werking koelsysteem

Doen de loodgieter bij ons tijdelijk een waterleiding kwam afsluiten zette hij op de pijp een soort klem aangesloten op een apparaat. Na korte tijd bevroor plaatselijk de leiding zodat elders werkzamheden verricht konden worden. Ik vroeg mij wat voor systeem dit is, wat de werking erachter is.

Reply to
van Hasselt
Loading thread data ...

"van Hasselt" schreef in bericht news:4195f6f2$0$10528$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Werkt dat niet met vloeibare stikstof of zoiets ? Door het gas te laten ontspannen, onttrekt het warmte aan de omgeving. Hierdoor bevriest de leiding.

Als je een fles butaangas oid opendraait krijg je hetzelfde effect. Echter "iets" explosiever :-)

Reply to
peter govaere

@ peter, sorry, ik stuurde de reactie per ongeluk naar je mail ipv de nieuwgroep.

Nee, het werkte in ieder geval niet m.b.v. een gas, maar puur op electriciteit.

Reply to
van Hasselt

"van Hasselt" schreef in bericht news:41960589$0$36860$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Echter

Toch denk ik dat Peter ook gelijk heeft. Jij ook.

De monteur heeft een vrieskast bij zich. Het vriesgedeelte zit met slangen aan een manchet gekoppeld. De manchet wordt over de leiding heen gedaan. Het water in de leiding bevriest, en vormt zo een prop in de leiding. Door bij CV de aanvoer en retour te bevriezen, kan een radiator afgekoppeld worden. Soms heeft men geluk, en werkt de radiatorafsluiter in de aanvoer nog, en behoefd aleen de retourleiding bevroren te worden. Ik neem aan dat je in een flat of zo woont. In een gewoon woonhuis is het aftappen van de cv vaak veel sneller, en dus goedkoper.

Het kan met verschillende gassen werken. En werkt eigenlijk net zo als je koelkast, alleen met lagere temperaturen, of als je vrieskist. Gas wordt onder hoge druk samengeperst. Het gas wordt dan warm of zelfs heet. Het hete gas wordt daarna afgekoeld, meestal met gewone ruimtelucht. Het gas koeld dan af, en kondenseert. Wordt een vloeistof. Op de plek van het manchet krijgt de vloeistof, die nog onder hoge druk staat de mogelijkheid om te expanderen, oftewel uitzetten. Onder een lagere druk wil de vloeistof gas worden. Dit kan alleen maar als er warmte wordt toegevoerd. Deze warmte komt uit de te bevriezen leiding. Het ontstane gas heeft een veel lagere druk. Deze wordt afgezogen door een compressor. De compressor perst het gas weer samen, en de kringloop is weer kompleet. Het kan met CFK's maar dat is niet meer toegestaan. Slecht voor de ozonlaag. Het kan met bv Stikstof, maar propaan en butaan kan ook heel goed. In theorie kan het met water (en stoom) maar dan zijn de drukken en temperaturen niet geschikt om mee te bevriezen..

Dat verdampende vloeistof warmte onttrekt kun je bv zelf ervaren met bv Au de cologne. Gooi wat vloeistof op je hand. De vloeistof wil verdampen, en doet dit ook, en je voelt het koud worden.

Je kunt eigenlijk niets koud maken. Wel kun je de warmte er aan onttrekken. Kwestie van benaming, maar elk voorwerp heeft een bepaalde warmte in zich, tenzijn het op het absolute nulpunt (-273°C) is. Die warmte kun je er aan onttrekken.

Jantje

Reply to
Jantje

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.