Lasern i pioneer pd 4700...

Har bytt laserpickupen på grund av att linsen ramlat loss och kunden försökt limma den med superlim, med påföljd att den fick "grå starr" Man hör att den försöker fokusera och skivan varvar upp som den skall, men maskinen hittar inga spår på cd:n. Har försökt pilla litet försiktigt på potarna för tracking, focus å det utan resultat. Om man kollar på rf med ocilloskopet så finns det en "blurrig" signal, men jag hinner inte kolla så noga innan maskinen ger upp å stannar. Jag har inte servicemanualen till just denna modell, men kollade i en till en liknande för att komma åt servicemode där man kan tvångsköra och mäta och justera, men det är inte samma funktioner i denna modell...:-( (Manualen finns inte längre att få tag på) Jag vet att det är något jag tänker förbi men vad? (Och nej, det är inte kortslutningen jag glömt ta bort...:-)

Är det någon som kan ge mig en spark i rätt riktning tro?

Hälsningar från Hönö

Thomas Jensen

Reply to
Thomas Jensen
Loading thread data ...

jo detta har man ju råkat ut för i min gamla PD-M700

- där använde jag karlssons klister då den är alkoholbaserad och mattar inte plast... fungerar än idag efter 10 år...

ser du att huvudet hoppar upp och ned lite, samt att slädens skruv drar fram och tillbaka för att leta spår ??? (om det nu är samma pickup som i PD-M700)

finns det inte någon bygel eller liknande som man skall kortsluta inne i maskin, tror att det var något sådant på min PD-M700

Reply to
torbjorn.ekstrom
[...]

Det är viktigt att använda klister i det här fallet och inte lim som oftast får mycket förändrade optiska egenskaper när det härdat. Klister som binder kemiskt är i regel baserat på någon sorts lösningsmedel som torkar ur och får det att härda samman, alkohol är vanligt för vanligt hushållsklister. Limmer arbetar ju med fysiska ankare i större omfattning än klister, och är mer lämpade för porösa materiel som exempelvis trä.

[...]
--
http://ichimusai.org/
 13:36:01  up 22 days, 32 min,  2 users,  load average: 0.00, 0.02, 0.00
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai

Kan du bevisa din tes om att det är skillnad på lim å klister? Vad jag förstått är det 2 olika namn på samma sak å det varierar vart man säger lim å klister beroende på vart i landet man bor.

--

Mysko
Reply to
Mysko

Historiskt sett är *lim* ur animaliska naturprodukter medan *klister* framställs av vegetabiliska råvaror. Men i och med att syntetiskt framställda häftämnen började tillverkas, finns ingen egentlig har skillnad.

--
/Arne

"I travel cross the country and talked to the most competent persons,
 Click to see the full signature
Reply to
Arne

Jodå, man hör till och med att den "klickar" mot ändlägena ett par gånger, och försöker även i trackingled... Det konstiga är ju att den "ser" skivan, annars skulle den ju inte försöka alls eller..?

Jodå bygeln finns, och jag har provat att kortsluta den, men det blir inte samma tangentfunktioner som i den snarlika jag har manualen över där man kan "köra manuellt" och ha skivan konstant snurrande medan man finjusterar focus offset och allt det andra.

--
Hälsningar från Hönö
Tv-Jensen
Reply to
Tv-Jensen

Den är inte min som tes utan kommer från en god vän som är egenföretagare och kemiingenjör och jobbar med utveckling av recept för fogning av olika material. Han säljer sedan recepten till företag som t.ex. vill foga mässing med glas eller gummi med schiffer (har förekommit) som sedan kontaktar lämpligt kemiföretag som tillverkar i större satser.

Det är från honom som jag duvats i att hålla isär klister, lim och adhesiver då de enligt honom har fundamentala skillnader i sin tillverkningsprocess, funktion och användningsområde.

Limmer delas normalt idag in i härdande och torkande huvudgrupper och de kan vara hartsbaserade, cementerande, animaliska osv. Klister är dock alltid härdande även om härdning sker genom torkning så är det en annorlunda process i jämförelse. Adhesiver kan vara stelnande men oftast är användningsområdet typ Post-It eller flugpapper och då vill man helst inte ha den egenskapen även om det förekommer på t.ex. dekaler.

Men några bevis, det har jag inte.

Från början refererade ju order lim enbart till proteinkolloider som man fått genom att koka vävnader men används i dagligt tal om allt möjligt som har lim-liknande egenskaper.

Fast ibland önskar jag att jag kunde jobba som han gör eftersom han har hela sitt labb i ett extragarage på tomten och kan jobba lite när det passar. Han gör rätt bra med pengar på verksamheten också vad jag förstår och det är inte så många konkurrenter inom området i vårat land.

Vid ett tillfälle hade ett numera ex till mig lyckats med konststycket att backa av ena sidobackspegeln på min dåvarande SAAB900. Den fick kamraten hitta på något åt och efter att ha tagit prov på plastens sammansättning blev det ett tvåkomponents klister som fick klara biffen. Jag har nog aldrig varit med om något som fungerade så fort och blev så starkt så snabbt.

På engelska är motsvarande terminologi glue för lim, reactive adhesive för klister och temporary adhesive för adhesiv. Men i dagligt bruk kallas det mesta för glue och det är väl egentligen bara kemisterna idag som tänker på att en limpistol då använder "reactive adhesive".

En intressant not i sammanhanget är att plastfilm, av den typ som används för att slå in mat, räknas som ett adhesiv.

--
http://ichimusai.org/
 08:24:00  up 11 min,  1 user,  load average: 0.02, 0.17, 0.15
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai

Ichimusai skrev:

Det jag tänkte på var nått jag sett/hört i media om att det är olika vad man säger i olika delar av landet.

--

Mysko
Reply to
Mysko

Det är säkert också helt sant. Det vardagliga bruket av orden är ju ibland ganska skilda från fackmannens bruk av orden, det gäller ju i ganska många branscher och behöver inte vara ett problem ens.

Fast jag hoppar fortfarande till när folk kallar datorburken för "hårddisken" och skärmen för "datan" och jag antar att hantverkare och ingenjörer inom andra gebit gör likadant när jag använder deras fackord på ett sätt som de är vana att vara mycket noga med för att undvika missförstånd medan det i vanligt språk är okay att använda dem lite annorlunda för att inte säga rent felaktigt ibland.

--
http://ichimusai.org/
 21:33:00  up 13:20,  2 users,  load average: 0.20, 0.16, 0.07
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai

Ichimusai skrev:

haha jo det var som när jag jobbade med snökanoner å rör å ventiler å grejor. När folk sa "ska jag öppna kran" så svarade jag nej, men öppna gärna ventilen.

Å när man jobbade på bygge å folk pratade om kran så var man på vippen att säga ventilen, men dom menade ju lyftkran. :)

Eller när folk säger strömbrytare (vilket nog även jag gör ibland) så rättar man å säger strömställare.

--

Mysko
Reply to
Mysko

Brytare, omkopplare, strömställare och frånskiljare. Jodå, rätt namn på rätt plats :)

--
http://ichimusai.org/
 21:06:01  up  3:40,  2 users,  load average: 0.27, 0.13, 0.03
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai

En stilla undran: Vart ställer du strömmen när du använder en strömställare? :-)

Varför är det fel att säga strömbrytare? Man bryter ju (ström)kretsen.

--

/Anders
Reply to
Anders N

Strömslutare?

Reply to
Ken

I hörnet.

Du slår ju på åxå ju, det är ju inte enbart en brytare.

--

Mysko
Reply to
Mysko

Och när jag är nöjd med avbrotts längd för jag tillbaka den till ursprungsläget.

Nåväl, jag har sagt strömbrytare i många, många år så det lär dröja innan jag har bytt till strömställare. Nu passar det med någonting om gamla hundar eller något sådant :-)

--

/Anders
Reply to
Anders N

Hej Thomas. Det är först o främst "Grating Adj." du ska gå på. Pioneers lasrar är inte förkalibrerade. Det betyder att de 3 laserstrålarna (på linje) kan nu träffa sina tänkta spår lite hur som helst. Efter vad jag har förstått så används mittenstrålen till att läsa infon på skivan , och de yttre till servot.Spåren ligger ju tätt på en cd , så det är en marig justering att göra. Tittar du på lasern så finns det en liten kopparskena i plasten , med ett spår passandes en mindre spårmejsel.Kopparskenan ska ändras i sidled. Mätningen gör du på "Tracking Error" , TP1 pin 2. För att överhuvudtaget kunna avgöra vad som är vad där får du tillverka ett LP-Filter (R + C). I serviceläget (nedan) kör du sen med öppet trackingservo och justar Gratingen tills du hittar "nullpoint".När du har hittat "nullpoint" ska du justera kopparskenan motsols/vänster tills du når den punkt där amplituden når sitt max , direkt efter "nullpoint". Vrider du förbi detta så kommer pulsen att sjunka igen , för att sedan öka igen o.s.v. Tricket är alltså att först hitta "nullpoint".

Nullpoint: Trackin Error-signalen (triangelvåg) ska vara så låg som möjlig , men främst så ren och likformad som möjligt.Förvänta dej inte en ren triangelvåg , för signalen är inte snygg alls. "Nullpoint" ligger i närheten utav den mekaniska nollpunkten , och då menar jag att skruvmejsel-spåren (kopparskenans Vs jacket i plasten).

Service-läget: Kortslut test-byglarna med en skruvmejsel (brukar jag göra) medans du sätter i sladden. Ta bort mejslen.Du är nu i service-läge.

Röra sej i service-läget , knapp: Program - Tänder Laserdioden Play - Låser Spindelservot Pause - Låser Trackingservot Rew/Fwd - Låter dej köra lasern fram o tillbaka. Stop - Stänger av laserdioden och servorna , stop helt enkelt.

Kortfattat: Serviceläge - skiva i - tryck Program - tryck Play - styr ut lasern till mitten utav skivan , justera Gratingen.

Erfarenheter: När du tror dej ha hittat rätt Grating (Max Amplitud) kan du trycka på "Pause" för att låsa trackinservot. Om den nu spelar skivan ögonblickligen (inga sekunder alls) så är du förmodligen rätt. Minsta fördröjning eller att den hoppar till låtens början , var gång , är illavarslande. Kör lasern till _skivans_ bägge ändläge , "Grating-amplituden" ska vara nästan lika stor över hela skivan. Är det inte det så hittade du aldrig "nullpoint" , utan du hittade en snarlik punkt.Börja om.

Manual har jag , någonstans , och skulle ju kunna scanna adj.sidorna till dej.

/Morgan

Reply to
Morgan

Tack Morgan! Jag har inte varit med här på ett bra tag, men jag gör ett VB av ditt inlägg till min dator på jobbet och testar när jag får tid.

--
Hälsningar från Hönö
Tv-Jensen
Reply to
Tv-Jensen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.