Vraag over Dubbel tarief electriciteitsmeter

Ik neem even dit aan: 7:00-21:00 uur = overdag, 21:00-7:00 = nacht, dus 14 daguren en 10 nacht uren.

Dan heb je een verbruik van 25 kWh / 14 = 1,786 kWh per uur. Dus staat er iets aan van grofweg 1,8 kW (een straalkachel op hoge stand!). En snachts 10/10 = 1 kWh, dus 1000 Watt, nog steeds veel.

Dit zijn flinke vermogens, een halve tot hele straalkachel. En dan moet er echt iets warm worden. Dit kan echt geen koelkst zijn, bij de vermogens zou de hele achterwand roodgloeiend zijn.

Dan blijven als mogelijkheden over:

- je meter is kapot, lijkt me wel sterk dat hij dan sneller draait

- er wordt toch stroom afgetapt voor wiet

- je hebt een lek onder de grond in grondwater of zo, maar dat kan ook bijna niet want dan zou dat niet achter de aardlekschakelaar mogen zitten

- je bent je huis elektrisch aan het verwarmen of zo

- je airco is niet goed en staat continu te blazen, dat zou zeker mogelijk zijn

Laat eens weten hoe het afloopt? Ik ben benieuwd. En we leren er weer van.

P.

Reply to
P.
Loading thread data ...

Even als mosterd na de maaltijd, maar had je al geprobeerd of de meter stopt met lopen als je alle groepen afschakelt?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

De vraag is of die 25 kWh klopt. Er zijn dubbeltariefmeters waarbij het dag- of hoofdtelwerk altijd meedraait en het nachttelwerk alleen 's nachts. Als je zo'n meter hebt, dan is je dagverbruik dus niet

25 kWh, maar 15 kWh. Wat overigens nog absurd veel is.

Koel- en vrieskasten plegen geen stroomvreters te zijn, zeker niet als ze betrekkelijk recent zijn en in een lage energieklasse vallen. Airco's daarentegen zijn ware stroomvreters. Maar het lijkt me stug dat je die dag en nacht aan hebt staan. Ook langdurig aan staande pc's kunnen lekker aantikken.

-p

Reply to
Piet Beertema

Een 24u/dag aan staande PC kan wel 1000 a 2000 kWh per jaar verklaren, maar als je het hebt over 10.000 of 100.000 kWh per jaar dan moet je het begrip PC toch wel behoorlijk oprekken...

(ik weet dat er 30 jaar geleden best onderzoekers waren die een PDP-11 oid alleen voor zichzelf gebruikten en het dus een "persoonlijke computer" konden noemen, maar wat je tegenwoordig PC noemt dat verbruikt meestal geen kilowatt)

Reply to
Rob

Mijn (vooruit, micro)PDP-11 trekt ook geen kilowatt hoor ;)

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

@Giganews: En als je dan toch bezig bent... Aan het draaien van de schijf cq de frequentie van het knipperen van de led(s) op de electricteitsmeter kun je zien of er veel of weinig stroom wordt gebruikt. Als je de groepen een voor een inschakelt, en de meter geeft aan dat er opeens veel stroom wordt verbruikt, dan laat je alle andere groepen even uit, loop je het hele huis na. In een van de apparaten die het nu nog doen moet het giga-stroomverbruik gezocht worden. Gr

Pasq

Reply to
Pasq

"KeesC" schreef in bericht news:4a007731$0$28150$ snipped-for-privacy@news.tiscali.nl...

nou en?

Reply to
Blackbird

"Blackbird" schreef in bericht news:gu6lic$2n9c$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Nou, het leuke aan grappen is dat ze leuk zijn en dat geldt meestal maar voor één keer. Daarna...

Kees.

Reply to
KeesC

Hello,

Vandaag is de meteropnemer langs geweest en hij vond het raar dat de bovenste teller nacht (laag) aangaf en de onderste het hoge tarief, maar dat klopte met de stand van het pijltje en het tijdstip van de dag. Ook apart was het lage dagverbruik als je het nterpreteerde: 200kwh voor een heel jaar, maar goed hij heeft het zo opgenomen en ik hoop dat het daarbij blijft, een verbruik van totaal ruim 10.000 Kwh en voor 98% op het lage tarief.

Volgens hem was meter in orde want het wieltje draaide langzaam.

Dank voor alle antwoorden.

Gr

Ronald

Reply to
Giganews

"Giganews" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@giganews.com...

Ik weet bijna zeker, dat mijn oude meter ook boven het nachttarief en onder het dagtarief telde.

Verder vind ik de getallen vreemd: voor 200 kWh kun je amper een koelkast laten draaien en 10.000 kWh 's nachts is ontzettend veel. Heb je voor allebei een fatsoenlijke verklaring, anders zou ik toch de meter maar eens laten ijken.

Kees.

Reply to
KeesC

Dan geef ik geen cent voor de deskundigheid van die opnemer.

Uiterst onwaarschijnlijk. Alleen met een gewone (d.w.z. geen superzuinige) koelkast haal je dat al.

Dat is nog maar de vraag. Een meteropnemer doet alleen maar dat: de meter opnemen. Het valt bepaald niet uit te sluiten dat een abnormaal laag of

Kortom, het dagverbruik is absurd laag en het nachtverbruik is absurd hoog. Dat moet wel gaan opvallen.

Hij kletst. Dat het wieltje ronddraait zegt alleen maar dat de meter werkt, niet dat hij *goed* werkt.

-p

Reply to
Piet Beertema

Als er zo iets aan de hand is zou ik niet aansturen op "ijken" maar op storingsoplossing. Dit ligt meestal aan de toonontvanger die zorgt voor de omschakeling. Als die niet goed werkt en niet altijd omschakelt dan zullen de meeste dagen wellicht als nacht geteld worden.

"ijken" is een actie in opdracht van een wantrouwende klant die meestal oplevert dat er niks aan de hand was en de klant moet betalen. een storing oplossen dat betaalt het bedrijf.

Reply to
Rob

In plaats van ijken had ik misschien vervangen moeten zeggen. Nog los van de omschakeling is 10.000 kWh erg veel, tenzij de OP dat wel kan verklaren. En als hij dat allemaal als nachtstroom doorberekend krijgt, heeft hij mazzel.

Kees.

Reply to
KeesC

Een meteropnemer hoeft alleen maar de tekentjes van het telwerk na te tekenen. Iemand met verstand van verbruiksmeters heeft een beter betaalde baan.

Reply to
Gerard

Hoi,

Ik wacht even de rekning af, kijken of ik mazzel heb en ze mij grotendeel het nachtarief rekenen. Ondertussen ben ik met een wattmeter bezig de belangrijkste verbruikers in kaart aan het brengen en hou een stand bij van het verbruik.

Op basis van die getallen zal moeten blijken of hij nu good werkt of dat er een storing is in bv de toonontvanger. Ik heb het idee dat het totale verbruik aan de hoge kant is, dus dan heeft het zeker zin om een storing te melden en aan te dringen op vervanging van de meter uit 1972.

Wordt vervolgd........

Ronald

Reply to
Giganews

Een defect aan de toonontvanger zal geen invloed hebben op het totale verbruik, maar alleen op de verdeling over dag en nacht.

Jouw verbruik is zeker aan de hoge kant, meer dan 2 keer zo hoog als je zou verwachten voor een normaal huis. Maar dat zul je met je wattmeter moeten uitzoeken (en door na te denken wat je hebt wat veel verbruikt, zoals een airco, electrische verwarming, boiler e.d.)

Probeer het electriciteitsbedrijf een fout te laten vinden. Niet zelf zeggen dat de meter al oud is en best wel eens geijkt of vervangen mag worden want dan betaal je zelf de kosten en die zijn dan ineens heel hoog.

De verdeling over dag/nacht die gaan ze ontdekken. Ze hebben speciale software die langs alle verbruikscijfers gelegd wordt en die alarm slaat als er ergens iets afwijkt van de gemiddelde situatie.

Reply to
Rob

Maar als je verbruik klopt en dat ding de hele tijd op nachtstand staat? Dan ga je dat vast vrijwillig melden?....

P.

Reply to
P.

Toen ik de meterstanden wilde doorgeven via internet kwam het system met een melding dat de waarden erg afweken, of ik het nogmaals wilde controleren,

Ik ben nu in awachting van de eindafrekening,.

Ronald

Reply to
Giganews

Dat bedoel ik, ze zien dat je buiten de grenzen zit van wat normaal is. Ik heb wel eens vaker ergens gehoord dat de dag/nacht omschakeling niet meer goed werkte en dan werd dat gerepareerd en er werd een schatting gemaakt van hoe het wel had moeten zijn.

Reply to
Rob

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.