Enfasmotor

Jag undrar om någon vet hur det är med enfasmotorerna som sitter på kompressorer och liknande upp till 3hp ex:

formatting link
är det en vanlig 3-fas motor med startkondensator eller är det speciella lindningar i den? Det går ju att koppla in en

3-fas motor på enfas med en kondensator, jag har själv gjort så med en 1hp men startströmmen blir ju ganska stor då.
Reply to
putte
Loading thread data ...

för det mesta specialgjorda motorer då modifierade 3-fas är lite väl generösa med kopparlindningar och järn i förhållande till sin effekt...

- går inte ihop om man samtidigt pratar lågpris...

enfasmotorer behöver bara hjälp för att starta då när den väl roterar så hjälper rotationen i sig till att skapa den roterande mangetfält som behövs

(jämför cykeltrampa som vid stillastående motsvarar när trampan är exakt uppe och hur man än trampar så blir det ingen vridmoment - det kan också starta i slumpmässigt riktning om någon mekanism bestämmer att rotorn börja röra på sig (brum/vibrationer)

så fort motorn börja rotera så motsvarar det att cyckeltrampan avviker något från lodrät läge och helt plötsligt får tramptrycket en viss hävstång och därmed moment, och ju fortare rotorn snurrar ju större vinkel och går mot vågrätt (för max moment) och vidare närmar sig synkron varvtal så har det nått andra läget och tappar moment igen (magnetfältsväxlingen i rotorn är nu väldigt långsam)

I enfasmotorer så har man hjälplindning i mer eller mindre 2-fas konfiguration. hjälplindningen matas via konding så att strömmen går före huvudströmmen ett antal grader och på så sätt ger roterande fält och vridmoment åt rotorn så att den kan starta. Ofta är den här lindningen inte dimmensionerad för kontinuerlig drift rent värmeavledningsmässigt och man kanske växlar mellan en startkondensator för hög ström och driftkondensator i startprocessen. första läget för startmomentet och det andra för att förbättra effektfaktorn på motorn etc.

för motorer med låg nödvändig startmoment (fläktar) så kanske man bara har driftkonding.

Kylskåpskompressor använder inte starkondensator, utan istället induktans i motorn för att få strömmen att släpa efter i andra fasen och den vägen ger roterande magnetfält för startmoment.

huvudströmmen brukar gå igenom en reläspole och vid start är det typiskt mycket hög - kanske 10-20 ampere och drar kontakten för hjälpström som med ytterligare 10 ampere eller så ger den nödvändigra startströmmen och kompressorn går igång - så fort rotorn börjar rotera så går strömmen ned och hjälplindningen kopplas ur. Normal start är i delar av en sekund. (det är också däför det är svårt att mata kyl och frys från en liten elkraftverk med elektronisk omvandlare - dom klarar inte ge tillräklig startström även om det är under ytterst kort tid)...

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

"torbjorn.ekstrom" wrote in news:vo98f.149244$ snipped-for-privacy@newsc.telia.net:

Jag gillar verkligen såna härna svar.. med kunskap o vett..

BRA !!

//Sunne Mangs

Reply to
Beng

med kopparlindningar

hjälper rotationen i sig

starta i slumpmässigt

(brum/vibrationer)

från lodrät läge och

fortare rotorn snurrar

synkron varvtal så

är nu väldigt

konfiguration. hjälplindningen

på så sätt ger

lindningen inte

kanske växlar mellan en

läget för

driftkonding.

motorn för att få

för startmoment.

mycket hög - kanske 10-20

så ger den

rotera så går strömmen

är också däför det

omvandlare - dom klarar

Jag vill tacka så väldigt mycket för ett utförligt och begripligt svar, jag kan säga att detta gjorde verkligen min dag och min tro på Usenets överlevnad har stärkts betydligt, jag har ställt frågan i ett par forum tidigare men inte fått något vettigt svar. TACK än en gång!

mvh putte

Reply to
putte

putte skrev:

Torbjörn (mfl) är en klippa. Även om det för min del ibland blir lite väl mycket uträkningar, men om det vore mer än nyfikenhet jag läste dessa inlägg så skulle jag nog uppskatta även dom.

Så fortsätt med dina inlägg Torbjörn.

--

Mysko
Reply to
Mysko

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.