Bildrör Grundig TV

Hej.

igen en stund.

mvh Bertil L

Reply to
Bertil L
Loading thread data ...

"Janne" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@posting.google.com...

Katoderna har väl inte varit jordade sen 70-talet när man gick över till RGB-styrning i stället för att styra på g1 gallrerna som numer är sammankopplade inne i röret. Om någon katod råkar bli jordad så lyser röret upp intensivt i den färgs katod som ligger till jord/glöd såtillvida att du inte har en "dc-hissad" glödkoppling. Vid helt frihängande glödlindning på hs-trafon funkar det ändå om en av katoderna ligger an mot glödtråden. Är katodspänningen för hög så har du felet i R, B eller G-steget beroende på vilken färg som saknas. Är den normal men det inte blir någon emmision har du förmodligen glödbrott i den kanon som inte funkar. Ett bildrör drar inte så mycket ström ur katoden så det håller katodspänningen i nivå så att säga. Testa att koppla ihop felande katod med en fungerande rakt av med en trådstump.

--
--
Hälsningar från Hönö
 Click to see the full signature
Reply to
Thomas Jensen

Ja rätt lång tid. Min K9 är 29 år nu och jag gjorde så. Bildröret går på 6,8V istället för 6,3V som det är gjort för. Jag har dock det snabba bildröret och 22".

Reply to
Ken

Ett klassiskt chassie... Den första tv:n jag jobbade med i skolan för tio år sen var en K9:a. Omodern redan tio år tidigare, men ändå stötte man på rätt många såna när man höll på och pulade lite med tv privat... Finns det några modeller idag med lika stora serier?

Fredrik Östman

Reply to
Fredrik Östman

Omodern redan tio år tidigare, men ändå stötte man på rätt | många såna när man höll på och pulade lite med tv privat... Finns det några | modeller idag med lika stora serier? | | Fredrik Östman |

Folk-TV:n , Philips med chassi CP110. Sådana kommer det in för jämnan.

/Morgan

Reply to
Morgan

"Morgan" skrev i meddelandet news:r0D7e.134576$ snipped-for-privacy@newsc.telia.net...

Exakt ,måste finnas många kvar trots 15+ år gammal. Undrar hur många 22uf lytar man bytt i sådana?

//Kent

Reply to
Kent

En spann , eller två :-)

/Morgan

Reply to
Morgan

"Fredrik Östman" skrev i meddelandet news:HiA7e.21935$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

år

rätt

några

K9 med konvergenssytem eller K11 med magnetringarna runt halsen på röret är nog det sista vi sett i fråga om livslängd på en tv... Har själv en K40 (Nöjesmaskinen) från 1986 och den är igång allltid när jag är hemma, den har blivit litet slö i röret. Har "blåst röret" på den en gång för typ 10 år sedan och då blev den som ny igen, men nu är hon så gammal så om jag "blåser" igen riskerar jag att röret avlider..,. Hon får gå så länge hon kan. Jag kör tv-out från N-vidia ur datorn, har henne som stereo med datorns audio-out (spelar mp3) och det låter så jäkla gott ur basreflexhögtalarna så det finns inte... (Jag menar nu ur en tv-burk utan surroundsystem...:-) Sen tillbaka till din fråga om stora serier... Jag tror att den tiden är förbi tyvärr. Den senaste jag upplevde var nog Grundig, men dom har också börjat med ett nytt CUC-Chassie för varje årsmodell... Det gäller att vänja sig om hur ett PSU funkar, eller för all del Hs-en... I moderna tv-burkar går det fasen inte att byta något annat än de grövsta detaljerna såsom hs-trafon typ... Är du riktigt envis så går det att byta dom ytmonterade Mos-trissorna i verten, men det lönar inte timpengen...

--
--
Hälsningar från Hönö
 Click to see the full signature
Reply to
Thomas Jensen

Jo det var för avstämningsspänningen till kanalväljaren. Motståndet hade 122V spänningsfall över sig så det blev ju varmt.

15 kOhm var det på och det blir 1W i motståndet, men det måste vara på många fler watt för att inte bli så hett att kretskortet förkolnade. Med effekttåligare motstånd försvann det problemet ur världen.
Reply to
Ken

"Morgan" skrev i meddelandet news:r0D7e.134576$ snipped-for-privacy@newsc.telia.net...

Sådana har jag sålt en hel flöck av... TDA 1139, BUT11, Motståndet mellan bas och jord, , koll på jordförbindelsen genom kylflänsen, Ripple på 143-volten, eller med ränder i bild ellyerna koll på kondingarna ur nätdel... För all del kolla 100/50 i matningen till linjedrivsteget....

--
--
Hälsningar från Hönö
 Click to see the full signature
Reply to
Thomas Jensen

"Ken" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Ja jösses vilken kontruktion...

155v in-motståndet Allan-sen en tempkompenserad zeneric. (vad var det nu den hette...) Är det någon av er som varit med ännu tidigare? Jag tänker på K6, K70, K80 å dom med rör i?
--
--
Hälsningar från Hönö
 Click to see the full signature
Reply to
Thomas Jensen

TAA550

Jodå, sådana höll jag på att reparera också. K6 var min stora skräck. Kändes som ett hobbybygge. K70 var lite bättre och K80 ännu bättre. Sedan kom K9 våren 1973 och det var ett stort steg i rätt riktning.

Reply to
Ken

Jag råkade hittade många tips här

formatting link
formatting link

Reply to
Ken

Jag råkade hitta många tips här

formatting link
formatting link

Reply to
Ken

De första s/v-tv jag mins, var med linjeröret PL36/504, DY8.. som likriktare, bilden brukade "blomma" när röret tappade ström. Roterande trumma på sidan av Tv-n till VHF- kanalväljaren, fintrimmer med en större ratt. Brukade bli kontaktfel i kontakfjädrarna, man fick dela och smörja med "kontakt-fett" (fins det fortfarande?). UHF-konverter som extra låda ovanpå, senare byggdes de om som parabol-mottagare om jag mins rätt.

Philips färg-tv (chassi?) var det 2 x PL509/519 och ett PL500 i linjesteget, ett likriktarrör till högspänningen, mins ej vilket GY?, en säkerhets-brytare till plåtkåpan, som slog ifrån när man öppnade högspänningsdelen (röntgen-strålning?). Man testade med en skruvmejsel om det var kräm på anoden på PL509, brukade slå ca 10mm om det var rätt spänning, "var det dåligt handtag på skruvmejseln vaknade man". Provade rören genom att knacka på dom, om det blev överslag bytte man, det var nog några hela rör man knackade sönder också. Säkringsmotstånd "sprättar" som löste, när man lödade om och var vårdslös fick man lödtennet i ansiktet.

En av de första av Luxors heltransistoriserade (66 82631), ca 1972 hade en nätmodul som brukade kallas "likkistan", (svart låda). Den gick ofta sönder och man hade många i service-bilen.

Gamla minnen Bertil L.

"Thomas Jensen" skrev i meddelandet news:tC38e.22033$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

Reply to
Bertil L

Härliga minnen som jag också har :-)

Reply to
Ken

en

sönder

O ja eller "idiotmodulen" Fick faktiskt in rutin på att laga dom till sist... Jag byggde en jigg att testa dom i med en 60W glödlampa som belastning...

--
--
Hälsningar från Hönö
 Click to see the full signature
Reply to
Thomas Jensen

+Bertil L wrote

Servicebilen ja, det minns man ju från när man var liten och TV'n pajade och det kom hem en reparatör och lagade på plats och fick betalt kontant..

Existerar det TV-reparatörer som lagar TV hemma hos kunden numera ?

Reply to
Glenn

Jajemen det finns iaf en Firma i Köinge, mellan Falkenberg och Ullared, ute i ingenstans alltså, som gör så.

Mvh Fredrik Möller

Reply to
Fredrik Möller

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.