350V DC istället för 230V DC i väggen..

Såg en firma på elfack som visade upp en anläggning där ingående 230V AC likriktas (mha switchat) till 350V DC som kopplas in på en bank av blyackumulatorer. Och därefter distribueras ut i det lokala elnätet. Detta sparar visst 20%? energi. Och är speciellt intressant i serverhallar och kontorsmiljö. Dom hadde en vanlig omodifierad laptop som drevs med denna likspänning. Liksom en rackmonterad server.

Min fundering är om inte detta riskerar att överhetta ingående likriktarbrygga som då endast får belastningen på 2 av 4 st dioder. Ligger det något i detta?

I övrigt så skulle man med detta kunna förenkla dessa 12V "inverters" genom att skippa modifierad sinus och köra ren likspänning. Och så slipper man förstås alla störningar från pulsningen.

Reply to
pbFJKD
Loading thread data ...

Den varianten av strömförsörjning har jag sett förut föreslås - och dioderna tror jag knappt man behöver oroa sig för då likström ger inte några 5-10 ggr högre toppström än medelström under 2-3 ms var 20 ms som det blir när det är matat med växelström eller modifierad sinus...

Problemet är att det finns ingen egen kontaktstandard för Likström då det kan bli ganska katastrofalt om det kopplas till gamla hederliga trafos eller lysrör med drossel... stora trafos går säkert säkringarna på och det ger en induktionsknäpp bakåt i utrustningen som får det som hände Formark att vara en myggskit i jämförelse ( ;-) )

Men problemet är de små väggvårtorna med relativt hög inre resistans - gäller att termoskydden (oftast av engångstyp) verkligen hinner bryta innan det börja brinna....

Reply to
torbjorn.ekstrom

Jo tjena. Dum som jag är fattade jag ju inte att "kortslutningssäker" betydde "kan kortslutas _en_ gång, men aldrig mer". Fast fatta eld gjorde det inte, så i det avseendet funkade det som utlovat.

--
Dr. Hans-Christian Becker
'96 VN750 SM5TLH KG6POK
 Click to see the full signature
Reply to
Hans-Christian Becker

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.