Sammankoppling av elverk

Om man sammankopplar (paralelkopplar) två elverk på ca; 600 watt, får man ut stabilare ström eller kan man få ut högre watt styrka? b/l

Reply to
Bernt
Loading thread data ...

Nej. Du får kortslutning! Det hade fungerat ifall de var exakt synkroniserade så att deras växelspänning samverkade synkront. Sådana små elverk har knappast sådan funktion.

Reply to
Ken

"Ken" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Det är klart att elverken måste komma upp i sin elefekt innan de sammankopplas. Om det går över något relä som man kopplar om. Hur det kan bli kortslutning när samma pol blir kopplad, två batterier går det ju att paralelkoppla. Att seriekoppla elverk går ju inte, det är inte fråga om att höja volt utan att få mera watt. b/l

Reply to
Bernt

Det är en enorm skillad melan likström och växelström. Med likström är det bra mycket enklare. Men jag förutsätter att det är växelström på elverken och därför kan du inte parallellkoppla dem alls. När de går i motfas får du värsta kortslutningen! Motfas kommer de att gå väldigt ofta eftersom du knappast kan synkronisera dem exakt under hela tiden de går.

Reply to
Ken

"Ken" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Jag jobbade på ett mobilt krossverk som hade två stora elverk sammankopplade. När det uppstod något problem med en av genuratorerna så kopplade de ifrån utgående ström till krossverket.För det mesta var det något fel på matarkabeln vid fuktig väderlek. Man startade elverken inan man öppnade strömen till gemensama matningen av strömen. Det var stora elmotorer med många kw. b/l

Reply to
Bernt

sådana verk fasar man ihop innan de kopplas ihop - stora verk med välregelerade dieselmotorer och tyngd i generatorn så kan man göra det, men vete sjuttsingen om det går med små bensinverk, speciellt inte om det är små inverterverk (dvs 'bilgenerator' och sinusväxelriktare efter) som jag misstänker att dessa 600 wattare är. Skall man ha en chans att fasa ihop så måste elverken gå på mycket jämn varvtal samt bestämma vilken elverk som är 'master' så att varavtalsregulatorerna i resp. maskin inte börja kämpa emot varandra efter dom är ihopfasade. - en ganska delikat reglerteknisk problem.

Reply to
torbjorn.ekstrom

Det låter troligt att det ena elverket är huvudverket och det andra tillkopplade förstärker styrkan när det behövs. Att det går genom någon strömfördelare/relä är jag införståd med. Det måste ju sitta någon belastningsindekator på elverken så varvtalet blir samma. I verkligheten är det bättre och mer ekonomiskt att ha ett elverk med överskott av kapasitet med en regulator som bestämmer varvtalet efter belastning.

b/l

Reply to
Bernt

Nej varvtalet får aldrig variera, däremot kraften från motorn. Varvtalet måste vara exakt så att frekvensen blir 50Hz. Inverterelverk har likströmsgenerator och en inverter som ger växelspänningen och då spelar motorns vartal ingen roll för frekvensen.

Reply to
Ken

Ken käftade emot i swnet.teknik.elektronik och producerade :

Hehe, jag har vart med när en kille klippte in en liten 300kW vattenturbin

180 grader fel vid infasningen. Då var jag lite orolig. Jävlar vad det morrade i den, och vad mörkt det vart.
--
I think of people starving,
do you think I care?
Let them all die hungry
so I can breath their air.
Reply to
Roland R

r man ut

L=E5ter lika om=F6jligt som att f=E5 en 3-fas motor att jobba som generator.......

Reply to
buss100

f=E5r man ut

Det =E4r inte s=E5 s=E4rskilt sv=E5rt att f=E5 en trefas motor att g=E5 = som generator f=F6r det =E4r ju ungef=E4r det som de flesta st=F6rre = elgeneratorer =E4r. Asynkron trefas generator =E4r i princip en vanlig elmotor som = drivs med ett =F6vervarv. Ca 2-5 % =F6vervarv brukar vara optimalt f=F6r = st=F6rre elverk. Om de g=E5r med undervarv s=E5 fungerar de som en vanlig elmotor. Det kan utnyttjas i st=F6rre vattenverk till att t.ex. nattetid k=F6ra en vattenturbin som pump f=F6r att magasinera vatten i en damm. P=E5 dagtid kan sedan samma vattenturbin nyttjas f=F6r elproduktion.

Att parallelkoppla elektroniska omvandlare =E4r relativt enkelt. Antingen likriiktar man utg=E5ngssp=E4nningen innan sammankoppling eller s=E5 synkroniserar man styrelektroniken.

B=E4gge alternativen =E4r inget som jag rekommenderar om man inte =E4r = helt klar =F6ver f=F6ljdverkningar. Om man t.ex. v=E4ljer synkroniseringsalternativet s=E5 m=E5ste man =E4ven se till att = eventuella skydd f=F6r elektroniken ocks=E5 synkroniseras s=E5som =F6verlast eller =F6vertemp. Liksp=E4nning f=F6r elkarften =E4r oftast helt okey om den t.ex. ska anv=E4ndas f=F6r backup f=F6r vanliga datorer om =E4nd=E5 likriktar = sp=E4nningen.

Att f=F6rs=F6ka sammankoppla tv=E5 elektroniska = v=E4xelsp=E4nningsomvandlare direkt sladd mot sladd utan s=E4rskilda =E5tg=E4rder =E4r som att koppla = ihop tv=E5 bilbatterier plus mot minus. Dvs dubbelt v=E4rre =E4n enbart kortslutning. Det spelar ingen roll vilka av omvandlarnas sladdar som sammankopplas, resultatet blir =E4nd=E5 detsamma.

Tv=E5 roterande generatorer/motorer kan designas f=F6r att t=E5la att kopplas samman osynkroniserade. Den ena generatorn beh=F6ver inte ens drivas av n=E5got annat =E4n den andra generatorn men har ist=E4llet en = stor rotationsmassa med avsikt att fungera som lastutj=E4mning av matande ledningsn=E4tet som annars vid topplasten kanske riskerar att brinna upp.

/Alf

Reply to
Alf.F

Hur är det med effektiviteten för förbrännings (bensin/disel/etanol) motorn att jobba med konstantvarvtal eller konstantkraft ..?

Reply to
Sky465nm

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.