Brumavskärmning

Hej!

Jag har experimenterat en del, men är inte helt klar över hur jag skall tolka resultatet...(Det funkar ganska bra nu, men jag vill förstå bättre....)

Fundering: Jag har en oskärmad 3-ledare som går från en lastcell till en förstärkare. (egentligen flera stycken likadana) Uppenbarligen fångar den upp brum. Detta brum kommer ju sedan att förstärkas tillsammans med "nyttosignalen". Effekten blir att inkommande data från lastcellen kommer att stå och variera trots konstant belastning. Inte mycket, men tillräckligt för att irritera (samt kräva viss mjukvarumässig hantering)

Om jag drar en skärmstrumpa utanpå 3-ledaren, men av praktiska skäl bara kan täcka 95% av 3-ledaren, kommer jag då (åtminstone principiellt...)att få bort 95% av brummet? (Jag kommer inte åt ordentligt kring/i själva lastcellen.)

Hur/var skall strumpan jordas? Den jord som nu finns i konstruktionen är den jord som kommer via USB-anslutningen från datorn. Strömmatningen till förstärkeriet tas från USB:n, och det A/D-omvandlade datat skickas via USB till datorn.

Är det lämpligt/olämpligt att jorda skärmen i annan jord som t.ex. element eller vattenledning? Skärmen har ju ingen galvanisk förbindelse med någon del av elektroniken. Är det lämpligt att jorda datorchassiet till bra jord? (Och vad är i så fall det?..), undrar

/Johan S

Reply to
Johan Stäck
Loading thread data ...

Den bör jordas där i datorn. Datorns chassi t.ex.

Att jorda på annat ställe är aldrig bra. Det är vansinnigt fel. Sådant kan orsaka svårartade jordströmmar och stora problem.

Eljord. Där datorn får sin nätspänning i ett jordat vägguttag. Man skall inte köra datorn i ett ojordat vägguttag.

formatting link

Reply to
Ken

Tack för info!

Jag hyr en lägenhet i ett hus som är ganska gammalt (byggt ca 1930). Givetvis renoverat i flera omgångar. Jag vet inte status på elen, men jag tror att den är ganska up-to-date. Min elcentral i lägenheten har en jordfelsbrytare som har trätt i tjänst några gånger när jag fått in vatten i en espressobryggare. (När man fyller förrådstanken kan man spilla vatten som tydligen kan droppa på oskyddat 220. Numera isolerat med krympslang.)

Eluttagen i rummet där jag har datorn är ojordade. Skrivbordet är dock placerat vid ett värmeelement. Jag kanske skall tala med värden om att dra in jord, men är det en bra eller dålig idé på kort sikt att jorda datorn i elementet?

Är det kanske möjligen så att det finns några lagkrav på jordade uttag i bostäder numera?

/Johan

Reply to
Johan Stäck

Absolut inte om det är ett vattenelement. Skall man dra in jord måste det göras i hela rummet i alla uttag.

Ja om man bygger ny elanläggning måste det vara jordat överallt. Man har övergett det där med ojordat eftersom det inte är bra. Sverige är ett u-land på den punkten. De flesta andra länder har haft jordade uttag väldigt länge.

Reply to
Ken

+Johan Stäck wrote

Isåfall hade den väl varit jordad iofs, det var hyfsat länge sen införde krav på jordat för nyinstallation.

Aj, dum konstruktion..

DÅLIG.

I extremfallet kan du döda folk i andra lägenheter om du gör så.

Skräckexempel: du jordar din dator i elementet, elementet sitter med metallrör till tre av dina grannar på samma våningsplan, sen sitter dom md plaströr mellan våningarna, sen får du ett fel i din dator som gör att den lägger ut fas till jord, och plötsligt så har du matat ut 230V till dina grannars element.

Inte på gamla installationer, men på nya ja.

Min lägenhet är renoverad i slutet av 90-talet och har lyckligtvis enbart jordade kontakter överallt.

Reply to
Glenn

Min lägenhet är helt nyrenoverad i så måtto att alla ytor är restaurerade. Köket är helt nytt, och där är också allt jordat. Det har också gjorts en ny dush/tvätt och även där är givetvis jordat.

När jag tänker på det så inser jag att det måste finnas el-jord i väggen framför mitt skrivbord, eftersom väggen framför skrivbordet är väggen mot dushrummet. Skall tala med värden om jag kan få framdraget jord, åtminstone till mitt dator-uttag.

Jag skall *inte* jorda i elementet!

/Johan

Reply to
Johan Stäck

"Johan Stäck" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@individual.net...

Om jag inte minns fel så måste i så fall alla uttagen i rummet jordas. Man får inte blanda jordat och ojordat i samma rum.

Hade själv också detta uppe med min värd som inte ville bekosta en jordning...

Mvh Fredrik Östman

Reply to
Fredrik Östman

Jo just det, gäller även lamputtagen uppåt taket.

Reply to
Ken

Även om det ligger i den väggen så är det inte säkert att man kan använda den jordledningen pga att jorden *måste* följa fasen och nollan hela vägen. Man får *inte* koppla in jorden via någon annan slinga. T.ex. det finns två vägguttag och ett lamputtag i rummet, alla tre måste få jord till sig, ena vägguttaget och lamp- uttaget går via samma säkring (slinga) medans det andra vägguttaget går på en annan säkring. Man blir tvungen att dra två jordtrådar från elcentralen till det rummet.
--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

Tack!

Summerat:

Det bästa vore om jag kunde få värden att dra om all el i lägenheten och göra den jordad *överallt*.

Jag är inte helt säker på att det lyckas...

Om jag i det läget vill ha min dator jordad (och inte sitta i köket) så är det enda lagliga(?) alternativet att dra en lång förlängningssladd från närmaste jordade uttag (köket).

Det är ju också en ren nödlösning som nog inte kommer att uppskattas av hustrun...

/Johan

Reply to
Johan Stäck

om jag minns rätt så får man inte göra så heller....

alltså dra en kabel genom en dörr till ett annat rum.

/Jimmy Lindström

Reply to
Lindström

Det är nog svårt att få hela lägenheten uppjordad, det är nog betydligt lättare att bara få ett (1) rum uppjordat.

Om du har bra kontakt med några/flera grannar så kan ni prata ihopp er om att göra en skrivelse dä så många som möjligt skriver på att ni vill få jordade uttag i alla rum i lägenheterna.

Nej det är inte lagligt.

--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

Ja.

Troligen inte.

Nej det är inte heller lagligt eftersom det kan vara farligt. Jo vi har diskuterat just det här förut.

Ingen bra nödlösning alls, av flera skäl.

Reply to
Ken

Man tycker det, men i praktiken är det mera åt ballonghållet - minsta hål och det pyser in/ut, det viktiga är att du inte får korsdrag med 2 hål - mao. pratar vi om balanserade ingångar/utgångar där elektroniken/trafon ser till att varje elektron som trycks in på ena trådparshalvan så ploppar det ut lika många elektroner på den andra trådparshalvan så att det inte blir en yttre sliga med en tredje väg för strömmen via datorjord etc. kopplad kapacitivt och magnetiskt till den utlagda tråden mot omgivningen.

Till detta är att gå från 95% till 98% täckning ger inte så mycket då allt handlar om kvoter, som dessutom är 10-logaritmiska vilket innebär ca 4 dB förbättring (effektinstrålning, eller 8 dB om man avser instrålad störspänning) att gå från 95% till 98% täckning - mao måste man se till att utgå från låg nivå redan från början då lappning efterhand inte ger så mycket - mao. balanserad tänkande så att yttre störningar alltid ger likfasiga störningar på båda trådparshalvorna och att den vågen som går in mot ingången påverkar nyttosignalen så lite som möjligt (och helst inte går vidare bakom ingången och vidare mot tex jord mha hög impedans som hinder - läs trafo eller överföring via optokopplare) - i OP-amp sammanhang så kallas denna dämpning av likfasiga signaler på ingångarna för CMRR (common mode rejection ratio)

Problemet är att en dators ljudkort inte erbjuder några balanserade ingångar, utan med gemensam jord, vilket inte är bra alls ur störningssynpunkt. Det du vill ha är ljudkort med XLR-ingångar (balanserade ingångar som används inom proffsljud, PA och proffsmickar etc. - och har tillkommit av en viss anledning - läs brum) alternativt att du bygger en sådan omvandlare mha OP-ampar med ytterst kort stycke sladd mellan OP-ampen och din dator - problemet är det ändå aldrig kommer att bli riktigt lika bra som lösningar med galvanisk skild barriär som trafo i störundertryckning

modemtrafo hade varit en lösning, om det inte vore för dina pulser från klubbhuvudet hade så låg frekvens ( (Jag kommer inte åt ordentligt kring/i själva lastcellen.)

det är ju inte den snyggaste strömmen du kan tänka dig precis - och din dators 'jord' gungar 110-115 Volt gentemot omgivningen (via avstörningsfiltrer på nätagget) om datorn är ojordad!

Nej, och detta har många andra redan tagit upp - läs noga där.

Den enda jorden du kan räkna med är det som en jordad uttag kan ge - men det betyder inte att jorden i annan uttag i annat rumm är på samma potential som första uttaget, vilket kan ge stora jordströmmar om man kopplar ihop flera apparater i olika rum och förbinder dessa med säg ljudsignalkabel mellan dessa.

ett välbekant exempel på detta i TV-ljudsammanhang är när man kopplar in TV-antenn till centralantenn och den dyra 5:1 surroundanläggningen (också ofta koppad till ojordad dator) börja brumma i högtalarna - därför att TV-centralanläggningen är jordad i källaren + ett antal andra användares TV-apparater med olika grader av (kapacitivt) läckande strömmar genom TV:s strömförsörjningarna - och man börjar med 'rituella' och magiska ting som att vända 180 grader på nätpropparna, köper svindyra nätfilter som inte hjälper etc. och försöker hitta kombinationer som ger lägre brum eftersom man inte förstår att problemet ligger i strömmarn på jordarna och skyddsjordarna - som inte filtreras i dom svindyra nätfiltren eller tas med i tankevärlden när man försöker analysera problemet...

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Torbjörn (och ni andra..)

För mig är kunskapen i den här gruppen ovärderlig! Tack!

Läget är under kontroll...

Vad gäller lastcellerna: Jag har köpt skärmstrumpa och trätt över 3-ledarna från lastcellerna till instrumentförstärkarna. Strumpan är jordad i den jord som kommer ur USB-enheten (som sköter A/D

- USB omvandling för lastcellerna) , vars spänningar alltså matar både instrumentförstärkarna för lastcellerna och även förstegen för klubb-sensorerna.(Som i övrigt inte berör USB-enheten)

Brumavskärmningen på lastcellerna är såpass bra nu att det bara är lite störningar kvar på ingångarna från lastcellerna. Jag har ungefär 200 stegs upplösning från varje cell (åtminstone för min egen vikt..), och det kan stå och variera på något enstaka steg bara.

Lite värre är brumproblemet från klubb-sensorerna (dom "förvuxna gitarr-mikarna"). Här räcker inte heller avskärmning med strumpa som ovan, eftersom brummet kommer som en bi-effekt av sensorernas primära funktion som ju är att fånga upp varierande magnetfält.(från klubb-passagen)

Dock är det så lyckat att brummet är tämligen fult och "spetsigt" och inte alls sinusformat. Detta innebär att jag ganska enkelt mjukvarumässigt kan skilja ut äkta signal från brum. Jag räknar helt enkelt antalet konsekutiva samples där signalen ligger över en viss nivå. Brummet kommer aldrig upp i det antal som en äkta klubb-passage ger. En mera avancerad (och sannolikt mera flexibel) lösning vore kanske att applicera ett i mjukvara implementerat filer på varje inkommande ljudbuffer, men jag har inte hittat något användbart ännu. Jag har inte kompetens att koda detta själv...

Det enda problemet jag upplever just nu är att på den dator jag sitter på nu så får jag ett brum i datorns högtalare när line-in är ansluten från sensor-förstärkarna. Men det har väl att göra med den av TE så väl beskrivna uselheten i PC:ns ljudkort.

Jag kör ju också av beskrivna orsaker med PC:n ojordad...

/Johan

Reply to
Johan Stäck

Skall man ha så störningsfritt som möjligt så skall man ha så lite 'antenn' som möjligt, dvs ledarparet skall vara så tätt intillliggande som möjlit och gärna tvinnat så att ena paret inte ligger närmare längs efter tex. armeringen (under golvet) längre sträckan än den andra - för då blir det obalans.

Skärmar etc. är till för att leda av störningar utifrån genom att erbjuda en egen väg för själva störningarna och exponeringen blir mindre för trådarna inuti - obs! bara mindre - inte ta bort helt.

Man kanske räkna med att en skärm minskar störning med 20 - 40 dB, men är störningsnivån 'väldigt hög' som 115 Volt på en ojordad chassie så hjäper det inte med en skärm om man lyssnar ända ned till 1.5 uV (0.1 volt /65536) då skärmen gungar lika mycket som chassiejorden och kopplar kapacivt ut mot omgivningen - får man minsta asymentri, att någon kabeldel kopplar sig mera mot omgivningen än övriga ledare i kabeln, så får man obalans och resultatet mäts av som 'nyttosignal' på ingången, i det här fallet som brum.

Om man jordar datorn så kanske 115 Volt svinget på chassiet minskar till säg 5 Volt gentemot omgivningen - även om obalanskopplingarna är lika så har tillgänglig energimängd från 'generatorn' datorchassit minskat och därmed mindre resulterande störningar, 115 -> 5 Volt = 23 ggr mindre eller 27 dB lägre störningsnivå - i många fall bättre än vad en skärm ger i praktiken...

och det är ett av problemen till störningsnivåerna och i den 'skakiga' miljön måste ingångarna, kablarna och själva sensorns byggsätt byggas bättre i motsvarande grad och med full symmetri för signaledarna inklusive sensorns lindningar gentemot skärm och omgivning - såvida att det inte är själva sensorhuvudet som genererar störningar för att den ser yttre varierande magnetfält från kablar, motorer, trafos och drosslar (i lysrör) - även vagabonderande strömmar i armering kan ge magnetfält.

ge dig på de största störkällorna först - börja med PC:s jordning, därefter försäkra dig att det inte är själva sensorn uppfångande av magnetfält som är den dominerande störkällan.

Koppla tex sensorn med kortast möjliga sladdar på mickingången till en Minidisk-spelare (som förstärkare, måste vara batteridrivet och friflytande, ej kopplad till nät eller jord) dra upp volymen och lyssna i hörlur - hörs det brum, ändrar det sig när du vrider och vänder och flyttar sensorn - när det är inkopplad till datorn, får man samma effekt ?? - om inte, så är det annat än själva sensorn uppfångande av magnetfält som är dominerande störkälla...

allt är kvoter och det är alltid den största störkällan som syns, tills den tas bort och nya börja synas istället och man får jaga tills man når acceptabel nivå.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Du gör ju redan en filtrering när du fönstrar och säger "signalen skall vara >x under tiden t", detta är ett effektivt filter för att få bort vissa typer av skräp. Annars är det nog enklast att titta på ett smalt notchfilter för den frekvens som din sinusform kan tänkas ligga på. Det kan du lätt hitta algoritmer för genom att googla lite.

Om den rör sig i frekvens på något vis kanske du måste ta till mera speciella saker som trackande filter av något slag och där blir det lite hårigare. DSP-matematik är inte så där vansinnigt komplex i sig, det mesta är ett eländans multiplicerande, fönstrande och (invers) fouriertransform och det finns en hel del mailinglistor mm för folk som gör digital signalprocessning där man kan få tips och tricks.

Mina egna alster i den vägen har legat vilande i närmare ett år så jag har inte färsk information att peka tid till men Allsmäktig Google är ganska bra på det också :)

Det - och kanske ett jordströmsbekymmer. Jag var hemma hos en vän som hade skaffat bra ljudkort och kopplat en mic till det och det lät inte alls bra. Mycket brum. Det visade sig vid kontroll att i lägenheten så satt det jordade uttag - men ingen jordtamp var ansluten på andra sidan... Det var alltså ett jordat uttag som någon monterat men aldrig anslutit jord till centralen. Efter att behörig installatör gjort rätt försvann problemet hetl.

Det är ju det andra sättet. Att isolera sig, men då kommer det nästan alltid brum från nätdelen som smiter in pga nätfilterkonstruktionen och har man matningar från flera håll kan det bli otrevligt höga chassiespänningar som vill ta vägen någonstans.

--
Ichimusai http://ichimusai.org/ AA #769 ICQ: 1645566 Yahoo: Ichimusai
MSN: Ichimusai1972 AOL: Ichimusai1972 IRC: Ichimusai@IRCNet
What part of "shall not be infringed" is so hard to understand?
Reply to
Ichimusai

Det är inte bara en dålig ide, den är direkt personfarlig och avråds bestämt från.

Åtminstone vid nybyggnad, jag låter det vara osagt hur det gäller vid renovering av elsystem i gamla fastigheter.
--
Ichimusai http://ichimusai.org/ AA #769 ICQ: 1645566 Yahoo: Ichimusai
MSN: Ichimusai1972 AOL: Ichimusai1972 IRC: Ichimusai@IRCNet
"Cannot delete 016: There is not enough free disk space. Delete one
 more files to free disk space, and then try again."
Reply to
Ichimusai

Något rekommenderat sätt att bekräfta en dylik koppling .. ?

Iofs jordplint element är väl ett bra =)

Reply to
pbdelete

Kontrollera om jorden inte är ansluten i jacket menar du?

Ja det kan man lätt kontrollera med en enkel voltmeter från biltema. Ställ in den på att mäta växelspänning och område som klarar upp till

300 VAC ca. Mät mellan fas och nolla först och kontrollera utslaget, torde ligga i närhet av 230 VAC.

Mät sedan mellan fas och jord (eftersom du inte vet vilken som är fas bör du mäta båda mot jord). Om du får ett liknande utslag som tidigare är jorden ansluten är den inte det friflyter den och du får ett mycket lågt, nära noll, utslag på mätaren.

I de flesta installationer är jorden i uttaget sammakopplat med nollskenan på något vis i husets central men pga skillnad i ledningsimpedanser kan det skilja några volt mellan fas-noll och fas-jord när man mäter på detta vis.

App app app :)

--
Ichimusai http://ichimusai.org/ AA #769 ICQ: 1645566 Yahoo: Ichimusai
MSN: Ichimusai1972 AOL: Ichimusai1972 IRC: Ichimusai@IRCNet
Repeat after me, we are all individuals
Reply to
Ichimusai

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.