Silver --> koppar, elektrolys?

Detta är vel OT, men är det naagon här som vet hur man gör detta utan värme: Fraan en bit med silver flytta över till en koppartraad, bara ett tunt lager. Jag vill altsaa belägga en kort antänn med silver. Frekvensen är 2437mhz, ska användas som wlan-antänn. Naagon med idéer?

- Henning.

-
Reply to
Henning Hotvedt
Loading thread data ...

Detta är nog inte svar på din fråga, men lite tips.

Det har ingen större betydelse om du har koppar eller silver på ytan vid dom frekvenserna.

Jag har för mig att Elfa sålde en försilvringslösning, men numera verkar de inte ha den. Kallas Kemiskt silver. Solectro säljer, men är nog svårt köpa av en privatperson. Och dyrt är det nog också.

formatting link
?ItemId=593

Det här verkar vara en firma som säljer något slags silverpulver.

formatting link

Men som huvudsvar på din fråga är nog svaret att det inte spelar någon roll om du har koppar eller silver på din antenn. Dessutom oxiderar silvret om du inte lackar det.

/Per-Åke

Hertz var en stor man och stavade med stort H mHz = milliHertz Alltså blir det 2437 MHz (=MegaHertz)

--
Remove "extra" in my e-mail
Reply to
Per-Åke Andersson

För länge sedan höll jag på och byggde s.k. kavitetsfilter (till en

2-meters repeater)

Där försilvrade jag koppar med en metod som jag hittade i en bok på biblioteket (Detta var vid en tid *före* internet...) Jag kommer inte ihåg detaljerna men metoden var baserad på silvernitrat som var upplöst i vatten, och sedan skulle man "slamma upp" lösningen med krita om jag minns rätt.

Det fanns en bättre metod omnämnd, men den byggde på ett silversalt som var ytterst giftigt och krävde "giftlicens".

Silvernitrat var/är ganska dyrt, men det går åt ytterst lite...

/Johan S

Reply to
Johan Stäck

Hmm. intressant - kan tänka mig ge ungefär samma verkan som komplexbildarna (läs cyanider) som används i dagens ytbehandlingsprocessser då hela hemligheten är att jonkoncentarionen skall vara låg vid ytan så att 'utstick' inte fångar allt mer joner ju större den blir (och orsakar att ytan och hörnen får 'skägg'av svart silverslam, samt ytan blir svart av små, små silverkulor.

---

använde du någon elektrolys för detta eller var det 'simpel' metallutbyte där kopparen på ytan byter plats med silver. (ger porig, tunn inte så bra ytbeläggning)

förmodligen någon form av cyanid

idag finns det organiska komplexbildare (karboxylmetylcellulosa??) som kanske kan göra samma jobb men är mycket mindre farlig att jobba med än cyanider - problemet är att för att 'leka kemist' så krävs det en viss infrastruktur i form av kemiutrustning och tåligt underlag (keramiskt - ej rostfritt...) och helst dragskåp (förutom handhavandekunskap) samt tillgång till kemikalier - som privatpersom är det tämligen besvärligt att få tag på då det oftast måste vara någon form av firma som beställer hos kemikalierleverantörer.

eller så gör man den själv av lämplig ren silverbit

kommer ihåg gmmla (gör det själv) kemiböcker skrivna mellan 40 -60 talet på bibblan där man som ung självklart löste upp sin silver genom att koka den i saltpetersyra och därefter kristalliserade om den en eller flera ggr för hög renhet etc. ;-) - tro mig, jag försökte agera efter den enkelhet och ambition som texten utmålades - men så fins det något som heter föräldrar som inte alls förstår vad jag skall med konc. svavelsyra, saltpetersyra, saltsyra, rött blodlutsalt, gult blodlutsalt (rött blodlutsalt används än idag som reduktionsmedel för att lösa ut silver ur förstaframkallningen av diafilm...

- bleklösningen är verkligen oxblodsröd)

sedan att dom inte alls förstod faran med att spilla nagellacksbortagningsmedel i väteperoxid/saltsyrebaserade etslösningen senare, är en annan sak...

(ni som vad med på BBS-tiden när den var som bäst, vet precis vad detta handlar om.)

---

hade det inte varit för den typen av materialanskaffningssvårigheter för kemi så hade jag nog fortsatt slabba med kemikalier istället för elektronik...

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Jaha. Så det är dina föräldrars begränsade kemikunskaper vi har att tacka för att vi har det så bra som vi har det här i elektronikgruppen. Hälsa dem så gott från oss här i news och tacka dem för deras insatts att ha fått dig på den rätta vägen.

--

/Josef S.

**********************************
Kolräknaren hittar du på:
http://hem.passagen.se/plc**********************************
Reply to
Josef S.

--- Daa faar det bli koppar! ...som ocksaa oxiderar lite. Hur är det med olika lacker vid dessa frekvänser? Kan man använda vad som hälst, eller hur hade tex vanligt glasklart epoxylim varit? Om man drar paa med ett mycket tunt lager förstaass.

- Henning.

-
Reply to
Henning Hotvedt

tunt oxidskyddande lager har ingen större inverkan på antenn.

det är epoxi i vanlig FR4-kretskort.

materialval i bärarmaterial och ytbehandling blir viktigare ju längre sträcka RF skall transporteras (läs microstrip), men din antenn har utsträckning på 3 - 6 cm beroende på konstruktion och om det blir

1/4 dB sämre med koppar och lack gentemot försilvrad alternativ, har inge som helst praktisk betydels.

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.