jag hade min radiostyrda bil igång, ladda i 25 minuter å köra i 4minuter. Hade ju dock 2 accar så man kunde ju köra 8 minuter varje fall. Men dom 25 minutrarna på snabbladdning fick man känna sig fram till dom första gångerna. å som du säger, när det var pissljummet så var det klart. Var 10:e gång tror jag det var rekommenderade dom att det skulle långsamladdas.

Kommer inte ihåg hur stora motstånden var, men det var varje fall effektmotstånd. Men man laddade dom väldigt sällan när dom var kalla. dom 1,2 Ah man drog ur på 4 minuter gjorde ju accen väldigt het om man säger så.

Fartreglaget fastnade en gång mellan 2 lägen, å gissa om det började brinna fint. Jag gick gymmnasiet då å tog med mig motorn till skolan för att löda dit nya kablar, dom brann ju nämligen upp i branden. Å när det var gjort ville jag ju test köra motorn.

Så jag tog den stora kuben vi hade som gav 5A, men den räckte inte till för att få upp farten. Så lite kopplande med flera kuber som var på 1A så gick spänning till sist upp i 5,5v. Jag tror jag låg på 12A och 270v på det då, först när jag la ett 9v batteri parallellt med detta gick den upp i 7,4v och fulla varv.

Motorn gjorde då ca 25000 rpm :)

--

Mysko
Reply to
Mysko

om man skulle ladda 1.2 Ah på 20 minuter, så är det ungefär 4 ampere laddström - är det 6 Volts batterier (5 celler) så handlar det om ca 24 Watt som skall kylas bort från effektmotstånden.

vad jag förstår så har det hänt väldigt mycket saker på elmodellflyg senaste åren med 3.3 Ah NiMh batterier som kan ge 100 ampere med polspänning minst 1 volt kontinuerligt tills dom är tomma.

motorer som är urstarka och med elektroniska drivdon som gör att de har mycket hög verkningsgrad. - vet inte om de skulle duga för elbil, men...

även LiPol batterier verkar komma stort med kanske 30-40 amperes lastgrad tills dom är tomma - med fördelen att de är mycket lätta.

det är nästan så att man blir sugen och prova...

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Det var 6 celler (7,2v). Hade en 12v batteriladdare som jag kopplade till denna timer.

Jo det har nog hänt mycket inom detta område. Detta var ju snart 20 år sedan. motorn hette nått med 240s å det var antalet sekunder innan den dragit ur en 1,2Ah acc. Min motor var dock en R så den varvade "bara" 25

000 rpm. Den utan R varvade 27 000. så min var ju gjord för terräng å 4-hjulsdrift.
--

Mysko
Reply to
Mysko

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.