Köra PC i bilen

Hej!

Jag behöver köra en "stationär" PC med 220V nätagg i bilen. (Tillämpningen i fråga kräver disk-prestanda som inte går att få på någon laptop jag testat).

En idé är då att köra via en omvandlare 12 - 220V. Jag vet att sådana kan ge rejält "ful" ström, men kanske en PC med switchat nätagg kan leva med det?

Någon som provat eller i alla fall vet något?

/Johan S

Reply to
Johan Stäck
Loading thread data ...

Har själv en "MOBITRONIC Sinus Pocket Power 300 W" från Waeco

formatting link
som jag använt i tre år och kört bl.a. en Asus Pundit-R PC-dator med i bilen. Den ger "äkta" sinusvåg och kostade drygt 2.000 kr, skulle inte chansa på en omvandlare med "modifierad" sinusvåg. Det går åt mycket batterikapacitet så antingen måste du ha motorn igång eller ett extra batteri i bilen.

--
Reply to: crister (at) minister (dot) com

EU-medborgare och V8-partist - "Rör inte mina V8-or".
 Click to see the full signature
Reply to
Crister Sporrong

On 060303, Johan Stäck went completely off-topic in swnet.teknik.elektronik by posting :

Går det inte med de där mini-ITX etc? Har sett nätagg till sånna för 12 VDC.

--
Jag råder dig,
Loddfavner,
 Click to see the full signature
Reply to
Roland R

Precis som andra skriver här så bryr sig PC-agget inte så mycket om hur strömmen ser ut - problemet ligger snarare på växelriktarsidan av fulströmstyp.

Det dom kan ha svårt med är avstörningsfiltreringen i PC-aggregatet då väldig snabb spänningsändring från säg 300 - 0 Volt på några us tid som fyrkantvåg ger, så upplevs avstörningskondensatorn i PC som närmast kortsluten just under växlingen med mycket hög strömspik som resultat och ev. skyddskretsar och annat kan bråka.

Vi hade en 800 Watt fyrkanomvandlare som lyste överlast så fort man plugga in sladden i switchade aggregatet vare sig det var påslaget eller ej till i det här fallet mätinstrument. Det blixtra otäckt mycket när man ansluta batteriet och det hela verkade dra massor av ström men ändå inte.

Mätte man strömmen med multimeter så var det inte anmärkningvärt mycket högre än tomgångsströmmen, men tittade man på spänningsfallet i kabeln med hjälp av oscilloskop så blev man mörkrädd...

Kommer inte ihåg beloppen längre, men det var åkskilliga 10-tal ampere på 230-sidan under några få us vid varje omslag - och den strömstöten kom i mer avrundad form men högre belopp på 12 Volt sidan och kraftig pulsat vilket förklarade varför anslutningsklämmorna betedde sig som en liten pinnsvets dragen över en plåt när man skulle koppla in batteriet (gastät typ...)

--
Vill man vara säker på att det alltid fungera så är det sinusomvandlar 
som gäller - dom hör till katergorin idiotsäker oavsett konstig 
 Click to see the full signature
Reply to
torbjorn.ekstrom

Jo, det kan hända att jag riggar en speciell dator för uppdraget, men jag hade hoppats kunna testa lite först med liten kostnad.

Jag läser om en "transformator" hos Jula: " Gör det möjligt att driva 230 V utrustning där du bara har tillgång till 12 V. Kablar för anslutning tiill bilens batteri eller till cigarettuttaget medföljer. 230 V uttag för anslutning av den utrustning du vill driva. Softstart skyddar utrustningen för hög startström."

Problemet med startström kanske den klarar. Ser dock ingen info om typ av vågform.

Man kan dock av bilden få lite ledtrådar om produktens beteckning Om man så Googlar på GP-12-300 så hittar man t.ex: *GP-12-300 Inverter *modifizierter Sinus *12VDC/230VAC *Autospannungswandler mit Softstart *Eingang 10-14V DC *Ausgang 230V AC modifizierter Sinus *300/1000 Watt Dauer/Spitzenlast *Standby Stromaufnahme < 0,3A *Maße Maße LxTxH 165x86x49mm *Gewicht Gewicht 0,7 Kg

Kanske skulle funka??

/Johan

Reply to
Johan Stäck

modifierad sinus är nästan alltid dessamma som fyrkantvåg med lång nollgenomgång

___ ___ | | | | _| |__ __| |__ ... etc. | | |___|

att ens kalla det för 'sinus' är att ta i lite väl mycket för alla utom säljare och reklamfolk...

Mascott hade ett tag omvandlare med flera spänningsteg per period och där kunde man nästan kalla det för sinus - men inte här IMHO...

prislappen ger också en klar indikation om det är riktig sinus eller dito modifierad fyrkantvåg som ovan. Är det runt 1-2 spänn per watt så är det av fyrkantvåg-modellen.

Se till att du kan lämna tillbaka fyrkant-omvandlaren om dator och omvandlare inte går ihop, det är inte alls givet att 300 Watt från en tillverkare fungera även om en annan 300 Wattar från annan tillverkare gör det - det har och göra med hur H-bryggan som växlar polaritet hanterar strömspikarna mha. slew rate-kontroll och strömbegränsning i trissornA/mosfet som används där.

--
kom också igång att dom här aggregaten drar mycket ström, det är som att 
dra igång alla extraljusen samtidigt vid 200-300 Watt och i princip 
 Click to see the full signature
Reply to
torbjorn.ekstrom

En närbesläktad fråga: Jag köpte en snorbillig inverter på ELFA (99+moms och 300W) som naturligtvis bara har modifierad sinus. Jag har testat i bilen med diverse olika laddare och även nätaggregatet till min laptop. Allt fungerar utan problem och ingen störande värmeutveckling finns i varken

12V-uttaget eller nätdelarna.

Kan jag då utgå från att mina förbrukare klarar att käka fyrkantsvåg i längden eller kommer de att åldras i förtid? Finns det andra risker förknippade med detta? (Bortsett från att ha 220V-prylar i bilen...)

/P

Reply to
PelleN

För något år sedan såg jag ett 'standard PC matningsdon' för 12V just avsett för att köra en 'vanlig' PC i bil. Ut med 230V donet och in med 12V donet burken, var tanken. Vet inte längre var men borde vara sökbart.

Thomas

Reply to
Thomas Lindberg

Har Elfa sådana priser? dom är knappast kända för att ligga långt under Biltema och clas i sjön i normala fall..

vad är det för artikelnummer :-)

då drar du inte ut så mycket effekt.

I dom flesta fallen så bör man ha egen grov kabel från batteriet när man ligger över 100 Watt (10 ampere) kontinuerligt då många ciggarettuttag numera är avsäkrade 10-15 ampere.

Det mesta värmen i aggregat och kablar till den kommer när du drar över

2/3 av full kapacitet enligt P_förlust = I^2 * R, där R är alla förluster i systemet - det är därför ordentligt varm utrustning (eller smältsäkringar) lätt kan brinna sönder bara vid 10-20% högre belastning utöver märkeffekten.

När man skriver 300 Watt kontinuerligt och 480-1000 watt peak/startström så är det det som gäller då det bara är några sekunders termisk magasin innan destruktiv överhettning i trissor etc. vid den högsta effektläget.

växelriktare för 99:- så kan man inte räkna med att det fins skyddsmekanismer för alla lastfall utan det finns säkert lägen där växelriktaren går sönder.

dina apparater är omoderna långt innan upptäckbar drifttidsskillnad mellan riktig 230 Volt och fyrkantvågdrift. förmodligen är det växelriktaren som är den svagaste länken i sammanhanget, speciellt med tanke på att den bara kostade 99:- + moms ;-).

andra skillnader:

Fyrkantvåg har väldigt mycket övertoner som kan ta sig hörbart in i audio-utrustning av olika slag.

gamla herdeliga transformator-nätagregat kan bli något varmare än vid sinusdrift - här också beroende av övertoner i strömmen som värmer kärnan samt blir något mer ström i spolarna.

hög spikström vid varje omslag pga. stora kapcitanser inne i avstörningsskydd - besvärar mest växelriktaren själv och kan minska verkningsgraden (dvs. växelriktaren blir varmare)

är inte säker att det fungerar lika bra vid matning av 230 V skärmspolemotorer(typ fläkt) eller kyl/frys-kompressorer även om växelriktaren skulle ha strömkapacitet för detta (kyl/fryskompressor vill lätt ha 10-30 ampere i startström) - dom är byggda och optimerade för just 50 Hz sinus och inget annat.

kan fungera tveksamt med tyristorstyrning som varvtalsstyrda borrmaskiner eller dimmer till glödlampor - dom bygger på att man har sinus-envelop som insignal och allt i komponenter är dimensionerat för detta.

lysrör med faskompenseringskondensator (oftast i fasta amaturer, sällan i sladdamaturer) kan vara väldigt argsint mot fyrkanväxelriktare då dess strömkompenseringsarbete mot drosseln bara gäller för 50 Hz och alla högre frekvenser (fyrkanvågens övertoner) så är den i princip kortsluten då kondingen värde är relativt stort redan från början.

--
alla växelriktare oavsett typ är sk. veka nät och klarar inte alltid 
förbrukare med stor startström (kylskåp, vinkelslip, borrmaskiner utan 
 Click to see the full signature
Reply to
torbjorn.ekstrom

I alla 12 Volt-fall så måste man tänka på vad som händer när man vrider på startnyckeln i fordonet - att ha backströms schotthy-diod mellan sigguttaget/fordonsbatteriet och en liten 5 Ah blockblybatteri parallellt närmast PC:n/växelriktaren räddar många sådana här datoromstarter (och kanske filsystemshaverier någon av dessa) i samband med fordonsstart.

Gamla PCQT som jag har stående här (men ej använder lägre pga brist på moderna moderkort i gamla AT-format - 100 MHz CPU är liksom inte så hippt att köra på längre...) har 2 st små 12 V 2 AH batterier i sig som går in en stund när 230 Volt försvinner. man kunde altså flytta burken mellan olika rum (fanns en käck hantag och hjul att montera på burken, som givetvis sitter på min burk) utan att stänga av datorn - ungefär 12-15 minuter kunde den hålla igång på batterierna.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Vet inte om denna l=E4nk kan intressera dig, hittade den n=E4r jag letade dvd till bilen.

formatting link

Den burken k=F6r 12 Volt direkt

Reply to
Grodan Boll

Den *kan* bli intressant...

Kanske någon är intresserad av lite info om mitt projekt.....:

Jag jobbar ju med en del saker som ligger i skärningen mellan digital video och datorer (Mest Windows-PC). Pris/prestanda-utvecklingen inom området har ju varit ytterst gynnsam senare år, och rent hårdvarumässigt går det att göra många intressanta saker för rimliga pengar.

En svåger driver trafikskola. Dom använder en del videosekvenser i undervisningen. Här finns dock mycket att förbättra. Vi planerar att testa ett system som innebär att vi skall ta in synkat videodata från 3 DV-kameror parallellt.

För att detta skall fungera krävs: (förutom speciell programvara) En dator med 3 firewire-ingångar. I realiteten krävs det 3 separata fw-kort. Man *kan* i.o.f.s. ibland lyckas få flera DV-kameror att funka på ett kort med flera ingångar. Jag har t.o.m. någon gång lyckats med konststycket att ta in data från 3 kameror via en fw-hub in i *en* firewire-port i en pc. Men om man skall ha säkerhet i funktionen så krävs ett kort per kamera. Fw-kort i bulk är billiga, men man skall ha plats att stoppa dom någonstans...därför önskemålet om att köra en "stationär" dator.

Dessutom ger 3 DV-kameror en datamängd som en laptop-dator har svårt att klara. Min hyfsat kraftfulla Compaq Presario har fullt sjå med att ta in

*en* DV-ström utan att tappa frames.

Det går i.o.f.s. att klara problemet med disk-prestanda om man spelar in video-data direkt till RAM i ett första steg, och lägger ut på disken i steg 2.

Jag skall se om jag kan låna upp en eller flera 12-220-omvandlare och prova vad som kan funka.

Om det hela ser ut att bli mera "reguljärt" så kanske jag bygger ihop en dedikerad "bil-video-dator" och slipper gå via 220v.

/Johan

Reply to
Johan Stäck

Har sett hur man bygger om ett 220v pc agg till 12v in. Hittar inte l=E4nken just nu.

Reply to
buss100

misstänkte väl att det var något sådant eftersom laptop inte räcker ;-)

Dock ger DV bara ca 3.6 Mbyte/s (25 Mbit/s, om jag hittade rätt info), vilket är väldigt lite i jämförelse att spara i RAW-format direkt från capture kort (ca 32 Mbyte/s) som jag försökte med för ett antal år sedan (där var HD:n och windows envisandes med PIO-drift av dito istället för DMA högst fatalt för videocapturing, man måste få DMA att fungera om man skall ge sig på dyliga ting...)

teoretiskt så borde det gå utmärkt med firewire då den kan ge uppåt 50 MByte/s med garanterad bandbredd till skillnad från USB - Firewire är ju till syvende och sist designad för videotransport och dess behov av realtid med garanterad leverans utan avbrott och stallning.

Om det inte fungerar med 3 parallella DV-kanaler på samma Firewire så är det nog på drivrutin eller applicationssidan som det spökar (inte helt oväntat om det är MS-drivisar och MS OS...)

är det Windows i sig som du slåss med egentligen eller upplevs det att är själva FW-kortet som flaskhalsen sitter i ??? - 3.6 Mbyt/s för DV är ju ingenting i sammanhanget IMHO. Att skyffla runt 30 MB/s från firewiredisk är normalt sett inga som helst problem och med i pricip 0 i CPU-last (DMA-drivet) - borde lätt klara 3 * 3.6 Mbyte/s

hmm - är det i DV-format eller kör du någon RAW-format - det sistnämda kan lätt ligga över 30 Mbyte/sek och då är Firewire kanalen för full för att kunna hantera mer än en DV-ström... - och motsvarande problem med IO-kapacitet har du på HD:n.

Det är väl just det där som inte fungerar så hemskans bra i windows - det är ju när den skall skriva på HD:n som man började få tappade frames då det är för mycket overhead och maxpriroiterade processer i diskrivandet som överskuggar capturejobbet om man inte gör egna lösningar med round robin buffrar och går förbi windows ev. disk-chache hantering samt skriver väldigt ofta och i små bitar på disken då windows är stendöv för events utifrån perferienhter när den skriver filer i stora block (som tex tömmer file chache 1 ggr i sekunden) - och det spelar ingen roll om man har DMA påslagen eller inte...

du kanske kan styra prioritering mha. du själv skriver dina program, men normalt kan man inte styra sådant här och man får sina 2-10 tappade frames per timme hur man än försöker fixa och trixa då det finns något i windows som har högre prioritet än allt annat och då och då interfererar med captureprocessen, som inte hinner slutföra det som behöver göras exakt 25 ggr i sekunden - det som missas är missat...

man slåss helt klart med själva OS när man håller på med sådana här närmast realtids-uppdrag som videocapturing ändå är, har man dessutom flera sådana igång så gäller det att hålla tungan rätt i mun samt lägga upp det så att OS:t inte motarbetar det allt för mycket...

som sagt - kolla hur mycket data du egentligen hanterar, hanterar du bara 3.6 Mbyte/s per DV-kanal och ändå har problem så måste du börja ta reda på var flaskhalsen är...

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Problemet med att köra flera DV-kameror mot *ett* firewire-kort ligger inte i datamängden. I stället är det så att DV-kameror inte följer fw-protokollet fullt ut, vilket ger som effekt att dom ofta inte samexisterar speciellt bra. Det *kan* gå, men då kommer man in på spetsfundigheter som att starta dom i en viss ordning, offra en get, spotta i lovart, o.s.v. Med ett eget kort per kamera går det normalt utan problem.

Kvalitén på DV givet att man sköter det snyggt är faktiskt riktigt bra. Man måste dock våga sig från "semesterläget" (full auto), och börja ställa in saker. Även dom allra billigaste DV-kamerorna (dom börjar fås för under 3000 i butik nu) har många inställningsmöjligheter. Det som brukar saknas på billigare kameror är inställning av ljudet. Eftersom jag planerar att ha 3 kameror placerade "i det fria" utanpå bilen, så blir det nog inte några av dom dyraste....

Om jag tar emot DV-data till RAM så tappar jag i princip aldrig några frames. Detta är lätt verifierat eftersom dom har en löpande numrering från kameran som är enkel att bevaka.

Att skriva 3 DV-strömmar till disk utan tapp torde kräva rejäla marginaler. Jag skall pröva och se. Går det inte så mellanlagrar jag i RAM. Koden för detta är "up-and-running" Med dagens minnespriser så kan man lagra ganska mycket DV-data i RAM....

/Johan

Reply to
Johan Stäck

torbjorn.ekstrom skrev:

Det är väl iofs inte nått större problem, är det inte en bärbardator man vill ha i en bil? Å i sånna fall har man ju batteriet i den som "UPS" i princip.

Men det klart är det en stationärdator så kan det ju bli värre.

--

Mysko
Reply to
Mysko

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.