Skarva 12V

Jag har köpt mig en billig 12V kylbox till bilen. Den var så billig att den saknar möjlighetet att koppla loss kabeln vid själva boxen. Då jag helst inte vill behöva koppla ur kontakten vid askkoppen i baksätet och dra med hela kabeln varje gång den ska ur bilen så skulle jag villa ha ett smidigt sätt att skarva kabeln med en kontakt hyfsat nära boxen.

Vad ska man använda för nå´t?

Jag har Micro, Kjell&co och Clas Ohslon i närheten så gärna tips från dom.

Tack på förhand

/Daniel O

Reply to
Daniel O
Loading thread data ...

"Daniel O" skrev i meddelandet news:LUEdg.2083$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

Clas Ohlson Art Nr 22-896 Tål mycket ström = bör ge små förluster. Kan ej felvändas.

Lite dyr kanske. XR(V)

Reply to
XR(V)

Har börjat märka att ClasISjön inte är så billiga längre.. där är det jula som gäller.. ;)

Reply to
pbdelete

"XR(V)" skrev i meddelandet news:oHKdg.2127$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

Glömde skriva att den inte får kosta mer än ett par tior. Den behöver inte tåla mer än 4A.

/Daniel O

Reply to
Daniel O

"Daniel O" skrev i meddelandet news:PnSdg.2160$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

I så fall rekommenderar jag dessa:

formatting link
?dok=2022032.htm
formatting link
?dok=2022030.htm

Mvh Fredrik Östman

Reply to
Fredrik Östman

XLR-kontakter (det som används i proffessionella ljud och PA-branschen) är faktiskt väldigt bra och beprövade kontakter med låsning och används tom. militära sammanhang för både strömförsörjning och signaltransport av olika saker.

dom finns i förvänansvärd hög klassning i avseende ström och spänning (undras inte tom. för 250 Volts AC bruk, 110 Volt är i allafall inga problem då vi har grejor på jobbet certade för dessa kontakter) och bör mer än väl duga för ovanstående.

dom finns också med olika stiftningar om man vill skilja från 'klassisk'

3-pol som används inom PA och Ljud.

3-pol klarar 16 ampere per stift, 4-pol 10 ampere och 5-pol 7.5 ampere

Clas Ohlson

'klassisk XLR'

22-2102 XLR-Hylspropp 22-2103 XLR-Stiftpropp (dessa kan alltså skarvas ihop)

runt 20:- styck

om man vill ha XLR-chassie och paneluttag så är den säkraste och lättast hittade leverantören ELFA även om det kostar ett antal spänn mera. - allt beroende på hur du värderar din tid på att leta runt och kanske resa till olika leverantörer.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

"Fredrik Östman" skrev i meddelandet news:SASdg.2162$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

formatting link
?dok=2022032.htm

formatting link
?dok=2022030.htm

Hmmm

4 Amp i dom.... Jag är nog en aning skeptisk till det. Fast iofs det stod 4 Amp max. Priset är inget att diskutera XR(V)
Reply to
XR(V)

"XR(V)" skrev i meddelandet news:zI3eg.2315$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

formatting link
?dok=2022032.htm

formatting link
?dok=2022030.htm

Så det skulle kunna fungera med en sådan här?

formatting link

Någon här som vet om man med lätthet kan få till en "riktig" kontakt i kofferten på en V70N. På en del finns det ju fabrikmonterat så kablarna bör ju vara dragna?

/Daniel O

Reply to
Daniel O

Du har en säkringsbox i vänstra stolpen bak. Annars så sitter batteriet under bakre golvet i bagagen.

--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

formatting link
?dok=2022032.htm

formatting link
?dok=2022030.htm

hmm. det där är ju 'klassiska' högtalarkontakter som användes i en del stereoapparater på 70-talet, om jag minns rätt

själv skulle jag fortfarande satsa på XLR-kontakter istället då dom är låsbara och tål mera ström än ovanstående.

alternativ är att klassiska cigg-uttag eller dess minivariant, bör finnas både som skarv-don och för panelmontage.

du tänker på klassisk sigg-uttag där bak som alltid är inkopplad (som det fans i den hyrda VX70, medans den där framme var tändlåsstyrt)

sedan kan man alltid diskutera på om sigg-uttag kan anses som 'riktig kontakt' då tillhörande medskickade proppar till förbrukarna kan vara riktigt plastiga, lätt gänga upp sig och falla sönder och ibland även smälter sönder till oanvändbar skick långt innan interna säkringen går sönder (har viss minne av en fyrkanväxelriktare som matade en laddare till kommradion på ca 10-Watt laddning där peakströmmar vid varje

1/100-del sekund fick siggpropps-toppen med säkring att smälta i plasten som höll ihop alltihopa, glappa och slutligen tappa kontakten på ohjälplig nivå (dvs. med våld som banka, ryck, vrid och slit hjälpte inte för att få igång det igen), trots att genomsnittliga uttaget bara låg på 10-15 Watt.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Som på den gamla goda tiden :o)

Du som har lite koll på saker och ting (fjäskvarning!). Vilket ger bäst kontakt av den 'klassiska' kontakten och de här nya med klämfastsättning av skalad tråd? Nu sträcker sig min erfarenhet av de nya kontakterna bara till konsumentelektronik men jag tycker att en del av dessa kontakter klämmer dåligt. De gamla kontakterna var ju lödda eller med skruvanslutning, som exemplet från Kjell&co, vilket jag tror ger bättre kontakt men så har vi då honkontakten som har klämning av hanens kontaktbleck och därmed kan ge upphov till sämre kontakt. Jag tycker att det är lättare att handskas med den gamla typen av kontakt men man kanske ska "stå ut" med den nya kontakttypen om den generellt sett är bättre.

För er som undrar: Jag har ingen dyr anläggning eller fina högtalarkablar så detta är mer en Jag-vill-veta-för-att-det-är-kul-fråga än att ge mig bättre ljud.

--

/Anders
Reply to
Anders N

formatting link
?dok=2022032.htm

formatting link
?dok=2022030.htm

Min 'gamla' V70 ( -01) har ett cigg-uttag bak till höger. Det har den egenheten att det kräver en kontakt med stift mot botten, en vanlig cigg-tändare eller den kontakt jag har på min (20 år gamla) kylbox funkar inte.

Till vad nytta denna info kan vara.

Thomas

Reply to
Thomas Lindberg

Ehh, specialare ??? - alla siggarettproppar har en liten ofta fjädrande spets med ca 3-5 mm i diameter och 3-5 mm utstick som det är meningen skall tryckas hårt i botten på uttaget - har du inte detta så är din propp trasig.

Kanske du som jag har råkat ut för det klassiska, som nämdes tidigare, en söndereldad siggarettpropp med glappkontakt nu när du försöker använda uttaget (säkring på insidan i proppen och det är där det brukar bli glapp och varmt pga. ström genom fjädern som håller säkringen pressad, agerar värmeelement med plast som smälter och det blir ännu glappare eller sätter sig fast i ickeledande läge till nästa gång när proppen slits ut uttaget och fortfarande är varm...).

Toppen brukar ofta vara lite fjädrande, och har den fastnat så är den med stor sannolikhet sönderbränd bakom (om det inte är säkringslösa högströmstypen).

medicinen är kanske att bara byta siggarettproppen till din kyl, så fungerar den igen i din V70 (är den av peltier-model eller med riktig kompressor?? - det sistnämda kan ha krävt stora startströmmar som kan har stukat siggarettproppen?!)

Jag har råkat ut lite för mycket strul med sigguttag eller snarare förbrukarnas sigg-proppar för att jag skall anse det som en bra konstruktion...

kanske till nytta, ibland kan beskrivning av omgivningen och hur den använts ge tips om eventuella fel...

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Cigarettproppar, ja kanske men inte cigarett-tändare (glödspiralvarianten). Uttaget __där bak__ i min V70 kräver en fjädrande spets ca 5 -8 mm dia. Där finns en ring i botten som hidrar att en cigg.-tändare bottnar. Sannolikt vill Volvo inte att man skall dra så mycket ström ur den kontakten. Kanske beroende på att den inte går över tändningsnyckeln.

Och som en följd av denna design så får jag stoppa kontakten till Peltier-kylboxen i (det riktiga) cigg.-tändaruttaget i baksätet. Som klarar en cigg.-tändarglödspiralström. Skulle såklart kunnat byta kontakten till en som passar, men ids inte.

Och nu har jag glömt var hela den här diskussionen började ;-)) Men något har vi lärt: En ciggtändarkontakt är inte det vi alltid tror. Det var bättre i båten, där hade jag 12mm båtkontakter som utan vidare klarade 20 A till en strålkastare. HåHå, jaja, det var tider det! :-))

Thomas

Reply to
Thomas Lindberg

"Thomas Lindberg" skrev i meddelandet news:5AHeg.2729$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

Har jag förstått det hela rätt, om jag köper en sats på Volvo för att få ett uttag i skuffen så går det inte på tändningsnyckeln utan har ständingt spänning på sig? Om så är fallet så vore det ju inte så kul om man satnnar ett antal timmar och glömmer av att stänga av kylboxen...

Kanske är ett bättre alternativ att dra en förlängningskabel från mittkonsolen i baksätet?

/Daniel O

Reply to
Daniel O

Daniel,

lita inte på mig i det här fallet! Jag tog det ur minnet, kan vara fel! Kolla!

Thomas

Reply to
Thomas Lindberg

"Thomas Lindberg" skrev i meddelandet news:5AHeg.2729$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

Hej.

12 mm båtkontakter, hur ser sådana ut? Jag är på jakt efter en smidig (och gärna billig) kontakt för 12 volt som tål ström. Högtalarkontakten som jag själv har tipsat om innan i tråden tycker jag funkar bra när det gäller små strömmar men det räcker inte i det här fallet.

Mvh Fredrik Östman

Reply to
Fredrik Östman

Det finns en enhet att köpa som man kan sätta mellan uttaget och förbrukaren så att när batterispänningen går under en viss nivå så bryter enheten spänningen till förbrukaren. man kan om man vill bygga in enheten i bilen innan uttaget.

--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

alernativet att tvingas lämna startnyckeln i fordonet för att få ström till utrustning är heller inte så attraktiv - då är det bättre med fast uttag samt att räkna ut en driftimmebudget baserat på strömförbrukning och kvarvarande batterikapacitet och se till och koppla bort lasten en bra stund innan batteriet är tomt.

skall man ha batterimatad utrustning mer regelbundet i bilen som kylboxar, nalle och laptopladdning (via växelriktare) etc. så kanske man skall överväga ett separat batteri och 'husvagnskoppel' så att båda batterierna laddas när motorn är igång medans är separerade när motorn är avstängd - då kan alltid starta bilen även om man kör batteriet tomt med bortglömd utrustning...

Den något elektronikkunning bör ganska enkelt kunna bygga en hysterekoppling med OP-amp där en utgång drar ett fett relä som kopplar ihop batteriernas + pol när spänningen överstiger 14 Volt (dvs generatorn laddar) och släpper när spänningen är under 13 Volt.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

formatting link
art.nr. 32-636 är ett exempel. Har själv använt en variant som såg ut som amerikanska tvåpoliga elpluggar men med ena stiftet vridet 90 grader, men har glömt inköpskällan. För höga strömmar typ extraljusramp 4*100W som demonterats ofta har jag använt grov öppen ringkabelsko på polskruv med vingmutter. Polskruvsfästet var egentligen en mindre gummikudde avsedd för bilmotorfäste med två påvulkade bultar. I båten ville jag ha enkel lågkorroderande snabbanslutning av båtbatteriet, 12V/55Ah. Efter lite letande i skrotlådan och i brist på bättre så föll valet på guldplätterad 25-pol D-sub. Lödde ihop hälften av stiften för vardera polen. Har inte en aning om hur höga strömmarna är när 35-hästar motorn ska igång, räknade med risk för lite plaströk, men det har fungerat i 10 år nu. Kontakterna ser helt ok ut. Monterade samtidigt i båten en cigarettkontakt, att använda till handstrålkastare. Den påstods vara väderskyddad och var konstruerad med någon alumininumlegering i hölje och lock medans detaljer som fästöron skruvar och fjädrar var järn, koppar och bakelit. Totalt sönderkorroderad efter ett år. Bra exempel på galvanisk korrosion.

/Alf

Reply to
Alf.F

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.