Inga reservdelar - marknadsstrategi?

Hörde på Tv4 nyheterna att det är en medveten strategi från mobiltelefon tillverkarna att göra tillgången på reservdelar svår. För att få kunderna att köpa nytt. Nokia syntes i bildkollaget.. (dock inte nödvändligtvis sammanband)

Någon som har mer konkreta uppgifter ..? Motstrategier ..?

Reply to
pbdelete
Loading thread data ...

Inga uppgifter, men det borde vara billigare att helt lägga ner när modellen utgår och ge kunden en ny modell vid garanti/utbyte. Det är logistiken med reservdelar som gör att det kostar skjortan att laga bilen på märkesverkstaden, dvs att delen finns att få långt efter att bilen slutat tillverkas.

Behövs det? Finns tonvis med "nya" mobiltelefoner att köpa av folk som tröttnat eller utnyttjat uppgraderingserbjudanden på nätet till ett pris som är fördelaktigt. Och under tiden man letar så tar man fram nå'n av alla gamla mobiler man har liggandes.

--
Reply to: crister (at) forpresident (dot) com

EU-medborgare och V8-partist - "Rör inte min V8".
Reply to
Crister Sporrong

Vi beställer lite reservdelar då och då från en av de "större" i Sverige, kruxet är bara att ska kunden ha nåt billigt så tillkommer det masa orderavgifter, frakt osv som drar upp priset rätt mkt. Sen ska ju vi ha vår beskärda del av kakan, priset för slutkunden blir således väldigt högt!

Men att det skulle vara dålig tillgång på reservdelar till ex. Nokia, SonyEricsson & Siemens tycker jag väl låter mest taget ur luften varenda liten del finns ju till de modellerna. Sen att man ska ha reservdelar i 10år efter att produkten utgått kanske inte gäller mobiler? (eller det kanske aldrig har gällt nånting?)

Reply to
maccis

+maccis wrote

Tror inte det varit någon lag, utan mer praxis ?

Sen kan man ju göra som vissa tillverkare och ta mer betalt för en del än för hela apparaten ny, vanligt vad det gäller skrivare tex.

Reply to
Glenn

att

sammanband)

Tja, Volvo hade reservdelar till Amazonerna till efter mitten av 90-talet. Jag köpte både reparationhanbok och lite prylar -94. Sista årsmodellen var 69-70. Men konsumentelektronik betraktas ju (tyvärr) som slit och släng produkter.

mvh /Björn Lindgren

-- I'm sorry about my fake e-mail address in the header. Try bjolinvidfoipunktse, and remember "vid" is swedish for "at" and "punkt" is swedish for "dot".

Reply to
Björn Lindgren

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.