welke diodes te gebruiken voor 1.5 V spanningsval?

Ik ben een z.g. Dirt Devil robovac aan het hacken en dat gaat heel aardig. maar nu wil ik meer, meer, meer en loop tegen het volgende probleem aan:

Een Arduino ging eigenlijk heel gemakkelijk, of liever het Wifi-broertje van de Arduino: de Wemos D1-R1. Helaas heeft die te weinig pinnen om alle nieuwe trucjes te ondersteunen, dus ben ik naar een Lolin32 gegaan. Anders dan bij de Wemos wordt er nadrukkelijk op gewezen dat die op 3.3 Volt loopt en nogal gevoelig is voor overbelasting.

Er zijn twee 5V pinnen op de Dirt Devil: de bumper en de controle van de accu. Ik heb het plan daar ieder twee dioden in serie tussen te zetten. De vraag is: welke kan ik het beste nemen. Ik dacht steeds twee 1N4007 diodes, die dan een spanningsval van 1.4 Volt opleveren zodat er nooit meer dan 3.6 op de lijn kan staan?

iemand hier zinnige opmerkingen bij?

Reply to
het varken uit breslau
Loading thread data ...

Op 10/04/2018 om 06:24 PM schreef het varken uit breslau:

Helaas is de spanningsval over een diode erg afhankelijk van de stroom. Je zult specifieke diodes moeten zoeken die een vlakke karakteristiek hebben; zeker als je ze in serie wil zetten. Een zogenaamde LDO spanningsregelaar (bijvoorbeeld LM1117-3.3V met een tantalium condensator aan de uitgang) is beter geschikt als de stroom niet erg hoog is.

Reply to
N. Coesel

...

Heb je andere eenvoudige alternatieven? gewoon een weerstandje?

Reply to
het varken uit Stettin

Als je geen spanningsregelaar wilt gebruiken kan je het primitief en brute force met diodes en een weerstandje doen om te zorgen dat er genoeg stroom loopt. Of omgekeerd met een zener,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Gebruik nou gewoon een spanningsregelaar. Oplossingen met dioden of zeners en weerstanden zijn niet heel stabiel en/of gebruiken relatief veel stroom.

En je weet hoeveel stroom je nodig hebt zodat je de dissipatie kunt berekenen? En weet je iets over de maximaal af te nemen stroom op die 5V pennen?

Dissipatie moet je ook bij de diode en zener oplossingen rekening mee houden overigens. Nu zal het bij 1.7V spanningsval wel meevallen, maar even nagaan kan geen kwaad.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail) 

The right half of the brain controls the left half of the body.  This 
means that only left handed people are in their right mind.
Reply to
Stef

Nou volgens mij heeft hij het over het aanpassen van een 5 volt status signaal naar een input die maar 3.3 volt mag hebben en hoewel dat natuurlijk KAN met een spanningsregelaar is dat niet de gebruikelijke oplossing.

Ik zou het met een weerstand deler doen. De weerstanden moeten (ongeveer) de verhouding 3.3 : (5 - 3.3) hebben. Wat de waarde van de weerstanden moet zijn hangt af van de ingangsweerstand van de chip waar je die op aansluit. Is dat "oneindig" (CMOS input) dan kun je hoge weerstanden nemen bijvoorbeeld 330k en 180k om zo weinig mogelijk stroom te gebruiken maar als het een omgeving is met redelijk wat storing en het stroomverbruik draait niet om de microampere dan zou ik 3k3 en 1k8 nemen (1mA) of eventueel 33k en 18k. Wil je storing onderdrukken en kan de input tegen slechte flanken (schmitt trigger of A/D converter) dan hang je nog een condensatortje op de tap van 10n of 100n ofzo.

Reply to
Rob

...

Bij de Arduino had ik zo'n weerstandsdeler gebruikt, direct naar de 14 V batterij zelfs, en dat werkte best wel goed. Maar een week geleden kwam ik erachter dat er ook nog een 5V aansluiting was om de batterij te meten, al weet ik nog niet of dat analoog of digitaal is, d.w.z. dat hij de lading aangeeft of het ogenblik dat er geladen moet worden.

Intussen het boekje 'Elektronica voor Dummies' maar eens gekocht... dommer zal ik er wel niet van worden.

BTW: voor wie ge"interesseerd is:

formatting link

Reply to
het varken uit Stettin

Ah, ik had blijkbaar niet goed gelezen. :-( Nee, voor een ingangetje zou ik ook geen regelaar nemen. Alleen voor een voeding.

Als de ingang voorzien is van diode clamps (wat heel vaak het geval is bij digitale ic's), dan volstaat vaak ook een enkele weerstand. Wel even opletten dat je de maximale stroom van de clamp niet overschrijdt en dat de ingangsstroom niet hoger wordt dan de opgenomen stroom van de

3V3. Anders kun je via de clamp je voeding gaan 'optillen', niet fijn. Ook moet het 'laag' niveau van de 5V uitgang compatible zijn met de 3V3 'laag'. Een weerstand van 10k is vaak een goed uitgangspunt.

Ben je daar allemaal niet zeker van, dan zou ik voor de veiligheid bovenstaand deleradvies gebruiken. De hogere waarde (330k/33k/3k3) tussen 0V (GND) en ingang aansluiten, de andere weerstand tussen ingang en 5V signaal. De evtentuele condensator parallel aan de weerstand naar GND.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail) 

The more cordial the buyer's secretary, the greater the odds that the 
competition already has the order.
Reply to
Stef

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.