Zelfbouwthermostaat voor CV

Hallo, ik heb een thermostaat voor de CV ketel gebouwd (oude Nefit Ecoline). De oude thermostaat was nog een kwikschakelaar (het bekende ronde doosje) en ik neem aan dat dat gewoon een aan-uit schakelaar is. Mijn thermostaat is een Arduino met warmtesensor en relais om de aan/uit te regelen en twee graden speling om te snelle opeenvolging van schakelingen te vermijden.

Nu slaat in de ketel een 1,25 A zekeringetje door als ik de nieuwe thermostaat gebruik. De handleiding van de ketel mompelt iets over anticipatieweerstand, maar ik zie in het ronde doosje niets wat daarop lijkt.

Plan B is natuurlijk om beide thermostaten in de kring op te nemen, met de oude thermostaat op 24 hraden o.i.d., maar ik doe dit voor de lol en wil het dus zo elegant mogelijk maken.

Heeft iemand een oplossing/verklaring, bijvoorbeeld of ik een bepaalde weerstand in de kring moet opnemen?

Reply to
het varken uit Stettin
Loading thread data ...
  • het varken uit Stettin:

Meten is weten - een multimeter had je kunnen helpen hier... meet de weerstand tussen de twee aders van de oude thermostaat in open en gesloten toestand - waarschijnlijk zul je zien dat de weerstand in de gesloten toestand (dwz, de ketel moet stoken) duidelijk hoger is dan een korstluiting.

De anticipatieweerstand zit in serie met de kwikschakelaar, in de buurt van het bimetaal. De bedoeling van het ding is om schommelingen in de temperatuur te beperken, door te anticiperen op het feit dat er bij het uitschakelen van de ketel nog vrij veel restwarmte in het systeem zit.

Op het moment dat de thermostaat sluit zal deze anticipatieweerstand warm worden, en ervoor zorgen dat de thermostaat licht opwarmt, en daardoor al afslaat voordat de set temperatuur is bereikt - in de hoop dat de restwarmte het werk afmaakt.

Een relais is al niet zo bijzonder elegant ;)

Ja, dus.

Je zou kunnen bepalen wat de waarde van die anticipatieweerstand in je oude thermostaat is: zet de thermostaat maximaal, en meet de weerstand dmv. een multimeter. Dat geeft je een veilige ondergrens voor de waarde van de weerstand; hou er echter wel rekening mee dat je bij die waarde best wat vermogen gaat verstoken. Een standaard 1/4W weestand zal dat niet goed kunnen waarderen.

Waarschijnlijk kun je ook toe met een hogere weerstand zodat je minder dissipatie nodig hebt. Kwestie van uitproberen - op een gegeven moment zal de ketel niet meer aanslaan; dan weet je dat je te ver bent gegaan :)

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Is het niet interessanter om eens te kijken naar een nieuwe ketel of te onderzoeken of deze ketel wellicht toch nog modulatie ondersteunt? Het moet wel een ERG oud barrel zijn als dat er niet op zit.

Reply to
Rob

Dat heb ik gedaan. De weerstand is 2 ohm, dat vond ik eerder te wijten aan oxidatie op de meetpunten of zoiets dan een serieuze weerstand.

...

Wat zou beter zijn?

Ik heb een doos met 1/4 W weerstanden, ik ga maar eens proberen...

Reply to
het varken uit Stettin

De ketel heeft ook een modulatiethermostaat-mogelijkheid. Hij is wel al een jaar of twintig oud, maar doet het nog prima. Hij hangt in een loods, dus de toepassing is niet kritiek en ik vind het leuk om te knutselen, plus dat ik het leuk vind om e.e.a. via Wifi te bekijken en te regelen.

In feite /heb/ ik de bijbehorende modulerende thermostaat nog ergens liggen...

Reply to
het varken uit Stettin

Je hebt er wel een thermostaat van Nefit voor nodig: modulerende thermostaten van andere merken werken niet met het Nefit protocol. Er is echter een Nefit Opentherm Converter op de markt, maar die lijkt niet in alle gevallen te werken.

-p

Reply to
Piet

het voordeel van modulatie is dat de ketel een hoger rendement heeft als hij teruggeregeld staat. je verbruikt dus minder gas als je ketel de hele dag op 20% draait dan wanneer hij 20% van de tijd voluit draait en de rest uit is. dit heeft natuurlijk alleen zin als de ketel ook daadwerkelijk overcapaciteit heeft. als je in de loods voor de vogeltjes aan het stoken bent dan zal het wellicht niks uitmaken.

Reply to
Rob

Het kan ook een 3-draads systeem zijn waarbij je op 2 draden continue

24V AC hebt en tussen de 3e draad en een van die zit het schakelcontact.

Uiteraard moet je dan niet de verkeerde 2 draden kortsluiten want dan krijg je dat soort problemen...

Reply to
Rob
  • Rob:

Een Nefit Ecomline babbelt geen OpenTherm, maar Nefit's eigen protocol. (waarvan ik nooit een protocol specificatie heb kunnen vinden, maar ik heb eerlijk gezegd niet *heel* erg hard gezocht).

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Bij sommige cv's moet je de draadjes op andere contacten aansluiten.

Reply to
Sjouke Burry

De anticipatieweerstand is een weerstandje in de thermostaat. Als de thermostaat aanslaat krijgt die wat stroom toegevoerd. De thermostaat wordt daardoor al wat opgewarmd voordat de warmte van de radiator er aankomt. Dat voorkomt dat er veel te veel warmte in de radiator gepompt wordt voordat de thermostaat doorkrijgt dat er opgewarmd wordt. Het dempt dus de temperatuurschommelingen en voorkomt dat de radiator onnodig veel te heet wordt.

Als jouw schakeling een kortsluiting heeft waar de ketel een anticipatieweerstand wil zien dan is het niet gek dat er een zekering doorgaat,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

De nefit-code is alweer een tijdje geleden gekraakt zodat je de ketel via de Moduline Easy kunt besturen, dat wil zeggen dat je via Wifi die thermostaat/ketel kunt uitlezen en wijzigen. Behoorlijk gebruikersonvriendelijk, dat wel. Als iemand het ook wil proberen kan ik de URL wel weer voor je opzoeken.

Misschien Linux-only, dat weet ik niet, want ik gebruik niets anders :-)

Verder heb ik een 3 Ohm weerstand serieel in het thermostaat circuit gehangen en dat schijnt te werken.

Als ik die modulerende thermostaat (Moduline 300) eraan zou hangen, zou dat erg veel in het gebruik schelen? De ketel (die vroeger in het woonhuis hing) is zwaar overbemeten voor die loods, meestal staan er maar een of twee radiatoren aan.

Voor een paar dubbeltjes per jaar regel ik de temperatuur liever via die zelfbouw thermostaat en het internet dan dat ik de Moduline gebruik.

Reply to
het varken uit Stettin

Ja, ik ben erg geinteresseerd. URL zou fijn zijn, Linux geen bezwaar.

Ik ken een huis waar op iedere radiator een knop zit die per radio aan een centrale regeling stuurt wanneer en hoeveel warmte die plek nodig heeft. Dan stuurt de centrale regeling de ketel aan. Het werkt ook omgekeerd: via WiFi kun je zeggen dat de b.v. een zolderkamer naar 20 graden moet gaan, en dat pikt de radiatoreenheid dan weer op. Wel ieder jaar alle batterijen vervangen. Is dat misschien iets voor je? Zal wel niet goedkoop zijn, en in dat huis staat geen Nefit ketel.

Ik zou wel iets dergelijks willen, maar dan zonder radio (geen beinvloeding van buitenaf en huis hier zit vol metaal, en geen batterijen wisselen). Misschien geeft dat Nefit protocol inspiratie, heb ook een Nefit.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

Dat zou best kunnen. Als de ketel zachtjes stookt en de uitgaande watertemperatuur onder de (ik dacht) 55 graden blijft, wordt de condenswarmte van de verbrandingsgassen ook gebruikt. Onze Nefit ketel is ook modulerend, en bij heel koud weer brandt ie overdag de hele dag heel zachtjes met de radiatoren net handwarm. Zeer comfortabel. Dat zou bij jou misschien ook kunnen.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

Maar dan ben je waarschijnlijk de enige, want "niemand" wil in zijn hele huis UTP naar alle radiatoren gaan trekken om een dergelijk systeem op te zetten. Zelfs een kabel naar een kamerthermostaat is tegenwoordig al iets wat men liever vervangt door draadloos.

Dus als je zo iets wilt moet je het zelf ontwerpen en bouwen, van de markt en de massaproductie ga je dat niet krijgen.

Reply to
Rob

Ja dat is een must bij een HR ketel. Aan/uit thermostaat dat is niet slim bij zo'n ding, zowel wat betreft het rendement als ook het comfort natuurlijk.

Ik heb een tijdje geleden wel eens naar alternatieve thermostaten gekeken maar heel vaak ondersteunden die geen modulatie. Voor mij een reden om niet te kopen. Kennelijk was het in de USA nog niet doorgedrongen dus ook nog niet bij die thermostaatmakers die denken dat ze slim zijn.

Tegenwoordig zijn er wel die het ondertussen wel kunnen, maar als je ketel geen OpenTherm ondersteunt gaat het nog lastig worden.

Reply to
Rob

Onze oude Nefit ketel 20 jaar geleden was al modulerend, deed dat ook met de thermostaat. Maar onze vervanger (ook Nefit) kan geloof ik verder terug regelen. Alleen heeft Nefit een eigen protocol (het tweede alweer), de meeste thermostaten gebruiken het OpenTherm protocol. Daar heeft Nefit blijkbaar wel een converter voor, maar wij gebruiken de bijbehorende Moduline. Alleen jammer van dat ding dat je niet zoals bij de oude kunt zien hoe hard die stookt, de oude had een 4 of 5 streep indicatie daarvoor.

Mat

Reply to
Mat Nieuwenhoven

Inderdaad zelfbouw, maar UTP is niet nodig. Het OpenTherm protocol werkt over simpele 2-draadskabel, ik denk dat dun tweelingsnoer netjes achter een pijp kan. Behalve als de pijp _in_ de muur zit natuurlijk, dan ontkom je niet aan draadloos.

Ik ben geen fan van draadloos, je bouwt een afhankelijkheid in het systeem in. Er zijn vast mensen waar de cv regeling problemen geeft als hun router kapotgaat, en misschien zelfs als internet er uit ligt. Dat systeem wat ik zag was denk ik Honeywell EvoHome. Ze zijn wat duur om te modificeren naar draadloos (ik dacht iets van 80 euro per knop). Ik weet niet of dat systeem op Wifi werkt of op UHF 433/866 MHz.

Mat

Reply to
Mat Nieuwenhoven

2-draads kabel dat is UTP. Unshielded Twisted Pair. Je hebt ook niet netwerk kabel waar 4 paren in zitten. Maar goed dat maakt niet uit want je moet in ieder geval draden gaan leggen. Je kunt die natuurlijk langs de normale buizen leggen dan is er in ieder geval een route, maar het blijft "een heel gedoe".

Ik weet niet of het gecombineerd moet worden met WiFi/Internet... Veelal zullen die systemen niet met WiFi werken maar met 433 of 866 MHz low power device verbindingen, net zoals een buitenthermometer of een goedkoop alarm.

Dat laatste neem ik aan. Als je zelf wat wilt knutselen kun je met de ESP8266 simpel een draadloos systeem maken in combinatie met een willekeurig accesspoint of een Raspberry Pi, maar het stroomverbruik is te hoog voor batterijen dus dan heb je dat weer.

Reply to
Rob

Allemaal gammel en onbetrouwbaar, het meest nog wel bij misbruik maken van de ISM band op 70.

Reply to
O. Udeman

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.