welke spanning na gelijkrichterbrug bij 220 V ac

Ik ben bezig met een lastoestel dat dient om aluminium te lassen.Volgens de service manuel zou ik ong. 320 v DC moeten hebben aan de input van de volgende print. De componenten voor de gelijkrichterbrug zijn allemaal oke en ik krijg nog 220V ac aan de ingang van de brug. Nu krijg ik maar een gelijkspanning van 215V aan de uitgang, in plaats van 320 V. De brug heb ik doorgemeten en de 4 diodes meten normaal in doorlaat en in sper, en over elke diode is een spanningsval van 0,5 volt bij het meten met de fluke. Die 320DC is dit omdat V ingang maal 1,4 moet zijn? ( 220 .1,44=3D 316,8 volt) Nog iets dat me ooit geleerd is. Maar waar zit het dan mis? De brug is van china met n=B0GBPC3510 en 648C, Kan iemand me helpen?

Reply to
ivanhoe
Loading thread data ...

Zonder afvlakcondensator ziet de huidige voltmeter nauwelijks verschil tussen ac en gelijkgerichte ac. Met condensator inderdaad ongeveer 235*1.4 ~ 329 volt. Check, .... Mijn netspanning is nu 224 volt.

Reply to
Sjouke Burry

Na gelijkrichting van de netspanning zou je inderdaad zo rond de 320V gelijkspanning moeten krijgen. Let wel, dit is de spanning op de piek van de sinusgolf. Indien er achter de bruggelijkrichter geen afvlak-elco zit dan is een mogelijke verklaring dat de meter de effectieve gelijkspanning aangeeft i.p.v. de piekspanning van 320V, en dan is 215V niet zo'n gekke waarde.

Reply to
Dombo

Als het de bedoeling is dat er 320 V DC onder vollast komt, gaat dat niet lukken. Ons net levert immers nominaal 230 V AC. Na gelijkrichting blijft de effectieve waarde 230 V (min 2x de diodespanning, want de stroom moet immers door 2 dioden. En dan de spanning die hoort bij de stoom onder vollast. Volgens spec. dus 2 x 1.1 V. Natuurlijk verlies je bij 15 A ook nog wel een paar volt over je leidingen). Misschien zit er ook nog een factor 0.9 in. Het is te lang geleden dat ik dat nog eens bekeken heb. Je moet al een enorme batterij elco's hebben om het momentane vermogen voldoende op te krikken. (Maar van lassen heb ik verder dan ook geen kaas gegeten :-) )

Hal

Reply to
Hal

"ivanhoe" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@r13g2000yqk.googlegroups.com...

Je geeft niet aan wat de capaciteit van je elco's is, hoeveel stroom je denk af te nemen en met hoeveel fase je werkt. Als ik aan een lasapparaat denk, denk ik al gouw aan 6 fase gelijkrichting en een dikke trafo om de ontbrekende fases te maken.

Hans

Reply to
J.T. van Es

Beste vrienden, wanneer ik met mijn fluke de gelijkspanning meet dan meet ik toch de echte spanning (hier dus de gelijkspanning) Er is geen condensator meer geplaatst, Misschien wel op de ingang van de tweede print maar die moet ik nog demonteren. Dan mag ik er van uitgaan dat deze print oke is. De condensator moet nog komen, dus ik meet eigenlijk twee sinussen positief en dan na de condensator dus de 220 x1,44. Dan moet ik deze daar toch kunnen meten op gelijkstroom, en geeft de fluke toch de juiste waarde, heb ik het zo goed? Toch bedankt iedereen voor de hulp, en dat nog wel op zondag. groetjes

Reply to
ivanhoe

Wat versta jij onder 'echte gelijkspanning'? De effectieve waarde of de piekwaarde? Mijn vermoeden is dat jouw meter de effectieve waarde aangeeft.

De uitkomst van die formule (V x ?2) is de piekwaarde van de sinus. Indien er na de gelijkrichter een condensator aanwezig is, en de schakeling voor de rest niet belast wordt, dan zullen de dalen tussen de pieken opgevuld worden door de condensator en zal de effectieve spanning redelijk in de buurt komen van de piekspanning. Zonder de condensator is de effectieve gelijkspanning bijna hetzelfde als de wisselspanning.

Ik denk dat je gelijk*spanning* bedoelt. Mijn vermoeden is dat de meter de correcte *effectieve* gelijkspanning aangeeft (m.a.w. de gelijkrichter is waarschijnlijk prima in orde).

Reply to
Dombo

Het hele toestel bestaat uit een gelijkrichter, een tussenkring en een inverter. Jij bernt de tussenkring (condensatorbatterij) vergeten;-)) Wel komisch hoor;-)) Overigens zijn nu net al die forse elco's de duurste onderdelen... Je kan beter een goed invertertje kant en klaar kopen.

Reply to
Admiraal

De condensator batterij is waarschijnlijk ook in orde. Na de laatste print te demonteren was de uitgang zichtbaar op deze print en zie ik dat de brede koperbaan helemaal losgekomen en gesmolten is. Ik ben aan de verkeerde kant begonnen denk ik. Hoe ik dit moet oplossen weet ik nog niet. Solderen heeft geen zin wegens de grote stroom hierdoor. Hoe los ik dat best op. Ik zal er morgen een foto van sturen. Iedereen toch maar erg bedankt voor de hulp.

Reply to
ivanhoe

In voorkomende gevallen los ik dat meestal op door over de route van het oude spoor een stuk koperdraad te leggen en dit draad met oogjes aan de uiteinden op de juiste plaats, liefst een soldeervlak waar een draad van een conponent uitsteekt, vast te solderen.

Reply to
Gerard

Waarschijnlijk is niet zeker, met zelden zijn het de vaak (te) goedkope kwalitatief slecdhte elco's die bij een inverter problemen veroorzaken. Ik zou die elco's zeker eerst even testen alvorens de boel weer gerepareerd aan het net te hangen.

Reply to
Admiraal

Dit was ik wel zinnens te doen admiraal, heb al geprobeert ze los te solderen maar dat lukte niet met mijn soldeerstation. Kan er een soort hardsoldeer opzitten? Tot hoeveel graden moet ik dan kunnen gaan?

Reply to
ivanhoe

Ik spreek hier wel over een baan van 2 cm breedte, en ook aan en achterkant, daar was dan een koperen bout door. De foto was niet scherp genoeg dus het zal niet meer voor vandaag zijn, eerder na 2 uur vannacht misschien nog.

Reply to
ivanhoe

"ivanhoe" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@y26g2000yqd.googlegroups.com...

Je bout komt vermogen te kort voor die brede sporen. Probeer het eens met een 100 Watt bout.

Hans

Reply to
J.T. van Es

Mee.

Tot hoe hoog gaat dat ding ? Zit er wel een beetje flinke tip aan ? De aansluitingen van die elco's zijn vaak vrij fors en hebben best wel wat doorwarming nodig. Ik zet de Weller altijd op max (plm 400 graden) voor dat soort klusjes. Overigens kan je beginnen de elco's als groep te meten als dat een verdacht resultaat geeft kan je ze lossolderen bij geen verdenking is dat imho zinloos...

Reply to
Admiraal

Gewoon 2,5mm2 eroverheen solderen over de aansluitingen heen. Als het om een dubbelzijdige print gaat aan twee kanten die draad solderen. Let wel op dat de draad goed stabiel moet zijn je kan het beste installatie(stug)draad gebruiken.

Reply to
Admiraal

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.