succes story

--
Dan Altemyr 
d a n . a l t e m y r (at) t e l i a . c o m
Reply to
Dan Altemyr
Loading thread data ...

kretskortet med tryckluft hade ytterligare en del vatten krupit fram.

  1. Upprepa vid behov tidigare steg.

med en telefon innan all fukt var borta.

-100 grader.

vattenbadet..

bra verktyg.

data.

/Alf

Reply to
Alf Friman

Snip

Snip

hittas inte av bios.

--
-- 

Thomas Jensen
Reply to
Thomas Jensen

skall man lyckas så måste elektroniken vara från samma 'batch' eller serie av diskar - storleken är inte alltid viktigt då man ofta använder samma kort för flera storlekar (skivor) i samma serie av diskar.

kör man med en annan chip-serie så kan man förstöra förutsättningarna för att rädda data då annan chip/kort kräver annan 'hd-bios' (firmware) och den lagras på cylinder -1 i disken (inga flashar här inte, när man har en jätte-hd att lagra data på...). Har du otur så kan den börja manipulera i cylinder -1 i sitt försök att begripa innehållet

- och då är det kört... - ungefär som att köra Intelkod på en motola-processor och då kan vad som helst hända...

--
jag själv fick en motodrivkretsras på en maxtor 200 Gig
och köpte en 160 Gig maxtor ur samma serie och tid och
 Click to see the full signature
Reply to
Torbjörn Ekström

Vanligast på dessa diskar är att den inte hittar servicespåret. Servicespåret är ett slags viloläge när disken är i drift. Det finns alternativ metod som kan fungera då det finns en "bakdörr" för att läsa data ur dessa diskar, men kräver särskild hårdvara. Sök på på google efter pc3000+recovery (ett ISA-busskort!).

Det finns även ett annat fel som ofta drabbar dessa diskar och det uppstår vid uppstarten när hårdisken varit avstängd en längre tid. Man hör ett rytmiskt klickande 5-6 ggr men diskarna spinner inte. Det är servoarmen som förgäves försöker temperaturkalibrera sej. Jag har aldrig sett felet själv men det finns ett gammalt knep som påstås kunna få i gång disken tillfälligt och det är att lägga disken i en plastpåse, evakuera så mycket luft som möjligt och in i frysen någon timme. Koppla in disken som slav medans den fortfarande är riktigt kall och om det fungerar läs av så mycket data som möjligt. Använd frysklampar för att förlänga drifttiden men se upp med kondensfukt.

Klickar disken kontinuerligt och lite oregelbundet, kan det bero på ett lossnat läshuvud. Varje klick uppstår då huvudet studsar mot diskytan och fördärvar en sektor med data varje gång den studsar. Avbryt då alla tester. Brukar kallas "click of death". Deskstars läshuvuden är ovanligt stora och tunga så de kan skramla rätt bra.

Vet inte. Det är lite som att "powerlampan lyser på TV:n, kommer den att fungera nu?" Det finns en mängd orsaker till varför det inte skulle fungera alls.

Så mycket som möjligt bör stämma, mer vet jag inte. Har aldrig försökt flytta några skivor, då det verkar vara ett mycket komplicerat jobb. Möjligheten finns att det bara är drivsteget till motorn som brunnit och det oftast rätt enkelt att byta. Mät upp det nya kontrollerkortets drivsteg (oscilloskop) och tillhörande DC-spänningar, återställ det gamla kortet och jämför så kanske det dyker upp fler ledtrådar eller så finns chansen att disken nu fungerar efter att disken blivit varmkörd med det andra kontrollerkortet.

/Alf

Reply to
Alf Friman

hmm - betyder att 'fiskningen' görs igenom IDE-interfacet på något sätt ändå???

då borde det gå att få igenom den vanliga IDE-HW protokollet och finna ut den aktuella protokollet samt kanske direktadressering av bufferkretsarna i IDE-gränssnittet - dvs i något i stil med dos-miljö som tillåter direktadresseing utan för många lager mjukvara emellan...

Seagate kunde också på sin tid göra samma sak - har personlig erfarenhet av det... den där kringhoppande lösa huvudet hängande i ledningarna ger ibland så hårda smällar att det blir bucklor med utbuktningar på andra sidan på dåvarande aluminiumskivorna... och skivorna var över

1 mm tjocka på den tiden

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Tacka vet jag DOS idag med (istf, faktiskt!) Windows. När DOS fanns hette det "Varför inte GUI"

Dom är lika tjocka och stora idag, så gott som alllihopa. Oftast bara en eller två plattor oberoände av GB storlek. Att flytta skivor eller annat i de slutna sterila miljöerna på dagens HD är tröstlöst, marginalerna är för små.

Annat var det för tjugo år sedan då barnen kunde leka med HD i sandlådan och det gick att öppna den och blåsa en gång och skruva ihop för att den skulle fungera.

Reply to
Dataspider

+Torbjörn Ekström wrote

Privatpersoner har ju ytterst sällan "dyr" information på sina diskar heller.

Ibland när man spolat backuper på jobbet så har ju den klantiga personen nästan stått och gråtit efterssom tre månaders jobb fanns där innan han eller hon råkade radera det.. Det är ganska snabbt gjort att räkna ut vad redan en månads arbete kostar i bara timpeng.

Reply to
Glenn

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.