Dator: mysko ljud i nätdel

Jag har en ny dator (HP Pavivlion) som låter konstigt. Den har tre fläktar, låda, processor och nätdel. Samtliga fläktar är termostatstyrda, dvs full fart vid uppstart och sen allt lägre vid normal drift. Efter ca 5 min börjar nätdelsfläkten att låta ungefär som om den är på väg att lägga av. Dessutom ger nätdelen av sig ett raspande ljud när man rör råttan. Det är svårt att exakt beskriva problemet men jag hoppas att jag har förmedlat en någorlunda tydlig bild av det hela. Jag har provat att byta fläkt i nätdelen men samma fenomen uppträder ändå. Fundering: vid anslutningen av fläkten i nätdelen sitter det en trimpot. Kan man anta att den är till för att ställa nån slags lägsta spänning/ström till fläkten? Nån som har liknande problem? mvh Roger

Reply to
Roger
Loading thread data ...

Typiskt tecken på att nätdelen är för klen och att du tar ut för stor ström så att den går på knäna.

Reply to
Ken

behöver inte vara så även om det är troligt.

när datorn inte används så är processorn i sleepläge den största delen av sin tid och drar lite ström - när du rör musen så skickas det in kordinater till windows händelsehanterarer som måste tugga igenom alla instanser (med olika CPU-behov beroende på hur resp. programmet har löst hanteringen) som kan vara intresserad av muskoordinaterna och detta drar stora strömspikar på kanske 3-dubbla effekten lite längre tid per 18 och 2/3-dels sekund under full viläge..

När du inte använder datorn så räcker kondingarna på kort och nätagg för att leverera den höga strömspiken under några us som krävs för att tugga dom enstaka händelserna i händelsekön innan processorn åter går i sleepmode, men när processor tuggar lite större mängder program under längre tid per puls så måste switcharens spänningsreglering mata ut mer ström för att spänningen inte skall sjunka förmycket och givetvis snabbt stänga av igen när processorn slutar dra ström igen.

Dessa små spikar med intervall inom hörbart frekvens kan mycket väl ge akustisk oljud i transformatorkärnor etc. precis på samma sätt som TV:s pip på 15625 Hz tjuter i avlänkningsspolarna om de inte är ordentligt limmade. Och har ingen funktionsstörande betydelse för själva apparaten

- men kan vara väldigt störande akustisk för oss människor och vissa fall djur.

tilläggas - kolla att det verkligen är nätaggregatet som 'visslar' och inte en switchad omvandlare nära CPU-kretsen då det idag väldigt ofta har lokala 2.8-3.3 Voltsomvandlare på själva moderkortet.

Kör något tungt program (koda film i tex divx) eller ett tungdrivet spel och se om oljudet är kvar - när switcharen går kontinuerligt så är de ofta tysta - mest oljud bruka dom ha när dom är lätt lastade eller pulslast och regleringen inte fungerar så bra med beteende av tvåtaktsmotor på tomgång ungefär men fortare och hörs då som fladdrande sus eller vass, varierande ton från trafokärnan (förr i tiden så var man tvungen att ha minimullast på 5-10% för att regleringen skulle funka övh.) ...

--
Vinet eller pipet från hårddiskar är oftast beroende av
magnetisk genererad oljud i motorns magnetmaterial (plåtskivor)
 Click to see the full signature
Reply to
Torbjörn Ekström

Min dator lider också av ett sådant ljud som uppkommer vid låg last av CPU:n och vid rörelser av musen. Vet dock inte exakt var det kommer ifrån. Bryr mig inte heller då det inte hörs förutom när allt annat i lägenheten, förutom datorn är avstängt.

Å anledningen till att det inte hörs är att jag har en dämplåda, enligt Ken:s princip. (Hittar tyvärr inte länken) Tydligen finns min dämplåda beskriven på nätet i pdf-format, helt utan att jag visste om det :-)

Hemsidan som beskrivningen låg på är borttagen då kontot den låg på inte finns kvar, men tydligen finns det ändå kvar både som ren text, men även som pdf.

Ja ibland blir man förvånad.

Länken, för intresserade, är:

formatting link

En dämplåda kan vara bra till mycket, bland annat dämpa sånna här irriterande småljud.

Mvh Fredrik Möller

Reply to
Fredrik Möller

Här är mina sidor i ämnet "Tysta lådan"

formatting link
Har fått byta hemsidesserver eftersom Telias nya hemsidesserver inte är användbar sedan 16 december. Har nu justerat så att den gamla länken fungerar så att man hamnar på rätt sida på den nya servern.

Reply to
Ken

Vad har dom gjort nu..?

Reply to
pbdelete

Bara nyfiken. Fick du inspiration till bygget någonstans ifrån eller hittade du på konceptet själv?

Jag är mycket nöjd med konceptet, förutom att lådan blir stor som en mindre byrå. Nästa dator har jag andra planer för.

Det blir förmodligen nätdel och hd i en separat liten ljuddämpad låda på golvet och resten uppe i en annan låda på skrivbordet. Helst skall det bara vara en CPU-fläkt som rörlig del uppe i lådan på skrivbordet. Borde kunna bli tyst det med

Mvh Fredrik Möller

Reply to
Fredrik Möller

Bytt till en central server som är fruktansvärt underdimensionerad. Det kan ta många timmar att få en sida uppdaterad. Det kan ta flera minuter för folk som surfar runt på sidorna att se något. På kvällarna kan servern vara näst intill död av överbelastning. Telia är helt ointresserade av att fixa till felet. Efter 75 dygn gav jag upp och den 27 februari skaffade jag en egen domän och hemsidesplats i Danmark istället. Det borde jag ha gjort långt tidigare.

--
 + Ken +           http://tekniken.se/
Reply to
Ken

Hittade på själv eftersom jag hade behov av att få datorn mycket tystare. Jag höll på nästan en hel sommar med projektet och tänkte igenom det mycket noga för att det skulle bli bra. Vi är sådana i vår släkt att vi konstruerar och bygger saker vid behov.

Det var ett av mina problem också, att den skulle få plats under bordet. Nu har jag bytt dator som dessvärre inte alls passar i den där gamla dämplådan och jag har ännu inte orkat bygga någon ny dämplåda. Den nya lådan skall jag försöka bygga så att den klarar av ett nytt datorformat som kommer efter ATX. T.ex. att jag bara behöver bygga om en del av lådan. Jag vill göra den med någon typ av modultänkande. Den nya datorn är inte lika bullrig som den gamla datorn, men jag vill ändå bygga en dämplåda åt den för att få så tyst som möjligt.

Jag gillar inte att ha datorn uppe på bordet, den tar för mycket plats och jag har heller inget behov av att peta på den, så den kan gott stå undangömd under bordet.

--
 + Ken +            http://tekniken.se/
Reply to
Ken

Jo lite uppfinnarjocke är man väl allt. Skall iväg och köpa lite material till ett ställ för en analog elmätare, sån man har i villan/lägenheten. De måste tydligen vara placerade som de hänger på väggen, annars snurrar inte skivan.

Ja det är inte lätt om man har ett normalt bord. Min låda står bredvid bordet och tjänstgör därmed som extra avläggningsyta...

För att komma bort från det, delvis iaf, så tänkte jag inte köpa någon fördig låda till nästa dator, utan bygga en egen, i trä eller annat lämpligt material. Tanken är väl att bara ha moderkord, grafikkort och ljudkort i den datorn. Tar man då ett mATX-moderkort så behöver det inte bli så stort heller.

Ja det är bra att de redan prioriterat ljudkomforten en del i nya datorer. Men det finns inget som går upp emot en riktig dämplåda.

Ja det är samma här, det är sällan jag använder diskettstation eller CD-ROM så datorn kunde egentlgen ha stått i ett annat rum om det skulle varit möjligt. Powerknappen används inte heller, då det hela styrs av en grendosa med knapp.

Mvh Fredrik Möller

Reply to
Fredrik Möller

Jag vet inte om jag tycker enbart trä är så 'lämpligt' material, finns ju trots allt en poäng med att skärma av ElektroMagnetisk-strålning.

/ Johan Olofsson

Reply to
Johan Olofsson

Har också tänkt på det :-) En omgång aluminiumfolie på insidan av lådan kanske kan ge tillräcklig skärmning?

Det finns en sorts skummgummimattor för ljuddämpning av bilar och dylikt som har klister på ena sidan och aluminiumfolie på andra. Det skulle kanske kunna vara en lösning på två problem: Ljud och skärmning.

Mvh Fredrik Möller

Reply to
Fredrik Möller

On Tue, 22 Mar 2005 18:31:28 GMT, Fredrik Möller wrote:

Folie går nog bra, men se till att kylning inte blir lidande av trä och ljudisolering. Ett betydande del av kylningen sker via datorns plåthölje i normala fall. Själv har jag skiftat riktning på nätaggregatets fläkt för att undvika att datorn fungerar som dammsugare vid golvet, samt satt den i andra änden av nätaggregatet (utanpå) utan några galler då det mesta av fläktljudet är den luftturbulens som uppstår när fläkten placeras nära ett galler eller annat hinder. På fläktens gamla plats har jag ett tvättbart luftfilter typ det filter som sitter till kupeluften i bilar, så det blir inte något damm i datorn. CPU-fläkt är bytt till stor långsamgående metallfläkt 120 mm och invändigt i lådan finns ytterligare en likadan fläkt som enbart vispar runt luften i lådan så att tempen utjämnas bland hårddiskar och annt jox och värmeavgivningen via ytterplåten fördelas över så stor yta som möjligt. Hårdiskar är ledigt och luftigt upphängda i fyra straps per disk, vilket också ger mycket bra transportskydd. Även fläktarna är upphängda på detta enkla och billiga sätt vilket förhindrar att ev vibrationer fortplantas. Har ersatt datorfötterna med en bit mjuk trädgårdsslang och straps (man tager vad man haver och jag har gott om straps), vilket förhindrar att lågfrekvent ljud överförs till golvet. Hela ombyggnaden går på en timme, kostar inget utöver fläktarna som jag hade liggandes. Största jobbet var att lossa alla skruvarna till nätaggregatet för att kunna plocka ut fläkten. Glömde att jag använder en del av en plastdunk för motorolja som luftledare fram till cpu, men den kostade inget heller, och överblivna straps användes till att bunta IDE-kablar på snyggt och ventilationsriktigt sätt. Något överklockad men sval och jag hör inte datorn överhuvudtaget sånär som på ett svagt brus som talar om att det är dags att tvätta luftfiltret. Sevicevänligt, byte av hårddisk kräver en tång och fyra nya straps.

Skumgummi ger dålig ljudisolering för denna typ av ljud och folien tillsammans med skumgummit försämrar värmeavgivningen via höljet. Bryr man sej inte om värmeavgivningsbiten fungerar det betydligt bättre att hölja över datorn med ett _tungt_ täcke/filt vilket hjälper bra mot mekaniska ljud, men luftbruset kvarstår. Det går bygga utvändiga effektiva ljudfällor för luftintag/uttag liknande den typ av ljudämpare som ofta finns för luftventilationen i möteslokaler och skolsalar, tror mej även ha ett svagt minne om någon som sålde sådant.

/Alf

Reply to
Alf Friman

För att få en välfugerande Faradays bur, så bör du dessutom koppla ihop alla folier och ansluta till jord.

Reply to
Dataspider

Planen är att skaffa en CPU som inte är så värmeslösande. Typ en AMD med Winchester-kärnan som inte alls är speciellt effektslukande. Stor fläns och fläkt på det så har man fortfarande en tyst och sval dator. har man ingen HD eller annat skräp i lådan så är det inte mycket mer som värmer. Borde räcka med en chassifläkt för att blåsa ut den värmen genom någon lämplig ljuddämpande labyrintkonstruktion.

Träkonstruktionenen är väl mest för att det är kul att bygga och att man får en låda som man själv vill ha den.

[beskrivning av modifiering av befintlig låda]

Ja så kan man också göra säkerligen med alldeles ypperligt resultat. Men blir den verligen totalt tyst?

Min variant är lite bökigare och mindre flexibel och servicevänlig. Men den är unik och det kan ju vara nog så viktigt :-)

Njae dålig vet jag inte om jag kan påstå. Jag använder det just nu och det dämpar definitivt ljudet. Det plus 12 mm MDF gör susen .

Det enklaste vore att bygga en riktigt stor huv som sätts ovånpå hela datorlådan som är tyst ventilerat. Saken är bara den att det bli så fult och skrymmande att det inte är rimligt om man inte har datorn nere i källaren eller liknande.

Mvh Fredrik Möller

Reply to
Fredrik Möller

On Tue, 22 Mar 2005 23:49:32 GMT, Fredrik Möller wrote:

Nej, det är inte teoretiskt möjligt med total tystnad. Kan inte höra några som helst vibrationsljud även om jag anstränger mej. Lägger jag örat mot datorplåten hörs ett svagt brum, men jag hör inget om inte örat har direktkontakt. Allt mekaniskt rörligt är ju väl vibrationsisolerat från omgivningen. Två stora 120mm fläktar, metallvingar med bra glidlager och balanserade som går på ungefär 30 % av maxvarvet hörs knappt ens om jag håller dessa fritt intill örat. Ljud uppstår dock om jag sätter upp ett finger framför (turbulens). Just för att minska turbulensen har jag en gjort lite special för cpu-kylningen mha av oljedunk. Huvudsakliga luftflödet som sugs in i vnaliga fläktar strömmar hellre från sidorna än bakifrån och volymomsättningen sjunker om man inte styr luften på rätt sätt men styr man för mycket blir det som sagt lätt turbulens och tryckfall, vilket resulterar i att man eldar för för kråkorna. Vanligen kompenserar man detta med fler och kraftigare fläktar vilket resulterar i ännu mer energislöseri och oljud. Tyvärr, när CD-spelaren används, hörs den med högst normal nivå även om den relativt tyst jämfört med föregående CD-spelare som gick upp i maxvarv så fort den fick se en CD. Från luftfiltret kunde jag förut höra ett väsande då det var lite igensatt av damm men nu är filtret på tork efter tvättning så jag kör ofiltrerat för tillfället. En nackdel med tyst dator är att den annars maskerar andra oljud. Varje gång datorn startas ska skrivaren skvätta lite bläck och scannern sysslar med något liknande. Tycker det är onödigt skarammel. I bland kan det höras lite ljud från skrivbordslampan som jag aldrig skulle höra med en brusande dator jämte mej, men nu blir ljudet irriterande.

Preferenserna kan vara olika. Som ljuddämpningsmaterial för frekvenser under 3 kHz är skummgummi ett mindre bra alternativ och avsevärt sämre än en gammal trasmatta med samma volym. Gör en öronlapp av vardera materialet och testa så vet du sedan. Tror inte ens att lågprishögtalare använder skumgummi som dämpmaterial. Ännu lägre frekvenser härrörande från vibrationsljud påverkas obetydligt av skummgummi. För detta ändamål finns enklare och betydligt effektivare material på närmsta biltillbehörsbutik. Brukar kallas för tjärmatta och finns normalt invändigt i bildörrar, golv och bagage. Dämpning typ "Gullfiber" är effektivt mot fläktturbulenser då det både absorberar ljud och skapar en mer laminär luftström. Mohair (getpäls) är snäppet bättre än Gullfiber i detta avseende, men också beydligt dyrare. Vanligt som högtalardämpning.

Som jag skrev tidigare så är min variant enkel och snabbt genomförd med material som de flesta har hemma och det varken påverkar datorns utseende, funktion eller försämrar serviceåtkomligheten. Att bygga en sådan huv som du skriver om är inte enklare för mej, även om jag vid ett tillfälle provade detta också.

Jag skulle bygga en ljuddämpad låda till en större luftkompressor för länge sedan. Dämpa luftinsugets väs-ljud gick bra, värre var det med det de lågfrekventa tryckpulserna. 10 cm tjock gullfiber förslår inte så långt vid 10 Hz. Hade tur och fick tag på tjock gummiduk vilket löste en stor del av problemet, men samtalsnivå intill kompressorn var fortfarande knappast tänkbar.

Efter att jag byggt den lådan vaknade intresset för adaptiv aktiv ljudstyrning, vilket kan användas för att dämpa ljud med motljud. Kanske vore det nästa steg vad gäller dämpning av datorlådor. Datorkraft finns ju och de flesta har även högtalare och mikrofon. Behövar bara skriva ihop ett datorprogram som jag blir rik på, sen behövs varken huvar eller filtar.

/Alf

Reply to
Alf Friman

Min konstruktion höjde temperaturen i datorlådan med endast en grad. Eftersom min datorlåda var kall så tydde det på att inte mycket värme avgick den vägen. Dämplådans konstruktion hade dock ventilation runt datorlådans utsida för att få bort eventuell värme där.

formatting link
formatting link

Reply to
Ken

Misstänkte det. Tackar för tipsen som kommit. Det är bra med kommtarer innnan man börjat bygga.

Än så länge är det bara på analys/designstadiet så det finns gott om utrymme till ändringar.

Mvh Fredrik Möller

Reply to
Fredrik Möller

Nu är det väl inte riktigt skumgummi utan mer åt det hållet. Detta är lite mer tungt och tjockt och onekligen avsätt för att dämpa ljud.

Biltema kallar materialet skumplast tydligen

formatting link

Finns tydligen en dyrare variant med.

Tror inte ens att

Ja vikt är ju en viktig komponent vad det gäller dämning av vibrationer.

Det vore onekligen en trevlig lösning, men onekligen avancerad. Sådan teknik bygger väl på att motljud sänds ut för att motverka oljud inom ett begränsat område, flyttar man då på sig eller att datorn flyttas eller något annat i omgivningen så måste algoritmen få reda på det.. Ett headset med mikrofoner på huvet vore ju en lösning.

Var på en visning på Blekinge Tekniska högskola av ett sånt system som var inbyggt i ett par hörlurar till helikopterförare. Med motljudet inkopplat var det en väldig skillnad. Rotorljud, motorljud och annat skräpljud reducerades ordentligt.

Mvh Fredrik Möller

Reply to
Fredrik Möller

Det verkar vara samma här.

Nu är inte min dator någon värsting iofs, men det skiljer i runda slängar bara 10 grader mellan insugsoch utblåsluft. 22 repsektive 32. Motherboard monitor säger att CPU:n har en temp på 34 grader, vilket är ungefär detsamma som min igen temperaturmätare på CPU:n säger.

Så det har inte blivit någon dramatisk ökning av temperaturen här iaf.

Mvh Fredrik Möller

Reply to
Fredrik Möller

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.