Zekering met andere ampere en type aansluiten? Gevaarlijk?

Hallo, Ik ben nogal een leek op het gebied van zekeringen. Ik heb hier een Europese zekering liggen van 10 ampere, type Snel/Fast. Deze wil ik graag in mijn eindversterker aansluiten. Echter, deze heeft volgens de handleiding een zekering nodig van 2 Ampere, type Traag.

Hoeveel risico neem ik als ik dit probeer? Kan ik hiermee mijn versterker opblazen

Wat mij in het verleden wel is gelukt, is een 2 ampere traag zekering in een stekkerdoos doen die 10 ampere snel nodig heeft (met aardig wat slurpende apparaten erop aangesloten). Kan dit dus ook precies de ómgekeerde manier?

Bedankt!! Jochem

--
now playing: DJ Desyn Masiello - VA - Balance 008 cd2 26.09.2005
Reply to
Jochem
Loading thread data ...

"Jochem" schreef in bericht news:e1bff$4e1b153c$535127e5$ snipped-for-privacy@cache5.tilbu.nb.home.nl...

Ja. Maar alleen als er stromen boven de 2 Amp gaan lopen.

Zekeringen dienen om je apparatuur te beschermen tegen te grote stromen.

Hans

Reply to
J.T. van Es

en dat gebeurd in principe alleen bij blikseminslagen? Of ook andere oorzaken?

--
now playing: Timewriter - Love Trap
Reply to
Jochem

"Jochem" schreef in bericht news:708cd$4e1b22a9$535127e5$ snipped-for-privacy@cache5.tilbu.nb.home.nl...

Bij blikseminslag en andere oorzaken zoals bv een sluiting ergens in het circuit.

Reply to
J.T. van Es

Ah okee. En hoe groot is de kans dat een sluiting in het circuit gebeurd? De versterker is nog vrij nieuw en degelijk geassembleerd (een Cyrus Xpower) M.a.w., zou jij het risico nemen? Een blikseminslag in het stroomnet heb ik in mn 32jarige leven nog nooit meegemaakt. Dus dat risico durf ik te nemen.

De reden dat ik zo graag de zekering wil vervangen is omdat dit een audiofiel type is die betere geluidskwaliteit geeft dan de huidige die er nu in zit.

Bedankt voor je reactie!

--
now playing: The Timewriter - So Fragile (On My Own) [stopped]
Reply to
Jochem

"J.T. van Es" schreef in bericht news:c47d9$4e1b2fe0$4df940bf$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Ik geval van bliksem gaat je apparatuur toch wel naar de bliksem want bliksem is sneller dan de snelste zekering.

Een zekering moet smelten als de stroom te lang te hoog is. Bij kortsluiting is dat altijd wel het geval. Dan maakt het type en de grootte van de zekering niet eens zo veel uit. Als de stroom te groot wordt door een kapot onderdeel dan moet de zekering ook reageren. Dat is niet eens op de eerste plaats ter bescherming van je apparaat maar dient om brand te voorkomen. Als in een apparaat dat normaal hoogstens 2A trekt iets kapot gaat en de stroom tot - laten we zeggen - 6A toeneemt, dan wordt er iets flink heet (er wordt een kleine kW extra verstookt) en krijg je makkelijk brand. Een 2A zekering is lang voor die tijd door, een 10A type ziet niks bijzonders en blijft gaan totdat het te laat is.

Als er in de media sprake is van brand door kortsluiting is er in verreweg de meeste gevallen iets dergelijks aan de hand. Bij een echte kortsluiting vliegen de zekeringen er wel uit, soms gaat er een hele wijk of meer plat, maar er ontstaat zelden brand.

De moraal van het verhaal: Houd je aan de door de fabrikant voorgeschreven zekering en hoop dat hij wel wist wat het moet zijn. Als leek weet je het in elk geval niet beter.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Apekool.

-p

Reply to
Piet Beertema

Je kunt die zekering door van alles vervangen als het maar een zekering

2A/traag is. Zet je er een zwaardere zekering in en hij krijgt ooit een brandje dan ben jij aansprakelijk voor de schade zelfs al was bij de juiste zekering hetzelfde brandje ontstaan. Wat je wel zou kunnen doen, is een zekering met een speciale opdruk en vergulde aansluitingen gebruiken. Vooral die vergulde aansluitingen zijn belangrijk. Een goede HiFi zaak heeft die vast wel te koop en hij klinkt zeker zo goed of zelfs beter dan een gewone 10A/fast zekering. Zeker weten.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Niet heel groot, maar het komt vaak genoeg voor om hier niet mee te gaan gokken. Die zekering zit er niet voor niets in.

Dat zegt weinig over de kans op kortsluiting.

Nee. Ik heb in het verleden veel apparatuur gerepareerd. In een aantal gevallen daarvan was de zekering doorgefikt. In al die gevallen was dat maar goed ook omdat omdat anders zeker meer schade of erger brand was ontstaan. Zet je er een te zware zekering in dan brandt ie niet of in het gunstigste geval veel te laat door.

Het is heel simpel; als de fabrikant 2A/traag zekering voorschrijft dan stop je er een 2A/traag in. Het is niet voor niets dat je de waarde van de zekering die in het apparaat hoort altijd erbij staat.

Tegen een blikseminslag is sowieso niets bestand, de zekering zal hier geen enkele beveiliging tegen leveren.

Je heb je voor het lapje laten houden. Ik blijf me verbazen met wat voor een onzin de audiofiele wereld telkens weer weet te verzinnen. Van alle dingen die invloed hebben op de geluidskwaliteit is de zekering wel het allerlaatste waar je zorgen om moet maken. Hij is in orde (wel geluid) of doorgebrand (geen geluid).

Als je echt de geluidskwaliteit wilt verbeteren moet je concentreren op de boxen en de akoestiek van de kamer, de rest is gerommel in de (onhoorbare) marge en bijgeloof. En voordat je echt serieus gaat investeren in andere zaken, doe dan eerst een dubbelblind test.

Reply to
Dombo

Precies!

Net zoals die lieden die vergulde passchroeven in de "ouderwetse" groepenkast wilde draaien voor een betere geluidskwaliteit. ze vergeten daarbij dat de contact strips in de groepenkast altijd nog van vertind messing zijn. En de voedingskabel van koper. Om nog maar niets te zeggen over de bedrading naar de audiofiele installatie, die is ook nog altijd van koper. Waar blijf je dan met je vergulde passchroeven? Het kunnen horen van dit soort "verbeteringen" zitten tussen de oren!!

Reply to
(on)wijs man

Hartelijk dank voor alle reacties mensen! Het is me duidelijk uitgelegd. Ik zal maar niet gaan experimenteren met verschillende ampères

Het audiofiele van die zekeringen is aboluut geen onzin. Ik ben al een tijdje aan het experimenteren met o.a. zilveren en goud vergulde en hoor heel veel verschil. Steeds meer fabrikanten gaan er zich mee bezig houden. Dan zal er toch wel iets van waar zijn?

Die dingen zijn maar 1 of 2 tientjes per stuk.. in de hifi-wereld een koopje.

--
now playing: The Timewriter - So Fragile (On My Own) [stopped]
Reply to
Jochem

Er kunnen twee dingen aan de hand zijn:

- Je verbeeldt je dat je een verschil hoort (het meest aannemelijke).

- Je versterker is zo slecht dat bij de minste of geringste aanraking (het wisselen van zekeringen) de kwaliteit verandert. Is ook niet uit te sluiten.

Heb je er nooit bij stilgestaan dat het misschien wel zo is, omdat sommige mensen geloven dat vergulde zekeringen beter klinken, dat louche fabrikanten daar een slaatje uit willen slaan? Gebakken lucht schijnt zeer winstgevend te zijn.

Technisch, en dat is altijd in overeenstemming met de natuurwetten, is het volstrekte onzin dat een zekering, van wat voor materiaal ook, *hoorbaar* iets aan de kwaliteit van een versterker zou kunnen verbeteren.

--
Edward
Reply to
Edward

Laat toch naar je kijken. Gasten die in die onzin geloven beweren niet alleen dat het geluid uit hun geluidskastjes er beter van wordt, zelfs het beeld van hun tv wordt er beter door. Het mankeert er nog maar aan dat ook hun ramen er helderder van worden, het weer beter, en dat hun auto er zuiniger en sneller mee gaat rijden. Maar het staat je natuurlijk vrij je geld weg te gooien aan dagdromen.

-p

Reply to
Piet Beertema

Absoluut. Het is zelfs de basis van het bestaan van clubs als Telsell. En de 'audiofiele' wereld zit er vol mee. Fraai voorbeeld:

formatting link

-p

Reply to
Piet Beertema

Nou kijk we weten natuurlijk helemaal niet waar die zekering ergens in het circuit zit.

Het zou kunnen dat hij in serie met de luidsprekers zit. Dan kan ik me goed voorstellen dat de zekering een behoorlijke invloed heeft op de kwaliteit van het geluid, want een zekering heeft natuurlijk weerstand en tussen de versterker en de luidspreker moet weinig weerstand zitten.

Maar gezien de waarde is het waarschijnlijker dat de zekering in de netleiding zit. Dan zul je bij gewone goed ontworpen versterkers geen verschil merken, maar bij de gammele ontwerpen die veel audiofielen voor veel te veel geld kopen zou het ook best uit kunnen maken want die ontwerpers zijn meestal niet geschoold op het gebied van het ontwerpen van goede voedingen e.d.

Zo zul je bij een gewoon goede consumenten versterker helemaal niks merken als je koelkast uitschakelt, maar bij een dure high-end versterker volgt er dan een doffe knal uit de speakers door de slechte storings onderdrukking in de voeding.

In dergelijke apparatuur is er kennelijk een flink effect van de 230V input op de resulterende output (dat zou niet mogen, die zou alleen van de input afhankelijk moeten zijn) dus hebben audiofielen dan weer speciale netfilters nodig om deze troep er uit te filteren voor het in hun wrakkige versterker komt.

In die omstandigheden heeft wellicht zelfs de zekering nog effect.

Remedie is uiteraard niet het vervangen van de zekering maar het vervangen van de hele versterker.

Reply to
Rob

Idem houten knoppen aan de versterker etc.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
ben doedens

Zou ongelakt niet beter klinken?

Of als ik ze zelf maak van mijn biologisch dynamisch gekweekte eikenboom in het plantsoen achter mijn tuin.

Kan ik samen met Paulus de Housekabouter genieten van de eikeltjeskoffie ! ;-)

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
ben doedens

Het enige wat er "waar" is, is dat er een aardig legertje goedgelovige potentiele slachtoffers met een goed gevulde portemonee bestaat dat niet gehinderd door enige vorm van kennis meteen bereid is grof geld te betalen voor een nutteloze prul.

In alle andere branches zou het oplichting zijn, maar audiofielen zwemelen wat over het hoog dat los komt van de grond en daarbij het laag dat van het plafond naar beneden komt weet te omzeilen, en daarmee is de kous dan af.

Verwar "hifi" niet met "audiofiel" aub.

Wat betreft jouw zekering: Voor alle andere toepoassingen zou ik het niet verstandig vinden om een 2A/Traag zekering te vervangen door 10A/Snel.

Voor een audiofiel ligt het echter anders: Daarvoor geldt dat je zo'n zekering het beste kunt dompelen in vioollak. Liefst meerdere malen, zodat de puurheid van die zekering blijft opgesloten - en wat goed is voor een viool, moet immers ook goed zijn voor een zekering. Volledig omhullen dus, en oppassen dat je bij montage geen krasjes krijgt!

Je buren (geen audiofiel, dus nog zonder gehoorschade) zullen je dankbaar zijn.

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Nog een paar fraaie staaltjes:

formatting link
formatting link

En dan deze uitsmijter:

formatting link

-p

Reply to
Piet Beertema

Heb je nu echt niet in de gaten dat je langs elkaar heen blijft praten? Jij hebt je theorie ("natuurwetten"), je hersens en je meetapparaten. Daar vertrouw je op en wat daarbuiten valt, bestaat voor jouw gewoon niet. De audiofiel heeft oren. Oren die dingen horen die veel andere mensen niet horen. Dingen die niet met theorie of meetapparaten te achterhalen zijn. Waar de uitgangspunten zo vergaand verschillen, zul je elkaar nooit kunnen overtuigen. Het heeft gewoon geen zin dat toch te proberen ook al wordt het dagelijks toch weer opnieuw gedaan.

(Ik blijf er bij dat een 2A/traag met vergulde contacten zeker zo goed klinkt als een gewone 10A/snel maar de eerste is in dit geval beslist veiliger.)

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.