Waarom zijn zonnepanelen nog zo duur?

Het is zomaar iets wat bij me opkomt. Terwijl chips (silicium-producten) jaarlijks dalen in prijs, blijven zonnepanelen onbetaalbaar. Neem bijvoorbeeld een 80486 op 66 mHz van Intel; die kostte ooit wel 500 euro, en nu enkele euro's. Waarom maken zonnepanelen (ook een silicium-product) niet dezelfde daling door? Ik kan me voorstellen dat er ooit sprake was van ontwikkelingskosten, maar die zijn er, net als bij processoren, zo langzamerhand wel uit dacht ik zo.

André

Reply to
André
Loading thread data ...

Waarom is goud niet goedkoper nu er steeds meer gevonden wordt..... Tja.... Sommige dingen kunnen ze niet goedkoper maken. Het vergelijk met die 486 zal ook het zelfde zijn als met de eerste zonnepanelen (die hebben waarschijnlijk ook een fortuin gekost). Nu zijn ze stukken goedkoper maar in jou ogen nog duur.

--
Remove -- when u reply
Reply to
Ivo Vermeulen

De chips zijn steeds kleiner geworden, dus dezelfde logica zat op een steeds kleiner stukje silicium. Dus per wafer kan je in verhouding steed meer chips produceren, helaas gaat dat (Moores law) voor zonnecellen niet op.

Reply to
Wim

"André" schreef in bericht news:_kCZd.103857$ snipped-for-privacy@amsnews03-serv.chello.com...

Beste André,

Ik ben geen zonnepaneelexpert maar ik vermoed dat dit een beetje hetzelfde verhaal is als het prijsverschil tussen een spiegel die een hele muur bedekt en van wandtegels. Van een hele grote spiegel waar een fout in zit, kun je een hoop van die tegels maken. Ik denk dat je in een zonnepaneel met grotere oppervlakken werkt dan met een microprocessorchip. Je hebt dus veel uitval, terwijl je van een plak silicium met een fout toch nog een hoop werkende

486's kunt maken. Daarbij: als je een groot oppervlak gaat delen door het oppervlak van de chip uit een 486, dan moet je de uitkomst met die paar euro vermenigvuldigen en dat zorgt op zich toch al voor een flinke prijs.

Groeten, Rene

Reply to
Rene

Dit lijkt me appels met peren vergelijken...de eerste Ford koste ook slechts ongeveer $500,-- , bovendien spelen belangen van olie en energie bedrijven ook geen geringe rol op de achtergrond...en ontwikkelingskosten worden nog steeds door de consument betaald , zo ook voor de verdere ontwikkelingen met zonnepanelen.

groet : Manus.

Reply to
Manus

"André" schreef in bericht news:_kCZd.103857$ snipped-for-privacy@amsnews03-serv.chello.com...

en

ontwikkelingskosten,

ik

Die 40486 koop je op de rommelmarkt, met een gratis moederbord erbij, al dan niet defect. Zou je 500 miljoen 40486'ers willen kopen, dan heb je ze niet voor een paar euro per stuk, vrees ik.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

"Frank Bemelman" schreef in bericht news:4237125e$0$28983$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

euro,

daling

dacht

vraag het eens aan SHELL waarom de prijs niet zakt.

marc

Reply to
Marc

Heb je hun jaarcijfers gehoord, dan weet je het antwoord :-) Hal

Reply to
Hal

"André" schreef in bericht news:_kCZd.103857$ snipped-for-privacy@amsnews03-serv.chello.com...

Ik heb vier zwaar gesubsidieerde exemplaren. Zonder subsidie zou de prijs ongeveer zijn zoals in de Conradcatalogus van 1995. Het stelt niet veel voor, de constructie is echt superlicht. Eigenlijk een fors uitgevallen wissellijst voor aan de muur. Het zijn die superdunne blauwe bierviltjes die het doen. Het is waar dat normaal gesproken bij massafabricage de prijs per dingetje dramatisch gaat zakken. Die bierviltjes lijken daarvoor uitermate geschikt, simpel en relatief klein. De eerste weerstandjes zullen ook veel duurder zijn geweest dan in verhouding met nu. Ik begrijp dat ook niet, maar heb wel bange vermoedens. Misschien is het duur omdat het fabricageproces zeer milieubelastend is? Je verhaal heeft een beetje in zich de suggestie van een complot-theorie, net als bij het topic over elco's. Waar komt die plotselinge achterdocht toch vandaan...Heb je toevallig ook een UMTS-antenne in de buurt staan?

Reply to
Dirk

Nu vind ik dat jij spoken aan het zien bent. Ik zie er helemaal niet zoiets in terug.

Groeten, Rene

Reply to
Rene

"Rene" schreef in bericht news:4d920$42373f77$54230ee9$ snipped-for-privacy@INFOPACT.NL...

"Het is zomaar iets wat bij me opkomt. Terwijl chips (silicium-producten) jaarlijks dalen in prijs, blijven zonnepanelen onbetaalbaar.

Reply to
Dirk

"Dirk" schreef in bericht news:tQXZd.386330$ snipped-for-privacy@amsnews05.chello.com...

"Laten blijven" komt niet in de tekst van de op voor, deze woorden maak jij erbij. De op weet niet welke logische reden ervoor kan bestaan en hij vraagt de leden van deze ng of deze wel bestaat. Het kan natuurlijk best zo zijn dat hij paranoide is. Maar ik denk dat hij gewoon iets wat hij niet begrijpt wil begrijpen met de hulp van anderen. De enige die uitsluitsel inzake deze boeiende persoonlijkheidsanalyse kan geven, is natuurlijk de op zelf. Ik stel dan ook voor dat wij onze speculaties verder voor ons houden en de op vragen ons uit de spanning te helpen ;-).

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

steeds

chips

Dan zou het door de prijs van silicium komen. Echter, ik neem aan dat door voortschrijdende techniek ook het produceren van silicium goedkoper wordt.... Het is bepaald geen weinig voorkomend element op deze aardkloot....

André

Reply to
André

Dat was toen een kapitaal.....

bovendien spelen belangen van olie en energie

Die ontwikkelingskosten zijn er na tientallen jaren zo ongeveer wel uit lijkt me. De eerste cd-brander was 20.000 gulden, nu nog 15 euro.

André

Reply to
André

Dat is mijn volgende stap denk ik.

André

Reply to
André

"Rene" schreef in bericht news:24c90$4238526d$54230ee9$ snipped-for-privacy@INFOPACT.NL...

"blijven zonnepanelen onbetaalbaar"; "Laten blijven" zegt hij inderdaad niet, maar lees ik tussen de regels. Helemaal mee eens, we wachten af in spanning.

Reply to
Dirk

Nee, maar ik vind het raar dat deze technologie niet net als alle andere technologie op den duur veel goedkoper wordt. Vergelijk het met andere consumentenelectronica, die wordt ook steeds goedkoper.

André

Reply to
André

silicium-producten

er

jij

vraagt

Inderdaad.

Natuurlijk, net als iedereen die zich zo af en toe om iets verwonderd.

Maar ik denk dat hij

Inderdaad, ik begrijp het niet maar wil het wel graag begrijpen. Ik heb echter nog steeds geen (in mijn ogen bevredigend) antwoord gelezen..... Dat maakt mij des te nieuwsgieriger naar de werkelijke reden!

André

Reply to
André

Omdat men daar kans ziet zover te bezuinigen dat het spul geen tegenslagje, materiaalfoutje of stootje meer kan hebben.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Silicium is er inderdaad in overvloed. Het zuiveren kost wel geld, maar zo heel zuiver als voor de ic-fabricage hoeft het ook niet.

Dus zal het wel een kwestie zijn van "vragen wat de markt ervoor overheeft".

Thomas

Reply to
Zak

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.