Har någon här några erfarenheter av åskskydd till telefon/adsl?

Hej !! Har n=E5gon h=E4r n=E5gra erfarenheter av =E5skskydd som funkar bra till telefonlinje och adsl .. Alla som man kan k=F6pa p=E5 stan , funkar inte med adsl st=E5r det p=E5 f=F6rpackningen ... Vill ha ett som funkar med adsl , g=E4rna dom snabba 24 Mb uppkopllingarna ... Sett det finns en ritning p=E5 en svensk sida , med 3 garsurladdningsr=F6r , n=E5gon som testat det med snabbt adsl upp koppling ??

formatting link
N=E5gon som vet mer vad man ska ha ???

Swealt

Reply to
anders.lindquist
Loading thread data ...

Kan bero på hur de har kopplat. Om de är importerade. Utländska kopplingsvarianter fungerar oftast inte i Sverige.

Det där är min egen konstruktion och jag kör med Telia ADSL 24 Mbit/s. Det fungerar utmärkt och jag ser ingen skillnad i hastighet med eller utan det där ADSL-filtret inkopplat. Har testat det många gånger. Gasurladdningsrören är de som påverkar hastigheten minst eftersom de har så otroligt låg kapacitans. Gasurladdningsrören är dessvärre långsammare än varistorerna (MOV) och därför kan transienten bli lite väl hög om den är snabb. MOV finns i olika storlekar. De kraftigaste har dessvärre hög kapacitans som därmed dämpar höga frekvenser mer (ger lägre fart på ADSL). De värden jag har valt (S07 och S10) påverkar inte så mycket att jag märker någon skillnad på min 670m långa telefonledning. Anledningen att jag konstruerade eget åskskydd är att de man kunde köpa då var för dåliga för min smak. Det skulle bli för dyrt om hela datorutrustningen med modem skulle totalhaverera. Vi har ganska ofta åska här och mitt åskskydd har löst ut många gånger nu. Man måste veta om att man bör byta ut komponeterna i åskskyddet om de gjort nytta många gånger, eftersom det blir slitage på komponenterna för varje överslag. OBS att jordningen av skyddet är oerhört viktigt! Man skall ansluta det mot eljord med låg impedans, inget annat.

Reply to
Ken

Kan bero på hur de har kopplat. Om de är importerade. Utländska kopplingsvarianter fungerar oftast inte i Sverige.

Det där är min egen konstruktion och jag kör med Telia ADSL 24 Mbit/s. Det fungerar utmärkt och jag ser ingen skillnad i hastighet med eller utan det där ADSL-filtret inkopplat. Har testat det många gånger. Gasurladdningsrören är de som påverkar hastigheten minst eftersom de har så otroligt låg kapacitans. Gasurladdningsrören är dessvärre långsammare än varistorerna (MOV) och därför kan transienten bli lite väl hög om den är snabb. MOV finns i olika storlekar. De kraftigaste har dessvärre hög kapacitans som därmed dämpar höga frekvenser mer (ger lägre fart på ADSL). De värden jag har valt (S07 och S10) påverkar inte så mycket att jag märker någon skillnad på min 670m långa telefonledning. Anledningen att jag konstruerade mitt eget åskskydd är att de man kunde köpa då för många år sedan var för dåliga för min smak. Det skulle bli för dyrt om hela datorutrustningen med modem skulle totalhaverera. Vi har ganska ofta åsknedslag här och mitt åskskydd har löst ut många gånger nu. Man måste veta om att man bör byta ut komponenterna i åskskyddet om de gjort nytta många gånger, eftersom det blir slitage på komponenterna för varje överslag. OBS att jordningen av skyddet är oerhört viktig! Utan bra jord är åskskydd så gott som värdelösa. Man skall ansluta det mot eljord med låg impedans, inget annat. Alltså kort och tjock jordledning med låg impedans.

Reply to
Ken

Tackar f=F6r den grundl=E4ggande infon , ken !!! Det f=E5r nog bli att bygga ett sj=E4lv , tycker det ja sett p=E5 clas ger ett billigt intryck ,med en tunn spiralsladd p=E5 ... Bra att f=E5 h=F6ra att det funkar med 24 Mbit , det var det ja ville det skull g=F6ra ... Googlat runt lite p=E5 n=E4tet och don flesta ritningar ja hittat =E4r kopplade p=E5 ungef=E4r som din , fast en del har motst=E5nd i serie och n=E5gon typ av transitskyddsdiod , s=E5 det =E4r nog din koppling ja ska bygga ... Det =E4r v=E4l kanske samma princip p=E5 alla , =E4ven telias som kostar multom ??

Swealt

Swealt Ken skrev:

=E5

/s.

OV)

ans

mak.

=E5nga

Reply to
anders.lindquist

Ett annat sätt är att skilja *dsl modemet med två fiberkonverterare. Smäller det så ryker bara en fiberkonverterare + *dsl modem. Ev, ev kanske man kan bygga ett sådant själv mha fotodioder/lysdioder för korta distanser.

I övrigt så bör allt kablage in till huset gå igenom en gemensam ingång som har en jordpunkt.

För 400V sidan är det godkända saker som gäller + installatör. Dessa kostar visst 5000 kr.

Reply to
pbdelete

Ja i princip fungerar de flesta lika, men vissa av dom har ingen jordning! Utan jord är helt förkastligt till sådant här när man skyddar en dator med modem. Skydden utan jordning fungerar endast när man har fristående telefoner på telefonledningen som inte är kopplat till något eluttag eller står på något jordat föremål såsom en diskbänk. En dator är i princip alltid jordad via vägguttaget även om det är ett ojordat vägguttag (jo faktiskt). Hela elsystemet är att betrakta som jord för en blixt. De köpta skydden är ofta billigare konstruerade än mitt skydd. Transientskyddsdioder fungerar också men går ofta sönder i första smällen, liksom motstånden gör (= engångsskydd alltså). Jag började med just sådana, men insåg att det inte var bra i längden. Nu behöver jag bara byta säkringar. Efter ett större antal smällda säkringar kommer jag dock att byta ut komponenterna i skyddet. Det finns effektiva skydd att köpa också, såsom denna om man inte vill bygga själv 69-708-59 ca 400 kr.

formatting link

Reply to
Ken

Det borde fungera men kan vara lite knepigt att fixa till. Bäst vore fiber istället för ADSL med sina koppartrådar så att vi slipper alla galvaniska förbindelser förutom elmatningen. Fiber är nyttigt! Gör man åskskyddet på teleledningen på rätt sätt så skyddar det faktiskt väldigt bra. Dock kan man inte garantera skydd om blixten slår ner direkt i ledningen strax utanför huset, men det är så sällan sådant sker. Oftast är det överspänning som blir av nedslag i närheten av en ledning en bit bort.

Ja det är viktigt!

Borde vara standard numera tycker jag.

Reply to
Ken

formatting link

Mitt skydd har gjort nytta så många gånger att jag tappat räkningen nu. Törs inte testa att köra utan det annat är när det garanterat är molnfritt. Inte kopplar jag ur ADSL-modemet vid åska längre. Så pass mycket litar jag på mitt åskskydd.

En gång nyligen gick faktiskt en säkring sönder vid ett strömavbrott. Jag tror inte att det berodde på blixtnedslag den gången. Strömavbrottet kanske orsakade en spänningsspik på teleledningen, eller på elnätet? Mitt skydd skyddade åtminstone mot det också. Skyddets uppgift är helt enkelt att se till så att det inte blir för stor spänning mellan telenätet och elnätet. Det är därför man måste jorda skyddet bra i elnätet.

Innan jag byggde mitt eget åskskydd körde jag med ett köpt (från Telia) ojordat åskskydd i telejacket och det small av tre gånger varav en gång när jag var hemma. Det small rejält när komponenterna exploderade.

Reply to
Ken

Jag har ett sånt där 70kr's som man kan sätta i vägguttaget för att döva samvetet lite.

För ca 4 år sedan slog blixten ned i huset där jag bodde. Det brände upp TV-koaxen hela vägen från taket ned förbi (1.5m) från datorn och alltså ca

0,3m från 220V-uttaget där jag hade den där prylen och datorn inkopplad.

Satt f.ö vid datorn då det small. Det hände ingenting! Koaxen brändes sönder men datorn fortsatte snurra. Taklampan brändes dock sönder och utlöste därefter jordfelsbrytaren. Först 1 år snare förstod jag varför Txt-TV-kortet slutade fungera. Det var helt, men det fanns helt enkelt ingen TV-kabel bakom det uttaget efter nedslaget.

Bor man i stan, i hyreshus är det kablar och vattenrör överallt som jordar. Ett hyreshus är nästan en Faradays bur. Spikar och nedlag sprider sig inte långt! Däremot på landet, jag vet en bekant som brukar få modem sönderslagna för alla nedslag inom ca 1,5Km.

Morgan O.

Reply to
Morgan Ohlson

Jag bor på landet i ett hyreshus och får ofta överspänningar på just teleledningen trots att den är nedgrävd hela vägen 670m från stationen. Elsystemet klarar sig tack vare att vår transformator står endast ett hundratal meter på marken härifrån och det är jordkablar till och från den. Blixten måste slå ner i vår egen nedgrävda kabel från transformatorn för att det skall hända något via elkabeln.

Reply to
Ken

Undrar om hyresvärden är juridiskt ansvarig för ev undermånligt åskskydd..

Reply to
pbdelete

N=E4r det g=E4ller jorden till skyddet , kan man utnyttja den som finns i det jordade uttaget hemma ?? F=F6r bor man i hyreslgh s=E5 =E4r det inte s=E5 enkelt att g=F6ra ingrepp i elcentralen ...

Reply to
anders.lindquist

Det är klart bättre än ingenting. För bästa skydd bör inkommande teleledningen passera nära elcentralen med åskskyddet placerat nära elcentralen med en riktigt kort och tjock jordledning däremellan. Ju kortare och tjockare, desto bättre. När man bygger hus bör alla ledningar gå in i huset på samma ställe, gäller även vattenledningar. Då har man bra förutsättningar för att ordna riktigt bra åskskydd för alla ledningarna.

Det är sant, men för mig gick det fint att fixa.

Reply to
Ken

Det finns nog inga sådana krav på hyresvärden alls. Jag tycker att man borde införa åskskydd på alla nybyggen för alla ledningar som går in i huset, både el, tele och kabel-TV m.m. Vi har ju så många känsliga apparater numera.

Reply to
Ken

skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@s13g2000cwa.googlegroups.com... Hej !! Har någon här några erfarenheter av åskskydd som funkar bra till telefonlinje och adsl .. Alla som man kan köpa på stan , funkar inte med adsl står det på förpackningen ... Vill ha ett som funkar med adsl , gärna dom snabba 24 Mb uppkopllingarna ... Sett det finns en ritning på en svensk sida , med 3 garsurladdningsrör , någon som testat det med snabbt adsl upp koppling ??

formatting link
Någon som vet mer vad man ska ha ???

Swealt

Kolla på

formatting link

Där finns lite smått och gott. Digigard ska visst vara bra.

Jag har bara gasurladdningsrör i en liten grå plastlåda från Ericsson till teleledningen. Allt är mycket väl jordat och har numera en egen ordentlig plint. Därifrån är det även utdraget en rejäl vajer gjord i lindade grova koppartrådar som går till ett 2 meters jordspett också gjort i koppar. Vajern är förbunden med spettet via primadurklämmor, som är till för just sådan anslutning. Jordningen har bara 2 meter till elcentralen i huset. Även åskskyddet till stora trådlösa nätverkantennen är ansluten i jordplinten numera. Lit väl lång kabel kanske, men garnterat bättre än inget alls.

Huvudelcentralen på baksidan av garaget har eget åskskydd för strömen (Elrond komponent) Även där är det nedgrävt kopparvajer till ett likadant jordspett. Hade kanske inte behövts där ev. för det visade sig att huvudkabeln från Fortums plintskåp till mig (jag är ensam på den kabeln) Är 50 !! kvadrat. Vilket man nog får anta är rätt bra tilltaget. Varför så grov vet jag ej. Det är inte mer än 75 meter till fortumplinten heller.

Men det Ken påpekar om varistorer är sant. Man kanske skulle kompletera lite....

XR(V)

Reply to
XR(V)

On 060709, XR(V) went completely off-topic in swnet.teknik.elektronik by posting :

Aluminium eller koppar?

--
En son är bättre,
fastän sent född,
 Click to see the full signature
Reply to
Roland R

"Roland R" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@usenetfeed.net...

Koppar så klart !! Fortums el & nät priser vet du......

XR(V)

Reply to
XR(V)

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.