Köpa hobbysvets

Funderar på att köpa en bågsvets typ

formatting link
Har aldrig svetsat förut och jag undrar om sådana här billiga saker är någonting att ha. Vill förmodligen jobba mest med järn och rostfritt stål, klarar den av det som krävs?

Reply to
Alex
Loading thread data ...

Vilken typ av gods tänker du jobba i? Bilplåt eller järnvägsräls?

Olika svetsar är bra på olika saker.

/johan

Reply to
Johan Olofsson

"Johan Olofsson" skrev i meddelandet news:7PE4d.3983$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

att

av

Mja... plattjärn 2-6 mm, silverstålstänger 1-2 cm, järnrör 2-5 mm, åt det hållet. Om vi vänder på det istället, hur tjockt godstjocklek skulle svetsen klara av? Kan man säga så?

Reply to
Alex

Den svets du hittat fixar dehär godstjocklekarna utan problem. Det är strömstyrkan som avgör hur tjockt gods du kan svetsa.

Sen beror det också lite på _hur_ du ska svetsa ihop materialet samt kraven på hållfastheten i svetsarna vilken svets som är lämpligast.

Om du inte ställer några skyhöga krav på hållfastheten i svetsfogarna i de grövre godsen så skulle nog jag satsat på en MIG istället, den är _betydligt_ enklare att komma igång med och mycket mer "allround" än pinnsvetsen.

En MIG på runt 140A med 0.8tråd fixar att svetsa de tjocklekar du räknat upp utan problem, och är en ren dröm att svetsa plåt under

3mm, där är pinnsvetsen nästan omöjlig. Om du väljer en MIG så skaffa en med gasutrustning och där du kan reglera strömstyrka och trådmatning individuellt och i så många steg som möjligt, gärna steglöst.

Pinnsvetsen lämpar sig bäst för stora, grova grejer där det är lätt att komma åt och där det krävs ordentligt genombränning i svetsen. Typ bärande balkar i släpvagnar, tjock plåt i farmartankar et.c.

Sist skulle nog jag köpt en begagnad proffssvets (oavsett svetstyp) istället för en ny hobbydito, de är ofta mycket lättare att lära sig svetsa på och få ett bra resultat med.

/johan

Reply to
Johan Olofsson

"Alex" skrev i meddelandet news:CGE4d.3982$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

aldrig

ska du ha en elektrodsvets så satsa på en invertersvets

formatting link
eller nåt annat märke, tänder lätt med alla sorters elektroder, är lätt att bära med sig, gör mycket fina sömmar o.s.v

Reply to
tpo

+Alex wrote

Rent generellt brukar det vara bättre att köpa en begagnad "riktig" svets istället för en ny hobbyvariant.

Sen så tycker jag inte att pinnsvets är bra att börja med, dels är det den svåraste typen av svets (IMHO) bland annat för att den inte så "generellt" användbar, den funkar bara på lite kraftigare saker.

Jag skulle rekommendera en begagnad mindre proffs-migsvets.

Reply to
Glenn

Försök inte svetsa silverstål... Räkna iallafall inte med att det ska hålla för nåt.

Johan

"Johan Olofsson" skrev i meddelandet news:7MT4d.4032$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

den

det

svetsa

Reply to
Johan

"Alex" skrev i meddelandet news:CGE4d.3982$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

aldrig

formatting link
TP 1500 fås i Finland för omkring 600 ?

Reply to
tpo

Johan Olofsson Decided to say:

Problemet med MIG är driftskostnaden, argon är dyrt och räcker inte så länge. En 20-liters flaska kan bara hyras till hög årskostnad. Då är MAG bättre, kolsyra är billigare och du kan köpa en 5-liters flaska som rymmer ganska mycket kolsyra. Jag har också fått tipset att om du har kontakter på brandkåren kan du köpa billig kolsyra.

Det går att svetsa relativt tunn plåt med pinnsvets med lite vana, men bilplåt är inte att tänka på. Rostfritt har jag faktiskt inte provat, men kräver säkert specialelektroder samt en viss vana. Annars gillar jag pinnen, rejält på något vis. Går också att till låg kostnad svetsa grova saker. Det stora problemet är de tillfällen när det slår sig när det kallnar.

Likriktare eller en gammal omformare är att föredra för den ovane. Själv har jag en liten transformatorsvets som är lätt att bära med sig.

-- It's hip to be square.

Roland

Reply to
Roland Jonsson

kan det varit 600 euro?

Reply to
Hannu Kandelberg

Var läste du priset?

Johan

"tpo" skrev i meddelandet news:cj3acq$5la$ snipped-for-privacy@plaza.suomi.net...

att

av

Reply to
Johan

den

joo det skall vara euro, microsoft förstår sig inte på euro ?, endast dollartecknet:-((

Reply to
tpo

Jag kikade in mellan spjälorna i en sån här svets, hur har dom gjort isolationen från nätet egentligen? Det verkar ju inte finnas nån trafo i dom och det verkar inte så på vikten heller. Om det bara är halvledare inuti så kanske det är ett byggprojekt, vi har lite kraftiga tyristorer på jobbet...

Johan

"tpo" skrev i meddelandet news:cj4g3i$da8$ snipped-for-privacy@plaza.suomi.net...

Har

någonting

Reply to
Johan

Hej

Jag har svetsat i alla mtrl och med olika sorters svetsar.

20 år som rörsvetsare (licenssvetsare) Vill du ha en bra och allround svets så ska du köpa en likriktare (inverter) som klarar 150-200 amp. Det som vi använder mest är Kemppisvetsar och med dessa svetsar vi 2mm rostfria rör (i alla lägen) med Esabs 63.20 tex Vidare finns det inget som är för grovt att svetsa med en pinnsvets. Det är bara att lägga sträng på sträng. Det du inte kan svetsa med en pinnsvets är Titan och och några andra specialmetaller. Du kan svetsa aluminum men det är inte att rekomendera.

Men som sagt en pinnsvets är den mest allround svetsen du kan ha. Köper du sedan en Tigtillsats så kan du följa med och svetsa vid kärnkraftverken :-) kör du rotsträngen så fyller jag.

formatting link

Ska du svetsa bilplåt är Mig/Magen det bästa alternativet, men det går med pinnen också.

Mvh Rogge

Reply to
RogGe

Hur är det med el kontra gassvetsning ?

Reply to
pbdelete

Jag skulle klart föredra tig när det gäller bilplåt, iaf när det gäller moderna bilar med 0.6mm plåt.

--
Mats
Reply to
Mats

"Mats" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

med

tig svets används väl inte till rostig bilplåt

formatting link
där är det väl nog miggen som är överlägsen

Reply to
tpo

"RogGe" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@uni-berlin.de...

att

av

svets

den

"generellt"

(inverter)

svetsar

har åxå svetsat cirka 15 år av och till, med Kemppis elektrodsvetsar, och miggar, Esabs elektodsvetsar, och stora generatorsvetsar, transformatorsvetsar (försök få en 48.00 elektrod att tända med en transformator) hade licens nångång på sent 70-tal och håller med allt du säger, en inverter är det bästa allternativet, har själv en 200 A migsvets, men den har sina begränsningar, kablar som är korta, vinden är för stark om man ska svetsa ute, men till rostig bilplåt är den överlägsen, det där med rotsträngen, kan vi svänga på det, du drar rotsträngen så...

Reply to
tpo

Gassvetsning används framförallt till fjärrvärmerör mm, där är den överlägsen. Du kan dra iväg ut i ödemarken utan någon ström med dig om du kan sköta en gassvets rätt. "Problemet" med gassvetsen är att du måste ha en relativt stor smälta, mtrl runt/sidan om svetsen blir påverkad i för stor utsträckning med dagens krav. Tunnare plåt "slår" sig (bilplåt mm).

Tigsvetsning har tagit över en hel del av gassvetsen arbete idag pga värmespridningen renhet etc. Jag har gjort några gasolanläggningar tex och där fick man inte svetsa med gassvetsen på de utvändiga rören utan det skulle tigas eller elsvetsas. Rören invändigt i anläggningen gick bra att gasa.

Kärnkraftverken tillåter i princip bara tigsvetsning om man inte kommer åt och rengöra insidan av svetsen och det är inte ofta man gör det. Här förekommer lite speciella mtrl också såsom titan och divesere annat och då är det tigen som gäller.

Mvh Rogge

Reply to
RogGe

+Roland Jonsson wrote

Normalt kör man dock Mison (Argon/Kolsyra) som inte är lika dyrt.

Och elektroder till pinnsvets är INTE billigt det heller, jag skulle faktiskt gissa att migsvets är billigare i längden efterssom tråden är så billig.

5l flaskor med mison kan man dock köpa och äga..

Tja, samma sak, kolsyra är nog billigare än mison men skillnaden är nog inte så värst stor.. nån som vet ?

Bilplåt är väl just tunnplåt ? ;) ..men visst, från 2-3mm nånstans funkar ju pinnen.

Enda gången då jag använt elsvets förutom när jag lärde mej det är när jag jobbade på en båt, ska man svetsa fartygsskrov så finns det liksom inget annat än pinnsvets..

(Då visade det sej hur dumt det var att säga att man kunde svetsa pinnsvets, efterssom jag var den enda som kunde så fick jag svetsa allt typ..)

..Och detta eviga slaggknackande.. :/

Reply to
Glenn

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.