OT: Matteproblem

OT, jag vet, men det kanske finns någon matematiker bland elektronikfolket som kan svara på detta. (Fanns heller ingen aktiv matte-grupp)

Har man *två* siffror (ex vis 1 och 2) kan dessa stå på *två* olika sätt:

12 21

Med *tre* siffror blir det *sex* olika sätt:

123 132 213 231 312 321

Med fyra siffror blir det om jag räknat rätt 24 olika sätt.

Jag ser ett mönster om jag tar 2 (resultatet med 2 siffror) gånger 3 (antalet siffror i nästa steg) som blir 6 (antal sätt). Därefter 6 (tidigare resultat) gången (nästan antal siffror) 4 = 24 Då borde fem siffror bli 24 x 5, dvs 120 antal sätt.

Tänker jag rätt? Och finns någon enkel formel för att kunna räkna ut valfritt antal siffror tro?

/Ove

Reply to
/Ove
Loading thread data ...

Det kallas 'permutation'. Om antalet positioner är T. Så har första objektet T möjligheter. För nästa finns det T-1 möjligheter ner till 1. Dessa multipliceras med varann för att ge antalet möjliga positioner. För 9582 blir det 4*3*2*1 = 24.

Reply to
pbdelete

Alltså 4!, vilket uttalas "fyra fakultet". Det brukar till och med finnas en knapp för detta på vissa miniräknare, märkt "!".

GLUDEN

Reply to
GLUDEN

LTH rules! Så ett tal med nio siffror (be-)skrivs T-9 och räknas alltså ut

9*8*7*6*5*4*3*2(*1). Det inom parentesen behövs ju eg. inte.

Det är min dotter som funderar på om det är lönt att försöka gissa portkoden till en kille hon träffat... Jag föreslog att hon skulle ringa :) Tack för hjälpen.

Reply to
/Ove

Häftigt, 4! funkar i M$ Calc. Och mitt hemmgjorda sätt stämde också även om det är betydligt krångligare. Mitt bildliga sinne är tydligen bättre funtat än mitt logiska. Men heter det "fyra fakultet" och inte "fyra fakulteter"?

Reply to
/Ove

angående portkoder så används ibland siffrorna i det telenr som går till fastighetsskötaren, ibland används husnummret.

--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

Hos mig bestämde värden att koderna till nr 2-24 skulle vara 0224, mellan 24-46 = 2446 osv. Efter att Hyresgästföreningens tanter beslutat lägga något hundra tusen på kodapparater till ytterdörrarna. Det är samma allmännyttiga värd vars it-ansvarige på bredbandsdemonstrationen av Combort satte sig vid en demodator, öppnade Iexplorer, valde Arkiv > Öppna > och skrev "

formatting link
" i dialogrutan och klickade OK.

- Adressen kan du skriva direkt i adressrutan längst upp, sa jag. Då ryckte Comborts försäljare in och räddade situationen:

- Så där brukar jag också göra.

Vilket också är minst sagt OT, men lite kul.

Tack, jag vet inte om jag ska delge dottern upplysningen. Tycker fortfarande att det är bättre att ringa först.

Fortsatt trevlig lördag, hoppas jag.

Reply to
/Ove

Men det är ju en helt annan sak, då har man en fyrsiffrig kod men varje siffra kan faktiskt förekomma flera gånger, t ex '1241' är en fullt möjlig portkod. Det finns tio olika siffror (0-9) och dessa ska förekomma fyra gånger, dvs 10*10*10*10=10000 möjligheter, eller 10 upphöjt till fyra säger man väl oftast. Det finns en x^y-knapp i MS Calc som fixar detta, dvs 10^4 = 10000.

--
Olof Lagerkvist
ICQ: 724451
 Click to see the full signature
Reply to
Olof Lagerkvist

I datorvärlden kan man ju försöka "hacka" en kod med sk "bruteforce", typ börja på 0000 och fortsätta till 9999 (Om man nu vet att det ska vara fyra siffror)...

Eller så vänder man upp-och-ner på tangentbordet och läser med lite tur vad dom skrivit för kod där.

I detta fallet kan man ju också försöka med 0000-9999...

Eller så andas man på knappsatsen och ser med lite tur vilka knappar som faktiskt används.

Kan reducera antalet tänkbara koder avsevärt. :)

Reply to
Peter Emanuelsson

I det här fallet behöver man knappast ta till någon speciellt komplicerad matamatik. Med fyra siffror kan man skriva alla tal mellan 0000 och 9999. Det blir ju 10 000 möjliga varianter.

GLUDEN

Reply to
GLUDEN

Angående portkoder så kan man se vilka knappar som är mest nötta i vissa fall, eller så kladdar man lite blyerts på alla knappar och ser vilka som blivit rena efter ett tag. Då kan man åtminstone utesluta vissa siffror.

--
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
 Click to see the full signature
Reply to
Sado

"Sado" skrev i meddelandet news:x5i3h.21623$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

Om precis fyra knappar har blivit av med sin blyerts så är vi tillbaka där vi började med permutationer. Då finns bara 24 olika koder att prova. Det verkar alltså vara ett bra sätt att ta sig in.

GLUDEN

Reply to
GLUDEN

Naturligtvis, men det kan ändå vara bra med en mer generell lösning. Jag hade t ex i tankarna det som andra här föreslagit att man tittat på vilka knappar som ser använda ut. Då får man fyra olika alternativ,

4^4=4*4*4*4=256 möjligheter.
--
Olof Lagerkvist
ICQ: 724451
 Click to see the full signature
Reply to
Olof Lagerkvist

Nej, så är det ju naturligtvis inte förresten, då blir det ju fakultet istället ja... Tänkte riktigt snett nu, ursäkta!

--
Olof Lagerkvist
ICQ: 724451
 Click to see the full signature
Reply to
Olof Lagerkvist

Låter som mycket pengar för några koddosor + magnetlås ..?

Loggas vilka portkoder som används ..?

Borde frågat om det inte är både bättre å billigare att få internet via telefon ledningen ;)

Reply to
pbdelete

Förutsatt att det är fyra knappar som är nötta, och att koden är fyra siffror lång.

Den generella lösningen är ju nödvändig om man har ett annat antal knappar än just precis tio.

GLUDEN

Reply to
GLUDEN

lutat

=E4r

onen

ternet via

Eller s=E5 v=E4ntar man till n=E5gon annan skall in(som har koden). Man blir s=E4llan bortmotad.

Reply to
buss100

Ett rätt så stort bostadsområde, från nr 2 till 75.

Nej, kan jag inte tänka mig. Alla mellan 24 och 46 är samma, som i mitt exempel. De flesta ungdomarna använder Postens kod iaf, den är samma för alla portar.

Är så nu. Comhem kombort sas.
Reply to
/Ove

+Olof Lagerkvist wrote

En annan intressant sak med portkoder är att ofta fungerar systemet så att den bara känner av siffrorna för sig, alltså, rätt serie måste finnas i den inmatade strömmen helt enkelt.

Med andra ord, om man knappar in koden 1234567 så öppnar man dörren om koden råkar vara nån av:

1234 2345 3456 4567

Men slipper alltså slå 16 siffror för att testa fyra koder, utan klarar sej med sju.

Detta borde innebära att efter att ha kontrollerat vilka siffror den mest sannolikt består av (vilka siffror som är blankast) så borde man kunna göra upp en tabell med en lång radda med siffror som systematiskt går igenom samtliga möjliga koder.

På ett tidigare jobb var koden enormt lätt, 4343, och den hade använts väldigt länge så dessa knappar var väldigt blanka till skillnad från dom andra, detta borde ge 16 olika kodmöjligheter, men i praktiken räckte det ju med att bara slumpvis knappa på 4 och 3 tills dörren gick upp..

När jag gjorde lumpen var dte lite lurigare att komma in i hangaren, koden var förvisso bara fyra tecken, men varje knapp hade en display, och först fick man trycka på en startknapp, då blandade den om alla siffror på alla knappar, sen fick man tryka koden.. Detta gör det ju enormt mycket svårare, dels kan man inte se vilka knappar som är blankast, eller se på håll hur någon trycker, dels måste det vara just fyra siffror i följd..

Reply to
Glenn

tja, när jag gjorde lumpen så var 'inre säkerheten' autodetekterande, dvs. saken med 4 ben, päls och massor av tänder varav några var väldigt stora, visste redan på flera 100 meters avstånd om personen i fråga som gick emot hangaren var välkommen eller inte...

den gick heller inte att lura med sifferserier eller liknande samt allvarliga intrångsfösök kunde snabbt innebära kroppslig ohälsa...

(jag var hundförare på den tiden när det fanns hangarhundar)

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.