Digital marksändning - Boxar

Vad är det som gäller för de digitala marksändningarna? Finns det boxar utan abonnemangsavgift.

För de som är TV-freaks är det ju inget kosntigt. Men för de som nästan kastat ut TV'n redan idag så blir det lätt dyrt med nya boxar ocjh shit. Vad gör man?

När upphör de analog sändningarna?

Morgan O.

Reply to
Morgan Ohlson
Loading thread data ...

Kanske det? Du behöver ju inte vänta till dess.

formatting link

Rätt omöjligt att veta vad de pysslar med framöver som du kanske kan ana?

Reply to
Ken

+Ken wrote

Behöver behöver man väl inte, men personligen ser jag det som ganska korkat att hoppa på digitaltåget för tidigt av flera anledningar..

- Mottagarna blir bara bättre efter hand

- Mottagarna blir bara billigare efter hand

- Jag vill gärna ha bra bild så länge jag kan (utan MPEG-effekter)

Det kombinerat med att digitalmottagaren bara ger nackdelar (tex att du inte kan spela in på en kanal och titta på en annan digital kanal) och inga fördelar (om man inte är intresserad av dom junkkanalerna man får extra)

Hela digitalsatsningen är ju helt idiotisk.. jag har inget emot digital TV som koncept, men utförandet idag är korkat.

Reply to
Glenn

Den punkten har vi passerat med flera år.

Så mycket billigare lär de billigaste inte bli. Bättre tror jag inte eftersom man slarvar med kvalitén för att maximera vinsten.

Jag har aldrig haft sådana effekter. Vem har det?

Det har ju inte med digitalsystemet att göra. Så fungerar det gamla analoga systemet också. En tuner = en kanal åt gången. Skall du ha flera samtidigt behövs förstås flera tuners.

Jo fördelarna är många, jag skulle absolut inte vilja byta tillbaka efter att ha kört enbart digital-TV i snart 5 år.

Jag tycker inte det eftersom jag kör med det, men folk som inte använder det tycker ibland så eftersom de inte vet vad det handlar om. Förutfattade meningar alltså som är fel.

Reply to
Ken

Hur skulle du vilja ha det?

Reply to
Ken

Där håller jag med - det borde finnas PTS-kontroll med hot om omedelbar upphävd sändningstillstånd och höga böter så fort det är minsta lilla mosaikering och att detta räknas i antal max tillåtna 10-tal trasiga frames per år - likadant med läppsynk och för feljusterat eller för hårt komprimerad ljud med typiska mp3-glaskrossartefakter i diskanten och svajande rumsuplevelse i stereobilden. likadant med ihoplagda A och B-frames med lägre upplösning än vad TV-systemet tillåter...

tycker att det är mer än en gång då man kör dubbellinje med 288-linjer upplösning i höjled mot TV-systemets möjliga 576...

bara för att det är digital distrubition så skall det fanimig inte vara sämre kvalitet än i det analoga systemet när det är som bäst!! bara för att digitalsystem inte ger brus i rutan vid minsta misstag så skall inte teknikerna vara mindre slarviga än motsvarande hantering av analoga system för det...

om det kostar 10000:- per dålig ruta eller sekund laggande ljud i böter så har TV-bolagen inte råd att anställa annat än skickliga och kunninga tekniker av gamla skolans SR och SVT-klass där minsta synlig miss utåt får teknikern att ställa sin stol till förfogande och inte sommarpraktikanter och extraknäck för studenter som det nu verkar vara på sina håll...

Fel får bara orsakas av lokal sort som beror på dekodern och dålig antennsignal - inte central distrubierade som flera sekunders fel i läppsynk etc...

Där har du samma problem med analoga mottagare - bara att du inte märker att du redan har betalt för dom iom färdiginbyggd mottagare i video resp. TV.

dock har man problemet med kodade kanaler, ett kort och flera mottagare, men det skiljer sig inte ifrån den tiden med analoga dekodrar för betalkanaler...

Tiden är mogen för bättre kodning och bättre packning av data då den gamla systemet med relativt enkla mottagare till sin natur kräver modulation som tar väldigt mycket plats av tillgängliga frekvensutrymmet.

frekvensutrymme är en begränsad naturresurs - glöm inte det!

Man skall ha klart för sig att staten och dess behov att kontrollera mediakanalerna sedan andra världskriget upptar nära hälften av frekvensutrymmet mellan 1 MHz och 1 GHz och som ingen annan får använda...

frekvenserna under 1 GHz är också väldigt fördelaktiga när det gäller lång räckvidd och stora täckningsområden med relativt små sändare. Att gå upp i frekvens över GHz-området kan inte ersätta denna fördel (tänk på UMTS där man gödslar med sändare men ändå bara täcker löjligt kort sträcka på några km medans med 400 MHz så når man ca 3.5 - 4 mil med samma effekt).

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

En sanning med modifikation.. en kanal (MHz) tar in flera program i mha av mux. Så det skulle gå att plocka iaf 5 kanaler med en tuner inställd på en "kanal". Sen om apparaten inte är programmerad så är en annan femma ;)

Kanske dags att skilja på kanal och program. Iom digital-tv så är det inte så hårt kopplat längre..

Reply to
pbdelete

+Ken wrote

När man ändå byter format, plocka bort det största felet med dagens format, den usla upplösningen, digital HDTV für alla.

Reply to
Glenn

+Ken wrote

Varför det ? punkterna nedan gäller fortfarande.

"Den punkten har vi passerat med flera år." för att citera dej själv.. och då menar jag att den punkten passerades på 80-talet nån gång då hemelektronik i allmänhet slutade tillveras för att hålla och istället designades för att bli billig.

Jag tror dom kommer att bli bättre och bättre, om inte annat för att komponenterna i den blir bättre och billigare efter hand.

Och priserna verkar ju sjunka hela tiden, vilket är helt logiskt.

Tja, försök med samtliga jag sett som kör digitalt ? ..inklusive flera butiker..

Hemma hos folk är det vanligt att man får MPEG-gytter när tex frysen slår igång eller man tänder/släcker en lampa.. snöar det ute blir det också lätt konstiga effekter.. visst, det blir säkert störningar analogt också, men jag ser hellre på en grynig bild än MPEG-gytter.

Ja, men alla videoapparater har ju egen tuner inbyggd, likaså

99.9% av alla TV-apparater, alltså finns inte problemet på samma sätt.

Nu kanske du säger att "Snart kommer video/DVD (in)spelare och alla TV-apparater ha digitaltuner", visst så kanske det kommer att bli (jag är inte så säker iofs efterssom övriga världen inte är lika pigga på digitaltfv som vi är) men det är bara ännu ett bra skäl att vänta.

Sen kommer det delikata problemet med att det krävs ett kort för att få tillgång till vissa kanaler, det betyder att ska jag spela in en film från en filmkanal kan jag över huvud taget inte se på en annan kanal.

Jag körde ganska mycket parabol runt 1990, så jag är bekant med problemet..

Nämn några av de uppenbara fördelarna då.

Hrrm.. Det kan aldrig vara så att dom som inte använder det gör det för att dom inte tycker att det ger något, och dom som använder det gör det för att det passar bra för dom ? ..det blir ju en lite självuppfyllande profetia, ungefär som när man frågar om man ska köpa en ford på ett fordforum..

Personligen anser jag att TV-formatet vi har idag är extremt dåligt och borde ha bytts ut för länge sen, tyvärr fanns inte dom tekniska förutsättningarna då, men dom finns nu, och ska man ändå byta sändningsformat så borde man ha bytt upplösning också, ge mej HDTV NU!, och då menar jag RIKTIG HDTV..

Reply to
Glenn

+Torbjörn Ekström wrote

Bra sammanfattning :)

Låter lite som datordrift det där :)

Ja, och det kasnke kommer att bli digitalt i framtiden vem vet, men det är bara ännu ett skäl att vänta..

Som konsument bryr jag mej ju inte om hur den tekniska lösningen är, och varför, däremot ser jag vad som blir sämre för mej rent konkret.

(Nu bryr jag mej väl iofs om teknisk lösning också, men jag är ingen normal konsument heller.. :)

Nej förvisso..

Just därför inser jag att om HDTV ska fungera så bör man sända det digitalt.. byter man ändå sändningsformat, se till att göra rätt fårn början då, jag hatar halvtaskiga lösningar som JAG som konsument får betala, och som ändå måste uppgraderas snart igen.

Är det därför NMT450 fortfarande 12 år efter GSM-revolutionen fortfarande är helt överlägsen i täckning ? jag försökte driva den tesen i något forum men fick på skallen för det..
Reply to
Glenn

Kommer det prisvärda digitalboxar med >1 kanal? (för t.ex. inspelning av annan kanal)

Vad tror ni?

Morgan O.

Reply to
Morgan Ohlson

Jag gillar också 7110 (som du nämnde i den delen jag knipsade bort ;) ) men jag störde mig på den utstickande antennen som hakade fast både här och där i tid och otid. Nu kör jag T610, och den har ju sina trista egenheter... men frånvaron av utstickande saker är en av de främsta fördelarna gentemot 7110:an jag kört med innan. Givetvis beror det på hur man använder/förvarar sin telefon... Jag brukar numera förvara den i en horisontell bältesväska. 7110:an hakade i överallt,

610:an kan man nästan glömma att den finns där. Såvitt jag kan bedöma har 610:an lika bra täckning (och batteritid) trots både mindre yttermått och avsaknad av utstickande antenn.
--
May all spammers die in horrible pains!
Wanna e-mail me? Well, peter_e is correct, but the rest is obviously bogus...
Try algonet in the .se TLD instead.
Reply to
Peter Emanuelsson

Det är inte otänkbart att mellan dina 2 stycken experiment med UMTS har man byggt ut nätet vidare.

--
Ichimusai http://ichimusai.org/ AA #769 ICQ: 1645566 Yahoo: Ichimusai
MSN: Ichimusai1972 AOL: Ichimusai1972 IRC: Ichimusai@IRCNet
Our enemies are innovative and resourceful, and so are we. They never
stop thinking about new ways to harm our country and our people, and
neither do we.
-George Bush  2004/08/20040805
Reply to
Ichimusai

nallar med inbyggda 'osynliga' antenner har inte allt för sällan g anska rejält minusvärde på antennförstärkningen och -10 dB är en siffra jag har sett i litteraturen.

med formel:

G * lamda^2 Am = --------------- (Am = ekvivalent mottagarantennarea) 4 * PI

och med G = -10 dB = 0.1 ggr och lambda för vågländen för UMTS

så får man 0.000148 m^2 eller 1.48 cm^2 och med roten ur detta så får man en fyrkant på 1.22 * 1.22 cm

jag skulle vilja säga att de flesta frimärken är mycket större än så...

som jämförelse med nalle med god antenn - 0dB gain får man en area motsvarande 14.8 cm^2 eller

3.85 cm i fyrkant.

jag tror dom flesta inser vad en lite pinne i likhet med nokia 7110 och motsvarande gamla eriksson gör för aktiv antennarea genetemot dom som har helt inbyggda antenner med i stort sett bara upp och nedtill som insläppsareor för RF-strålningen...

dock en vikt antenn med handen medtagen i beräkningarna som ett antennelement (med hög förlust) kan klart förbättra situationerna och förmodligen kan man hitta sådana skillnader mellan olika moderna nallemodeller.

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

+Ichimusai wrote

En ganska självklar sak som jag inte ens hade tänkt på :) ..Det gick trots allt ca 3 månader mellan telefonerna, och det byggs ju en del numera..

Hmm, kanske ska höra med kompisen som är i antennuppsättarbranchen..

Reply to
Glenn

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.