3 fas elmotor

Jag har en 3 fas elmotor för 220v / 380v modell äldre, typskylten på motorn är inte direkt läsbar. Tanken är att den ska driva vattenpump och i stället för att köpa en ny komplett pump tänkte jag försöka få liv i min gamla där motorn har rasat.

Jag har försökt att koppla in den på enfas 220v, problemet är då att den slumpvis startar med olika rotationsriktningar. Jag antar/gissar att man måste ha en kondensator för att få den stabil men hur vet jag vilken kondensator jag ska använda samt hur ska den i så fall kopplas in på motorn?

/Chrille

--
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK----
Version 3.12
GO d->+ s: a- C++(++++)$ U? P? L- E?
W+(---) N o+ K? w+(--) O-- M-- PS+
PE+ PGP+ t+@ 5++ X !R tv++ b- !DI D-
G+ e+$ h+ r-->+ I--
------END GEEK CODE BLOCK-----
Reply to
Chrille
Loading thread data ...

Chrille skrev:

inte

rasat.

Start- eller driftkondensator används enbart till enfasmotorer såvitt jag vet.

Om du kopplar in motorn på trefas kommer det säkert att fungera för dig. Med bara enfas kan jag gott tänka mig att den startar så som du beskriver.

Ralph

Reply to
Ralph Höglund

inte

rasat.

tja, du får vara glad att den startar övh. oftast står det bara och brummar och efter kort tid så brinner motorn.

en stillastående motor motsvarar av en trafo med kortsluten sekundärlindning...

jag letade själv lite med google, och det är märkvärdigt knepigt att hitta info om detta.

till och börja med så är 3-fasmotor med konding i 1-fasdrift inte samma sak som 1-fasmotor med konding (som egentligen är en 2-fasmotor med 90 grader skillnad och olika induktans mellan lindningarna just för att kondingens fasskillnad skall bli dominerande i ena lindningen och därmed ge vridande fält. I kylskåpskompressorer använder man iställer en extra induktans för att ge motsvarande fasvridning - därav strömstyrda startrelät i kylskåpen).

här måste 3-fasmotorna också vara 30 - 50% större i märkeffekt än motsvarande 'rätt' motor - detta beroende på att i stort sett bara två lindningar nyttjas och inte särskillt effektivt med stora reaktiva strömmar. Man får aldrig överskrida märksströmmen per lindning mer än någon minut i startläge.

efter mycket letande hittade jag uppgifter att på en 5 hästars

3-fasmotor så kan man prova med 20 uF i serie med lindning 2, parallellt med huvudlindningen, den 3'-lindningen används inte om du inte skall byta rotationslindning - men kan behöva finjustera värdet lite upp och ned beroende på strömförbrukning och lastgrad - målet är minsta ström genom lindningarn - men också att motorn orka starta..

en annan länk där alla 3 lindningar används:

formatting link

- se till att alltid använda motorkondingar (finns i elfa)

ingen exakt info, utan mer åt friskt vågat och hälften brunnit verkar det som...

en rejäl on/off-brytare och tångampermeter verkar vara den första investeringen som måste göras vid dyliga expriment...

problemet här är också att du skall ha en 230/400 volts motor - dvs

400 Volt i Y och 230 Volt i D-koppel om den skall orka dra runt med den effektklass du önskar .

dom flesta motorer som jag har sett är kopplade enligt

400/692 Volt med 692 Volt Y-läge och 400 Volt i D-läge, eller i praktiken så används Y-läge som startläge med 230 Volt per lindning och lägre dragförmåga just för att få ned startströmmarna.

mao är det inte enkelt...

Reply to
torbjorn.ekstrom

Om jag minns rätt: 80 mikrofarad per kw, motorn skall deltakopplas. Mha kondensator fejkar du en fasförskjuten extra fas....Mata kondingen med befintlig fas, andra sidan på lediga plinten, skifta utgående från konding och nolla för annan rotationsriktning.

Motorkondensatorer har Elfa

/Leif

Reply to
Leif Jenemyr

Mycket tack för svaren!!

/Chrille

Reply to
Chrille

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.