Skivspelare till förstärkare utan phono-ing ång?

Hej,

om man vill koppla in sin analoga skivspelare till en förstärkare utan sådan ingång - finns det små dosor som agerar "förförstärkare" för ändamålet så att man kan plugga in sig via AUX?

Mårten

Reply to
Mårten
Loading thread data ...

RIAA-förstärkare/anpassare. Finns t.ex på

formatting link
art:39270

Reply to
Dataspider

Sat, 5 Feb 2005 13:40:09 +0100, Mårten ba:

Fanns i alla fall förr och kallades pickupförstärkare.

Här har du en:

formatting link

Charlie.

--
"You can't have everything.  Where would you put it?"
		-- Steven Wright
Reply to
Charlie R

RIAA-förstärkare är ett vanligt namn.

Reply to
Ken

Ja, de kallas precis som Charlie antydde för RIAA-förstärkare och finns i alla prislägen från < 300 kr till flera tusenlappar, beroende på hur bra förstärkning du vill ha. De allra billigaste kan du köpa på hemelektronikvaruhus, och de dyraste kan du köpa hos speciella skivspelarexperter eller nätet.

PS: "analog skivspelare" - har det någonsin funnits andra vinylskivor?

--
Anders Carlsson
Reply to
Anders Carlsson

"stenplattor" kanske, 78 r/min

Reply to
Dataspider

Och vid vilket prisläge får man bäst "bang for the bucks"?

Kompaktskivspelare (=cd) är digitala. Det fanns i början av 80-talet en, med cd, konkurrerande japansk lösning som tydligen byggde på vinyl. Mig veterligen nådde spelarna aldrig marknaden.

Mårten

Reply to
Mårten

=20

=20

?

t en,

ig

Men digitala kasettband fanns v=E4l p=E5 marknaden ett tag? DACT eller n=E5t s=E5nt...?

erik jalking

formatting link
formatting link

Reply to
erik jalking

Tack du. Någon byggsats är jag, dock, inte intresserad av.

Mårten

Reply to
Mårten

DCC, Digital Compact Disc, från Philips. Tävlade mest med MiniDisc, som ju är ett format man fortfarande använder i viss utsträckning.

Eller tänker du på Digital Audio Tape, DAT, som aldrig blev en konsumentprodukt men fortfarande används en del i professionella sammanhang?

Mårten

Reply to
Mårten

Kanske ADAT? Det finns en eminent ljudteknisk ordlista här:

formatting link

--
Olof Lagerkvist           sm6xmk
ICQ: 724451                     @ssa.se
Web: http://here.is/olof
Reply to
Olof Lagerkvist

om

DAT var det kanske. Eller ocks=E5 blandade jag ihop digitalt kassetljud med de lite st=F6rre=20 musikkassetter som n=E5gon (Sony?) floppade med i slutet av 70-talet.=20 Hette de elcassett eller n=E5t s=E5nt. Min lokala radiohandlare f=F6rs=F6kt= e=20 s=E4lja n=E5gra. Storleken var nog lite mitt emellan normala ljudkasetter= =20 och VHS.

erik jalking

formatting link
formatting link

Reply to
erik jalking

Felskrivning; digital compact cassette ska det ju vara!

Mårten

Reply to
Mårten

+erik jalking wrote

DAT och DCC ?

DAT var egentligen ganska bra för sin tid, men dödades bland annat av idiotiska paranoida branschorganisationer.. Används/användes väl dock en hel del av hemmamusiker.

DCC saknade helt existensberättigande, man kombinerade nackdelarna med CD och CC (COmpactCasette, den vanliga kasetten alltså) och fick fram något i princip värdelöst som ingen köpte, i slutet dumpade man ut spelarna nästan gratis för attg bli av med dom.

Sen fanns det också system för att spela in ljud på VHS-band, alltså på själva videoytan då.. blev tydligen rätt bra ljud vad jag förstod, men det var kanske analogt ?

(Inget fel på analogt iofs, ljud är ju till sin natur analogt.)

Reply to
Glenn

Pja, hur audiofil är du, och hur bra skivspelare har du? Själv köpte jag en 265-kronors på Expert (Power, Onoff, Siba), som är omkopplingsbar för genomföring av t.ex. CD, men den har lite klen förstärkning och kanske inte är direkt Hi-Fi. Det finns en annan sorts icke omkopplingsbar RIAA på Elgiganten och Teknikmagasinet för lite mer pengar men som jag tror inuti är fullt likvärdig.

Annars tror jag att den här ger bra valuta för pengarna (499 kr) :

formatting link

Om du ska närmare eller över tusenlappen finns det förstås många att välja på: Pro-ject, NAD, Denon osv, och där är det nog bäst att vända sig till ett specialistforum som

formatting link

--
Anders Carlsson
Reply to
Anders Carlsson

Och då det går över tusenlappen kanske det lönar sig att köpa en ny förstärkare istället ...

Reply to
Dataspider

Det fanns någon form av kopieringsskydd, ja, och dessutom var spelarna för dyra.

Problemet var att man försökte gå ut med DCC och MiniDisc samtidigt.

Ja, som jag uppfattar det var ljudet analogt men med roterande huvud fick man en mycket hög effektiv ythastiget och därmed imponerande signal/brus-förhållande och frekvensomfång.

Mårten

Reply to
Mårten

Märklig kommentar. Menar du att Philips och Sony skulle gjort upp under bordet om i vilken ordning de skulle få lansera sina produkter? Skulle Sony väntat med MiniDisk och låtit Philips ta en del av marknaden? Hur länge skulle de väntat? Nej, problemet med DCC var att systemet var värdelöst och marknaden, dvs vi kunder, såg effektiv till att den inte lyckades etablera sig.

--
Göran Larsson     http://www.mitt-eget.com/
Reply to
Goran Larsson

Du menar en förstärkare med ett BRA, inbyggt RIAA-steg? Jo, det är förstås en lösning, men de riktiga audiofilerna tror jag ändå brukar föredra fristående steg som är specialiserade på vad de ska göra.

Nu vet jag inte om Mårten är beredd att lägga 5000 kr eller mer på en häftig förstärkare bara för att kunna koppla in sin skivspelare..

--
Anders Carlsson
Reply to
Anders Carlsson

Lite redundans skadar inte. CV

Reply to
CV

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.