Fuktmätare..hur?

Hej. Jag hade besiktning av mitt hus häromdagen , och besiktningsmannens fuktmätare gav utslag på ett ställe i badrummet. Han sa: - det är inte säkert att det är fukt , utan det kan även bero på att väggen är byggd av annat material just här.Platsen var nämligen strax ovanför blandaren , och han tänkte då på någon slags förstärkning utav väggen just för blandarens skull.

Köparen reagerade starkt på utslaget , precis som han borde. Senare på kvällen blev jag förbannad och tog cirkelsågen och körde upp ett hål i väggen i angränsande rum. På så vis fick jag se baksidan utav väggen där blandaren sitter , och där fanns inte tillstymmelse till fukt. Väggen är , först råspont , sen gips utanpå det , och det var ingen skillnad på väggen runt just blandaren. Blandaren och vattenledningsrören sitter utvändigt , fästa på den plastmatte-beklädda väggen.

Jag lossade blandaren och körde med en nål i gipset runt skruvhålen , och det var hårt som sig bör.

Min fråga är , hur fungerar fuktmätningen rent tekniskt , och vad fan var det som gav utslag?

/Morgan

Reply to
Morgan
Loading thread data ...

En sammanställning, som i alla fall *verkar* vederhäftig, finns här:

formatting link
(engelsk text).

Har "snabbskummat" och försöker - med reservation för ev missuppfattningar - sammanfatta...

Finns tydligen tre mätprinciper - resistans, kapacitans och reflektion av utsänd RF. Av texten framgår att mätresultatet påverkas av t ex elektrodernas/probernas kontakt med mätobjektet och salthalten i detta (ger förstås "falskt positiva" resultat). Eftersom mätningen på de flesta material är kvalitativ (kvantitativ enbart för trä) kan man inte utan vidare "jämföra" fukthalten i två olika material, utan precis som besiktningsmannen sa, så kan ett avvikande värde lika gärna bero på annat material som på ett högre fuktinnehåll. Att mäta + tolka resultaten rätt kräver skicklighet, erfarenhet och intelligens...

/MW

Reply to
Micke W

Troligen fukt. Det visste säkert besiktningmannen. Lång metallskruv i blandaren leder fukt ut i väggen med åren. Att du har träspånt bakom kan förvärra problemet då det magasinerar fukten mer än enbart uppreglad gips. Det är fullt normalt utslag utan egentligt värde.

Kör in näsan i hålet i väggen och lukta. Dammtorr/fuktig, möglig lukt känns rätt väl om det gäller riktig fuktskada som pågått längre tid även om det är på "fel" sida om väggen. Fuktskadan kan också vara gammal och härröra från tidigare rördragning. Mätaren kan då regagera på saltutfällning på en sedan länge upptorkad skada. Vanligt när det gäller renoverade badrum där man gipsat över äldre småfukt och kanske inte ens brydde sej om någon diffusionsspärr.

Fukt i dåliga plastmatteskarvar är vanligt.

Om det är ett kondensproblem så behöver inte skadan vara nämnvärt synlig. Kanske bara en missfärgning i träet runt skruvhålet.

Vanligast 10-50 kHz mäts över motståndsbrygga så alla tre alternativen är relativt korrekta. Exklusivare mätare har korrektionsskalor för olika material. Säkrast resultat med probar typ spik vilket iofs är lite destruktivt på gipsväggar.

Känslig näsa och en morakniv är inte fel heller.

/Alf

Reply to
Alf.F

Det ska inte vara någon diffusionsspärr bakom gipset i ett badrum, då stänger man ju in gipset mellan två täta material.

Funkar till mycket. Kan vara lite känsligt (i alla fall morakniven) när man går på husvisning. Att plocka fram ett knivblad och trycka in i fönsterbågar etc är nog inte populärt.

mvh /Björn Lindgren

-- I'm sorry about my fake e-mail address in the header. Try bjolinvidfoipunktse, and remember "vid" is swedish for "at" and "punkt" is swedish for "dot".

Reply to
Björn Lindgren

On Mon, 10 Oct 2005 06:27:20 +0000 (UTC), snipped-for-privacy@b.c (Björn Lindgren) wrote:

- Klipp

-

Nej det får man inte. Gips är ju iofs ett relativt dött och oorganiskt material men tumregeln är att spärren ska vara på varmaste fuktigaste sidan, närmast rummet, om nu någon uppfattade det annorlunda. Detta för att hindra fukt att vandra genom material vilken den kan göra i avsevärda mängder. Strävan efter osmotoisk balans brukar fenomenet kallas på kemistspråk. Badrummet är normalt sett ett fuktigt/varmt utrymme och då ska ångspärren vara närmast badrumsutrymmet.

Att kolla fönsterbågar är nästan lika ojust som badrum. Det går alltid hitta lite brister på ett lagom gammalt hus. Det är när det plaskar när man går på böljande parketten och alla fönster står på vid gavel vid husvisningen som det kan vara bra med lite extra koll. Morakniven används för att kolla hur många liter vatten som rinner ut när man trycker hål på innertaket i våningen under badrummet. Använda näsan kan vara trixigt. Vid husvisningar är ofta huset relativt renplockat från möbler och mattor som ev dofter sätter sej i så det kan vara svårt att upptäcka något intressant med näsan. Om säljaren hängt ut Wunderbaum kan det maskera mycket men det är ju en varning i sej. Det finns en grej kvar i huset till vilken näsan är det perfekta instrumentet, dammsugaren! Man har ju räknat med att städa efter husvisningen så dammsugaren är kvar. Be att få låna denna. Öppna och plocka ut tygpåsen. Kör ned näsan i tyget och sniffa. Detta utrymmet har man glömt att vädra och här finns ett koncentrat av husets alla dofter. Ungefär som när vinkännaren luktar på vinglaset. Några av de lätt igenkännbara dofterna är viss mögelsvamp, ruttnande trä (svavelväte) den vassa lukten av grundbjälklagets kreosotpapp, sur nålfiltmatta och ruttnande flytspackel. Dessa lukter biter sej väl in i tyget. Öva med dina vänners dammsugare så får du se hur många dofter som går identifiera. Egen dammsugare är man lite hemmablind på. Om det verkligen funkar? Det är bara att prova. Man måste givetvis först lära sej de olika lukterna men har man en gång känt dessa stadier av förrutnelse glömmer man dom inte så lätt men ibland kan dofterna skapa fel uppfattning om huset. Min mor t.ex. använder dammsugaren till att ta ut gammal aska ur öppna spisen och suga upp sand runt kattlådan. Katten är ivrig sandsprättare så det kan bli en del sand. När denna blandning varit i dammsugaren en vecka så blir lukteffekten.."befriar täppta näsor" som de säjer i TV-reklamen.

Detta var mycket OT så för att återknyta till fuktmätare så förvånas jag av att de oftast är uppbyggda i mycket simpla plastlåder och är dåligt fuktsäkra i sej själva då de ändå förväntas användas i fuktiga miljöer. Se t.ex.

formatting link
ett urval av de lite bättre fuktmätarna. Kolla även priserna. Inte ens lågprismultimetrar har så billiga lådor, rattar och displayer men ändå så kostar de som en dyr FLuke och har mätnogranhet +/- 100%.

/Alf

Reply to
Alf.F

Gips är också ett material som kan absorbera mycket fukt och avge dito utan att egentligen förändras till det yttre.

det var ju en orsak till man använde gipsfigurer och ornament etc. vid olje/fotogenlampor etc innan elektrifiering i högreståndshemmen

I värmen från lamporna så avgav gips fukt och höll väggar och tak långt under brännbar temperatur och under dagen när det var släckt så drog den tillbaka fukten från luften, redo för ny natt igen.

samma orsak till att pannrum i träkåkar alltid måste ha minst dubbel överlappnde lager gipsskiva i alla väggar i pannrummet.

< snipp av intressant vinklad version av husesyn >

LOL :-)

Kan inte annat än hålla med - snäppet över på sin höjd källarverksamhet...

Sedan skall man aldrig lita blint på apparater - dom kan visa fel eller för summariskt och på fel saker. Mätkunskap och erfarenheter hos den som håller i apparaten är minst lika viktig för trovärdigheten.

Problemet är att folk tror för mycket på apparater i brist på kunskap och referens vilket gör att öronen slutar att lyssna på den som håller i apparaten trots att han säger att 'av min erfarenhet är det troligen en felvisning/falsklarm' och har rätt - då just 'apparaten' synbarligen har pekat ut...

Folk som skall investera kanske miljoner i fastigheter är ju ofta hemskt nervösa...

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Precis min tanke också , han svingar sitt instrument som en revolver , men vet han egentligen vad han gör? Jag skulle nog tro att ifall han gjorde 10 mätningar så skulle den ge olika resultat , och han skulle inte veta varför.

Det är som det skrevs i tidigare svar "förmågan att tolka mätresultatet" som är tricket. Hursomhelst , efter mitt hål i väggen är vi överens om att det inte är någon fuktskada där. Och , rätt ifall det har krupit in lite via skruv/-arna i gipset så måste det ju torka ut med tiden. Förutsatt att det är tätt och inte tillkommer mer vatten framöver.

Tittar man på skruvarna så är dom korroderade på det område som suttit utanför väggen (genom blandare-fästet) , men den del som suttit i väggen ser bra ut.

Om jag har förstått funktionen rätt så skickar instrumentet en signal , som sen studsar i materialet och åter in i instrumentet??? Kalibrerirengen , görs på samma vägg , fast annat ställe förstås.

Jag vill minnas att någon frågade om ett forum typ "sköta huset" förut , men missade ev. svar. Finns det någon bra nyhetsgrupp?

Tack för era svar. /Morgan

Reply to
Morgan

olika

Hmmm....nu hänger jag ju fel person.... Situationen var nog snarare så som du beskrev den. /Morgan

Reply to
Morgan

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.