Hur fungerar ADSL-operatörernas bandbreddsbegränsning?

När man ringer till sin internetoperatör och vill uppgradera sitt bredband till en högre hastighet, så hinner man i princip inte lägga på luren innan hastigheten har ökats. Bandbredden styrs alltså av någon slags hårdvara som i sin tur styrs via kommando från operatörskonsolen. Hur fungerar det? En sån funktion skulle jag vilja ha för att fördela den inkommande bandbredden mellan datorerna i mitt hemma-lan.

--
/Danne
__________________________________________
 Click to see the full signature
Reply to
Dan Altemyr
Loading thread data ...

Du kan använda ipfw "pipe" funktionen i FreeBSD t.ex.

Reply to
pbdelete

"Dan Altemyr" skrev i meddelandet news:durgj0$rot$ snipped-for-privacy@news.al.sw.ericsson.se...

Switchar/Routrar med trafficshaping på portnivå? Kanske sätts inställningarna direkt i telefonstationen på "din" hårdvara.

Om du vill göra liknande hemma finns lite mer avancerade switchar för nån/ett par tusenlappar.

--
John-Henri Eklund
mail@john-henri.nu
Reply to
John-Henri Eklund

Jag kör "trafficshaping" på min Linuxserver som hanterar inkommande trafik och på det viset kan jag fördela bandbredden mellan t.ex. olika sorters protokoll. Jag vet inte om det finns så pass avancerade funktioner inbyggda i de vanliga bredbandsdelarburkarna osv men jag misstänker att man skall upp i en något högre prisklass innan det enkelt genomförs med en hårdvara i hemmet.

Med TS har jag t.ex. gjort så att ssh har prioritet över vissa andra protokoll så exempelvis om jag tankar ner en ny linuxdistribution så kan den ligga i bakgrunden utan att det påverkar ssh som behöver snabb svarstid för att inte upplevas som hopplös men inte tar så mycket bandbredd i stället.

Rent principiellt går det till så att man t.ex. tilldelar ett visst antal kbit under en sekund till en viss adress, drar man mer än detta så stryper man accessen mer och mer genom att fördröja de andra paketen så att den uppsatta hastigheten inte överskrids. Man brukar kunna styra detta mot vissa protokoll (genom att se vilka portar som är inblandade, t.ex. 80 för http, 20/21 för ftp, 23 för telnet, 22 för ssh osv) eller mot vissa IP-adresser.

Är det något specifikt problem du upplever med ditt bredband och maskinerna hemma som du vill försöka lösa på det här sättet?
--
http://ichimusai.org/
 15:10:01  up 9 days,  1:24,  2 users,  load average: 0.02, 0.02, 0.03
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai
[...]

När det gäller DSL-liknande så fixar utrustningen (DSLAM/Redback) i telefonstationen det efter vad jag förstår.

Har du något/några exempel? Skulle vara intressant att jämföra med den lösning jag kör idag.

--
http://ichimusai.org/
 15:18:00  up 9 days,  1:32,  2 users,  load average: 0.03, 0.07, 0.03
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai

Tex en switch från D-link, DES-3010G, har bandbreddskontroll (ner till

64K/port enligt deras faktablad) och kostar runt 2000:- med moms.

Det går säkert att hitta andra men jag har själv använt switchar ur samma serie och tycker de är bra. Till skillnad mot deras hemmaprodukter...

--
John-Henri Eklund
mail@john-henri.nu
 Click to see the full signature
Reply to
John-Henri Eklund

"Ichimusai" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@ichimusai.dyndns.org...

Ja, det är en familjemedlem som inte visar någon som helst förståelse för att bandbredden in är en begränsad resurs, så att till och med tp-test gör timeout när den datorn är igång... Jag brukar köra den brutala strypningsmetoden (= dra ur närverkskabeln ur switchen), men det borde gå att kunna pytsa till något mellanläge.

/Danne

Reply to
Dan Altemyr
[...]

Jag tror jag skall syna en sådan där. Det skulle vara intressant att ser prestanda (fördröjning, ping-tid) genom en sådan kontra trafficshapern jag kör nu.

--
http://ichimusai.org/
 20:09:00  up 9 days,  6:23,  2 users,  load average: 0.00, 0.01, 0.00
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai

Vad gör familjemedlemmen som kräver sådan bandbredd, det lär ju inte vara fråga om att läsa aftonbladets nätutgåva utan någon form av toktankning som pågår? :)

Det brukar ju gå att begränsa i de flesta sådana program hur mycket bandbredd som programmet använder. Det låter billigare än att lägga ner 2000 spänn på en burk som gör det åt en.

--
http://ichimusai.org/
 20:10:01  up 9 days,  6:24,  2 users,  load average: 0.00, 0.01, 0.00
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai

Jag använder F-modellen (ingen shaping), på jobbet på ett flertal sajter och det är garanterat inte switcharna som ger några fördröjningar i accessen.

--
John-Henri Eklund
mail@john-henri.nu
 Click to see the full signature
Reply to
John-Henri Eklund

Trevligt, ja hemmamodellerna går under benämningen Dynga-link bland mig och de bekanta numera. Jag rekommenderar mycket hellre en likartat Netgear efter alla konstigheter jag sett med de riktigt billiga D-linkarna.

Men det är väl som med det mesta, man får faktiskt det man betalar för.

--
http://ichimusai.org/
 13:32:00  up 9 days, 23:46,  2 users,  load average: 0.00, 0.03, 0.00
 Click to see the full signature
Reply to
Ichimusai
10 Mar 2006 09:32:55 GMT, snipped-for-privacy@spamnuke.ludd.luthdelete.se.invalid ba:

Det gar alldeles utmarkt. Jag gjorde sa under en ratt lang tid och slyngeln anade aldrig nagot orad.

Charlie.

Reply to
Charlie R

Precis det där kan du göra med en Linksys WRT54GS, som förvisso kör just Linux, i alla fall i de lite äldre versionerna. Går att få för strax under tusenlappen.

Inställningarna under Quality of service är rätt så avancerade i den routern. Det går att prioritera både enstaka protokoll och vissa av portarna. Man kan också begränsa en ports hastighet men bara ner till

256 kbit ser det ut som.

Har inte testat funktionen särskilt mycket då jag är den enda som använder någon bandbredd att tala om här hemma men det lär ju inte fungera sämre än någon annan router baserad på Linux.

Reply to
Joel W.

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.