Dator: mysko ljud i nätdel

Fungerar verkligen dessa mattor med folie som bra ljuddämpare ? Är inte tanken att ljudet ska "ätas upp" av mattan . Blir det inte istället så att det studsar mot mattans folie.(Och försöker kila ut ur lådan i in och utblåsuttagen.) Är det någon som provat och helst jämfört med och utan folie? Det kanske går att ta bort folien? Eller, det kanske inte blir så stor skillnad.

/Per-Åke

PS. Biltema har olika varianter av dessa DS Första billig(?) , andra dyrare (bättre?).

formatting link
formatting link

--
Remove "extra" in my e-mail
Reply to
Per-Åke Andersson
Loading thread data ...

Fungerar verkligen dessa mattor med folie som bra ljuddämpare ? Är inte tanken att ljudet ska "ätas upp" av mattan . Blir det inte istället så att det studsar mot mattans folie.(Och försöker kila ut ur lådan i in och utblåsuttagen.) Är det någon som provat och helst jämfört med och utan folie? Det kanske går att ta bort folien? Eller, det kanske inte blir så stor skillnad.

/Per-Åke

PS. Biltema har olika varianter av dessa DS Första billig(?) , andra dyrare (bättre?).

formatting link
formatting link

--
Remove "extra" in my e-mail
Reply to
Per-Åke Andersson

Det där stadiet kan pågå hur länge som helst :-) Det är väldigt mycket man bör tänka på för att det skall bli bra. Just det här med att inte få en märkbar temperaturökning är viktigt. Min första konstruktion blev mycket bra, men allt kan göras bättre. Just det här att man vill byta dator med åren är ett problem. Jag kör ändå mina datorer i minst 7 år, men man vill ändå inte bygga ny dämplåda vid varje datorbyte. Det svåra är att separera den ingående svala luften från den utgående varma luften så att man får ett tydligt "rakt" luftflöde utan turbulens så att den varma luften går ut så "rakt" och snabbt som möjligt.

Reply to
Ken

Ja det har pågått säkert ett par månader nu, till och från. Kommer säkert dra ut ett bra tag till, då det innebär inköp av ny dator och det är ju allt annat än gratis och trots allt har jag en dator som fungerar så det är ju inte totalt tvunget med en ny dator heller.

Ja, mindre snabbare och enklare :-) Som med alla annan teknik.

Nä riktigt så kul att såga MDF och limma å ha sig är det inte.

Det svåra är att separera

Ja helst vill man ha luftflödena på baksidan för att minska flödesljuden. och då är det ju risk för "kortslutning" även om varm luft stiger.

Skall man vara seriös på riktigt kanske man, som Alf föreslog, borde bygga någon sorts ljuddämpare, som är anpassad efter de frekvenser som förekommer i utblåset.

Det känns dock som att det inbegriper metoder och verktyg som jag inte har och därmed får sunt förnuft och goda gissningar duga gott

En god strategi borde vara att minimera antalet rörliga komponenter.

En sak som borde underlätta modulariteten, som du och även jag, är ute efter borde vara att dela upp datorn i flera bitar.

Exempelvis kan nätdel och hårddisk som är relativt konstanta saker som ser likadana ut från år till år få vara i en separat låda, då de båda blir rätt varma och låter en hel del. Resten får hamna i en egen låda som då borde bli betydligt svalare, i de fall man inte nyttjar några effektslukande monster till CPU och grafikkort.

Tycker det borde vara enklare att optimera både kylning, servicevänlighet och uppgraderingsmöjlighet när det uppdelas såhär.

Mvh Fredrik Möller

Reply to
Fredrik Möller

Bra frågor :-)

Jag har använt både med och utan folie dock inte till datordämpning. I min första bil en Volvo 142 :a använde jag mattor med folie på under motorhuven och på diverse andra ställen. Jag kan säga att det gjorde stor skillnad. Så det funkar iaf i en sådan applikation.

Hur det blir i en dator är frågan, Vill man vara på den säkra sidan så sätter man folien utåt, mot omvärlden från datorn sett. Då får man både dämpning utan folie och skärmning via folien.

Det kan man ju gissa att det är så :-)

Det är rätt avsevärd prisskillnad dock.

40 dB är rätt mycket i dessa sammanhang. Det hade varit intressant att se en frekvenskurva och hur dämpningen är vid olika frekvenser

Av egen erfarnehet så vet jag dock att den billiga är tillräcklig redan i 20 mm:s varianten.

Mvh Fredrik Möller

Reply to
Fredrik Möller

Om du inte gör det rätt ur RF-mässig synpunkt så hjälper det inte ett dugg med en plåtlåda.

se i vilken modern datorlåda som helst hur mycket metalläppar och fingrar det är överallt - och har du en enda oskärmat och ofiltrerad ledning ut ur datorn, så kan du lika gärna strunta i det hela (gissa varför det sitter ferritklumpar på många av datorns sladdar)

det är som ballong - minsta hål och det pyser ut...

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Så du menar i princip att ett chassi i metall inte fyller någon större funktion ur RF-synpunkt?

Eller är alla sladdar man normalt har till datorn skärmade?

Mvh Fredrik Möller

Reply to
Fredrik Möller

plåten (utan hål) i sig håller nog tätt, det är värre med skarvarna....

kort sagt så är det skitknepigt att försöka gissa sig till hur alla antennströmmar på insidan tar sig igenom en öppning och sedan far runt på utsidan.

Du har säkert sett på bilder på flytande helium som klättrar upp efter väggarna i ett glaskärl och helt enkelt rinner ut ungefär som en hävert fast det förnuftmässigt borde hålla sig inne i kärlet som vatten...

någonting liknande kan man säga RF är - det klibbar och följer metallstrukturer (olika bra på olika frekvenser) från insidan till utsidan via en metallslits eller ledare ut etc. (det fins en våglängdsförhållande gentemot hål/slitsläng som bestämmer om det tar sig ut eller inte - det är därför kontaktfingrana är tätslitsade) och sedan avänder utsidan som antenn mer eller mindre.

dock är det väldigt låga nivåer och maxvärdet är ungefär samma härald som TV-signalerna utifrån för din TV. Den riktigt stora strålkällan är och förblir din nalle med kanske en miljard gånger högre utstrålade effekt gentmot vad EMC-godkänd utrustning ger ut.

beror helt på hur det ser ut innanför kontakten - många kretslösningar skärmar av sig själv eller har små filter på utgångarna (små ferritblock eller RC och C lösning) som dämpar signalen innan det går ut i kabeln. dom som konstruerar PC etc. har sällan själv bilden vad som ger störning eller inte - utan man mäter i en EMC-labb och sedan hänger på skärmar, drosslar och filter tills nivåerna är godkända. Man använder också ofta 'spread spectrum' på oscillator till PC (se i din BIOS) för att smeta ut effekten i frekvens så att det per 120 KHz bandbredd blir mindre (och ställer till med ett helsike för oss som håller på med mobil radio då istället att vissa frekvenser bli störda, så är det hela radioband som blir totalt oanvändbara - HF-ljusrörsballaster är min favorit just nu...)

Det som vi allihopa håller på med genom att ansluta USB-tillbehör etc. är egentligen olagligt - och det är du som sätter ihop grejorna som är ansvarig att resulterande konstellation av utrustning tillsammans klarar EMC-normerna - och är du entreprenör som sätter ihop prylar till kund så måste du kunna visa att grejorna tillsammas klarar nivåerna...

sannolikheten är nämligen liten att slutanvändare faktiskt klarar detta då marginalerna är ytterst små då varje tillverkare ser till att 'sin' grej precis klarar normen för att sälja - och när man sätter ihop ett antal sådana utrustningar så blir den totala styrkan ofta lite mer än tillåtet....

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Det förenklar med hörlurar eller fast position men är inte nödvändigt. Alogritmen måste vara adaptiv även vad gäller fysika och tidsmässiga förändringar och måste förutsäga ett oljud innan det hänt på den platsen ljudet ska dämpas. Enklast är att placera mikrofonen nära oljudskällan, och kan man förutse trolig ljudbild i omgivningen efter några millisekunder går det även räkna ut hur bästa motljud ska se ut. SAAB 2000 & 340 (passagerarflyg) använder sådan ljuddämpning för passagerarutrymmet. Kommer förmodlingen snart i somliga lastbilar som en säkerhetsgrej, då lågfrekvent brus anses trötta hjärnan i onödan. Det finns hörselskydd med lite enklare system för t.ex. jägare där gevärsknallen undertrycks men släpper igenom normalljud.

/Alf

Reply to
Alf Friman

Plåtytan upplevs ofta som kall även om den rimligen minst har rumstemp. Om ytan har nära rumstemp tyder det på att värmen som nått plåten inifrån avleds effektivt eller att cirkulationen av varm luft inne i lådan är begränsad till andra utrymmen. Det senare är relativt vanligt då cpufläkt/kylare ofta är konstruerad så att samma luft går runt lokalt kring detta området. Följden blir att kylluften redan delvis är uppvärmd. Förbättras rundcirkulationen i lådan kan man sänka fläktvarvet med bibehållen kyleffekt.

Det fungerar säkert bra, men var observant på att luftflöden ibland inte är så lättledda. Det är i stort samma problematik som ljud och radiovågor. I mitt tycke är det dåligt att ventilationsbiten inte optimeras mer från början. Bättre ventilation och man får svalare låda med mindre fläktljud. Mest grundläggande är att man i de flesta nätaggregat tvingar luften åt fel håll så datorn blir en dammsugare. Processorfläktar som snurrar på idotvarv bara för att kylflänsen är utformad som en luftbroms är heller ingen höjdare men rätt vanligt. Ser att det nu faktiskt finns processorkylare som är utformade som min oljedunk, med en förkammare som ordnar luftflödet i rätt riktning. Har förresten samma system på spisfläkten. När jag tänker på det.. om någon vill testa strapsupphängning av hårdisk, se till att det finns luftcirkulation kring disken. När den sitter skruvad i lådan finns en viss direktavledning av värme från hårddisk till låda men straps avleder värme dåligt. IDE-kablar som ormar sej kors och tvärs i lådan förbättrar inte hårddiskventilationen. Använd straps eller annat lämpligt och samla kablarna till prydliga kabelstammar som inte hindrar flödet så mycket. Själv tog jag ut IDE-kablarna och rullade dom runda innan jag knöt ihop dom.

/Alf

Reply to
Alf Friman

Tackar för utläggningen i övrigt och kommer med nedanstående följdfråga.

Så med andra ord så behöver man inte vara rädd för att sitta bredvid en dator som inte är perfekt skärmad? (Trähölje med folie på insidan, exempelvis)

Jag är mer rädd för att datorn skall störas av andra produkter, exempelvis mobiltelefon som ofta ligger i närheten av datorn.

Mvh Fredrik Mölller

Reply to
Fredrik Möller

Detta är onekligen ett intressant område. Det är ju dock väldigt svårt att förutse ljudbilden om man har mikrofonen nära oljudskällan, speciellt om omgivningen bakom denna ändras.

För att det skall bli bra och adaptivt anser ju iaf jag att det bör finnas en sensor, mikrofon, även på stället där man vill ha maxiaml dämpning som ger feedback till algoritmen som skall sända ut motljudet. Det är väl så rumskorrigersingsenheter till hifi-utrustning fungerar. Man placerar sensorn där man vill optimera ljudet.

Eller tänker jag fel här?

Men detta är relativt sett statiska utrymmen som är enkla att förutse man sitter oftast still i både ett flgplan och när man kör en lastbil iaf inom ett någorlunda väl definierat område. Det ovan

Fast är inte de mest en mekanisk dämpning med en kanal som stängs med ett spjäll, ventil eller liknande när det kommer en puls med tillräcklig amplitud och som sen öppnar igen när pulsen är över?

Eller finns det hörselskydd med motljudsteknik numera, isf måste jag uppdatera min verklighet lite :-)

Mvh Fredrik Möller

Reply to
Fredrik Möller

Straps har jag med hemma såg jag, skulle använda dem igår till mitt stativ jag byggt till den analoga elmätare jag fått tag på. De räckte dock inte runt för att hålla fast eluttagen jag kopplat in på elmätaren för att kunna koppla in apparater som skall mätas.

För att komma till ämnet... Jag har även sett en variant med att hänga upp hårdiskarna i kraftiga gummiband. En kombination vore kanske optimal, då straps inte är speciellt elastiska. Övergångar mellan material är väl också en fördel, då överföringar försvårars/dämpas.

Är det inte risk för överföringsfel då? Tycker mig minnas att jag läst det någonstans. Eller är det som en kort tjock rulle du har rullat ihop dem?

Mvh Fredrik Möller

Reply to
Fredrik Möller

Det där har inte med din hälsa att göra. Det har med störningar av mottagare att göra.

Reply to
Ken

detta däremot är en berättigad fråga.

normalt sätt så skall en EMC-godkänd utrustning stå emot mobiltelefon på nära håll utan viktiga funktionsstörningar, medan mindre temporära sådana (som putter i högtalare eller tillfällig störning i någon display som återhämta sig när ringningen slutar) kan i vissa fall accepteras i en del EMC-klasser - Här är det leverantören som måste säga om detta är viktigt för funktionen eller bara garnering som störs.

medans för en audiofil där puttrande ljud är oacceptabelt eller där displayen visar avgörande information så kan det på samma sätt inte accepteras - allt beroende på användningsområde.

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Så länge inte datorn beräknar och lagarar saker fel så är jag rimligt nöjd.

Jag sitter ju här med fruktansvärda knäppar i stereon när diverse elprodukter sätts på / stängs av, kylskåp, köksfläktar å annat elände som tycks skapa rejäla pulser på elnätet här i huset så ja är inte så kinkig :-)

Mvh Fredrik Möller.

Reply to
Fredrik Möller

Naturligtvis är det så, med en mikrofon kan det inte bli något vidare adaptivt. För varje högtalare kan man räkna med 2-20 mikrofoner utspridda över givet utrymme. Varje mikrofon sitter vid "sin" oljudskälla..

Beror på, om du har någon pasagerare jämte dej eller inte. Ser inte utrymmena som särskilt statiska men däremot är det utrymmen där man känner väl till vilka ljudscenarior som normalt förekommer och vilka ljud som dominerar.

Extremfallet är en kyrka. Fullsatt eller tom är oerhört olika ur akustisk synpunkt men man sitter relativt still i prydliga rader som i ett flygplan.

Är utförligt besvarat på annat håll.

/Alf

Reply to
Alf Friman

Jag tänkte på den lösningen men hårdisken sitter i ett begränsat utrymme där jag vill ha måttlig rörlighet även om jag tappar datorn i golvet. Slappa straps i 5,25"-utrymmet är alldeles lagom för mej.

Varannan tråd i IDE-kabeln är jord och jag har sett förslag där man skulle splitsa upp kablen i enskilda trådar för att lättare kunna bunta ihop den och då kan jag tänka mej en viss risk. Jag har buntat kabeln rätt brutalt samtidigt som jag även fixerat kablen utefter lådans väggar. Har inte märkt något problem.

/Alf

Reply to
Alf Friman

Okaj, Skall jag tolka ovanstående som att jag tänkte rätt? Hängde inte riktigt med till sista raden i ovan måste jag erkänna.

Mvh Fredrik Möller

Reply to
Fredrik Möller

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.