Elektronik tillverkning?

Vad är det som gäller för försäljning och återvinning av elektroniska produkter under förutsättning att man uppfyller RoHS ..?

Tänker framförallt hur man ska hantera återvinnings åtaganden.

Reply to
pbdelete
Loading thread data ...

skrev i meddelandet news:444cf732$0$490$ snipped-for-privacy@news.luth.se...

RoHS gäller ju from 1 juli i år. Det "som sätts på marknaden" efter det datumet ska uppfylla detta direktiv. Kanske vet du redan en hel del om detta, nedanstående länk kan annars vara ett sätt att hitta lite info.

formatting link
Sen är det meningen att varje tillverkare ska registrera sig hos Naturvårdverket för att via dom lägga pengar i en "pott" som ska garantera att just deras produkt tas om hand på rätt enligt WEEE-direktivet, som gäller sedan den 13 aug 2005. Vad jag vet så har man hos detta förträffliga verk ännu inte börjat med registreringen. WEEE-direktivet styr ju hur omhändertagande / skrotning av uttjänta (el)produkter ska göras. Via register hos Naturvårdsverket ska tillverkaren av produkten kunna spåras med hjälp av någon kod på produkten - eller tillverkarens namn i klartext. Detta register ska sedan finnas tillgängligt i alla EU.länder för att kostnaderna så småningom hamnar hos "rätt" tillverkare. För att säkerställa att man verkligen bara betalar för produkter som man "släppte ut" efter den 12 augusti förra året så ska el-grejer vara märkta med dels en överkorsad soptunna, men _även_ med ett litet svart fält nedanför tunnan. Det är just det fältet som indikerar att produkten har sålts efter detta datum. (Det som släppts ut tidigare kallar man "historiskt avfall"). Den överkorsade soptunnan har ju använts även tidigare.

Lite olika bud har rått om hur begreppet "sätta på marknaden" för RoHS-kompatibla produkter ska tolkas. Vad händer t.ex. med alla icke blyfria produkter som en tillverkare eventuellt har liggande i sitt lager efter den 1 juli?? Nu säger Kemikalieinspektionen att det som ligger kvar i tillverkarens lager inte är "satt på marknaden". Om det däremot har gjorts tillgängligt för kunder, exempelvis genom en disributör så är det "marknadssatt", och alltså OK att sälja. Däremot så får man längre nytillverka produkter som inte är OK enligt RoHS; undantaget en del grejer som hör till telekommunikation eller är medicinteknisk utrustning.

Det finns nog hur mycket fakta och åsikter som helst att hämta i den här frågan, Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverkets web-platser är ställen att leta på, även

formatting link
har info. Hoppas du fick lte mer kött på benen....

MVH Lars H

Reply to
Lars H

Iom att registreringen inte görs så fungerar det i praktiken som före 2005-Aug? Dvs, eftersom det inte finns någon registrering så kan man inte debitera?

Räcker det med att betala under den tid som produkten säljs eller "görs tillgänglig". Eller får man en saftig räkning lagom tills pensionen? :-)

Är distributörer ansvariga enligt WEEE eller gäller det endast tillverkaren? (antar att import utanför EU räknas man själv som tillverkare iofs)

. .

Fakta är nog bäst när man ska ta beslut =)

Reply to
pbdelete

Tror jag sett någonstans att man (från Naturvårdsverket) kan kräva in fakturaunderlag bakåt i tiden för att kunna bebitera ända från början...

Vad jag förstått så får företagen (tillverkarna) förutom att betala en viss procentsats knuten till försäljningssumma, även lägga pengar i en pott som ska täcka kostnader för WEEE-hanteringen även efter det att tillverkaren av något skäl försvunnit från marknaden.

Här står det en hel del om såna där definitioner, bl. a. om det här med att "släppa på marknaden".

formatting link

I kapitel 3 tar man upp en massa om tillverkare, importörer osv.

Ja, och i det här fallet finns det otroligt mycket fakta att försöka förstå, det gäller bara att ha gott om tid och tålamod. En ytterligare sida man kan utgå ifrån är

formatting link

MVH Lars H

Reply to
Lars H

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.