wasmachine in doucheruimte (2023 Update)

Dat viel een beetje tegen. Zwarte doos met 4 stuks van de bekende ronde smeltveiligheden, ofwel stoppen.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
ben doedens
Loading thread data ...

Ik beschik niet over statistieken, maar als electromonteur zijnde wel over praktijkervaring. Als leerling geloofde ik dat ook niet. Een aardlekschakelaar doet het toch zeker wel.. Totdat we eens bij een oudere aardlekschakelaar de testknop indrukten.. Er gebeurde... Niets... Er bleef gewoon spanning op de installatie staan. Ook nadat we zelf opzettelijk een aardlek veroorzaakten. We konden gewoon een 60W lamp laten branden tussen fase en aarde zonder dat de aardlek een krimp geeft. En weigerende aardleks ben ik gedurende mijn carriere als electromonteur nog veel te vaak tegen gekomen. Ik zou mijn leven toch niet willen toevertrouwen aan de (on)betrouwbaarheid van aardlekschakelaars.

De aarde in huisinstallaties is bedoeld als veiligheidsaarde, en niet om te constateren of er een fout in je wasmachine zit. Daarnaast zal een verbinding tussen nulleider en aarde niet altijd leiden tot het uitvallen van een aardlekschakelaar. Zolang de retourweg naar de centrale via de nulleider tenminste een lagere weerstand ondervind dan via aarde. En dan nog moet de aardlek tussen nulleider en aarde >30mA bedragen, want anders merk je het ook niet.

--
Groet,

Pasq
Reply to
Pasq

Ik had het over de wasmachine aansluiting waarop geen aardlek zit terwijl de rest van de installatie dat wel heeft. Adviseurs hier zeggen dat ik dat beter op de aardlek kan aansluiten. Ik ga dat niet doen en zie ook geen verplichting om dat te doen.

Het huis is uit 1984 en voldoet neem ik aan aan de relevante regelgeving.

Reply to
Rob

Dat zegt al genoeg.

Dan zul je ongetwijfeld "wel eens" een weigerende ALS zijn tegengekomen. Maar dat is nog heel iets anders dan "vaak".

Dat doet ook niemand. Een ALS is een *extra* veiligheid in geval van ongelukken, maar 100% garantie bieden ze uiteraard nooit. Ongelukken waarbij de ALS iemand het leven heeft gered zie je niet in de statistieken terug, domweg omdat ze nergens worden gemeld. Maar de kunt er vergif op innemen dat heel wat mensen die vóór de komst van de ALS een doodklap hebben gekregen, die na de komst ervan zouden hebben overleefd. Dat alleen rechtvaardigt de installatie van een ALS.

Waar beweer ik dat dat de aarde daarvoor is bedoeld? Ik stel dat *het uitvallen van de ALS* een indicatie is dat er iets mis is. Dat is een constatering die me zelf decennia geleden de nodige hoofdbrekens heeft gekost.

Nee, niet altijd, maar in 99,9% van de gevallen wel.

-p

Reply to
Piet Beertema

Mee eens.

-p

Reply to
Piet Beertema

De kans dat én de fase tegen het metaal van de wasmachine aankomt én de aarding faalt én je het metaal aanraakt is ordes kleiner dan de kans om in het verkeer de pijp uit te gaan.

-p

Reply to
Piet Beertema

De kans dat een metalen badkuip abusievelijk wegens een miniem klein foutje bij de bouw op een zekere dag met de fase contact maakt op het moment dat er iemand zich lekker in het water aan het poedelen is is net zo miniem. Toch schijnt het gebeurd te zijn. Ergens gelezen toen ons inmiddels verkwanselde EGD een kwartaalkrantje uitgaf met daarin een rubriek van en over de installatie-inspecteur.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
ben doedens

Om met je eigen woorden te spreken: "En jij hebt daar statistieken van?"

--
Groet,

Pasq
Reply to
Pasq

Als je geen aardlekschakelaars in je groepenkast hebt dus niet. Sinds 1975 zijn bij nieuwbouw aardlekschakelaars verplicht.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
ben doedens

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik pas een aardlek heb aangesloten toen ik op de wasmachine-groep ook een "16 A" stopcontact in de badkamer heb gemaakt.

Reply to
Ano

Neem een draadje, dan kun je die statistieken zelf maken. Zonder enig risico.

-p

Reply to
Piet Beertema

Dag mag niet. Maar er mag zo veel niet, en in zo'n geval zou ik zelf toch ook een ALS op die groep zetten.

-p

Reply to
Piet Beertema

Er is een bepaald merk en serie aardlekschakelaars die niet goed werken, en als je electromonteur bent dan kom je die dingen ongetwijfeld tegen (de exemplaren die ze nooit terug hebben kunnen vinden bij de terugroepactie die hiervoor geweest is).

Reply to
Rob

Hee Ben je LEEST toch wel de postings voor je reageert? Ik krijg sterk de indruk van niet. Ik heb nu twee keer de situatie beschreven en ik ga het voor jou geen derde keer doen.

Reply to
Rob

Een metalen badkuip moet verplicht geaard zijn.

Reply to
Rob

Je moet het zover niet zoeken, elektrocutie in de badkuip wordt meestal veroorzaakt door een haardroger of radio die in het bad valt, de lekstroom is te klein om de zekeringen (snel) te doen afslaan, alleen een differentieelschakelaar help in dit geval. Hetzelfde voor een wasmachine waarvan het verwarmingselement doorslaat naar de aarde, ook hier een te kleine stroom om de zekeringen (snel) te doen afslaan. Zelf als de aarding van de wasmachine is aangesloten kan er nog een te hoge stroom door je lichaam gaan bij aanraken van wasmachine en bv waterleiding of CV als die laatste niet aan dezelfde aarding hangen.

--
inox
Reply to
inox

Welnee, een stroom door een bak water is iets totaal anders dan een stroom door een aardleiding van een wasmachine. Die heeft een heel lage weerstand dus gaat er bij 230v meteen veel meer dan 16A lopen en gaat de zekering eruit.

Dat is verboden. Alles in de badkamer moet aan dezelfde aarde hangen.

Reply to
Rob

Bij een massieve kortsluiting naar de aarde wel, helaas wordt een lekstroom meestal niet door een stevige kortsluiting veroorzaakt en reageren zekeringen niet of veel te traag.

Ja, en in hoeveel gevallen is dat effectief zo? Nu goed in nieuwe of recente huizen zal het wel zo zijn, in oudere huizen is de aarding van aanraakbare metalen delen, waterleiding en CV zelden in orde.

--
inox
Reply to
inox

Toch komt er dan geen spanning op de buitenkant te staan. En daar gaat het hier om.

Zozo en wat weet meneer daar van? of zuigt ie maar een beetje aan zijn duim?

Er staat heel duidelijk in de regelgeving hoe dat moet zijn aangelegd.

Reply to
Rob

Ach ik zie het nu pas, je blijkt er totaal geen verstand van te hebben, equipotentiaal verschil zegt je ook niks zeker.

Beetje slecht gezind of wat? Meneer heeft vast nog nooit een oude elektrische installatie gezien.

Jaja, de regelgeving en de praktijk in oude installaties zijn exact in overeenstemming.

Dag Rob, meer tijd dan dit ga ik niet aan jou besteden.

--
inox
Reply to
inox

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.