flytta radarbild

Hej

Vi har på jobbet ett problem enligt följande.

En radarsimulator , dvs ett datorprogram snurrar på en server och via en annan dator , instruktören , sätter man in övningar och allt annat som behövs för att köra en övning .Snabbt nätverk går dessa signaler på. All information går till 6 valbara " skepp " som i det här fallet betyder rum med normala skeppsradar av märkena Selesmar ; Raytheon osv .På skeppet omvandlas nätsignalen via en radardator med ett "radarcard" ( som leverantören av simulatorn utvecklat )och ett interface där bl.a. en 24 volts transformator är inkopplad.Här blir signalen anpassad för radarn ifråga, trigger och videosignal osv skapas här. Nu har lärarna bestämt att radarbilden som finns på skeppen också skall synas i instruktörsrummet . Och här kommer problemet. Hur skall man få denna bild som nu finns på radarskärmen förflyttad till instruktörsrummet som i ett fall befinner sig nästan 50 meter längre bort. Hittills har vi via videokabel 75 Ohm endast fått en bild förflyttad till en monitor med RGB ingång och det var tänkt att via en switch skulle man välja annat skepp .Men detta har nu inte fungerat. Videosignalerna är av helt olika typ beroende på skepp .I ett fall gick nånting upp i rök , varför , vad sades inte, men nån skyllde på dålig jordning. Bilden behöver bara vara enfärgad , precis som radarbilden på de gamla radarna. Finns det nåt vettigt sätt att få detta gjort ?

Tacksam för vilka vilda ideer som helst är Ralle

Reply to
ralle
Loading thread data ...

Videokamera?

--
/Jonne
Reply to
John-Henri Eklund

Ingen dum ide alls, faktiskt...

--
Jag misstänker att problemen beror på att de
olika 'skeppen' har radarapparatur i olika ålder,
 Click to see the full signature
Reply to
=?ISO-8859-1?Q?Torbj=F6rn_Ekst

Du kan inte skicka informationen här till ett 7 "skepp" = instruktören och sätta upp en radardator till med utrustning. Presentationen blir ju inte samma som i de 6 "andra skeppen" men det kanske inte gör så mycket för instruktören då han får väsäntlig information och kan med sin kunskap lista ut hur det ser ut på andra skärmar.

Reply to
DataSpider

. Jo , vi har nog tänkt på videokamera , och kanske vi också prövar det .Tyvärr är en radardator fruktansvärt dyr , över 20 000 Euro ( för bara en standard dator med interfacet, radarkortet och några sladdar och ett 25 pin uttag !!!!) Så det blir för dyrt . Med denna fråga ville jag få bekräftat att det ingalunda är enkelt detta .Tack skall ni ha . Återkommer senare om vi lyckas med ovanstående kameraförsök Ralle

Reply to
ralle

Om jag minns rätt gick det till så här förr i tiden:

Anta att man har en sinus- och en cosinussignal med en periodtid som är densamma som antennens rotationstid. Om man lägger cosinussignalen på den vertikala avlänkningen (om +signal ger avlänkning uppåt), sinussignalen på den horsinontella avlänkningen (om +signal ger avlänkning åt höger), kommer en cirkel att ritas medurs på skärmen.

Cirkelns diameter beror på amplituden på sin/cos-signalen. Låt deras amplitud variera från 0 till aktuellt momentanvärde genom en rampsignal (alltså en vågform som svepgeneratorn på ett oscilloskop) som har mycket kortare periodtid än rotationstiden ovan. Nu kommer det att ritas en mängd "ekrar" från centrum och ut. Varje period på rampsignalen ritar en eker, och riktning bestäms av sin/cos-signalerna som kan anses stå stilla under den tid det tar att dra en "eker" från centrum och ut.

Rampsignalens periodtid hänger samman med radarns pulsrepetionsfrekvens, så ett en ny eker börjar ritas när en puls sänts. Modulera sedan intensiteten på den ritade "ekern" med den inkommande ekosignalen (och ev tidsbestämda pulser för att rita upp avståndsringar) så att strålen normalt är nästan släckt men tänds av eko (eller pulser för avståndsringar).

Skärmen ska ha lång efterlysning så att ekona avklingar under en tid som motsvarar ett flertal antennvarv. De kommer då att lämna en "svans" efter sig som underlättar identifiering av rörliga ekon.

Jag har för mig att sin/cos-signalerna ordnades med en oscillator vars utsignal dels användes som den var, dels fasförsköts 90 grader med en kondesator m.m. för att skapa den andra signalen.

M v h /Patrik

Reply to
Patrik Norqvist

hmm. det betyder att sågtandssignalen modulerar sin/cos-signalerna via två analoga multiplikatorer för att kunna rita ekrarna. Och så Z-modulering för ljusstyrkan - låter som gilbert-cell skulle passa här.

- med andra ord skulle man kunna efterbilda den stora radarskärmen på en gammal analog oscilloskop mha X-Y ingångar och Z-modulering (intensitet på strålen) - problemet är just efterlysningen...

Patetiskt nog så klarar inte många modernare digitaloscilloskop just denna feature, dock dom senaste med 'digital phosphor' har jag för mig gör det - men då är inte prislappen under

10-20 papp längre...
--
Man får tänka på att det här konstruerades långt innan
datorernas och DSP:s tid och det gällde verkligen att tänka
 Click to see the full signature
Reply to
=?ISO-8859-1?Q?Torbj=F6rn_Ekst

+Torbjörn Ekström wrote

Fast borde man inte kunna helt enkelt ta ett vanligt bildrör och sen elektroniken från ett oscilloscope för att lösa det problemet ?

Iofs brukar väl scopes inte ha vanliga avböjningsspolar utan nån slags plattor, men det borde ju gå att mecka på på ett annat bildrör också ?

F.ö var det ett mycket intressant inlägg i övrigt som jag raderade, klar fidoklass på det :)

Reply to
Glenn

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.