Att göra kretskort, belysningstid?

Hej

jag hade tänkt att återuppta kretskortstillverkningen hemma, det är alldeles för mycket saker som skulle vara bättre om det inte byggdes på veroboard! ;)

jag har en gammal Sollampa UV som användes tidigare - den livsfarliga varianten, då, på den tiden var det ganska vanligt att belysa fotoresisten med dessa lampor en spotlampa på 300w .. jag kan för min värld inte komma ihåg hur länge vi belyste korten för ett bra resultat, inte ens i näheten! jag syftar att använda Elfas kort med fotoresist på och min fråga lyder då

Finns det någon som kör med dessa lampor där ute ännu eller kommer ihåg vad som är en rimmlig belysningstid för fotoresisten??

Ytterligare en fråga, var köper man framkallare och etsningspuler till mer humana priser än på elfa?!

Reply to
G-Man
Loading thread data ...

Halloj!

Jag tackar ödmjukt för tipsen :) fungerade alldeles utmärkt, körde med

10 min belysningstid och framkallade dem i en 2% lösning med propplösare och vatten vid 30 grader ungerfär, etspulvret köpte jag.. kändes lite vanslikligt att börja med det direkt men jag letar fortfarande efter ett snällare alternativ att etsa korten med!

Jag har beställt 3 "riktiga" UVrör - den sorten som de säljer på ELFA som jag ska sätta i i en låda, 3*15w , hur pass ökar/minskar/behålls belysningstiden nu när det är helt rätt våglängd på ljuset?

Reply to
G-Man

Det handlar om att ljuset är blått eller 'högre' - därefter intensitet.

UV-rör har majoriteten av ljusenergin i UV-domän medans lysrör har

80-90% av energin under blått.

Jag gissar på att du halverar tiden ungefär, sedan beror det på vad för glas du använder då många glassorter inte släpper igenom UV i någon större utsträckning ( många plaster är bättre på detta - faktiskt).

alternativ etsning är att använda amoniumperoxid, men kräver tyvärr uppvärmning (40 -50 grader) innan den blir vass mot kopparn. (halv)förbrukad amoniumperoxid får inte lagras i flaska med tät skruvlock då den hela tiden sakta avger syrgas så fort det fins lösta metalljoner i vätskan. lagringstid för delvis använd och fortfarande aktiv amoniumperoxid ligger på några få dagar dvs. blanda inte till mer än du för stunden behöver.

___

En tredje alternativ som fungerar även i rumstemperatur, fortare varmt är järntriklorid - förbrukad dito går också att regenerera med väteperoxid om det är surt nog (dvs. tillsätt även lika mycket saltsyra)

- annar bubblar det upp riktigt ordentligt förutom att vätskan blir ordentligt varm i båda fallen - denna vätska går att lagra på flaska i obegränsad tid med tät skruvlock - otät sådan får saker i rummet att börja rosta även i torr luft pga. avdunstande saltsyra (väteklorid)

Varning!!! Järntrikloid och rostfri diskbänk bör hållas på avstånd från varandra även i jätteutspädd form - minsta droppe som är kvar och torkas in (och syns inte när bänken är våt) ger ett sår i bänkytan som sedan fortsätter att korridera utan att verka kunna hejdas. - efter några år med med regelbunden järnkloridetsande så har man ett läckande fult såll istället för rostfri diskbänk...

Reply to
Torbjörn Ekström

Fantastiskt ämne som biter på 18/8 "rostfritt" stål. Gör underverk i sprayflaska och elaka grannens motorhuv ...

Reply to
Dataspider

Ovanstående är av egen erfarenhet - som tur var på ett företags diskbänk i ett slabbrum där vi ofta tog fram kretskortsprototyper....

dock får man vänta ett tag samt att vätskan måste komma åt just rena metallytor - plast och glas biter det inte på, men gör du en 'rostskyddbehandling' i balkar och dörrar etc. på grannens bil med vätskan så lär den bli ganska muggigt på kort tid i bärande delar...

skall man skada lack så skall man titta efter propplösarburken...

--
18/8 stål passar bra för typ hushållsytor, men under belastning i 
saltvatten så rostar det fortare än vanligt stål.
 Click to see the full signature
Reply to
Torbjörn Ekström

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.