Innomhus GPS

Jag skulle vilja bygga en GPS som man kan ha innomhus! Den skall bestå av tre sateliter som man sätter i taket och sedan en mottagare som man kan kalibrera på en känd punkt och nollställa där. Mottgaren skall ha tre displayer som anger pos i X, Y, och Z led i förhållande till kalibrerade nollpunkten. Allteftersom man flyttar mottagaren skall displyerna uppdateras så att man hela tiden ser exakt var mottagaren befinner sig i rummet. Räckvidden skall vara ca 10 meter (jfr. Bluetooth) Upplösningen skall vara 1 mm +-0,5mm Vad jag skall ha den till är tillvidare "hemligt".

Låter det spännande? Kom med kommentarer tips och ideér.

pepe

Reply to
Pepe
Loading thread data ...

Sat, 20 Nov 2004 23:49:54 GMT, Pepe ba:

Det har du knappast råd med. Satelliter är inga billiga grejer; räkna med minst en halv miljard kronor per styck eller så.

Du kanske borde kolla on vad som finns tillgängligt på byggmarknaden.

Charlie.

--
If everything is coming your way then you're in the wrong lane.
Reply to
Charlie R

Dessutom, om dom ska sitta i taket så behöver det i så fall vara i ett hus i halvmiljardklassen också...

--
Olof Lagerkvist
ICQ: 724451
 Click to see the full signature
Reply to
Olof Lagerkvist

Fundera på om du skulle kunna använda några sådana där ultraljudsavståndsmätare. Jag känner en kille som undervisar i elektronik på högskolenivå, han har i flera år låtit sina elever bygga en sorts ultraljudsradar som elevprojekt.

Johan

"Olof Lagerkvist" skrev i meddelandet news:FQ7od.9238$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

Reply to
Johan

man kanske kan prova på tröghetsnavigering med 3-axliga accelerationsmetrar och magnetisk/gyro kompass (båda fins som små kretsar idag - tom. med alla 3 axlar ihopbyggda redan från början)

dock behöver man ett antal checkpoints för att kompensera för drift (speciellt i början innan man lärt sig systemets konstanter och avvikelser i en adaptiv process) och kanske kan lösas med Wlan och dess timig advance där - om det nu fins något sådant.

Man får i allafall räkna med sammarbete med flera olika sensorer för att få upp noggranheten, sedan måste man besluta om man får använda aktiva sensorer (laservaståndsmätare, ultraljud och doppler) eller enbart passivt med dödräkning, tröghetsnavigering, enbart lyssnade av omgivning etc..

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Hej Torbjörn, Du verkar vara den ende som är lite vettig i detta forumet. Jag har hittat följande länk på nätet. Tror du det kan vara något?

formatting link

Sateliter behöver ju inte betyda jättegrunkor som far runt i rymden!

Begreppet skall tolkas så, att man har något att kommunicera med som alltid är på "samma ställe" Om avstånden är fixa, så borde de även kunna ange var min mottagare/sändare med displayer befinner sig. Kanske det räcker med tre avståndsmätare och lite beräkningar som sammanställs i min handhållna enhet och displayas i densamma.

Fler tips och ideér

Pepe

Reply to
Pepe

"Johan" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@uni-berlin.de...

Hej Johan, Du verkar åxå vara med på tråden i rätt riktning :=) Kolla denna länken:

formatting link
Det finns lite om man söker på djupet. Jag tror det skall gå att realicera med rätt verktyg. Först och främst lite "jävlar anamma"!

Pepe

Reply to
Pepe

On Sat, 20 Nov 2004 23:49:54 GMT, "Pepe" wrote:

Inget nytt, men tenderar att stupa för att man inte inser komplikationsgraden från början. Laserpositionering används bl.a. i förarlösa truckar. Se även

formatting link
Ultraljud är enkelt att använda men klarar nog inte ditt behov på upplösning och kommer något oväntat i signalens väg, typ en varmluftsblåsa, så krävs det bra signalprocessor för att "se förbi" sådana saker. Vanligt problem inom Sonar. Fattigmans GPS är möjlig men lite knepig att konstruera om man inte är mycket kunnig konstruktör och har bra resurser. En lite förenklad variant: Fyra (eller fler) olika placerade sändare på typ 10 MHz sänder i tidsluckor efter varandra. Alla har gemensam oscillator. Din mottagare har en bra PLL som låser på den första sändaren och använder denna för att fasdemodulera övriga sändare, vilket som resultat ger tre olika likspänningar. Om noggranheten blir 0,5 mm beror på hur bra du fixar fasbruset, hanterar reflexer och hur lång tid mätningen får ta. Nu har du tre spänningar, men de måste räknas om för att ge x, y och z. Hur bra resultatet blir kommer även hänga på hur bra sändarantennerna kan placeras samt en mängd ytterligare faktorer. Noggranhetsosäkerheten beror även på de vinklar som måste beräknas och kommer variera över rummet. DECCA och LORAN är snarlika system, sök mer info om detta på Google. Om du är verkligt seriös kan du få ta del av matematik för signalbehandling på applikationsnära nivå, på lasersidan, med avseende på rumsorientering och signatursökning som jag gjort, men det är inget som jag släpper iväg utan vidare.

/Alf

Reply to
Alf Friman

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.