Jordat eller ej?

Alf Friman skrev i diskussionsgruppsmeddelandet: snipped-for-privacy@4ax.com...

Löser man problemen me jordfelsbrytare i huvudcentralen?

Reply to
Micael Johansson
Loading thread data ...

klipp klipp

Ja, men det finns så mycket idag som är "väldigt fel". Tag bara allt slarv med underhåll, brandsäkerhet o.s.v.

Jag föreställer mig att det inte varit någon allvarlig olycka med ojordade datorer. Om det blev det och slogs upp i kvällspressen, så skulle det kanske bli fart. Och det skulle sysselsätta elektriker för ett bra tag.

Detta kanske också visar att risken för ett elfel är liten. Så nyss som i förrgår kom min fot åt elementet när jag pillade med en datorlåda, och det brände till. Obehagligt, men kanske inte så farligt - multimetern säger 0,7 volt likström.

Om risken är liten, så finns den i alla fall. Dessutom finns det några andra aspekter - se

formatting link
. Så jag har blivit övertygad, och ska skaffa jordade uttag snart.

En aspekt på elsäkerhet som jag inte förstått kanske någon kan förklara. I den eviga "anpassningen till EU" tillhör att elektriker numera måste jobba med levande el. Det betyder nog att dom inte ska ta ut proppen först, eller?

Reply to
Mats Forssblad

Om datorer:

PCn var väl från början avsedd för kontorsmiljö, och där förväntas det vara jordat. En (hel) del hemdatorer från 80-talet hade inte jordade anslutningar till (el-)nätet, vilket var bättre med tanke på de hemmiljöer de oftast användes i.

Köper du en tvättmaskin i dag lär du nog få en med vanlig stickpropp.

På sätt och vis skönt att slippa, fast man missar en sak som påtvingar struktur i sitt liv.

mvh /Björn Lindgren

-- I'm sorry about my fake e-mail address in the header. Try bjolinvidfoipunktse, and remember "vid" is swedish for "at" and "punkt" is swedish for "dot".

Reply to
Björn Lindgren

Jo, "de flesta" som har sysslat med datorer några år har ett par gamla häckar liknande min +/- stående, antingen och samlar damm, eller till lite andra avlastningsfunktioner. Brandvägg t.ex. Men jag har ju bara denna.. Hade en 286:a innan, men den fick virus runt 97 och då hamnade den i soporna.

Jag har bara denna. Kan inte ens köra nätverk med en annan för backuper och ominstallation osv. Fast fick nyligen hjälp med det av en kompis (och hans dator).

Jag kan inte minnas hur många sladdar som stack ut nu, men det var visst trefas har jag för mig.. över 300 volt. Svjv får man inte hålla på med sånt själv? Och bra är väl det i så fall, men det är ju löjligt att man behöver elektriker för att flytta.

Jodå.. högt upp satt den, ansiktshöjd, typ, och jag är normallång. :-)

Hmm.. vi har visst fått Mièle hos oss nu. Rätt bra maskiner tror jag men med för dåliga plastdetaljer för att stå i ett betongghetto. Fiskade upp sladden till den ena maskinen i går.. den hängde ner i vattnet i avloppsrännan. Säkert välisolerad sladd, men ändå. ;-)

Men till ämnet igen. Jag litar på era kunskaper om hur viktigt det är med jordning osv. men det är ju omöjligt för mig att fixa jordning här. Tänker väl som de flesta att hade jag de pengarna lägger jag de hellre på nya glasögon, fixa hålet i tanden innan den ruttnar bort, en ny dator, ny soffa så man slipper skämmas osv. Finns många hål(!) att stoppa pengarna i när man har

Reply to
Frank =?iso-8859-1?Q?=D6sthage

Vanligt kranvatten leder ström bra. Jag testade vilket motstånd "mitt" kranvatten har genom att spola upp lite vatten i en glasform som har diametern 23 cm och när jag mätte på ett avstånd på 22 cm mellan mätproberna så fick jag 15 kohm och på 5 cm så fick jag oxå 15 kohm.

I min nuvarande lägenhet så har jag "sann" jord till elementen och rören till/från dessa och diskbänk, vattenkranar. Om jag mäter motståndet mellan diskbänken och valfritt element så har jag max 5 ohm, samma sak om jag mäter mellan elcentral och valfri vattenkran, element, diskbänk. I min föra lägenhet så hade jag oxå "sann" jord mellan alla typer av vattenrör, i polarnas lägenheter är det oxå det, i dom villor som jag har varit och testat "sann" jord i har det oxå. Det finns inget ställe som inte har haft "sann" jord till vattenburen värme och vattenkranar.

Jag har *inte* sett en enda värmepanna/varmvattenberedare (el/ved/olja/pellets/fjärrvärme/värmepump) som *inte* *ska* anslutas till skyddsjord. Jag har sett över 50 olika enheter, flera olika modeller från flera olika tillverkare.

Vanligt kranvatten leder ström ganska/väldigt bra pga olika salter, metaller, mineraler mm. En mäniska som är torr i huden klarar en högre stöm än om han skulle vara fuktig. Jag hade nu ett motstånd på ca 150 kohm mellan vänster & höger hand när jag var "fettig" & fuktig om fingrarna, när jag hade tvättat av händerna med handdiskmedel och torkat dom riktigt torra så hade jag ett motstånd på ca 600 kohm, det är alltså en skillnad på 4 ggr. När jag fuktade mina fingrar igen så rasade motståndet ner till ca 150 kohm igen.

--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

Å jag är på 40 kOhm mellan händerna.
--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

Hmm.. ja och nej :-) Du måste ha "C-licens", dvs en genomgång om arbete på spännings- förande anläggning. Dessutom måste du ha en massa extra, verktyg, plaster, golvmattor m.m. Alla dessa verktyg skall vara godkända för arbete på spänningsförande anläggning. I princip är arbetet uppdelat i olika zoner. Avstånd från spänningsförande detalj. Skärma av, isolera, etc. Fick en dagskurs (1998 ) på Volvo ihop med driftelektrikerna. Vi på Celero är ju "fastighetselektriker" mest ( numer ). På kursen fick vi jobba med olika elskåp etc, i en praktikdel. Och sedan var det en teoridel. Jag har ett sådant kort, utfärdat av STF Ingenjörsutbildning AB. Där står det : Certifikat. Elarbetsansvarig enl skötselföreskrift- ernas AVD C.

Det hela är igentligen lite strunt. Har du gjort något galet, så något hänt, då har du gjort fel. Om inget hänt så har det varit "rätt" gjort. Alltså allt ansvar på elektrikern. Så tolkar jag det i alla fall .....

Med Vänliga Hälsningar / Lars Hellström Celero Support AB / Ett företag i Volvokoncernen.

Reply to
Lars Hellström

Och det kommer sannolikt att leda till att utrustningen blir dyrare pga den logik som skall se till att det alltid är fasen som går direkt till strömbrytaren, oberoende av vilken tåt det är som blev ansluten till fasen i vägguttaget.

Fungerar jordningen i ett ojordat vägguttag? De kaffebryggare, för hemmabruk, som jag har plockat med har bara haft en-poliga strömbrytare. Har säkert något med tillverkningskostnad att göra...

Den bryggar-modell jag tänkte på är det som brygger i en glaskanna som står på en metall-platta, innehållande elementet.

Inte alla som jag har sett.

En del ATX-aggregat har ju en "huvudbrytare" vid nätsladdens uttag och de som jag har kollat på har varit en-poliga. Pre-ATX-agg har 220V till strömbrytaren som har varit mestadels en-poliga, vad jag har sett.

--

/Anders
Reply to
Anders

Utrustningen blir inte alls dyrare eftersom det är gjort så att den bryter nollan istället om proppen pluggas in åt andra hållet". De utrustningar vi har är gjorda för att klara det. Visst är det ett steg bättre om de höll ordning på fas och nolla hela vägen, men då finns det stor risk istället, ifall det är felkopplat någonstans om då inte tagit hänsyn till det i kostruktionen så som man gör idag.

Där finns ingen jord.

Alla AT-aggregat jag sett har haft dubbelpoliga brytare och det är många jag sett.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

Visste inte att man använde sådana konstruktioner idag. Då har jag lärt mig något även idag.

Ja, det var det jag menade. Glenn undrade om det fanns ojordade kaffebryggare. Jag hade nämt, i exemplet, att uttaget var ojordat så då spelar det ingen roll om bryggaren är jordad eller ej.

Nåväl, jag kan ha minnestorka eller något. Det var ju inte igår som jag satt med dessa.

--

/Anders
Reply to
Anders

+Anders wrote

..I dom fallen då detta spelar någon roll ja.. det är inte så ofta.

Nej, men det är ju egentligen ett annat problem..

Dessutom är väl tanken att i utrymmen där man inte har jordade kontakter inte ska riskera att komma åt jord heller.. det antagandet är ju dock inte helt bra och därför har man ändrat reglerna till att man i nybyggnationer måste ha allt jordat (så borde det ha varit långt tidigare IMHO)

Var väldigt länge sen jag tog isär någon så jag ska inte säga nåt om det.

Ja, och det elementet brukar normalt vara anslutet till jordledaren i nätkabeln, och har därmed garanterat ingen kontakt med varken fas eller nolla såvida den inte är grovt trasig.

Jag har mest sysslat med AT dock, är inte mycket för PC-datorer utan pysslar mest med dom man kan få gratis.

Jag tittade på dom jag hade liggande och samtliga var tvåpoliga, ganska lätt att kolla efterssom det går fram en kabel till switchen som sitter med kabelskor (oftast)

ATX vet jag inte så noga med, tror faktiskt aldrig att jag skruvat isär något ens :)

Reply to
Glenn

Min ATX-nätdel till nya datorn jag bygger ihop har en dubbelpolig äkta strömbrytare på baksidan, men dom har kopplat dessa kontakter parallellt och därmed bryter den bara den ena polen på inkommande ledning!

formatting link

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

Detta låter typiskt svenskt. I stället för att ta ansvar för dig själv så vill du att staten ska skydda dig. Du har fått klart och tydligt info om vad du ska göra men du vägrar...

Det är ditt problem men du vill inte lösa det.

Du verkar vara på gränsen till en "troll". Lycka till med att inte sträcka på dig och nå jord ;)

Scott

Reply to
Scott Millington

Somliga VILL utmana ödet.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

Tänkte inte på det, så kan det också vara även om jag inte stött på någon sådan ännu.

--
Ichimusai - Tolerated by two cats.      ICQ: 1645566  Yahoo: Ichimusai
IRC: Ichimusai#AmigaSWE@IRCnet          URI: http://www.ichimusai.org/
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai

Det kan du ge dig på.

Mycket informativt. Tack för att du tog dig tid, lust och ork att plita ner alltihop.

Texten sparad för framtida referenser :)

--
Ichimusai - Tolerated by two cats.      ICQ: 1645566  Yahoo: Ichimusai
IRC: Ichimusai#AmigaSWE@IRCnet          URI: http://www.ichimusai.org/
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai

C-H Gustafsson skrev i meddelandet ... [snip]

Jag kanske missförstår dig, men en portabel jordfelsbrytare placerad i ett ojordat uttag borde väl fungera? Som jag förstår principen så skall den lösa ut om strömmen väljer en annan väg tillbaks, exempelvis genom hölje på en jordad apparat.

/Henrik

Reply to
Henrik Johnsson

En jordfelsbrytare för egendomsskydd (brandskydd) löser ut vid 300mA och en för personskydd löser ut vid *max* 30mA. Det finns dom som löser ut vid 20mA och 10mA oxå.

En jordfelsbrytare funkar oberoende den sitter i ett jordat eller ojordat uttag. Anledningen är att en jordfelsbrytare oberoende om den är portabel eller fast så mäter den ström som går i fas(en/erna) och nollan, jorden är aldrig inkopplad till jordfelsbrytaren. MAO så vet inte jordfelsbrytaren om jordfelströmen går genom skyddsledaren eller vattenledningsrör.

--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

Ja den varianten fungerar alldeles utmärkt.

Ja just det. Om strömmen inte kommer tillbaka där jordfelsbrytaren är kopplad (fas - nolla) så löser den ut. Fas och nolla är just det som finns i ett Ojordat uttag och är det enda jordfelsbrytaren behöver.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

Detta är riktigt. Det finns också 100mA jordfelsbrytare vilka bl.a. används av Storbritannien för TT-system. I Frankrike och en del andra länder använder man 500mA jordfelsbrytare för samma syfte. Förr användes strömkännande jordfelsbrytare med högre värden eller spänningskännande jordfelsbrytare, helt enkelt eftersom det var vad man hade. I Sverige fann dessa ingen större användning eftersom Sverige inte tillåter TT-system. Ett TT system är när man inte ansluter skyddsjorden till nolledaren, utan bara ansluter den till någon form av jordelektrod. (Typiskt ett jordspett) Eftersom impedansen då är hög, blir strömmen vid ett jordfel för liten för att säkringen skall gå. (Innan någon påpekar det: TT system är tillåtna i Sverige för specialfall som laboratorier)

I Sverige används TN-systemet, i vilket skyddsjorden är ansluten till nolledaren vid någon punkt. Punkten kan vara transformatorn, i vilket fall det kallas TN-S system. Det kan också vara i uttaget, i vilket fall det kallas TN-C. Det allra vanligaste är att anslutningen är någonstans på vägen, typiskt i mätarskåpet eller elcentralen (beror på land), i vilket fall systemet kallas TN-C-S.

Det innebär att kortslutningsskyddet (proppen!) fungerar som skydd i händelse av jordfel.

Jordfelsbrytare med 100ma eller högre värden finns även att tillgå med tidsfördröjning. Detta för att erbjuda selektivitet mot underliggande jordfelsbrytare. Orsaken är att en jordfelsbrytare är "dum" och bryter direkt om felströmmen överstiger märkströmmen. (Nåja, ett visst tidsberoende finns) Det innebär att om man har en 30mA jordfelsbrytare för ett uttag och en 300mA jordfelsbrytare utan tidsfördröjning för hela elskåpet, kommer bägge att slå ifrån om man kortsluter fas och jord vid uttaget. (T.ex. en trasig apparat)

Man kan i sammanhanget notera att amerikanska jordfelsbrytare för personskydd bryter vid högst 6mA. 10mA jordfelsbrytare föreskrivs i vissa länder för sjukhusmiljöer och dylikt.

Som flera personer påpekat är detta är helt riktigt, och det var också själva grunden till det jag skrev. Jag ville trycka på var att det är de ojordade uttagen som skall skyddas om man blandar jordade och ojordade uttag. Det kan man teoretiskt göra med portabla jordfelsbrytare genom att sätta en i varje uttag och förhindra att någon tar bort den. Men klarar du verkligen det senare utan att byta ut uttagen? Och när såg du senast en portabel jordfelsbrytare för taklampor?

Det räcker med att ett ojordat uttag utan jordfelsskydd i jordad miljö för att du skall ha en potentiell fara. Jag ville inte förleda någon att tro att de är skyddade om de sätter en portabel jordfelsbrytare i den jordade skarvsladd de drar in.

Mvh Clas-Henrik

Reply to
C-H Gustafsson

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.