Vraag over hoogspanningsaansluiting op mijn Sony Triniton

Hoi allemaal,

ik heb een probleem met mijn Sony Triniton televisie en hopelijk kunnen jullie mij helpen. Het probleem doet zich voor wanneer ik de televisie aanzet, zowel rechtstreeks als vanuit standby mode. Normaal als je een televisie inschakelt, dan hoor je een zacht 'knetterend' geluid, waarschijnlijk afkomstig van de beeldbuis waar spanning op komt te staan (klopt dat?). Bij mij is een luid krakend geluid, de ene keer harder dan de andere keer. Dit duurt minder dan een seconde en daarna werkt de tv naar behoren.

Kan dit kwaad? Is de makkelijk te verhelpen? Een collega denkt dat de hoogspanningsaansluiting op de beeldbuis slecht contact maakt, of dat de rubberen kap van deze aansluiting niet goed afsluit. Hij zei dat ik daar naar moest kijken. Heeft hij gelijk en hoef ik alleen deze aansluiting schoon te maken en goed vast te zetten? Of komt er meer bij kijken?

Bedankt alvast voor jullie hulp!

Mvg, Russell

Reply to
Russell
Loading thread data ...

Controleer allereerst of dit geluid inderdaad rechtstreeks uit de elektronica komt, en niet uit de speaker(s). Ik heb TV's meegemaakt met slechte condensatoren/contacten/chips die bij inschakelen een enorme audioknetter gaven.

Als het eerste inderdaad het geval is, kun je het toestel openmaken en met de achterkant zichtbaar inschakelen in een donkere kamer. Let op dat je minstens een pas afstand houdt, zodat je in het donker nergens tegenaan kunt komen; gebruik een verlengsnoer om het toestel in en uit te schakelen.

Wanneer er ergens een ontlading of doorslag plaatsvindt, moet je die kunnen zien, en kun je maatregelen nemen. Kijk vooral bij de al genoemde anodekap - en let op dat de hoogspaning hieronder nog geruime tijd (uren tot dagen!) aanwezig kan blijven na uitschakelen. Als je hier wat aan moet doen, moet je de beeldbuis eerst ontladen - anders kun je een extreem onaangename klap krijgen.

Succes ermee,

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Zonder modelnummer is dit vissen in het donker, maar het kunnen ook slechte solderingen zijn aan de geluidseindtrappen. Kraakt het geluid ook als je een klap op de TV geeft?

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
please

hallo,

Het kan zijn dat het zogenoemde A2 contact, dit is de aansluiting van de beeldbuis waar de rubber zuignap in zit, vochtig is ( wat wil je ook in deze zomer) Dit contact goed drogen met een fohn en vervolgens inspuiten met anti corona spray en het probleem is verholpen.

m vr g "Russell" schreef in bericht news:41050986$0$14941$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

de

Reply to
anton

Hallo, bedankt voor jullie uitgebreide antwoorden! Ik denk dat ik er zeker wat aan heb.

Ik zal het modelnummer vanavond opzoeken en in deze groep posten.

Het ontladen van de beeldbuis, kan ik dat doen door de beeldbuis te verbinden met een radiator? Of gaat er dan een te grote stroom lopen?

"Russell" schreef in bericht news:41050986$0$14941$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

de

Reply to
Russell

Nee, dat haalt helemaal niets uit. Het gaat namelijk om het potentiaal verschil tussen de binnen en buitenkant van de beeldbuis. Om de beeldbuis te ontladen moet je de aquadag laag verbinden met de aansluiting onder de anodekap (waar zo'n 25000 Volt op staat als het toestel in bedrijf is). Om beschadigingen aan het toestel te voorkomen kan je het beste ontladen via een een weerstand van een paar honderd kOhm. De aquadag laag is de grijze grafiet laag die aan de buitenkant van de beeldbuis zit. Over deze laag loopt een metalen draad waar je een klemmetje aan kan bevestigen. De anode aansluiting zit onder de "zuignap". Uiteraard dien je met goed geïsoleerd materiaal te gebruiken en kan het geen kwaad om de behandeling een aantal keren te herhalen. In geval van twijfel niet zelf doen; een foutje kan op z'n minst zeer pijnlijk zijn.

--
Peter van Merkerk
peter.van.merkerk(at)dse.nl
Reply to
Peter van Merkerk

Hoi,

Russell wrote:

Nee, niet doen, je moet lokaal de beeldbuiscondensator ontladen, die zit in de beeldbuis, het ene contact is de HS aansluiting onder de zuignap, het andere contact is de litzedraad die om de beeldbuis gespannen zit. Sluit een goed geisoleerd meetsnoer aan aan deze litzedraad, aan de andere kant een goed geisoleerd grijpclip met een ontlaadweerstand (ik gebruik momenteel een 10 Mohm safety type), je tilt de nap voorzichtig op met een goed geisoleerde punttang en schuift de weerstand eronder, daarna ook even direct met de clip contact maken, de weerstand kan zeker stukgaan in dit geval namelijk waardoor de spanning niet voldoende weggaat. Nu kan je mede met de gegeven aanwijzingen schoonmaken, ik doe het meestal met een doekje met warm water en zeep, tot goed ver buiten de aansluiting goed schoonmaken, daarna ook de nap zelf (buiten en binnenkant, en een stuk v/d kabel), nu met alleen warm water opnieuw afnemen (zeep weg) en droogmaken, daarna even een tijdje laten drogen.

succes, groeten van Bart

PS: let op dat zeker bij hele grote TV-buizen de spanning weer opbouwt na het ontladen, als je de zaak rondom de aansluiting niet direct nat maakt even voor de tweede keer ontladen om een tik te vermijden

Reply to
Bart Jorritsma
[bad quote relocated]

[knip]

Ik lees uit deze vraag dat je kennis op elektrogebied nogal beperkt is, en daarom raad ik je ten zeerste aan om er iemand met meer kennis van zaken bij te halen. TV's zijn gevaarlijke apparaten om te repareren, en de kans op een ernstige (of dodelijke) schok is niet denkbeeldig wanneer je niet weet wat je doet - helemaal in het hoogspanningsgedeelte, en ook wanneer het toestel uitstaat. Ik weet niet hoe je die verbinding met de verwarming voor je ziet, maar op bijna alle beeldbuiscontacten staan hoge tot zeer hoge spanningen, en iedere verbinding naar buiten kan daarom dodelijke gevolgen hebben. En hang *nooit ofte nimmer* elektrische verbindingen aan een verwarming!

OK, na deze vermanende woorden nog even terug naar het eigenlijke probleem: Heb je in het donker gekeken naar eventuele vonken? En heb je gecontroleerd of het kraakgeluid niet uit de speakers komt?

Ter informatie: een beeldbuis wordt ontladen door een draad aan de ene kant te verbinden met de zilverkleurige draad die min of meer schuin over de achter/onderkant van de beelduis loopt, en de andere kant voorzichtig onder de anodekap te schuiven, totdat er daadwerkelijk verbinding is met het anodecontact. In het ideale geval is in de ontlaaddraad een hoge weerstand opgenomen om de ontlaadstroom te beperken.

Maar ik wil je nogmaals aanraden om iemand met wat meer elektronicakennis en -ervaring naar het toestel te laten kijken. Voor je het weet krijg je een klap, of maak je nog veel meer kapot.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Beste Bart, ondanks je overduidelijke goede bedoelingen wil ik toch een kanttekening plaatsen bij de door jou geadviseerde methode. Je advies om goed geïsoleerd gereedschap te gebruiken sugereert dat dit dan een veilige methode is. Dat is echter niet het geval: geïsoleerd gereedschap met VDE-keur is bedoeld om te gebruiken tot 1000 Volt en wordt getest met 10.000 Volt. Op de beeldbuis kan een spanning staan van 30.000 volt, dus een factor

30 hoger dan waar VDE-keur gereedscahp veilig voor geacht wordt. Hetzelfde geld voor een geïsoleerde klem, dat gaat ook hooguit tot 1000 Volt. Gereedschap met kunststof bekleding zonder VDE-keur is niet als geïsoleerd greedschap aan te merken. Als je in zo'n klem een weerstand doet van zeg 10 M-Ohm, dan wordt het toch een soort gepruts om met het eene draadeind van die weerstand het bedoelde kontakt aan te raken, waarbij het niet uitgesloten is dat het fout gaat. Ik gebruik een speciale hoogspanningsprobe voor metingen tot 40.000 Volt, dit ding is tot het handvat over eenlengte van 22 cm. van isolerend kunststof. Als je zo'n probe gebruikt werk je echt veilig en kan je bovendien op je multimeter zien dat de spanning geleidelijk afneemt. Je kan de punt van de HS-probe zonder de rubber nap op te tillen eronder schuiven tot je de metalen clip bereikt. Tevens kan je voor reparatie en kontrole de hoogspanning meten, weet je meteen of die de juiste waarde heeft.
--
Groet,     Gerard,

verwijder "nospam" uit e-mail adres
 Click to see the full signature
Reply to
Bezemsteel

Hoi Gerard,

Bezemsteel wrote:

Bedankt voor de reactie, dit is ook geen veilige methode inderdaad, de tang om de nap op te tillen zou die 30 (soms zelfs 36 meende ik, een sticker in een bepaald type monitor te herinneren) kV inderdaad volgens specs. moeten kunnen hebben en dus een speciaal type moeten zijn. Het meetsnoer met clips en weerstand wil je alleen maar veilig hebben (tot een 40 kV inderdaad) als je rekening houdt met het feit dat je zelf een nog aansluitfout kunt maken (indien je de aardkant in tegenstelling tot wat in de reactie staat niet als eerste hebt aangesloten of de verbinding van clip tot clip van het meetsnoer niet direct vooraf op deugdelijkheid/contact hebt gecontroleerd), anders kan dat in alle redelijkheid nog wel, de clip van je goed geaarde meetsnoer met de daarin geklemde ontlaadweerstand is altijd dichter in de buurt van de HS aansluiting dan de hand die de dan elektrisch goed geaarde grijpclip vasthoudt (anders wordt het natuurlijk als je huidige spanning actief wilt meten met een hoogpanningsvoltmeter, dan moet het snoer en handgrepen/clips wel goed "40 kV" geisoleerd zijn, een onderschuifmogelijkheid is inderdaad handig, bij ontladen met deugdelijke aardverbinding hoeft deze isolatie op zich niet, herinner me net ook dat een K11 dan ook alleen een "slecht" geisoleerd onderschuifbaar ontlaadkabeltje standaard aan de aqaudag aansluiting/litzedraad van/om de beeldbuis gemonteerd had). Maar zoals Richard ook al aangaf is de tip om de vraagsteller dit helemaal af te raden en de HS-aansluiting alleen door een service-bedrijf te laten controleren misschien nog wel het beste gezien de gevaarlijke suggesties die de vraagsteller zelf nog gaf.

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

ALs de verbinding met de "massa" litzedraad gegarandeerd is stand blijft, is de isolatie niet zo belangrijk, maar als die nou net losschiet als er kontakt gemaakt wordt, is het een ander verhaal. En dat is nou net wat kan gebeuren als iemand de gevaren niet kent, vandaar mijn bezwaar. Het gaat me uiteindelijk alleen om te helpen voorkomen dat er onnodig ongelukken gebeuren, een punt waar we het wel eens zijn. ;-)

met weer de beste groeten, Gerard.

--
Posted by news://news.nb.nu
Reply to
Bezemsteel

Hoi Gerard,

Bezemsteel wrote:

Dan ben je gewoon een prutser (anders gezegd: ben je niet bewust van de risico's) en hoor je je niet met dergelijke zaken bezig te houden, het is van een afstand zo niet in te schatten maar de vraagsteller is inmiddels voldoende gewaarschuwd, zoals in die reactie gezegd moet je dat gecontroleerd hebben/kunnen garanderen voordat dat veilig is, je hebt zoals gezegd gelijk dat "mijn" methode niet goed veilig is op het "punt van de punttang" die de HS-nap optilt, dat moet een "40 kV" geisoleerd type zijn, ipv. de standaard tang die ik nu gebruik, om goed veilig te zijn.

En dat is nou net wat kan

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

Hoi allemaal,

heel erg bedankt voor de info! Ik zag mezelf al bijna vrolijk met een kabeltje en twee krokodillebek klemmetjes aan de slag gaan, haha! Maaruh, dat laat ik nu wel ff achterwegen!!! Eens kijken hoe duur zo'n hoogspanningsprobe is en de rest van de spullen. Ik zal eerst een de tv van binnen stofzuigen, misschien dat dat al wel wat helpt???

Het model is overigens een Sony Triniton KV-25X5D

Mvg, Russell

"Russell" schreef in bericht news:41050986$0$14941$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

de

Reply to
Russell

De KV-25X5 (FE-1 chassis geloof ik) heeft vaak last van interne overslag in de lijntrafo. Je ziet er niks van, maar het kan verschillende verschijnselen geven: knetteren, knetteren van het geluid, zwart/wit beeld, beeld met storing erin, van het kanaal lopen van de tuner...

Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.

Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.