RGB-palett

Varför används just rött, grönt, blått i färgskärmar? Man skulle väl kunna använda gult istället för grönt, grönt blir ju av gult och blått.

Fast det är klart, hade man använt gult istället så hade jag väl frågat om det med...

/Micke

Reply to
Micke
Loading thread data ...

gult

Man måste skilja på additiv och subraktiv färgblandning. Tänk dig att du står i ett mörkt rum och lyser med en röd lampa och en grön lampa på en vit vägg. Då blir resultatet gult. Blandar du däremot röd och grön målarfärg blir resultatet ett annat. Efter en sökning på google med orden additiv och rgb hittade jag bl.a. denna länken:

formatting link
Där visas bl.a. skillnaden mellan additiv och subtraktiv färgblandning.

Mvh Fredrik Östman

Reply to
Fredrik Östman

Blandning av "kladdfärger" och färgat ljus ger inte alls samma resultat. Därför är det som det är. Med rött, grönt och blått ljus kan du få alla färger. Rött och grönt ljus blandat ger gult ljus.

Reply to
Ken

"Fredrik Östman" skrev i meddelandet news:VXqTc.560$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

vit

Det är nog från erfarenhet med målarfärg jag undrar över detta. Om jag blandar gul och blå målarfärg så blir det ju grönt. Funkar inte det i tryck- eller bildskärmssammanhang?

/Micke

Reply to
Micke

I trycksammanhang, men inte i bildskärmssammanhang. Alltså i färgämnessammanhang men inte ljussammanhang. När färgerna som visas på skärmen ska "tryckas" (skrivas ut på skrivare) räknar man mycket enkelt om RGB till komplementfärgerna CMY, cyan, magenta och gult av vilka man kan blanda färgnyanser på samma sätt som med RGB i ljussammanhang.

--
Olof Lagerkvist
ICQ: 724451
Web page: http://here.is/olof
Reply to
Olof Lagerkvist

Att vi nöjer oss med just 3 grundfärger rött, grön, blått har att göra med våra ögons 3 olika tappar är känsligaste för frekvenserna ovan.

Tappen för rött är dock inte perfekt - den är också lite känslig för blått vilket gör att man upplever lila - violett för frekvenser nära ultraviolett ljus och effekten är nära på omöjliga att återskapa i kamera och filmer - därmed de 'fattiga' avfotograferingarna av regnbåge och vissa blommor.

röd grön och blå tryckfärger är färger som tar bort två färger och transparent bara en - sin primärfärg. (det är pappret under som reflekterar)

Medans komplemetfärgerna CMY är transparent för två färger och absorberar bara en färg - den absorberar primärfärgen

vitt - blått = gult vitt - grönt = magenta vitt - rött = cyan

och av detta kan man med CMY skapa alla färger medans med RGB bara skulle ger brunsvart resultat i dom flesta fallen då ena färgen absorberar den andres reflekterade färg hela tiden.

Ovanstående gäller när man trycker transparent färg (dye) och den ena färgen täcker den andra och ljuset skall gå igenom lagren reflektera mot pappret och ut igen.

Det är andra regler som gäller när man blandar pigmentbaserad målarfärg då man just blandar pigmenten med varandra och tex. gul och blå partiklar ligger tätt sida vid sida i ytan och reflekterar sin del direkt

- precis som färgprickarna på en färg-TV

--
Det inses också det knepiga att tillverka pigmentfärger
för tex. bläckstråleskrivare då dom måste bestå av
genomskinlig pigment typ färgad glas, oljedroppar eller plast,
medans vanlig målarfärg består av pigment (ofta av metalloxider)
som reflekterar direkt på sin yta.

/TE
Reply to
Torbjörn Ekström

+Micke wrote

Ouch, det här är ganska komplicerat, men det handlar om additiv respektiv subtraktiv färgblandning, när jag gick utbildning på färgkopiatorer så var teoriavsnittet angående detta säkert 30 sidor långt, inklusive en massa text, illustrationer och färgdiagram..

Och detta kallade dom bara "Introduktion till färglära" :)

I stort sett så är det så att när man pratar om ljus så är dom tre grundkomponenterna RGB(W), när vi pratar om färger representerade på något föremål (exempelvis en utskrift) så är det CMY(K).. på en färgkopiator innebär detta att man scannar i RGB(W) och printar i CMY(K).

R=Red G=Green B=Blue (W=White) C=Cyan M=Magenta Y=Yellow (K=blacK)

Reply to
Glenn

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.