Garantiåtaganden

Hej!

Kanske lite OT, men jag är säker på att här finns folk som kan ge råd..

Jag har en produkt som börjar bli säljklar. Produkten består av

  1. programvara
  2. lite specialhårdvara
  3. Konsumentelektronik (PC, DV-kameror, projektor etc)

1 och 2 tänker jag ta fullt ansvar för, men 3 skulle jag vilja slippa. Det känns onödigt att en kund ringer och säger "du, den här PC:n som jag köpte av dig, den krånglar.." Sådant hanteras bäst av en lokal leverantör.

Jag kan givetvis ge kunden en inköpslista och säga "köp in det här, och kontakta mig när det är klart, så kommer jag och kopplar ihop det hela".

Men, finns det något annat bra alternativ? Kan jag köpa in konsumentelektroniken på min kunds uppdrag utan att bli stående med garanti-ansvar? Många av dom tänkta kunderna vet jag känner sig obehagliga till mods av att behöva köpa in sådant här, och jag hjäper dom gärna, men som sagt, jag vill att eventuella garantifrågor görs upp direkt mellan min kund och leverantören av konsumentelektroniken.

Tacksam för synpunkter och tips är

/Johan S

Reply to
Johan Stäck
Loading thread data ...

Köp in valfri Dell/Compaq med "på-platsen-service", klistra numret till supporten på skärmen och slappna av.

Reply to
Anders

Tänk på tillverkaransvaret (dvs om någon skadar sig etc..) och återvinnings förpliktelser att man måste ansvara för att återvinna det hela..

Reply to
pbdelete

Ok, det är väl skäl för att min kund själv köper in grejorna?

/J

Reply to
Johan Stäck

Det borde det vara. Men tjänar du lite slantar så skadar det ju inte att anlita någon jurist för att vara på det torra.

Reply to
pbdelete

Fast *tillverkar*ansvar gäller väl inte dig själv om du återförsäljer en HP/Dell?

Reply to
Anders

Jag vet inte det. Jag hoppas/tror att jag slipper, men f-n vet.... Sedan (fast det blir ju ett stickspår) så skulle jag helst undvika just de fabrikat som nämns. Min "favorit-PC" är en HPD, (HopPlockadeDelar) som köps av en bra lokal leverantör. Erfarenhetsmässigt är det bäst (tycker jag) om man väger samman pris/prestanda/service. Jag har haft några "märkes-PC", och dom har varit besärliga att få reservdelar till, eftersom det inte så sällan är special-grejor. Ett nätagg till en HP jag hade måste tas hem från sydeuropa, vilket tog tid och blev dyrt. Till en annan(minns ej fabrikat) var det svårt att få tag i fästvinklar för en extra hårddisk.

Till en HPD kan jag gå till vilket databutik som helst och fixa på direkten!

/Johan

Reply to
Johan Stäck

Fördelen med att välja en stor leverantör och deras på-platsen-service är att en tekniker kommer ut direkt till kund och byter hårdvaran. HP och Dell har lokaliserade reservdelslager och jag har aldrig (peppar, peppar) haft några problem med att få tekniker med delar till de Compaq, Dell och HP servrar och arbetsstationer som jag administrerar.

Reply to
Anders

direkten!

Men du blir att betrakta som pc-byggare och får därmed skyldighet att låta EMC-testa ett ex. av den hopplockade konfigurationen samt bifoga ett intyg med varan. Dessutom blir du nog tvungen att ta emot varan för återvinning även om du sedan kan lämna de ingående delarna vidare till resp. leverantör.

Reply to
Tommy

Men det är ju just hur jag skall undvika detta, som jag söker svaret på. En modell är ju att jag säger åt min kund vad han skall köpa. Om kunden köper en HPD av "Kalle på hörnet" så är ju EMC-test o.s.v. "Kalles" ansvar och inte mitt. (Jag undrar f.ö. om alla dessa små återförsäljare som sätter ihop datorer bakom butiken uppfyller de formella kraven på EMC-test?)

Jag har ingen lust alls att hamna med ansvar för konsumentelektroniken som ingår i min produkt...

/Johan

Reply to
Johan Stäck

låta

intyg

återvinning

leverantör.

Du kan ju alltid hjälpa pc-försäljaren med leveransen...

Var uppmärksam på vad eu-direktivet säger (det var länge sedan jag läste om detta), det kan hända att du tar över ansvaret pga installationen, om du kopplar ihop enheterna. Här finns helt klart gränsdragningsproblem, i värsta fall åker du på att i efterhand modifiera så att normerna uppfylls. Jag drar mig till minnes att även komponentsatser avsedda att sättas samman till en dator måste uppfylla kraven.

Det är förmodligen få pc-byggare som testar själva, några kanske går samman och lämnar någon enstaka modell för uppmätning. De något större t ex dåvarande Lap Power skaffar eget mätrum. Det är normalt inte möjligt att leverera "no name"-datorer med en oförändrad konfiguration från ena månaden till den andra. Prylar går plötsligt inte att få tag på och måste ersättas, det kommer nya versioner av komponenter hela tiden osv. Ovanpå detta de bestyckningsvarianter som utgör produktsortimentet. Man kan klistra på en CE-dekal grundat på bästa vetande, men man löper som sagt risken att få modifiera i efterhand.

/Tommy

Reply to
Tommy

+Anders wrote

Det har jag.

Min kollega lyckades klämma SCSI-kabeln i en dell poweredge så illa att den gick sönder (idiotisk konstruktion på vaggorna f.ö, och varför inte SCA ?) varvid han ringer vårat supportnummer till dell och dom tycker "Men garantin gäller inte om du haft sönder den själv" ..nä visst tycker kollegan, jag skiter i om ni eller jag betalar den, men jag behöver en ny SCSI-kabel NU, för servern är nere tills dess att jag har bytt den.. Dell knappar lite och upplyser om att vi kan ha kabeln om 12 dagar..

På ett SERVERKLASSAT system! MED supportavtal!

Nu var det ju tur att det var en så "generell" del som SCSI-kabel, efterssom man kunde få lämpligt företag (dustin tror jag det blev) att skicka en kabel med expressbud så den var framme en halvtimma senare, men vad hade hänt om det var en mer dell-specifik del ?

..Det känns som att dell och gänget har en bit kvar tills dom är i närheten av vad exempelvis Sun och IBM menar med "supportavtal" och "server grade".

Reply to
Glenn

Även vanlig garanti. 1990 köpte jag en dator från Sun och lite senare beställde jag en extra bildskärmskabel. Vid leveransen av kabeln visade det sig att den var skadad. Jag ringer Sun och de säger att så ska det naturligtvis inte vara, vi sänder en ny och den trasiga kan du behålla. Några timmar senare ringer det på dörren. Det visade sig att Sun skickade en ny kabel med Flygtaxi, dvs taxi från Sun till Bromma, flyg till Saabfältet i Linköping, och taxi hem till mig. Sun kan inte ha tjänat pengar på den kabeln, men de vet hur kunder ska behandlas.

Från Dell tar det månader och påskrivna NDA att få fram information om störklassningen för deras påstått klass B-testade servermaskiner som senare visade sig bara vara testade enligt klass A. Det blev ingen affär för Dell. :-) Jag misstänker att Dell medvetet fördröjde informationen i hopp om att vi skulle tröttna och beställa i alla fall. Tyvärr för Dell accepterade varken vi eller kunden detta.

--
Göran Larsson     http://www.mitt-eget.se/
Reply to
Goran Larsson

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.