Brumavskärmning

Man kan aldrig betrakta ett elemet som jordat i någon sammanhang - det används plaströr allt mera samt rörkopplingar ger ingen som helst garanti till metallisk kontakt mha teflontejp i gängorna etc.

Förstår inte varför alla tror att elmenet alltid är en bra jordningspunkt - är det från tiden då alla lyssnade på mellanvågsradion och ville ha elemetet som motpol i antenn och därmed blev klassad som 'jord' även för elsammanhang???

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom
Loading thread data ...

Ansatsen är väl att vatten leder ström, och vattnet når "jord" vid någon punkt (om än via resistans).

Och element vägguttag och apparat1 apparat2 utgör dom mest frekventa elfällorna antar jag.

Att identifiera elfällor och undermånlig installation var målet iaf ;)

Reply to
pbdelete

Vid större renovering så ska uttagen bytas till jordade diton.

--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

Ichimusai skrev:

Nåja risken är inte så stor, men visst finns den.

Eftersom dom flesta värdar med lite samvete (ekonomiskt tänkande) vill byta ut sina tygisolerade kablar så blir det jordat. Det är ett krav när man renoverar.

--

Mysko
Reply to
Mysko

snipped-for-privacy@spamnuke.ludd.luthdelete.se.invalid skrev:

Sedan när leder rent vatten ström?

--

Mysko
Reply to
Mysko

beror på vad man menar med 'leder'

vatten är ingen isolator, men heller ingen god strömledare och det hela är väldigt beroende av ev. salt eller jonhalt.

vid stora kontaktytor så kan vatten leda över mycket ström, se bara på blybatteri med hög jonhalt (svavelsyran) och stor yta (blyplattor) och man är nere på milliohmområdet i resistans...

Att man anser vattenledningar leder ström beror nog mera på att man antar att det är metallisk kontakt hela vägen ned någonstanns i jorden... - vilket är ett felaktigt antagande med platsrör etc.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Jo men destillerat vatten leder ju inte ström

--

Mysko
Reply to
Mysko

även destillerat vatten har joner i sig, ca 10E-7 mol vätejoner per liter om jag inte missminner (det kallas också PH-värde)

Sant är att resistansen inte är lika låg som vatten/syrablandningen i ett batteri, men med samma plattytor etc. som ett bilbatteri så kanske resistansen ligger på något kohm och förmodligen mycket lägre - mer än tillräckligt för att transportera dödliga styrkor ström från 230 Volt.

hmm... (bädder, blädder)

Destillerat vatten uppges till 30000 Ohmmeter (definierat som mätning mellan motsatta sidor av en kub vatten med 1 m^2 sidyta på elektroderna och en meters avstånd, om jag mins rätt, ligger man på 1 mm avstånd med

1 kvadratmeterplattor så har resistansen gått ned till 300 Ohm, en blybatteris plattpaket har mycket mer aktiv yta än så iom ruggad yta som blysvamp etc. (samma orsak till att man etsar ytorna i aluminiumbladen i tex elektrolytkondensatorer då den matta ytan kan 10-100 faldiga den aktiva ytan gentemot den fysiska utsträckningen).

Till detta så har man olinjära processer beroende av ytaktiviter som polarisation upp till en viss spänning (ca 2.5 Volt), därefter genombrott och högre strömmar (lägre resistanser).

det är som när man håller på med elektronik - det är skillnad på småsignalegenskaper och storsignalegenskaper med helt olika beteende på grejorna (där en blixktnedslag är en typisk 'storsignal' ;-) )

Själv har jag sett hur det ser ut när ett stort vattenledningrör sprang läck och fyllde upp elkraftrummen i en tunnelbanestation, för det första så var allting väldigt varmt om man kom kort efter händelsen, så varmt att det hade kokat i rummen pga. all elström som gick igenom vattnet från alla kraftledningarna, och den stående intrycket därifrån var de smälta plastkåporna från lysrören, liknade lite som när man har hällt smält stearin på en kallvattenyta....

(det förekommer inom industrin vattenvärmningsmetoder där man stoppar ned 3 elektroder direkt kopplad till 400 Volt 3-fas rak ned i vanligt vatten)

jag var inte inte på något sätt alls avundsjuk på elekrikerna som skulle byta minst 1-2 meter på alla dessa tusentals väl sträckta och snyggt inpassade kablar då det hade korriderat bort koppar åtkilliga cm till decimeter in under isoleringen på alla ledare inne i elskåpen...

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Hoppsan det lät inget vidare. Men nu var ju detta iofs inte destillerat vatten. Å det är väl ändå orenheter i "vanligt" vatten som gör det så pass ledande som det är?

--

Mysko
Reply to
Mysko

destillerat vatten är ytterst sällsynt i naturen, regn innehåller ju spår av svavelsyra och saltpetersyra (NOx från bilarna) från våran förbränning av kol och eldningsolja och industriutsläpp (även vulkaner)

tidigare exempel med 2 1m^2 plattor och 1 mm avstånd fullt med destvatten mellan gav 300 Ohm motstånd (ger 0.777 ampere och 176 Watt uppvärmning vid 230 Volt), med regnvatten kanske det går ned till 150 Ohm, kranvatten 50-100 Ohm (Obs. gissning). Sedan löser det nästan alltid ut metalljoner från metallytorna vid sådnana situationer och snabbt ökar vattnets ledbarhet (det är därför kopparen försvann från alla ledare i den dränkta kraftcentralen och såg till att buljongen ledde strömmen ännu bättre efter ett tag)

så även om destvatten inte leder så bra, så är det heller ingen isolator som man kan bygga sin säkerhet på - få personer skulle vilja ha en nätansluten fläkt eller rakapparat nedramlandes i badkaren medans man badar och kanske har fötterna mot blandningsamaturen, även om det skulle vara i destillerat vatten...

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.