Philips tv

Denna tv är en 25PT4654 inköpt 1999 och när man stänger av tv´n så bildas det "figurer" i både verktikalt som horisontellt likt ett kalejdoskop i ca

30 sek, tv´n är tyst och det är bara figurerna som framträder. Tv´n fungerar normalt men det är vid avstängning som detta alltid framträder. Har ni några ideer på vad det kan vara för fel ? Personligen tror jag att det kan vara något i högspänningsdelen.

MVH

Reply to
anton
Loading thread data ...

"anton" skrev i meddelandet news:gzq%f.52758$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

Vore intressant att se hur det ser ut. Kan du ta bild med mobil eller digitalkamera och lägga upp nånstans?

Det är väl inte grafiska symboler av samma typ som från text-teve som dyker upp?

Anders

Reply to
Anders Skelander

Jo det är ganska vanligt men oftast så svagt att de inte syns. Problemet uppstår när de olika gallren i bildröret laddas ur i fel ordning när man stänger av. Det brukar vara en högspänningskondensator som sköter det där och den kanske har tappat värdet med åren. Så länge detta fenomen inte orsakar starkt mycket ljus är det helt ofarligt för bildröret.

Reply to
Ken

Jo det är ganska vanligt men oftast så svagt att de inte syns. Problemet uppstår när de olika gallren i bildröret laddas ur i fel ordning när man stänger av. Det brukar vara en högspänningskondensator som sköter det där och den kanske har tappat värdet med åren. Så länge detta fenomen inte orsakar mycket starkt ljus är det helt ofarligt för bildröret.

Reply to
Ken

"Ken" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Dom syns tydligt, var inne på en TV-sida och där fanns en annan förklaring att det kunde vara så att glödtråden börjar bli utsliten. Om det är en konding så är det värt att reparera men skulle det vara glödtråden så kan man låta maskinen dö. Ska försöka ta lite bilder på fenomenet.

Reply to
anton

Glöm förklaringen med glödtråden. Det dyker alltid upp märkliga förklaringar.

Reply to
Ken

Glöm förklaringen med glödtråden. Det dyker alltid upp märkliga förklaringar. Det har med galler 2 (G2) på bildröret att göra. Spänningen på det gallret skall sänkas kraftigt när man stänger av TVn, annars efterlyser bildröret. Detta brukar en kondensator fixa.

Reply to
Ken

"Ken" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Ok Provade att fota med digitalkamera men blev inget andvändbart. Då kan man anlita en reparatör då. Tack

Reply to
anton

Förmodligen behöver man inte bry sig om detta så länge det inte är någon punkt som lyser starkare än när du har helt vit bild på skärmen - mer än så, så kan bli brännmärken i fosforn.

(påminner om gamla Facit-terminaler i skolan för hundra år sedan där man kunde se en liten kroksvans med punkt av sot/bränt i centrum av skärmen just för att elekronkanonen inte snöptes och det efterlyste lite väl intensiv i en liten punkt som sakta kröp mot centrum innan spänning och glödtemperatur hade sjunkigt nog...)

Det är förvånande ofta som sk. kvalificerade konstruktörer just missar beteendet vid på och avslag eller tomgång och överlast...

har sett flertal fall i jobbet under åren där lönenivå och utbildning gör att man förväntar sig mer än så av dessa personer...

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Jag har faktiskt samma fenomen på den TV jag använder idag, men det är väldigt svagt och syns därför endast när det är mörkt i rummet. Kondensatorn jag menar kan istället bestå av tre likadana i vissa fall, såg jag på schemat för den TV jag använder nu (20 år gammal Philips K40-chassi), en kondensator för varje färg. Kondensatorerna sitter mellan galler 2 och en matningsspänning som torde vara i storleksordningen 190-250 volt. När matningspänningen sjunker drar den med sig spänningen på G2 nedåt som normalt brukar ligga på cirka 600 volt, därmed slocknar bildröret snabbt när man stänger av. Annars orsakar högspänningsladdningen i bildröret detta ljusfenomen. Om ljusfenomenet inte är starkare än normal bild är, så kan du bara stunta i det. Då är det inte skadligt för bildröret.

Reply to
Ken

Just det.

Kan inte annat än instämma. Ofta är det vid t.ex. påslag apparater gärna går sönder på grund av strömrusningar, eller andra varianter att funktioner startar i fel läge emellanåt vid korta spänningsavbrott. Vi som bor på landet med korta strömavbrott på några tiondels sekunder vid storm får erfara märkliga fenomen i apparater. Sådana förhållanden brukar inte konstruktörerna tänka på.

Det är mycket som saknas i utbildningarna. Pratiskt arbete med service ger ofta mycket mer kunskaper angående sådant här. Speciellt om man själv har stort intresse och sätter sig in i detaljerna hur saker verkligen fungerar.

Reply to
Ken

Just det.

Kan inte annat än instämma. Ofta är det vid t.ex. påslag apparater gärna går sönder på grund av strömrusningar, eller andra varianter att funktioner startar i fel läge emellanåt vid korta spänningsavbrott. Vi som bor på landet med korta upprepade strömavbrott på någon tiondels sekund vid storm får erfara märkliga fenomen i apparater. Sådana förhållanden brukar inte konstruktörerna tänka på.

Det är mycket som saknas i utbildningarna. Praktiskt arbete med service ger ofta mycket mer kunskaper angående sådant här. Speciellt om man själv har stort intresse och sätter sig in i detaljerna hur saker verkligen fungerar och varför det inte fungerar bra.

Reply to
Ken

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.