wat voor oplader?

Ik heb onlangs een voor onze dochter op een rommelmarkt een speeltoestel gekocht met een oplaadbare batterij erin, echter zonder oplader.

De batterij is van fabrikant SEC en van het type Microlyte plus, zie:

formatting link

Algemene technische specificaties die worden opgegeven: a.. Voltage: 6 and 12 volt nominal a.. Plate alloy: Lead calcium grid alloy a.. Container & Case ABS a.. Equalize Charge voltage: Cycle 2.35 vpc; Float Charge 2.25 vpc @ 20/25C a.. Electrolyte:Dilute Sulphuric acid Specific gravity: 1.300 a.. Vent: self sealing - 2psi Operation

De oplaadbare batterij die ik heb is 6 Volt en heeft een capaciteit van 4,5 Ah.

Vragen:

- Aan welke eisen moet een oplader voor zo'n batterij voldoen?

- Waar zou je zo'n oplader kunnen kopen en wat kost zoiets?

Bij voorbaat dank voor je reactie.

Richard

Reply to
WER
Loading thread data ...

formatting link

Blijkbaar in principe een gewone loodaccu. Je laad een accu met een stroombron die in beginsel een stroom levert van 10 % van de capaciteit, uitgedrukt in A. In dit geval laad je dus met 4.5 / 10 is 0.45 A en wel gedurende 14 uur. daarvoor zul ook wel adaptertjes kunnen kopen, lijkt me. De tijd moet je dan zelf in de gaten houden. In de auto zit er een spanningsregelaar die precies meet bij welke spanning hij het hoofdlaadcircuit moet afschakelen. Dat lijkt me in jou geval niet nodig.

Hal.

Hal.

Reply to
Hal

formatting link

Bovenstaande oplossing is juist als het NIC of NMH batterijen betreft. Een loodaccu daar en tegen moet met een constante spanning en variabele stroom worden geladen. Ik kan het fout hebben maar ik dacht dat je met een spanning van 7,2 volt voor een 6 volt accu aardig goed zit. Mvrgr,

Gerard H.A.

Reply to
Gerard

formatting link

Hallo Richard,

Je kan in geval van een loodaccu een laadautomaat kopen bij conrad. Vanaf 13 euro heb je al zo'n ding. Ik gebruik hem zelf ook voor een 6 volt 4 A loodaccu van mijn zoontje en het werkt perfect. Sucses

Vriendelijke Groet Rene

Reply to
Rene

Gerard wrote:

formatting link

Er zijn vele manieren om een accu te laden. Je kunt zowel spanning als stroomgestuurd laden. Stroomsturing is echter veel gemakkelijker omdat je dan de temperatuur niet hoeft te bewaken. Alle goedkope acculaders zijn stroombronnen. daarin wordt de spreidingszelfinductie van een spoel als stroomregelend "element" gebruikt. en bezoek anders de site:

formatting link
eens en probeer de file Technical Handbook Valve-Reguated Lead-accid accuus te vinden. Daarin kan ook de OP precies vinden waaraan hij zich te houden heeft: Zie een stukje hieruit: Constant tension charge: This is the most commonly used method of charging. Generally, a constant tension charger is used together with a current limiter. In this way, the charging current cannot pass the suggested limit of 0.25C during the initial charge phase. When the battery tension reaches the fixed level (see figures 8 and 9), the charger switches from constant current to constant voltage. During this phase, the charging current begins to decrease until it reaches a level of minimum charging current, also known as maintenance current which generally equals 0.3 mA/Ah. The recommended values for charging voltage, with a temperature of 20-25°C, are the following: cyclic use: 2.40 - 2.45 V/cell - charging current 0,25C stand-by use: 2.25 - 2.30 V/cell - charging current 0,25C used to fast charge batteries. By increasing the limit of initial current to 1.5 C, it is possible to recharge previously 70% discharged batteries in about 1,5 hours (see figure 10). In the case of batteries with over 10 Ah capacity, it is however necessary to keep the initial current to a maximum of 1 C in order to avoid a temperature increase during the charging phase. Beyond thermal compensation (see 4.5.1), the installation of a thermal fuse is also recommended to immediately halt the charge should the batteries reach overly high temperatures.Zoal je leest bevelen ze aan om met constante stroom te beginnen, maar wel een spanningslimiet te hanteren.

Hal.

Lead-Acid Batteries

formatting link

Reply to
Hal

Dan lees je het toch niet helemaal goed. De naam "constant tension" zegt het al: "constante spanning".

Belangrijkste aan deze manier van laden is de constante spanning. Alleen heb je in het begin een stroombegrenzing nodig om de stroom niet te hoog op te laten lopen. Deze stroombegrenzing is niet kritisch en er is een advies om hem niet hoger te zetten dan 0.25C. De spanning is veel kritischer en moet bij hoge en lage temperaturen eigenlijk nog temperatuur gecompenseerd worden. Bij normale temperaturen (10 tot 30 graden celcius) is dat niet echt nodig. Deze lader is gewoon een soort labvoeding met spannings- en stroombegrenzing.

Op het moment dat de lader uit de stroombegrenzing komt en dus op constante spannning gaat laden is de accu nog lang niet vol. Dat is hij pas als de stroom (bij constante spanning) onder 0.3 mA/Ah zakt.

Met een constante stroom laden zonder spanningsbegrenzing is echt slecht voor je accu's. Let ook bij gebruik op dat je ze niet te diep ontlaad, dat is ook niet best voor je accu's.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

Neutrinos have bad breadth.
Reply to
Stef

knip---

Ha die Stef. Mijn Engels is wel volodoende lijkt me. Ik heb dat ook wel gelezen maar je moet wel de applicatie meenemen. In het door mij aangehaalde geval gaat het om sealed accu's, terwijl OP daar niets over heeft gemeld. Het is een kwestie van kip en ei. Zoals zovaak is de spanning de oorzaak van de stroom. De stroom doet het werk maar je hebt de spanning nodig als drijvende kracht. Belangrijker is echter wat de applicatie is. Zo'n sealed accu heb je meestal als back-up accu en staat daarom permanent onder "lading". Je mag dan inderdaad niet met stroom blijven laden, omdat hij dan overladen wordt en daarmee defect raakt. Je rekent dan de maximale spanning uit en meet tevens de temperatuur. Hieruit kun je een laadcircuit afleiden dat bij de gewenste eindspanning alleen nog de druppellading oplevert. In de applicatie van de OP gaat het echter om een accu die voortdurend zal worden geladen en ontladen. Het is veel gemakkelijker (lees goedkoper) om een stroombegrensde lader te maken en zelf op de tijd te letten, dan een spanningsgestuurde lader, waarbij je ook nog de temperatuur in de gaten moet houden. Wel is het zo dat de door mij aangegeven laadformule inderdaad geldt voor NiCads e.d., maar daarmee is deze nog niet onbruikbaar voor gewone loodaccu's. Als laatste is het ook zo dat spanning van nature al beperkt is door de manier waarop de spanningsbronnen worden ontworpen en uit kostenoogpunt ook niet meer zullen leveren dan strikt noodzakelijk. Meet echter maar eens aan een goedkope autoacculader en je zult merken dan de open spanning"veel" hoger is dan de klemspanning tijdens laden. Het is immers de celspanning plus de laadstroom maal de Ri, die bepaald wat uiteindelijk de klemspanning wordt.

Hal

Reply to
Hal

Ja, jij begint over loodaccu's en daar reageer ik dus op. Of de OP het over loodaccu's heeft staat daar even buiten. Wat voor accu heeft de OP eigenlijk?

Of je een loodaccu nu constant onder spanning houd of hem alleen een nachtje oplaad, je moet liefst stroombegrensd constantspanning laden. Alleen kies je voor continu een andere spanning dan voor op/ontladen, zie ook in het stukje boven standby en cyclic. En die temperatuur is echt niet zo belangrijk hoor. Zolang je binnen die 10-30 graden blijft hoef je daar niet voor te compenseren.

En je maakt liefst geen circuit waarvan de stroom met de spanning inzakt (dat noem je wel 'taper charge'). Mooist is gewoon een constante spanning en een stroombegrenzing. Een loodaccu neemt dan zelf zoveel op als hij nodig heeft.

Een loodaccu is geen NiCd en je kunt die niet op dezelfde manier laden. NiCd en NiMH mag je nu juist weer nooit constant spanning laden, die moeten juist weer op constant stroom. Voor langzaam laden (op C/10) hoef je niet op temperatuur en spanning te letten, wel op de tijd. Bij snelladen moet je zeker wel op de spanning letten (dV/dT) en liefst ook op de temperatuur.

Maar waarom haal je nu een stuk aan over het laden van loodaccu's en begin je dan over NiCd's?

Huh? Uit kostenoogpunt zullen de spanningsbronnen niet meer geven dan strikt noodzakelijk, maar een goedkope lader geeft een hoge open-klem spanning?

Een goedkope autoaccu lader geeft idd een hoge openklem spanning af. Het is niet meer dan een trafo en een gelijkrichter. Hier moet je een accu dus ook niet te lang aan laten staan, ze zijn meer bedoeld voor nood en niet voor permanent gebruik.

In de auto wordt een accu ook spanningsbegrensd geladen, alle wissel- stroom dynamo's in 12V auto's zijn voorzien van een spanningsregelaar op 14.4V.

En die celspanning gaat bij doorladen van een volle loodaccu nogal aan de haal, wat slecht is voor die accu. De lader moet dus spanningsbegrensd zijn om dit te voorkomen.

Kijk maar eens naar die goedkope 1.000.000 candle power handschijnwerpers. Die werden vroeger geladen met een 12V adaptertje en een serie weerstand. Moest je er 14 uur op laten staan en die accu's gingen dus niet lang mee. De nieuwere (in ieder geval degene die ik kocht) zijn voorzien van een laadprintje met spanningsbegrenzing en beveiliging tegen diepontladen. En dat voor

7 euro, daar koop je bij Conrad niet eens de losse accu (6V/4Ah) voor.
--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

The closest to perfection a person ever comes is when he fills out a job
application form.
		-- Stanley J. Randall
Reply to
Stef

knip---

Hij wordt gezellig:-) Ik merk dat je echt weet waarover je praat. Dat is niet altijd het geval in de ng. (Als ik er nu nog meer naast begin te schrijven komt het dat ik op dit onganse uur met een migraine aanval m'n bed ben uitgegaan:-(

Dat mag ook, zij het dat mijn eerste antwoorden bedoelot waren om OP op weg te helpen in een "applicatie" waarvan ik inschatte dat een eenvoudige oplossing voldoende was, niet de technisch beste.

heeft de

Algemene technische specificaties die worden opgegeven: a.. Voltage: 6 and 12 volt nominal a.. Plate alloy: Lead calcium grid alloy a.. Container & Case ABS a.. Equalize Charge voltage: Cycle 2.35 vpc; Float Charge 2.25 vpc @ 20/25C a.. Electrolyte:Dilute Sulphuric acid Specific gravity: 1.300 a.. Vent: self sealing - 2psi Operation

Zo leer ik ook bij en is de discussie toch niet voor niets.

Omdat ik, daar door een eerdere reactie op attend gemaakt, in feite het laadprotocol voor een NiCd had gegeven.

Met leveren bedoel ik niet de lading maar het apparaat zelf. Elk onderdeel kost immers geld. De eenvoudigste, lees goedkoopste manier is een "slechte" trafo maken

Vandaar ook mijn opmerking dat je zelf de tijd in de gaten moet houden.

Ja. Is me bekend.

Ja, of tijdig uitgeschakeld.

Tja. China he. Maar ook daar gaat de prijs (snel) omhoog met het vermogen dat geregeld moet worden. Al is het inderdaad (bijna) ongelooflijk hoe goedkoop het daar kan. Tot je hoort wat de lonen daar zijn:-(. Je hebt daar een Phd voor de prijs waarvoor je hier nog geen lopendebandmonteur kunt vinden.

Hal.

Reply to
Hal

Net ook nog even het orginele bericht er bij gezocht. Hij heeft dus een

6V/4.5Ah loodaccu met deze specs.

Als de OP een beetje handig is, dan is de goedkoopste oplossing waarschijnlijk het kopen van zo'n handschijnwerper uit m'n andere bericht. Gebruik daar de adapter en laadelektronica van en je hebt een redelijke lader en nog een reserve accu ook. Ik kocht de mijne een tijdje geleden voor 6.99 bij Karwei. Waar je geloof ik op moet letten is dat het controle lampje aan de zijkant van de lamp zit en niet in het handvat.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

Kissing don't last, cookery do.
		-- George Meredith
Reply to
Stef

Het blijft natuurlijk goedkoop. Vraag is of hij dit draadje heeft gevolgd.

Hal

Reply to
Hal

Beste Hal, Stef en anderen,

Als niet trouwe NG-lezer duurde het even voordat ik door had dat jullie met OP kennelijk mij bedoelden. En OP staat voor ? Original Posting? Je zou met zo'n "draadje" inderdaad de draad kwijt raken maar ik heb het kunnen volgen. Het is duidelijk dat je wel goed moet opletten wat voor lader je gebruikt. De voorgestelde handschijnwerper is inderdaad erg voordelig. Ik zal eens gaan shoppen en de specificaties van de laders en accu's in de betreffende schijnwerpers in de gaten houden. Wat is overigens de achtergrond van de opmerking dat het controle lampje aan de zijkant moet zitten en niet in het handvat. Die kon ik zo snel niet volgen.

Richard

Reply to
WER

Bjna: Original Poster (de persoon dus)

De lampen die ik gezien heb met het lampje in het handvat hadden slechts een weerstand als 'lader'. In de lamp die ik nu heb zit een printje met laadelektronica waarop ook de LED zit. Dit printje is te groot om in het handvat te passen en zit dus aan de zijkant van de lamp en de LED steekt vanaf daar direct door de zijkant. Het is dus meer een indicatie, geen garantie dat het een goede lader is.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

There is a time in the tides of men,
Which, taken at its flood, leads on to success.
On the other hand, don't count on it.
- T. K. Lawson
Reply to
Stef

"Stef" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@internet.stef.home...

Ik vat hem. Bedankt. Richard

Reply to
WER

Ik heb beide typen lamp gehad. De "electronische" lader type sloeg af ver voordat de accu vol was; omdat er geen druppellading stand op zit was de accu nooit vol te krijgen.

De "weerstand" type bleek van binnen gevaarlijk slecht gesoldeerd te zijn. Dit laatse model heb ik geheel gestript en over gesoldeerd (weerstand verwijderd), ik laad hem aan m'n lab-voeding met constante spanning (7.4V) en initieele laadstroom begrenzing (1A). Nu werkt de lamp enigszins adequaat, hoewel er niet meer inzit als een minuut of

15 volle lichtsterkte. (net genoeg voor een gemiddelde klus)

Met een simpele LM317 is een goede CV/CC lader te maken, google staat er vol van.

Tip: een goede afneembare fiets-halogeen koplamp op 4 x oplaadbare AA werkt beter als werklampje - zeker langer. Zijn soms bizar goedkoop te krijgen, net zoals NiMH AA's + lader.

--
 - René
Reply to
René

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.