Något tips om var jag hittar info om kontaktering av RJ45

Finns det någon kunnig här som kan tipsa om var jag kan läsa om kontaktering och dragning av RJ45/Cat5e kablage. Har fått för mig att själv dra om husets kablage, och passa på att se till att alla kan köra Gigabit. Har inte dragit kabel själv sedan RG58 slutade vara "state of the art". Har googlat men hittar bara en massa säljsiter. Elfa ingen lycka med heller. Främst är jag ute efter korrekt matchning av färg (går säkert att blanda och ge om man bara är konsekvent och sköter paren rätt, men det är ju snyggare att göra rätt). Innan borrmaskinen kommer fram vill jag testa att klämma upp ett par fungerande kablar.

Tips var jag letar vidare?

Martin

Reply to
Martin
Loading thread data ...

"Martin" skrev i meddelandet news:BbUAf.43061$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

Svarar mig själv :-)

Såg länken till Ken:s sida i ett annat inlägg, och förbannade mig själv för att jag inte tänkte på den. Både Kens och Kjell o CO:s sida (som Ken länkade till) hjälpte precis så som jag ville ha det! Så fram med kabel, kontakter och verktyg, nu tror jag åeterigen att jag är på rätt spår.

Martin

Reply to
Martin

Se bara till att ha en bra klämtång för kontakterna. Tången bör kosta närmare 2000 kr för att duga. Så gott som alla de billiga tängerna klämmer dåligt på något sätt. Ofta klämmer de för djupt så att det blir svårt att få kontakt (glapp) när man pluggar in. Den jag har från Clas Ohlson blev jag tvungen att modifiera eftersom den klämde alldeles för djupt, speciellt på de yttre blecken. Nu duger den, men är inte helt bra.

Reply to
Ken

"Ken" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Huvva, skall kolla om jag kan låna från kompisen som har en betryggande samling kvalitetsverktyg, den billiga jag köpte och testade med producerade en kontakt som med mitt (billiga) testeverktyg visade på att signal nådde till två olika par (vilket jag tolkade som att det blev "kortis" mellan två par, eller att testverktyget är uselt).

Jag hör vad du säger och vet din devis "billigt är bra" eller hur det nu var :-)

Tack för svaret!

/Martin

Reply to
Martin

formatting link

TIA-568B

Reply to
pbdelete

Den 2006-01-23 00:04:01 skrev Martin :

--
http://www.southwest.com.au/~jfuller/rj45/rj45.htm


Enar Gustavsson
Reply to
Enar Gustavsson

Tyvärr så är det ingen skämt, billiga tänger duger inte ens för de fåtalet klämningar som heminstallationen kräver - men å andra sidan så kanske snåle husägare gillar att göra om alltihop en andra gång, en tredje gång, alternativt dras med ett system som det går troll i ibland

- Tyvärr säger jag, tången _är_ viktig (och följdaktligen ganska dyr) om man inte gillar kära och regelbunda återseenden av anläggningen igen - det har jag lärt mig den hårda vägen.

Nu har jag inte kollat länkarna - men kabeln skall skalas och splittas upp så lite det bara går, och är viktigare ju högre fart det är på nätverket - dom tvistade paren _är_ transmissionsledningar och varje geomtribrott (som tex upsplittningen för att passa in i RJ45-kontakter) ger reflexer tillbaka till avsändaren samt dämpar signalen vidare frammåt - och har man en rad sådana mindre bra gjorda kontakter så kan det ge skumma och långsökta fel eller oförklarlig prestandaförlust etc. RJ45-kontakter och övergångar syns tydligt med sk. TDR-mätning (pulseko-mätning) och är egentligen ingen bra kontakt alls för högfrekvens...

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Montera nått sånt här istället....

formatting link

/Jimmy Lindström

Reply to
Lindström

Ja det är bara en varning så att du vet vad som kan ha gått fel när det inte fungerar så bra. Vi som pysslat med sådant här i många år har fått våra bittra erfarenheter redan.

Reply to
Ken

Ett litet tips: Eftersom jag klämmer RJ-kontakter så sällan så kommer jag inte ihåg hur den ska kopplas, så jag har letat upp en illustration i färg av hur kontakten ska kopplas som jag har tejpat fast på ena skänkeln på tången.

Fattigmansvarianten är att skarva utan tång. Man köper då en färdigklämd kabel, klipper av den och skarvar den sedan genom att tvinna ihop ändarna, eventuellt med en extra kabelstump av lämplig längd, samt isolerar med krympslang eller isoleringstejp i värsta fall. Inte direkt att rekommendera, men är man noga med att tvinna paren ända fram till skarven så räcker det till för ADSL-hastigherer åtminstone.

Det nämndes ju något om gigabit-fart också, så då blir väl kraven extra stora, men för fartens skull handlar det nog mera om hur man behåller tvinningen av ledarna och längden på den avskalade biten, om kontakten är skärmad, hur hårt man spikar fast kabeln samt hur man kröker kabeln runt hörnen än själva klämtången. Själv köpte jag självhäftande kabelrännor som jag lade kabeln i.

--
/Danne
__________________________________________
d a n (dot) a l t e m y r (at) t e l i a (dot) c o m
Reply to
Dan Altemyr

Jag ser ingen skillnad på kraven mellan privat bruk och proffsbruk annat än ut slitagesynpunkt då. Klämmer den felaktigt är det besvärande i vilket fall som helst. Har man tur kan även en billig tång fungera bra, men det vet man inte förrän man klämt ett antal och studerat resultatet noga under lupp. Låg kvalitet på tången innebär att att varje exemplar är rätt olika och man vet inte ifall man köpt en som fungerar bra eller inte.

Reply to
Ken

"Ken" wrote in message news: snipped-for-privacy@4ax.com... | On Tue, 24 Jan 2006 14:03:21 +0100, "Dan Altemyr" | wrote: | | > Tja, inte vet jag hur högt ställda krav du har, men den tång jag köpte på | > Biltema för ungefär halva Clas Ohlsson-priset fungerar utan något problem | > hittills. Biltema-tången både klipper, skalar och klämmer. Det är alltså | > inga problem med för hårt klämda kontaketer eller glapp hittills, men jag | > tror förstås inte att den skulle hålla för proffsbruk, även om | > konstruktionen ser ganska stabil ut. | | Jag ser ingen skillnad på kraven mellan privat bruk och proffsbruk | annat än ut slitagesynpunkt då. | Klämmer den felaktigt är det besvärande i vilket fall som helst. | Har man tur kan även en billig tång fungera bra, men det vet man inte | förrän man klämt ett antal och studerat resultatet noga under lupp. | Låg kvalitet på tången innebär att att varje exemplar är rätt olika | och man vet inte ifall man köpt en som fungerar bra eller inte. | Det förstår jag fullt ut och håller med dig om helt och hållet. Men skillnaden mellan proffs och amatör är att typ 2000 Kr är väldigt mycket mer pengar för en amatör är för ett proffs, som säkert köper verktyget momsfritt och avdragsgillt och inte för inkomstbeskattade lönepengar. Man kan köpa ganska många Biltema-tänger för 2000 Kr, och har man tur så är det en som fungerar tillfredsställande bland dom första. Jag hade kanske extra tur som hittade en på första försöket. Jag ska genast gå och köpa en trisslott. Sen kanske jag kan gå och köpa den där tvåtusenkronorstången ;-)

--
/Danne
__________________________________________
d a n (dot) a l t e m y r (at) t e l i a (dot) c o m
Reply to
Dan Altemyr

Inte ens jag har köpt någon riktig tång och kör vidare med den billiga Clas Ohlson-tången jag fått via omvägar, men det svider när jag använder den eftersom jag hatar att orsaka problem. Det är inte ofta jag klämmer någon modularkontakt och därför vill jag inte lägga ut 2000 kr på en riktig tång ännu. Efter min modifiering verkar den billiga tången fungera bra.

Problemet i det här fallet är att veta ifall tången klämmer bra eller inte. Det syns nämligen inte så lätt. Mycket svårt att avgöra.

Reply to
Ken

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.