Zijn die fabrikanten nou zo stom?

On Thu, 21 May 2009 13:30:56 +0200, Rob van der Putten wrote in nl.hobby.elektronica:

Zeg maar "modem" en "computer" al zijn er natuurlijk nog meer apparaten die eraan voldoen. Net als bij de gebruiksaanwijzing van een printer waarin ze het over "media" hadden en waarmee ze "papier" bedoelden.

Deze dingetjes zijn dus niet helemaal "gelijkwaardig" (terminologie van Moi). Dat is iets om rekening mee te houden. Let je alleen op de datapinnen (2 en 3, ongeacht of je 9 of 25 gebruikt) dan zijn ze wel gelijkwaardig.

Hier moet ik eens over gaan nadenken. Maar eigenlijk zou je zulke verloopstukjes niet nodig moeten hebben.

Ja, zoiets heb ik wel eens gehoord. Maar dan nog. Waarom zou je bij Cinch geen problemen hebben met het signaalniveau en bij DIN wel?

--
José
Reply to
José
Loading thread data ...

Dat is wel heel erg kort door de bocht. DIN had in theorie dezelfde voordelen als SCART, geen geklooi met losse stekkertjes die je per abuis kon verwisselen, maar gewoon 1 kabel per verbinding met aan elke kant 1 stekker. Doodsimpel. Behalve dan dat je meerdere verschillende kabels nodig had en ook de signaalniveau's niet altijd handig gekozen waren...

Wat betreft de 5 pennetjes in een 3 pens plug: ze waren er zelfs met 8 en meer. De belangrijkste normen waren echter inderdaad 3, 5 en 6 pins. Van de 5 pins waren 3 varianten die niet op elkaar pasten en ook voor verschillende toepassingen voorzien waren.

En dan nog een slotopmerking, de DIN connectoren vonden wijdere verbreiding dan Duitsland. Merken als Philips en B&O hebben ze ook gebruikt, B&O misschien nog steeds wel. Juist ook vanwege het plug&play idee. Ook werden de connectoren overgenomen in de TGL normen en in een grote deel van Oost-Europa.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

On Thu, 21 May 2009 15:17:51 +0200, pom wrote in nl.hobby.elektronica:

Klopt, maar die port is alleen maar nodig doordat de normen verschillen. Een hub heeft aansluitingen met een hub-norm. Die kun je met een standaardkabel verbinden met een computer.

Wil je twee computers met elkaar verbinden (dat mag best hoor), dezelfde norm dus, dan heb je een kruiskabel nodig.

Wil je twee hubs met elkaar verbinden (ook dezelfde norm), dan kan dat ook met een kruiskabel. Een andere oplossing is de uplink te gebruiken. De uplink port zit aan een hub maar het is een port met een computernorm.

Als nou alle ports dezelfde norm hadden, dan was er geen verschil tussen uplink en gewoon. Dan had je maar een soort kabel nodig. Het leven kan zo simpel zijn.

--
José
Reply to
José

On Thu, 21 May 2009 15:28:25 +0200, pom wrote in nl.hobby.elektronica:

Inderdaad knullig, maar daar ging het niet om.

--
José
Reply to
José

Van dat soort verschijnselen zal je nooit af komen, zelfs niet door het ontwerp vantevoren goed te doordenken. Er is altijd wel een situatie waarin niet voorzien was. Soms op te lossen door van gekruist de standaard te maken, maar net zo vaak niet...

Hoe zou dat trouwens met HDMI zitten?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Het heeft voordelen. In een kantoorgebouw lopen netwerkkabels met RJ45 van het patchpaneel naar elke hoek van elke kamer. Je kunt er iets op aansluiten (ISDN, netwerk, POTS, kies het maar uit) en moet er alleen op letten dat de verbindingen in het patchpaneel goed zijn. Helaas zit er een RJ11 aan de telefoon, dus afknippen en RJ45 van maken.

Overal dezelfde stekkertjes: Voordeel: je kunt elke kabel voor alles gebruiken. Nadeel, je kunt verkeerde verbindingen maken, misschien wel verbindingen die BOEM zeggen.

--
José
Reply to
José

Indien DIN vanaf het begin gekruist was geweest, was men ook overgestapt.

Er zitten nou eenmaal inherente beperkingen aan kabels die niet in toekomstige situaties voorzien. De meeste problemen los je dan inderdaad op met RCA en BNC connectoren, maar dat maakt het er voor de consument ook niet persee makkelijker op; het mannetje dat ze vroeger nodig hadden om te adviseren welke DIN kabel nodig was, is nu nodig om uit te zoeken welke RCA connector in welk gaatje moet...

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

On Thu, 21 May 2009 15:10:04 +0200, Jan Bredenbeek wrote in nl.hobby.elektronica:

Als bij het ene apparaat 1 en 4 de ingangen zijn en bij het andere apparaat 1 en 4 de uitgangen, dan noem ik dat NIET dezelfde norm. En als de stekkers er ook nog hetzelfde uitzien, zodat ze fysiek passen en je verwacht dat het moet werken, dan is dat nog erger.

Als ik een verbinding maak die niet werkt, dan is dat geen worst. En als ik weet dat het anders had gekund als de fabrikanten dezelfde norm hadden gebruikt voor alle apparaten, dan vraag ik me af waarom.

Dat komt zeker voor, ook bij het gebruik van DB25 voor zowel serieel als parallel, de IBM-PC-standaard.

O ja, dat is bekend, maar ik blijf erbij dat Philips zichzelf tegenspreekt.

Nou, inderdaad. Het staat hier niet ter discussie, maar het zou leuker geweest zijn als de stekkers zo waren vormgegeven dat verkeerde verbindingen onmogelijk waren.

Dat zijn allemaal heel andere probleempjes.

--
José
Reply to
José

Daar is ook niet over nagedacht....

Aan de linkerzijkant van mijn Sony Bravia zit een HDMI aansluiting. Nou zijn die kabeltjes aardig stug dus loopt er nu aan de linkerkant van de TV een "oor" van de HDMI kabel naar achter de TV naar de HDMI switch.

Gelukkig bestaan er haakse adapters, alleen de twee die ik heb kunnen vinden zijn precies verkeerd om. Als ik hem in de TV wil gebruiken dan loopt de aansluiting naar voren de kamer in in plaats van naar achteren en als ik hem op de switch zou willen gebruiken dan wijst de aanlsuiting naar onder en moet ik dus de switch op pootjes van 5 cm zitten....

Maar goed, ook daar komt een work-around voor ;-)

Grtz. Ben

Reply to
Ben

On Thu, 21 May 2009 12:12:46 +0200, "Maurits" wrote in nl.hobby.elektronica:

Toen was ik allang uit de luiers. Ik herinner me die enkelpolige banaanstekkers nog goed: een voor signaal en een voor aarde. Als het bromde moest je ze verwisselen.

--
José
Reply to
José

Ik dacht dat jij juist een pleidooi hield voor kruiskabels?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Nou, nee 3 polig DIN bestond en pas later, bij de komst van de stereo kreeg je 5 polig. Op mono zat geen 5 pin maar een driepin.

1 tape in 2 aarde en 3 tape out.

Maurits

Reply to
Maurits

plus impedanties, erg lange DIN kabels tape in/out werden niet gemaakt wegens hoogafval. Daar had een 303 preamp geen last van, met zijn emitteroutput stage. Meen dat je daar wel 20 mtr aan kon hangen.

Tja, dat weet ik allemaal wel, tenslotte had jij luiers om toen ik mijn vingers brandde aan de soldeerbout en buizen ;-)

Idem ;-) Been there, done that.

Maurits

Reply to
Maurits

Nee, dat kan het niet. USB heeft een duidelijke boomstructuur, en een nog veel duidelijker onderscheid tussen host- en slave. Als je hieraan iets wil veranderen is het geen USB meer, maar eerder iets als firewire. En er is een reden waarom er nooit firewire muisjes, firewire toetsenborden en firewire webcams van 13.95 zijn geweest.

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Maar gelukkig hebben we "stomme" fabrikanten die geen interesse hebben in jouw "slimmigheid", toch?

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Bedankt voor de accreditatie. Ik heb er idd lang over gedubt hoe het woord "symmetrisch" te vermijden.

Bij protocollen zou je kunnen spreken van peer tot peer ('gelijkwaardig') vs client / server of master / slave ('ongelijkwaardig').

Maar een protocol is geen kabel. Helaas niet.

Maar samenvattend: het zou handiger geweest zijn als de DIN commissie een paar andere keuzes gemaakt zou hebben: DIN-5 pluggen / kabels altijd als kruiskabel, en het bijbehorende signaalnivo gelijk voor input en output. (dat hebben de japanners dus wel goed gedaan met hun tulp-stekkertjes: tape in/out was altijd 100 mV / 50 kOhm, IIRC)

Voor de DIN-3 pluggen is de enige toepassing eigenlijk een grammofoon of microfoon -ingang.

Die luidsprekerpluggen waren een leuke vondst, maar waren in de praktijk te klein, en hadden te weinig contactdruk. Eigenlijk prullen, dus.

AvK

Reply to
Moi

Niks afknippen. Een male RJ11 past in een female RJ45. Door slim te kiezen van welke aders er voor telefoon en welke voor computers zijn gaat dat goed zonder iets per ongeluk kapot te maken. Althans voor 10 Mb en 100Mb. Voor 1000Mb heeft men twee aders meer nodig en zijn die van de telefoon misbruikt.

De normen voor stekkers zijn zo gemaakt dat domme gebruikers niet makkelijk iets op kunnen blazen.

Neem bv. de connectors aan je luidsprekers thuis. Daar had men ook 220 stekkers voor kunnen gebruiken. In heel oude radios was dat ook zo. Stopte je zo een stekker in het stopcontact dan had je echt boem.

Bovendien word er op de veiligheid gelet. Stroomvoerende connectors Zijn altijd femail. In huis zijn de verlengsnoeren altijd voorzien van een mail en femail stekker. Je kunt dus geen lampen met lampen verbinden. En gelukkig voor jou ook geen stopcontacten met stopcontacten.

Het probleem met jouw simpele norm is dat je op stekker nivo denkt en niet op signaal nivo. Een uitgang moet met een ingang verbonden worden. Gaan we uit van rechte kabels dan hebben hubs uitgangen en PCs ingangen simpel gezegd. Als je PCs met PCs verbind ga je ingangen met ingangen verbinden. Dat gaat niet goed en moet je er iets aan doen. Een kruiskabel dus. Hubs met hubs verbinden gaat ook niet zonder meer. Soms zat er een aparte poort op, maar ik ken ook hubs waar bij een poortje een schakelaartje zat om van uitgang ingang te maken. Het automatisch detecteren is pas bij 100Mb kaarten gekomen.

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

Daarom zaten er aan speakers lossen enkelpolige banaanstekkers, meestal een rode en een zwarte. Ik heb ooit een hoogohmige Blaupunkt speaker uit de 30-er gehad. Stak je daarvan de stekkers in het stopcontact hoorde je een mooie 50 Hz. bromtoon. Deze speaker moest je op een radio of versterker aan de primaire kant van de uitgangstrafo aansluiten. Deze speaker deed het ook goed als microfoon op de aux ingang van een versterker.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
http://home.hetnet.nl/~vrouger
Reply to
Ben Doedens

Als je zou schrijven: werd pas later voor audio gebruikt, zouden we het in elk geval met elkaar eens zijn, maar opzich zou het natuurlijk kunnen dat de vele soorten meerpolige DIN-connectoren pas in de norm zijn opgenomen toen er aanleiding voor was. Ik heb geen idee waar ik dat kan nazoeken.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Nee, er is maar een norm voor dit geval: ieee802.3-2005

En voor de verandering is deze ieee norm nu wel eens te downloaden:

formatting link

En om je wat zoeken te besparen: hoofdstuk 14.5 Ik vond deze zin wel aardig in dit verband "Implicit implementation of the crossover function within a twisted-pair cable, or at a wiring panel, while not expressly forbidden, is beyond the scope of this standard"

Dan nog even een reactie op een zinsnede uit een ander bericht van jou: Ik geloof dat jij mijn bericht niet begrepen hebt.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

It's not reality or how you perceive things that's important -- it's
what you're taking for it...
Reply to
Stef

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.