horn...

Var på bio i Rigoletto '1' i stockholm och såg Batman idag - nå efteråt så suckade en av kamraterna 'varför kan jag inte få till _den_ basen och jordbä^h^h^h^h^h^hmullret på hembioanläggningen hemma (borsett från var grannarna nu skulle tänka då)

och jag kan inte annat än hålla med...

fråga 1: är det någon som vet vad det är för ljudanläggning i denna biografsal (stockholms största numera - tyvärr, det fanns större förut som Palladium, men nu är ombyggd till Casio... hädelse, säger jag bara...) - jag anser att den nog har den bästa och mest 'omskande' ljudet rent kroppligt av alla biografer i stockholm idag. - Har dom månne biografhornen kvar och igång fortfarande - det är liksom lite för påtagligt och distfritt för att man skulle tänka sig några 18" bakom duken och fylla hela salen på det sättet som de faktiskt gör, och dessutom gå så lågt i frekvens med den styrkan...

Är det någon som vet och kan berätta!!
--
2: är det någon som har RT:s (radio& television) gamla högtalarbyggbok 
(1973 ???) i sin ägo med bl.a RT70/80 horn etc. och är villiga att 
 Click to see the full signature
Reply to
torbjorn.ekstrom
Loading thread data ...

haha...har tyvärr inget mer vederhäftigt att komma med. Ha det gott, läser dina svar på andra frågot med stor nytta/ Nöje

/ Kjell

Reply to
Kjell

torbjorn.ekstrom skrev:

Jag blev så intresserad så:

-----------------------------------------------------------------------

-----Ursprungligt meddelande----- Från: Ralph Höglund [mailto: snipped-for-privacy@telia.com] Skickat: den 28 juli 2005 13:00 Till: Info (SF Bio) Ämne: Högtalare på Rigoletto?

Hej!

Det imponerande ljudet på Rigoletto skapar en undran!

Vad för bashögtalare är det som skapar det imponerande basljudet?

En beskrivning av hela PA-systemet vore trevligt att få.

Mvh,

Ralph Höglund

----------------------------------------------------------------------

Hej!

Tack för ditt mail!

Jag har vidarebefodrat ditt mail till teknik ansvarige han kommer svara dig så fort han är på plats efter semestrar och dyl.

Med vänlig hälsning

SF Bio AB

Charlotte

Kundtjänst

-----------------------------------------------------------------------

Jag återkommer då svar erhållits!

Ralph

Reply to
Ralph Höglund

Alternativet är att köpa ett hus med en hyfsat stor tillhörande lada. Där man med lite arbete kan klämma in en anständig badavdelning (bastu relax etc.), hemmabiosalong, verkstad mm.

mvh /Björn Lindgren

-- I'm sorry about my fake e-mail address in the header. Try bjolinvidfoipunktse, and remember "vid" is swedish for "at" and "punkt" is swedish for "dot".

Reply to
Björn Lindgren

Hm, tillhör nog den åldersgrupp som bygggde hornhögtalare, men då jag gjöt min i betong direkt på golvet, 3,5 meter lång a 4-500 kilo så är den inte fullt så enkel att kasta bort. Gjord för två motaktkopplade Gamma 12" med aktiv optisk återkoppling av egen modell och övre brytfrekvens 120 Hz. Kan i princip köra ned till DC även om effektiviteten närmar sej noll. Ljudmässiga resultatet är bara skit! Oftast överröstar högfrekventa elradiatore och lösa skramlande föremål i huset själva basen som i sej inte är så högljud utan mera av karaktären bröst och örontryckare. Köksporslin som förflyttas mot skåpsdörren med stor krasch som följd när man öppnar skåpsluckan är inte heller populärt.

Vad jag inte tidigare var medveten om var att ytterst lite av det konventionella ljudmaterialet har något egentligt innehåll under 120 Hz. Bland mina lågbaskällor finns vinyl och band typ "Zarahustra" och kyrkorgeln i Salzburg vilket ju är klassiker men en särskild pärla jag har är en bandad liveinspelning från en fotbollsstadion där Janis Joplin sjöng. I det senare fallet är det inte musiken som står för basen men när publiken stampar takten på fotbollsläktaren.. Extremt tryck, vet inte hur de spelade in det, men gissar att ett antal kontaktmikrofoner av något slag fick hjälpa till. En rolig detalj, testspelade Janis med ca 1 Watt genomsnittseffekt till den nybyggda högtalaren och gick utanför huset för att se hur mycket man kunde uppfatta av fönsterrutornas buktningar utifrån. En näst-granne körde motorgräsklippare med hörselskydden på. Han stoppade klipparen för att kolla vad det var för konstiga vibrationer han kände.

Riktiga biorullar har ljudet på optiskt analogt spår och där finns oftast betydligt lägre frekvenskomponeter med som inte återfinns på vinyl eller CD. Earthquake-filmen, den med 7 Hz på biorullen, hade all bas bortfiltrerad när den kom som VHS. Vilken besvikelse.

Min bashögtalaren är utformad som ett veckat liggande horn så jag använder den som dubbelsäng och är därmed inte nämnvärt ivägen, så den får finnas kvar som ett intressant experiment. För mellanbasen används två Voigt-lådor med 12" Philips-element. De är dessutom utformade som del av en större bokhylla. Kombimöblemang gäller alltså hos mej.

Resten av högtaleriet jag har är sådant man får på köpet vid köp av något annat från SIBA och liknande. Ingen super hifi, men rätt hyggligt ändå.

Tack för råd ang. Indienresa. Kom till Frankfurt och satt där i timmar och tittade/lyssnade på deras mekaniska fenomen till bläddertavlor och fick sedan åka hem då stenöknen jag skulle till var dränkt under vatten och allt kommunikation avstängd.

/Alf

Reply to
Alf.F

Var det dig som någon tidning gjorde ett högtalarreportage om, läste något om en som göt bashorn i betong för ett 20tal år sedan men har för mig att i det fallet så kombinerades det med husbygget?

Lite nyfiken blir jag på f0 på ditt/dina horn, med dom siffror du nämner så få man ju lite rysningar och tankar runt 20Hz eller?

Sen även en liten undran om varför mottaktkopplade element? Någon fundering runt symetrisk drivning? Läste en del om denna variant där man kom fram till att det var efektivare att öka membran/kolvarean för att driva hornet jämfört med att skapa bättre BL värde på den elektromekaniska biten. Dessa kunskaper är ju förnärvarande lite ringrostiga så jag ber om ursäkt om jag har glömt något i detta sammanhang.

Körde ett tag med Gammas element men fick problem med att spolen ville antingen lossna från aluminiumbobinen (om man nu kallar den så i högtalarsamanhang) eller att den bucklade sig!?! Bytte till RCF efter den upptäckten. Dom elementen funkar än idag helt perfekt.

Får väl använda ordet "respekt" här som ungdomarna använder det.

Det är alltså inte bara södra Sverige som får regn alltså...

JAnne G

Reply to
Janne G

On Sun, 07 Aug 2005 23:23:09 +0200, Janne G

wrote:

Det har gjorts reportage om andra av mina ljudkonstruktioner, fasta installationer på diskotek och liknande, men endast lokalpress, inga tunga hifi-magasin.

För att svara på frågorna ovan, så var bygget ett ej särskilt avancerat budgetbygge så valet föll på en Gamma BK1312 mest av kostnadsskäl. Hornets utformning hade jag funderat och ritat på en längre tid, för att maximera effektiv hornlängd i form av ett sängutrymme och ändå undvika att göra resonanspipa, sen gällde sekundärt att skaffa en högtalare som var i närheten av att kunna driva hornet. Den slutna högtalarlådan sitter inne i hornet men det var för liten volym för Gamma-elementet så det fick det bli dubbla element för att få ned resonansen. En JBL fanns på önskelistan men det skilde många Gamma-element i pris. Ett annat skäl var att jag trodde den optiska återkopplingen var enklare att göra linjärare. Självresonansen blir inte riktigt som med passiva system där man kan mäta impedansen på hela systemet och jag har inte i mitt reglersystem lagt in någon form av frekvensberoende ljudtryckslinjarisering, då jag ändå inte vet hur man på ett vettigt sätt får till ett samspel med övriga högtalare. Visst trampar högtalaren i tomma luften vid en del låga frekvenser (även vid 30 Hz) men pga reglersystemet så rör sej ändå inte membramet mer än någon millimeter. Det som händer är att jag får låg verkningsgrad runt f0, vilket jag i första hand märker på att fjärrkontrollen inte hoppar omkring så mycket på bordet. Vid normalanvändning står högtalen på ytterst låg volym, så den märks knappt, men film med åska eller liknade kan bli oväntat fylligat ibland. Ibland överraskas man lite av att märka skillnaden på musik. Man tycker inte högtalaren hörs, men när man stänger av den så blir ljudbilden märkbart tunnare. Men det är generellt mycket låg volym på högtalaren då biljuden den åstadkommer genom att få saker och skramla inte alls låter bra.

Du skulle veta vad mina grannar tycker... Tokfan, och senast "är du inte för gammal för sådant". Tar det som komplimanger.

Nu var det visst regn, men man väntar skyfall närmaste veckorna. Att vägar och flygplatser blir oanvändbara verkar tillhöra normala standarden vid häftigt regn i Indien. Fast lite regn och blåst brukar stoppa en hel del i södra Sverige också.

/Alf

Reply to
Alf.F

Vad jag har för mig när jag läste om detta så ville man ha så lätta mebran som det bara gick (så att man slipper pumpa onödig reaktiv effekt) samt att transientresponsen blev ganska trevlig om man lyckas få mekaniska impedansen att bli hyffsad resistiv (mycket lågt Q-värde och därmed bredbandigt)

Ehh. tålde inte lindningarna att membranet satt 'fast' (pga hög akustisk last) i jämförelse med normal typdrift - låter nästan som om det var för vekt infäst om det lossnar och/eller bucklar bärande delar... :-), ;-)

Hmm, med tanke på hur hårt det kan blåsa i den minimala sågspringan vid elementet (var lat när hålet sågades upp...) vid lite högre ljudtryck på schmack-hornet så inser man att det är ganska hård mottryck på själva membranet på högtalarelementet och ärligt sagt får jag inte ihop hur den i hornsammanhang låga strypningen på ca 1 dm^2 area som smalast (ungefär halva högtalardiametern) ändå kan hålla emot så jäkla mycket luft vid puk och trumslag... - det är riktigt hårda vindpuffar som pressas ut i sågspringan och man funderar allvarligt om tryckvariationerna ligger uppåt hektot inne bakom i högtalaren vid hög ljudtryck!!!

(läste att en trombon kan åstakomma runt 175 dB inne i rören eller akustisk tryck motsvarande 20 kPa (~ 0.2 kg/cm^2) - det är mycket värre än vad man någonsin har åstakommit på vid dB-dragracing för bilar... [ref. Numerical Techniques for Acoustic Modelling and Design of Brass Wind Instrument)

Kan bara instämma... - man måste ha mycket intresse och vilja att ge sig på dyliga projekt då det är en ganska stor apparat att genomföra 'bara för att testa'...

--
För övrigt sitter brorsan här brevid med möbelsickarmössan på och håller 
på att göra ritningar på schmack-horn mfl. andra horn som vi har hittat 
 Click to see the full signature
Reply to
torbjorn.ekstrom

< snip >

("...så mycket..." asgarvar!!! - en del är extremare än andra helt klart :-) )

hmm - det är sådana olinjariteter som åstakommer något som kallas 'IM', bankande och stampande grannar likaså (mitt problem - gränsen går vid

0.05 - 0.10 Watt peakeffekt (mätt på full musikbandbredd)...)

lite nyfiken på din optiska servostyrning av elementen - hur görs den

- med optogafflar, spegel... ???

;-)

det är säker snart 20 år sedan man funderade på högtalarbyggen - men nu har lusten kommit lite och nu när brorsan börja renrita ritningar som hittats på nätet så käns det inte längre som 'bara en tanke' utan kanske något som genomförs också. dock inget improvicerat och egenuträknat även om tanken finns där - har dock för lite kunskaper och sammanställda källor att gräva för mer seriös egenkonstruktion, även om tanken lockar just nu (om man kunde få det på en simulerbar plattform så skulle det hela gå mycket lättar att labba - ungefär som man kör 2.5 - 3D EM-simulering på mictrostripstrukturer för RF idag - vore guld)

Reply to
torbjorn.ekstrom

Prexis vad jag kommer ihåg också. Resonansen är normalt så utdämpad i horn eftersom den akustiskt resistiva delen är så hög att den undertrycker det mesta av den. Detta då i hornets normala arbetsområde. När man naärmar sig F0 så går ju R mot 0 och x växer pga av hornets luftpelares massa närmar sig resonans om jag minns rätt. När R är nära 0 så blir ju resonansen helt odämpad och då spelar den ju rätt stor roll i det totala samanhanget.

Antingen det eller så var det värmen. Spolen satt på en aluminiumbobin och aluminium är ju en aning svår att limma utan att oxiden kommer i mellan. Det tillsammans med värmen tror jag att det var.

Ajaj, nu börjar du stiga av den "rätta" smala stigen och kompensera elektriskt för något som är akustiskt dåligt.... ;-))

Man annvänder en "compliance" dvs en volym för att skapa en kompensator för tillskottet av membarnets massreaktansen vid stigande frekvener och därigenom sträcker ut det användbara området för hornet en aning.

70/80 hornet är ett delvist koniskt "horn" (kan man kalla det horn då?) Och ombyggnaden till exponetialhorn gjorde stor skillnad för den akustiska belastningen av membranet på lägre frekvenser. Jag räknade manuellt på en texas TI-30. Tangenterna är slitna numer och många batterier gick det åt.

Tobbe kolla detta prog:

formatting link

Testade det för något år sedan på mina egna beräkningar (som jag fick söka länge efter) och dom stämmer förvånandsvärt bra sinsimellan.

Reply to
Janne G

Mmmm, JBL, mmmm. Dom var också för dyra för min plånbok. Jag är nyfiken på ditt reglersystem? Vad hade du för tankar runt det då du byggde det, hur funkar det?

Det där med störande ljud kommer jag ihåg, bla så var jag tvungen att flytta runt i glasskåpen för att det inte skulle skramla så mycket därifrån och då hade jag inte tillnärmelse lika mycket i bottenstampet som du borde ha.

Janne G

Reply to
Janne G

förlåt, förlåt (hukar mig) ;-)

ahh, jag tror myntet ramlade ned nu, gäller att få upp ögonen för sådana detaljer - matchning altså.

funderade inte på en programerbar räknare efter ett tag?? (jag gissar att det här var före PC och excel-tiden)

Har redan gjort detta lite - och efterlyser redan källkoden så att man kan få bort dom där jä**** cm etc. [1] och istället använda metrar etc... - och sedan är man ju nyfiken på ekvationerna bakom...

Har nu en trave papper från olika källor (inklusiven att man ser gamma = alpha + jbeta i formlerna och då är telegrafekvationen inblandad på något sätt - igen), men att sammanställa allt detta så att det håller ihop till en 'kalkylator' är en annan sak.

Sedan vill man ju ha med störningarna som blir när man veckar hornen - alla som böjer runt mikrostrip för RF vet att det blir parasiter i hörnen och våghastigheten går ned en smula - har för mig att veckade horn blir 'längre' vid veckning och därmed borde även dessa parametrar vara beräkningsbart!!. Till detta så vill man veta hur veckningen lågpassfiltrerar det som kommer den vägen då det är bara raka horn ala trumpet som har full bandbredd ända ut (får konstiga associationer till mr Pupin där punktvisa induktanser (krökar) i en kapacitivt complex transmissionsledning ger väldig skarpa lågpassegenskaper... - kollar pannan om jag har feber nu...)

med andra ord vill jag ha en 'mekanisk' 3D EM-simulator med luft som arbetsmedium :-)

--
[1] När man ser delningtalet typ 983000000 någostans i formlen och man i 
övrigt inte får ihop det, så förstår man att det handlar om fot och tum 
 Click to see the full signature
Reply to
torbjorn.ekstrom

Har för mig att det var sådär 25 år sedan. Killen hade högtalarna i källaren och de gjutna hornen i grunden gick upp till övre våningen, dessutom hade han två högtalare för "resten" i storlek ( 2st ) garderob. Tror även att han fick gjuta en egen plattform för skivspelaren för att kunna demppa den så att den gick att använda. ( Reservation för önsketänkande efter tjugo års avundsjuka...)

Att över huvudtaget få ut ens 20 Hz i en vettig ljudnivå är svårt, så det är klart att det ger rysningar.

Så byggdes ju subbar på den tiden då det var ny teknik, fanns ju nå´t svenskt företag som var väldigt populär med sin sub-kub.

Läste för många år sedan att militären (USA?) experimenterade med stora högtalare med djup bas för att människans bukresonansen låg tydligen vid 6 Hz och med hög volym skulla kunna användas som vapen och spränga inälvorna på fienden. Kanske skröna men allt har ju sin egen resonans som oftast är förödlig. ( Marcherande soldater på broar, hoppande fans på musik konserter, vindar i master osv, ni vet )

Reply to
Dataspider

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.