decibel

hej

jag undrar om någon vet

vad det är för skillnad på

enheterna db och dba

/jerry

Reply to
Jerry Carlsson
Loading thread data ...

dB är standard och är en relativ och logaritmisk mätmetod. dBa är med en speciell mätkurva.

Reply to
Ken

dB är standard och är en relativ och logaritmisk mätmetod. dBa är med en speciell mätkurva anpassad till vår hörsel.

Reply to
Ken

"Ken" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

dB och dBA är i princip samma sak (båda är logaritmiska), men när man mäter dBA dämpar man höga och låga frekvenser för att efterlikna örats mottaglighet för olika frekvenser. Det var väl i princip samma som det Ken sa, men förhoppningsvis lite tydligare.

dB kan även handla om andra saker än ljudtryck, t.ex. hur mycket en elektrisk signal dämpas eller förstärks. Då handlar det om förhållanden mellan olika signalstyrkor. Man kan även ange signalnivåer i dB, och då anges värdet också som ett förhållande. T.ex. kan man ange 50dBuV, vilket betyder att signalen är 50 dB starkare än en uV. För en riktantenn (t.ex. TV-antenn) anges hur mycket starkare signalen blir jämfört med om antennen varit helt symmetriskt rundstrålende.

Kuriosa: Den logaritmiska dB-skalan använder basen 10, men om man istället använder basen "e", dvs naturliga logaritmer, så får man en liknande skala som dB, men nu kallas det Neper. Jag tror att Neper numera är utdött som begrepp.

GLUDEN

Reply to
GLUDEN

Det var därför jag skrev "relativ". Man utgår från något i princip vad som helst. Många tror att dB enbart handlar om ljud, men så är det inte alls.

Reply to
Ken

dB(A)/dB(B)/dB(C) är med frekvensen och ljudtrycket irreguljära (normaliserade) kurvor. Vill man vara extra tydlig lägger man till SPL (sound pressure level). Alltså dB(a)SPL är formelt bättre uttryck. Referensen för dessa kurvor är att 0 dB SPL-nivån är vid 1kHz och med ett uppmätt ljudtryck på 20 uPa. Annan enhet i sammanhanget är Phone. Det finns även måttenheter som är normaliserade avseende på ljudtryck, men använder andra frekvenskurvor såsom Sone. I Sverige och några länder till går enheten Phone också under beteckningen Fon. 40 Phone är lika med 1 Sone vid 40 db(SPL) och 1 kHz. Sone och Phone har olika logaritmbaser, annars hade det blivit för enkelt. Sone är även kopplat till den skillnad man upplever i ljudtryck om ljudet kommer från en diffus källa eller från riktad källa i ekofattig miljö och det finns undergrupper av olika Sone-tonskalor. 1 Phone har även kopplingen att det är 1 dB upplevt höjt ljudtryck normaliserat till 1 dB över hörtröskeln. pW/m² är är fysiska SI-standardens enhet för ljudtryck, tror jag.

Samma som Ken sa fast lite otydligare :)

Sone och Phone är inte antika kurisositeter, utan används vid vid olika typer av akustiska ljud och buller-beräkningar och i synnerhet när man mäter psykoakustik. T.ex behöver inte en uppmätt ljudnivå vara hög men pga av frekvens och puls-innehåll upplevas som hög och riktat ljud upplevs ofta som tröttsammare än diffusa motsvarigheten då hjärnan omedvetet sysselsätter sej med att försöka bestämma riktningen på ljudet.

/Alf

Reply to
Alf Friman

det konstiga att just ljud är en av de få ingenjärsmässinga enheter där man uterlämnar suffixet som bestämmer vilken standard man avser i värdet - och i avseende ljudstyrka så fins det en hel uppsjö olika standarder att välja mellan enligt ovan.

man ser sällan dB(a),dB(b)eller anna referens när ljud-dB näms i olika tidningar eller i datablad för tex högtalare - och därför får helt vansinniga värden med tex datorhögtalare med 120 dB PMOP eller liknande värdelöst suffix och drivs av en 6 watts nätadaper...

några Audio-tidningar ha i allafall definierat vilken ljudnivå som man får ur högtallarna vid 2.8284 Volt klämspänning (= 1 Watt över 8 Ohm) över anslutningarna, och om jag mins rätt att dB måttas med 112 dB SPL med referens av 1 Watt/m^2 ljudeffekt.

hmm. intressant info!

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.