Förhållande upp/retur temp

Hej

Var på villa mässa här om helgen oich snackade då med en försäljare av villa pannor. Han menade på att termostater på elementen med dagens pannor är passé. Hans fabrikat skulle helst köras mot fullt öppna termostater, temperaturen du ville ha i fastigheten ställde du på pannan t.ex 22 grader. Panna i sin tur mätte framlednings temp och returlednings temp och justerade shunten efter dessa värden för att hålla en "konstant" temp i fastigheten oavsett ute temperatur. Naturligtvis funkade panna på för oss normala användares sätt också med framlednings temperatur och justering via elementens termostater, men det optimala enligt honom var det första sättet.

Jag har haft tankar på att leka med automatik på min gamla panna och blev naturligtvis intresserad av detta system, men naturligtvis så kunde inte försäljaren svara på förhållandet mellan fram och retur ledning så därför slänger jag nu ut frågan här i gruppen till alla er tänkare.

Visst kan jag väl exprimentera mig fram till värdena själv, men om någon redan gjort jobbet är det ju dumt att uppfinna hjulet igen, eller hur?

Min tanke är ju naturligtvis sedan att använda någon av mina gamla reliker nere i källaren för temp avläsning och styrning av någon form av shuntmotor.

Länkar mottages tacksamt om någon gjort något liknande!

Rick

Reply to
Rick Ekman
Loading thread data ...

kanske kan fungera på ett nytt mycket välisolerat hus men inte i ett gammalt ruckel

däremot så är det inte fel att hålla utgående vatten från shunten så låg som möjligt, det minskar förlusterna en del

skulle vara möjligt om man mätte temperaturen i varje rum och håll utgående vattentemp så att det rum som behöver mest värme nätt och jämt håller tempen resten av rummen får hålla tempen med respektive termostat

Reply to
Hannu Kandelberg

Försäljaren förutsätter att varje plats där elementen finns har samma värmeförlust. Räcker med att isolering, solinstrålning, fönster, etc.. har olika värden så ryker beräkningen.

Man kan mäta ute temperatur. Vet man sedan tidskonstanten för värmeförlusten på huset kan man sätta pannan att öka effekten lagom så att man slipper temperaturdalar.

P = m' * c * Delta_T

Effekt: P [Watt] Massflöde: m' dm/dt [kg/sekund] Specvärme: c [Watt*kg^-1*Kelvin^-1] Tempskillnad: Delta_T [Kelvin]

Dvs om du vet temperatur skillnaden och flödet så kan du räkna ut effekten. Flödet kan mätas mha av ultraljud så slipper du göra åverkan på rören.

En skoj grej kan ju vara att mäta: Temperatur från panna till skorsten. Flöde av bränsle till brännare. Luftintag.

Och sedan räkna ut dom mest optimala förbrännings parametrarna. Som återkopplas via diverse reglage. Man kan t.om låta datorn prova olika paramterar långsamt för att lära sig en specifik panna och bränsle.

Reply to
pbdelete

Rick Ekman Decided to say:

Jag såg nyligen på ett vattenburet värmegolv som i kombination med värmeledande gips gjorde hela golvet till ett jättestort element. Det klarade sig utan rumstermostat, istället sattes temperaturen på vattnet till 3 grader över önskad temperatur i rummet.

Om temperaturen i rummet steg över vattentemeperaturen, t.ex. av solinstrålning, tog golvet upp värme istället och transporterade den till övriga huset.

-- Roland

It's hip to be square.

Reply to
Roland Jonsson

hmm. undras om man inte skulle få fram en hel del konstanter ovan genom att just höja och sänka utgångstemperaturen i olika takt och se dess verkan på ingångsröret, samt mäta energitillskottet i form av el, olja och värmepump.

till syvende och sist så är inte massan vatten igenom cirkulationspumpen så jätteintressant - utan bara kvoterna...

om man kan lita på vatteninflödets temperatur hänger också till en del på om elementerna har termostater eller inte samt hur uppbalanserat det är rent flödesmässigt inne i huset.

hur eller hur så vill man nog ha minst 1 termostat inomhus, gärna solinflödesmätare och en utomhustermostat så att man åtminstone får återkoppling om man nu har ett adaptivt system.

Annar blir det ungefär som att förstärkaren skall försöka bedömma en högtales konrörelseläge genom långa kablar, delningsfilter samt högtalarens egna reaktiva komponenter och dess tidkonstanter...

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

"Roland Jonsson" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@uni-berlin.de...

Vet du vad ad var det för fabrikat/system? Har tittat mycket på golvvärme alternativ, men den lösningen har jag inte sett. Nu funger ju detta väl bara på ett rum, det kan ju tänkas att man vill ha olika temperaturer i olika rum. Lika så med försljarens alternativ med termostat lösa element. Man blir ju tvingad att släppa upp den högsta temp som man vill ha i något rum.

Rick

Reply to
Rick Ekman

Rick Ekman Decided to say:

Märkat kommer jag inte på på rak arm, men jag kan försöka kolla upp det. Jag tror att det var ett tyskt fabrikat.

Om du vill hålla olika temperatur i olika rum kan du lägga separata slingor i varje rum. Varje slinga måste dock ha en egen värmeväxlare och du förlorar en del av fördelen genom att du inte får en värmefördelning i huset. Man skulle ju kunna dela upp huset i ett par tre olika zoner om man vill. Men jag tror att det blir så pass komfort i golvvärmen att du inte behöver finjustera temperaturen på samma sätt.

Sedan finns också möjligheten att använda det till kylning på sommaren också.

-- Roland

It's hip to be square.

Reply to
Roland Jonsson

kanske någon som vet här:

formatting link

Mikee

Reply to
Mike

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.