Generator 3*400V

Det blir knappast någon ökad brandrisk så länge man dimensionerar ledningarna rätt. Tänk vad många bränder vi skulle ha i transformatorstationerna annars :-)

Det finns fortfarande några europeiska länder som har 230V som huvudspänning i gamla nät: Förutom Norge även Belgien, Italien och Spanien m.fl. länder. Även i Sverige finns det en och annan installation (t.ex. labb) där kunden har en egen transformator till

230V. Utanför Europa så används 127/220V i Mexico, Brasilien och Saudi Arabien och en del andra exotiska resmål.

Beteckningen 3 x 230V används ofta för 230V huvudspänning och 3 x 400V för 400V huvudspänning. Lite skumt, men det är väl bara att gilla läget.

/Clas-Henrik

Reply to
C-H Gustafsson
Loading thread data ...

Visst är det så. Problemet är bara att det verkligen ska dimensioneras rätt också... :)

En sådan labbtrafo bekantade jag mig med på en skola där vi byggde om ett gammalt elektroniklabb till datorsal. Datorerna fick då gå på tvåfas

230 V.

Ja, det är lite förvillande, ibland står det 3 x 230 V och ibland 3 x

400 V för samma sak.
--
Olof Lagerkvist
ICQ: 724451
Web page: http://here.is/olof
Reply to
Olof Lagerkvist

Vet du hur det är i USA och andra 110 voltsländer?

Fredrik Östman

Reply to
Fredrik Östman

USA är (oftast) mittjordad enfas 240V, eller ibland 2 faser av 208V 3-fas. Båda varianterna betraktas som 120/240V vid installationer (det är väl inte så noga med spänningen). 3-fas till abonnent är i stort sett okänt, annat än till större industrier.

/Anders

--
 -- Of course I'm crazy, but that doesn't mean I'm wrong.
Anders Hammarquist                                  | iko@cd.chalmers.se
Physics student, Chalmers University of Technology, | Hem: +46 31 88 48 50
G|teborg, Sweden.           RADIO: SM6XMM and N2JGL | Mob: +46 707 27 86 87
Reply to
Anders Hammarquist

Mening 1 och 3 håller instämmer jag helt i. :-) Mening 2 invänder jag mot: De kollar nog om grejorna de ansluter är gjorda för 208V eller

240V. Om man har nolla + två faser så spelar det ingen roll om fasvinkeln är 120 eller 180 grader så länge man bara ansluter last mellan fas och nolla.

Amerikanerna har ett gäng andra system också. Japanerna har likaså ett eget, 100/200V. Att det är just 100V sägs bero på att de ville göra spänningen mer "metrisk". 100 cm på en meter, så varför inte 100V på elsystemet?

/Clas-Henrik

Reply to
C-H Gustafsson

C-H Gustafsson wrote: [snip]

I Japan skiljer det även i nätfrekvens mellan olika regioner, en del har 50 Hz andra 60 Hz. På utrustning där det spelar roll kan man ibland hitta omkopplare för detta. Anledningen sägs vara att regionerna fick bistånd från olika länder under uppbyggnaden efter andra världskriget.

/Henrik

Reply to
Henrik Johnsson

Det största i elmotorväg jag träffat på var på 3 MW (vill jag minnas) och gick på 10 kV.

Motorn matades från en egen trafo i ställverket. Detta p.g.a. att man ville jorda nollpunkten på 10kV-sekundären via ett motstånd för att ett jordfel i motorn med tillbehör inte skulle få allt för våldsamma konsekvenser.

Om man också hade någon speciell styrning/anordning för att hålla nere startströmmen kommer jag inte ihåg.

M v h /Patrik

Reply to
Patrik Norqvist

Det är suveränt med motorer och generatorer vid de här höga spänningarna. Även om det krävs lite speciell konstruktion så gör den höga spänningen att strömmen blir liten och eftersom förlusterna minskar med strömminskningen i kvadrat så blir det riktigt effektivt. Dessutom behövs det mindre antal transformatorer mellan nätet och en sådan motor vilket ytterligare minskar förlusterna totalt sett.

På grund av detta känns det inte riktigt bra att ersätta 3-fas 400 V maskiner i hemmen, typ spisar, ugnar, tvättmaskiner m m med 1-fas 240 V dito.

Kan tänka mig just det ja... Man vill nog _inte_ ha nolla eller skyddsjord svävande på flera kilovolt i det läget...

--
Olof Lagerkvist
ICQ: 724451
Web page: http://here.is/olof
Reply to
Olof Lagerkvist

Nej nackdelen är grymt dyra elmotorer, i många liftanläggningar kör man diesel elverk för att driva motorer till liftar å snökanoner. Det blir billigare än att köpa 220v motorerna.

--

Mysko
Reply to
Mysko

Hur funkar inbromsningen? Borde det inte gå att ordna nån sorts energiåtervinning där? Kanske inte så lätt att hantera mtp energimängden, men ändå... det är en idé värd att begrunda, inbillar jag mig. OM det gick att lagra/hantera energin på något vis så skulle ju tåget (tågen?) bli nästan självförsörjande.

Är det ett dubbelspår så kunde man kanske synka turerna så ett tåg går i nerförbacke när det andra går i uppförbacke.. och så matar dom varandra med energi, kanske med hjälp av en separat "bromsvagn/generatorvagn". (Eftersom jag gissar att det blir ineffektiv konstruktion om man försöker göra en "kombimotor" som kan fungera växelvis som motor och transformator.)

Bara en vild tanke så här på kvällskvisten... :)

--
May all spammers die in horrible pains!
Wanna e-mail me? Well, peter_e is correct, but the rest is obviously bogus...
Try algonet in the .se TLD instead.
Reply to
Peter Emanuelsson

man gör energiåtervinning redan idag med dom nya loken - eller åtminstonne är förberedda för detta.

dock handlar det inte om överdrivet mycket med lägesenergi som man kan återvinna som man kanske tror - bilköerna på Essingeledet är _mycket_ större miljöbovar i detta avseende, dessutom med fossila bränslen...

enkelspår - och du skulle bara veta hur välplanerat det är med tågmöten där det går samt att krångel början på morronen ger lätt återverkningar av trafiken resten av dagen...

motorer fungerar utmärkt som generatorer så fort mekaniska varvtalet vill gå fortare än vad nätspänningen vill.

att motorer i korta stunder kan agera generatorer och leverera ström istället för att dra ström vid stora plötsliga laster, är en viktig del att hålla nätet stabilt...

i tåg och andra industriella situationer så är det växleomformaren som styr detta - matar in effekt till motorn när den skall accelerera och ger tillbaka energin till nätet när den bromsar - inget ovanligt idag.

Reply to
Torbjörn Ekström

Numera med IORE-loken återvinns bromsenergi tillbaka till elnätet från Porjus.

Reply to
Ken

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.