Vreemde speakers

Hallo,

Voor mijn hobbykamer heb ik een leuk tweedehands stereosetje aangeschaft. Pioneer XC-L7. Werkt perfect. Er waren andere boxen bijgeleverd dan in de handleiding op Internet stond. De originele boxen zijn 2 speakers van het type S-L7-LR en een subwoofer S-L7-W

In de handleiding staat vermeld dat deze boxen niet op een andere versterker mogen worden aangesloten. Dit zou vreemde resultaten en eventueel brand kunnen veroorzaken. Op de bijgeleverde speakers staat dit op de achterkant vermeld. De impedantie van de 2 speakers is 8 ohm en van de subwoofer 4 ohm.

Volgens mij kunnen deze speakers toch op iedere andere versterker worden aangesloten? Als de impedantie maar overeenkomt. Of heb ik het mis.

m.vr.gr

Yde

Reply to
biky
Loading thread data ...

Ik neem aan dat jij het beter weet dan Pioneer, dus ik zou er maar van uit gaan dat Pioneer het mis heeft en jij het goed hebt.

Reply to
Rob

Dag Yde,

Veel van zulke meldingen zijn om aansprakelijkheid (voor de fabrikant/ leverancier) te beperken. Voor wat betreft "vreemde resultaten" zou het kunnen gaan om frequentie-egalisatie om de keten versterker- speaker goed te laten klinken. Als jij het acceptabel vind klinken is dat geen reden om de speakers niet aan te sluiten.

Je kunt je voorstellen dat als jij 10W speakers aan een 100W versterker knoopt het fout kan gaan als de kat met zijn poot de volumeknop rechtsom draait, terwijl jij net boodschappen aan het doen bent.

Met vriendelijke groet,

Wim PA3DJS

formatting link
zonder abc komt de mail aan

Reply to
Wimpie

Het klinkt misschien raar, maar als je 100 watt speakers aan een 10 watt versterker aansluit heb je ook grote kans dat de speakers stuk gaan. Dit komt doordat de versterker te ver opengedraaid wordt waardoor er een grote vervorming bestaande uit hoge tonen ontstaat, waar de hoge tonenspeakers niet tegen kunnen, die zijn doorgaans ondergedimensioneerd. Marko.

Reply to
marko

. Dit

Dat heeft niet zozeer met de (onder-)dimensionering te maken, maar met het feit dat bij clippen (zoals dit verschijnsel heet), de spanning over de speakers "vastloopt" tegen de voedingsspanning van de versterker. Dit heeft tot gevolg dat er een gelijkspanning over de tweeters komt te staan, en daar kunnen ze niet tegen, met een doorgebrande spreekspoel als gevolg.

YMMV, FF

Reply to
FastFolkert

en

rd.

Dag Marko,

Hoewel beetje niet relevant voor de oorspronkelijke vraag: Als dit zo is, dan zouden de speakers ook stuk moeten gaan als je een frequentiesweep doet met een output van rond de 3W, of gaan de speakers stuk door frequentiecomponenten die boven het audiogebied liggen (welke ontstaan door (niet-)harmonische vervorming door vastlopen van de versterker)?

Met vriendelijke groet,

Wim PA3DJS

formatting link

Reply to
Wimpie

"FastFolkert" schreef in bericht news:4ba3e7b5$0$14122$ snipped-for-privacy@textnews.kpn.nl...

Gelijkspannig? Zover ik weet worden tweeters meestal met een condensator gekoppeld en die geeft geen gelijkspanning door.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

klopt, maar doe maar eens een Fourier-analyse op een geclipte sinus, of erger, een blokgolf. Deze bestaat uit een groot aantal hogere frequentiecomponenten die vrolijk door die seriecondensator heenlopen en zoveel energie kunnne bevatten dat ze de tweeter kunnen laten overlijden. Voor de geinteresseerden; kijk voor een diepere verhandeling ook eens op:

formatting link

YMMV.

Reply to
FastFolkert

Heren,

Hartelijk bedankt voor de informatie.Soms wat te technisch voor mij als eenvoudige hobbyist. Maar het is mij nu wel duidelijk. De boxen klinken best goed maar vanavond een paar Bose 301 boxen aangesloten en die klinken zonder subwoofer nog beter. Alhoewel ik boven de 60 ben is mijn gehoor nog best goed. En nog even voor Rob. Als ik het beter weet dan Pioneer dan had ik deze posting niet geplaatst. Ik heb ook duidelijk vermeld dat ik het mis kon hebben. Als je geen antwoord op mij mijn vraag hebt onthou je dan van dit soort opmerkingen.

m.vr.gr

Yde

Reply to
biky

Dan moet je eens een paar echte speakers aansluiten ipv je Bose 301.

Een reviewer noemt een paar goede merken: zie onder Conclusie van de HTR recensent Dit is duidelijk geen luidspreker voor de kritische luisteraar. Focus en detail missen, en voor games en/of films zul je een extra subwoofer nodig hebben. Voor hetzelfde geld kun je bij rondkijken bij veel andere fabrikanten (B&W, Kef, kies maar uit) en dit wel vinden. Waar de Bose 301 wèl in opvalt is het brede geluidsbeeld, wat het een 'prettige' luidspreker maakt. Dus toch een lifestyle-luidspreker.

In de winkels voor 199 euro per stuk, lees de hele review op HomeTheaterReview.

--
Met vriendelijke groeten,

Ben Doedens
http://home.kpn.nl/vrouger
Reply to
ben doedens

Maar dat is dan geen gelijkspanning...

Reply to
Rob

Msrko's verhaal is niet helemaal volledig, maar rangezien er een condensator in serie met de tweeters zit en gelijkstroom dus onmogelijk is, kan ook jouw verhaal niet 100% kloppen.

Wat m.i. de reden is dat de tweeters als eerste sneuvelen, zijn de harmonischen. Klippen produceert blokgolven. Een goeie blokgolf heeft oneindig veel harmonischen, in de praktijk een paar minder, maar die vallen door de definitie van harmonischen grotendeels in het toonbereik van de tweeters, die vervolgens inderdaad teveel vermogen te verwerken krijgen. 10W is misschien nog wel haalbaar, maar met een 20W versterker die clipt zal je ze inderdaad op kunnen blazen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Niet naar de link gekeken, maar aan jouw uitleg te zien klopt dat vermoedelijk wel met wat ik een minuut geleden typte, maar het woord gelijkspanning hoort er m.i. zeker niet in thuis.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Kan jij dan nog wat mogelijkheden noemen waarom Pioneer gelijk zou hebben? Zo niet lijkt me het wat kort door de bocht (okay, mosterd na de maaltijd want er zijn al mogelijkheden de revue gepasseerd inmiddels). Ik doe ondanks dat het probleem al opgelost is, hieronder nog even een aftrap ;-)

Ten eerste mijn eigen disclaimer: Om het helemaal zeker te weten dient er natuurlijk een sevicemanual geraadpleegd te worden, of de box onderzocht, maar de kans op een standaarddisclaimer lijkt ook mij wel groter dan de kans dat er iets heel erg aparts gedaan is met die boxen...

Hoewel ik zelf inmiddels nog 1 instinkertje heb bedacht: misschien hebben de boxen een lastige impedantiekarakteristiek waardoor ze voor geen meter klinken op een andere versterker en/of die soms kunnen overbelasten. Of een idem frequentiekarakteristiek (iets waar bijvoorbeeld Bose 901 erg last van heeft, die wil je niet zonder equaliser draaien).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

De term gelijkspanning, in de zin van een "een spanning die niet van polariteit wisselt", is idd. wat ongelukkig gekozen. Wat ik bedoel is dat een wisselspanning met "afgekapte" toppen (waarbij de spanning dus in te tijd eventjes niet varieert) bestaat uit hogere harmonischen. AC componenten dus.

FF

Reply to
FastFolkert

Het klinkt misschien raar, maar als je 100 watt speakers aan een 10 watt versterker aansluit heb je ook grote kans dat de speakers stuk gaan

Klinkklare nozins wat je schrijft anders om is het wel gevaarlijk als een 10 watt speaker(s) op een 100 watt versterker aansluit , maar niet wat jij schrijft

Herman

Reply to
Herman Uit Gent

Voordat je met kreten als 'Klinkklare nozins' gaat strooien is het handig om eerst even de andere reacties te lezen. Wat Marco schrijf klopt. Bij een laag vermogen versterker is de kans groter dat deze zover wordt opengedraaid dat deze gaat clippen. Als de versterker clipt dan krijgen de tweeters het behoorlijk voor hun kiezen. Omdat het vermogen dat tweeters kunnen hebben normaal gesproken aanzienlijk lager is dan het vermogen dat op de box is aangegeven (de meeste energie zit in de bassen), is het goed mogelijk dat een versterker waarvan het uitgangsvermogen lager is dan op de box is aangeven de tweeter in de box toch kan beschadigen.

Reply to
Dombo

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.