waarom batterij in Alice in Wonderland 3D film?

Hoi, de bril die ik bij Alice in Wonderland kreeg was zo te zien een gewone polaroid bril, net zoals bij Avatar. Nochtans zat er in de AiW bril een batterijtje. Nu snap ik wel dat AiW pas na het filmen later stereoscopisch was gemaakt, en Avatar een 'echte' stereoscopische film was, maar dat verklaart het batterijtje nog niet.

(Nee, ik heb niet geprobeerd zonder batterijtje te kijken. Bang dat ik het in het donker niet meer terug zou kunnen frunniken)

Reply to
paai
Loading thread data ...

Je moest hem zeker weer inleveren dan? Batterijtje wijst op een "shutter" bril, dat is een systeem waarbij de lenzen heel snel om en om een beeld door laten en op zwart gaan. Als je dat bekijkt dan lijken de glazen grijs net zoals bij een polariserende bril. Maar dit is een veel kostbaarder systeem omdat er uiteraard electronica bij komt kijken en die shutters draadloos gesynchroniseerd moeten worden met de projector (die om en om een links en rechts beeld laat zien).

Reply to
Rob

Dat is mogelijk, maar ik heb /wel/ gecontroleerd of de glazen gepolariseerd waren door een tweede bril rond te draaien. En dat werkte zoals verwacht: een glas was en bleef donker. Maar als ik er goed over nadenk zou dat bij het door jou genoemde systeem niet moeten kunnen?

Reply to
paai

Door de manier waarop LCD shutters werken zijn ze ook polariserend.

Overigens hebben gewone polariserende 3D brillen voor de bioscoop meestal geen lineaire maar Linksom en Rechtsom Circulaire polarisatie. Dat betekent dat je ze niet kunt laten uitdoven door ze op elkaar te leggen en rond te draaien.

Reply to
Rob

On 03/18/2010 09:44 AM, Rob wrote: ...

Nou en of! Het was het eerste wat ik deed toen ik naar Avatar ging om vrouw en kinderen te demonstreren hoe het werkte...

Reply to
paai

Ik schreef ook "meestal". Het circulaire systeem is beter dan het lineaire.

Reply to
Rob

De ene bioscoop gebruikt aktieve shutter brillen van XpanD, en de andere bioscoop gebruikt passieve circular polarisatie brillen van RealD. De Z-plate van RealD staat voor de lens van de projector en polariseert de beelden om-en-om linksom of rechtsom. Daardoor werkt ook de RealD bril als een shutter, dus in alle gevallen zie je per oog "maar" 72 van de 144 beelden per seconde.

RealD brillen kosten inkoop nog geen Euro per stuk, daarom mag je ze na afloop van de film meenemen of weggooien. XpanD brillen kosten inkoop rond de 100 Euro, daarom moet je die weer inleveren ! En dan hoop je maar dat ze worden schoongemaakt en op tijd van een nieuwe batterij worden voorzien.

Pathé heeft zulke goeie ervaringen met RealD dat ze helemaal zijn overgegaan op RealD. Ik vind het ook iets prettiger kijken.

Het hangt niet af van de film, het hangt af van de bioscoopzaal. Elke film kan met beide systemen worden afgespeeld. Ook voor een 3D TV thuis ga je de keuze hebben tussen aktieve en passieve brillen, hoewel de aktieve brillen (met batterij dus) veruit in de meerder- heid zullen zijn omdat de beeldschermen daar geschikter voor zijn.

-- J.

Reply to
Jeroen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.