Waarmee boren jullie printjes?

Hallo!

Ik was eens benieuwd waarmee de mensen die zelf printjes maken de gaatjes boren. Ik heb zelf zo'n proxxon machientje (op iets minder dan 18 volt, bij precies die spanning draait hij onbelast 20.000 tpm) wat in een oud boorstatief zit wat ik wat heb aangepast. Er zit een "echte" boorkop op die een groot bereik heeft, niet zo'n snelspanding. Dit gaat best redelijk maar niet perfect. Als ik een gaatje boor, dan krijg ik rond het gaatje een "kraagje" van koper van naar schatting 3 a 4 tiende mm. Nu is dat bij het solderen op zich helemaal geen probleem en zo'n high-tech spul maak ik nu ook weer niet. Desalniettemin irriteert het me wel een beetje, daarom ben ik eens benieuwd met wat voor machinerie andere hobby-printmakers de gaatjes maken.

Oh ja, ik gebruik meerdere typen boortjes. Ik heb er met zo'n schacht (speciaal gekocht als printboortjes) maar ook die over de hele lengte even dun zijn en eentje die ik ooit bij Conrad heb gekocht, dat lijkt net een heel klein schroevendraaiertje. Alle boren geven dat ongewenste resultaat eigenlijk in zekere mate.

Het is niet goed te beoordelen of de boorpunt precies op dezelfde plek blijft bij het draaien (d.w.z. of hij slingert) maar het is zeker niet duidelijk dat hij erg slingert, ook zijn de diameters van de gaatjes gewoon goed.

Nogmaals, het is geen halszaak maar ik vind het wel een beetje jammer dat het er steeds zo uitziet. In elk geval vast bedankt voor alle inbreng!

Groetjes, Rene

Reply to
Rene
Loading thread data ...

Bij slingeren zou een printboortje al snel afbreken. Ik denk dat de boortjes bot zijn. Epoxy printen bevatten glasvezel, daar worden boortjes vrij snel bot van. Vaak worden gebruikte, dus botte printboortjes aan geboden, zie eens aan niewe te koeme, dat zal een heel verschil maken. De glasvezels die bij bewerken van epoxy printmateriaal vrijkomen zijn niet goed voor de longen, dus minimaal een fijstofmasker dragen (P3) . Dat zegt niemand erbij, dus zal ik het maar weer eens doen.

-- gerard

Reply to
Gerard

Ja, dat bedacht ik na het posten van mijn bericht ook, breken is overigens geen probleem waar ik mee te maken heb dus slingeren zal het 'm wel niet doen.

Da's een beetje het punt, ik maak nog niet zo lang printjes (vroeger wel veel gedaan maar jarenlang niet) en heb allemaal nieuwe boortjes aangeschaft... Maar je hebt wel gelijk, het is spul waar alles snel op slijt. Ik werk ook vaak met gaatjesprint die ik dan met de figuurzaag op maat maak en die zaagjes zijn ook bot voor je het weet.

Bij asbestvezels is het grote probleem dat ze inert zijn en dat het lichaam dus jarenlang tevergeefs probeert om ze met allerlei chemische aanvallen op te ruimen, ik kan me voorstellen dat we over zoveel jaren er achter komen dat glasvezeltjes, die ook erg inert zullen zijn, hetzelfde effect kunnen hebben. Dus zeker geen overbodige waarschuwing jouwerzijds! (En met schaamrood op de kaken moet ik toegeven dat hij ook bij mij op zijn plaats is.)

Hartelijk dank voor je reactie Gerard! Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Of natuurlijk gewoon pertinax gebruiken. Hoewel dat 'hardnekkig' betekent is het een stuk prettiger dan epoxy...

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Maar wel weer minder stevig, zo is't altijd wat. Stof afzuigen kan natuurlijk ook of nat zagen / boren (wordt in de kunststofindustrie veel gedaan) Overigens zijn de glasvezeltjes door het lichaam nog wel enigszins op te lossen itt asbest, zij het op de lange duur. ( Asbest zou eigenlijk as-slecht moeten heten. Tijd voor een verandering in het groene boekje?)

Reply to
Gerard

"Rene" schreef in bericht news:K9s6k.53520$ snipped-for-privacy@newsfe17.ams...

Probeer eens aan *lepel-boortjes* te komen. Ze lijken niet op boortjes, maar op platte stiftjes met een puntje eraan.

formatting link

--
CU, Rob

www.modelbouw.gompy.net
Skype: gompy-akm2
Reply to
Rob / gompy.net

Niet.

Ik maak al ~30 jaar printen (proto's) voor hobby en werk.

Als het gaat om 1-voudige projecten gaat het prima met de "dode kever" methode. (IC's onderste boven op vol koper print, andere onderdelen "ruimtelijk" daar aan vast). Ziet er niet uit, werkt voortreffelijk, indien goed gedaan zelfs goed voor HF projecten.

Tegenwoordig gebruik ik het liefst 1/10" vakjes experimenteerprint; IC's aan de ene kant, 0805 SMD aan de andere kant. Nog goed met de hand te verwerken, bouwt zeer compact, en SMD werkt veel sneller als ouderwetsche troughhole parts.

Print maken voor een enkel - voudig object imho tijd verkwistend, en je hebt veel minder de mogelijkheid het ontwerp on the fly aan te passen / optimaliseren.

En je moet ook nog boren :-)

Reply to
Blarp

Komt volgensmij door de hoek van het snijvlak, deze mag niet te groot zijn. Boor gaat anders te snel in het materiaal happen/ omhoog trekken. Zelf slijpen is helaas wat lastig aangezien de boortjes iet wat dun zijn. Zelf hou ik het bij printboortjes en soms hobby boortjes, als ze wat bot zijn en die kraagjes maken, ik haal mn schouders maar op en laat het voor wat het is.

Groet, Jeroen.

Reply to
Jeroen

Ik bevestig de print meestal aan de kast, niet andersom ;-) Zelfs in de meest slappe wegbezuinigde constructies van consumentenelectronica blijkt pertinax bijzonder 'hardnekkig' en in kleine hobbyschakelingen zijn de prints zo klein dat die stevigheid in de praktijk een non-issue is wat mij betreft. Dit in tegenstelling tot stof, ergernis bij het bewerken en borenslijtage.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Zeker, maar kwa solderen lijkt het mij dat de koperlaag op epoxy wat minder snel loslaat bij probleem gevallen. Zo heb elk voordeel, nou ja, vul de rest zelf maar in;-).

-- gerard

Reply to
Gerard

Je toerental is te hoog. Ik gebruik(te) altijd professionele wolfraamboortjes; geen rommel van de Conrad. Kost inderdaad een paar centen, maar dan heb je ook wat. Op Ebay vind je regelmatig gebruikte boortjes die nog prima bruikbaar zijn en veel gunstiger geprijsd zijn.

--
Programmeren in Almere?
E-mail naar nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Reply to
Nico Coesel

Daar heb ik zelf zonder er expliciet op te letten nog geen verschillen in gemerkt (zal er nog eens op letten), behalve dan misschien dat epoxyprinten vaker doorgemetalliseerd zijn en dat daardoor de koperlaag beter vast zit op de kwetsbare punten.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik moet er nog bij vermelden dat het vooral bij desolderen wel eens loslaat. Nu is zo'n desoldeerbout ook wel een stukje heter dan een gewonde soldeerbout (ik soldeer meestal zo rond de 350 gr. C.)

-- gerard

Reply to
Gerard

[snip]

Niet meer, je kan dat beter uitbesteden, dan heb je ook een mooi soldeermasker, opdruk, exacte maatvoering, mooie HAL, en kwaliteit waar je zelf alleen van kan dromen.

Terugkomende op je boor :

Je boor is bot. Je verdringt het materiaal, je snijdt het niet. Je boor kan snel bot worden als je het materiaal te snel indringt en als je opspanning niet trillingsvrij is, het probleem zit juist in moment van contact tussen je werkstuk en je boor.

formatting link

deze heeft echte tools voor printboormachines. Veel succes ermee. Gr, Edwin

Reply to
Edwin ng

Je boor is bot. Ik doe dit niet meer zelf, ik besteed dit uit, dan heb je beter kwaliteit en een mooi soldeermasker etc. Bijv bij Eurocircuits of Cyner Substrates of Ramaer of Vermeulen print service of olimex of etc etc.

Voor goede boren ;

formatting link

Succes, Edwin

Reply to
Edwin ng

Kan je dit even onderbouwen ? Mocht je daartoe in staat zijn, dan maar voor een 0,8mm boortje.

--
CU, Rob

www.modelbouw.gompy.net
Skype: gompy-akm2
Reply to
Rob / gompy.net

Iedereen die heeft gereageerd is van harte bedankt!

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Inderdaad, dat kan hij dus niet.

Tegenwoordig lopen printboormachines tot zo'n 160.000 toeren per minuut. Je moet natuurlijk wel zorgen dat je materiaal blijft liggen, dus drukvoet of vacuumtafel is nodig (maar dat was altijd al nodig om iets fatsoenlijks te maken)

In dit document staan ook wat formules en richtgetallen.

formatting link

zie ook

formatting link
formatting link
formatting link
formatting link

Wessel en Posalux en Trudill

formatting link

plaatje van demontage van zo'n echte spindel :

formatting link

Google is je vrind. Gr, Edwin

Reply to
Edwin ng

Bij hoge toerentallen verbranden de boortjes. Als je je boortjes lang wilt gebruiken, dan kun je beter op een wat lagere snelheid boren. Zeker als het om niet-wolfraam boortjes gaat.

--
Programmeren in Almere?
E-mail naar nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Reply to
Nico Coesel

Ik mis nog steeds een formule waaruit blijkt dat het toerental te hoog is. Wat simpele woorden zijn niet genoeg om ons te overtuigen dat het toerental te hoog zou zijn.

--
CU, Rob

www.modelbouw.gompy.net
Skype: gompy-akm2
Reply to
Rob / gompy.net

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.